Nottingham Trent University, Iso-Britannia

 

opiskelukieli: Englanti
vaihdon kesto: 22.09.08 - 08.02.08
opiskeluala: Taiteet

 

Yleistä

Puolen vuoden vaihto-opiskeluni Nottingham Trent Universityssä, Englannissa oli mielenkiintoinen kokemus. Iso ja moderni yliopisto tarjosi paljon uusia näkökulmia ja avartavia oppimiskokemuksia, ja avasi uusia näkymiä taiteelliseen työskentelyyni. Koin myös, että asuminen ulkomaalaisena toisessa maassa antoi taas uutta näkökantaa asenteisiini ja mielipiteisiini. Oli mielenkiintoista nähdä, miten asiat hoidetaan muissa maissa. Mielestäni pääsin myös vähän hahmottamaan britin mielenliikkeitä ja opin ymmärtämään heitä paremmin. Skotlannissa kävijöille tiedoksi: älä ikinä kutsu skottia englantilaiseksi! Se on versin loukkaus, mitä siellä tiedetään. On pelottavaa ja uskaliasta lähteä yksin maailmalle pitkäksi aikaa. Tällaisen äärimmäisen kokemuksen avulla on kuitenkin mielestäni helppo oppia tuntemaan itseään ja omia äärirajojaan paremmin. Itsetunto kasvaa, kun huomaa, että selviää vieraassa maassa ja vieraalla kielellä. Suomessa olo on niin helppoa siihen verrattuna. Ja kun olet lähdössä opiskelemaan ei silti tarvitse niin peloissaan kuitenkaan olla, sillä ainakin Englannissa yliopisto pitää huolen omistaan ja auttaa ja neuvoo tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan. Et siis ole aivan täysin ilman tukiverkkoa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vaihto-opiskeluni alkoi orientaatio viikolla, joka oli suunnattu kansainvälisille opiskelijoille. Tämän viikon aikana opastettiin ulkomaalaisia opiskelijoita kaikissa mieleen tulevissa kysymyksissä. Myös yhdistävää vaihto-opiskelijoiden ajanvieteiltoja järjestettiin. Orientaatioviikon jälkeen alkoi fuksiviikko. Kaikille opiskelunsa aloittaville opiskelijoille tarjottiin viihdettä ja opastusta yliopiston palveluissa ja tarjonnassa. Tuutorointia tapahtui, mutta en kokenut saavani suurempaa tuutori-apua muilta kuin henkilökohtaiselta tuutoriopettajaltani, Jed Hoylandilta, joka oli minulle monesti suuri apu. Oppilastuutoreitakin oli, mutta koska koulu oli niin valtava ja oppilaita valtavasti suhteutettuna tuutorien määrään, en päässyt lähempiin kosketuksiin tuutorieni kanssa.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa löytyi ja sai, tosin ketään varsinaista opintojen ohjaajaa ei mielestäni yliopistolta löytynyt. Opintojen alussa järjestettiin massaluentoja, joissa neuvottiin olennainen ja jaettiin tietolehtisiä ja oppaita, ja jos jokin jäi epäselväksi tai myöhemmin tuli kysyttävää, sai opettajilta tietoa asiasta tai ainakin neuvon, keneltä asiasta kannattaa tiedustella.
 

Asuntoasiat

Englannissa opiskelijoille tarjotut asunnot olivat aika kamalia: vetoisia, kylmiä ja läpeensä kosteita homekämppiä. Laatuakin sai, mutta kalliilla. Minä maksoin "loistolukaalistani" n. 450euroa kuussa, ja hinta-laatusuhde ei todellakaan ollut kohdallaan. Vuokrataso on siis kallis ja asuminen aika huonolaatuista. Yliopiston asuntoloita ei voinut harkita, sillä niihin olisi pitänyt sitoutua koko vuodeksi asumaan: he eivät ottaneet opiskelijoita, jotka olivat vaihdossa vain puoli vuotta. Sama ongelma esiintyi myös yksityisillä markkinoilla, mutta onneksi lopulta löysin asunnon yliopiston nettisivuilta löytyvältä opiskelijoiden keskustelupalstalta, jossa oppilaat voivat kaupitella ja ilmoitella.
 

Kirjasto

Kirjasto oli valtava ja siellä oli suuri tarjonta eri teoksia. Kirjasto oli rajoitettu ainoastaan yliopiston opiskelijoille, muut eivät päässeet sissän. Lainaus ja muut toimet tapahtuivat opiskelijakortin, jossa oli siru, avulla.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Toimivat. Yliopistolla oli useammassa paikassa tietokoneita oppilaiden käyttöön. Olemassa oli jopa 24h-työskentelyhuone täynnä tietokoneita, jonne saattoi mennä minä vuorokauden aikana tahansa. Sähköposti sisältyi internetissä sijaitsevaan opiskelijaportaaliin, jossa jokaisella oli olemassa oma henkilökohtainen lukujärjestys (joka täyttyi automaattisesti) sekä kurssien tiedot ja sisällöt sekä alati päivittyvä luentomuistiinpanojen ja muiden materiaalien tietokanta, jota opettajat pitivät yllä.
 

Ruokailu

Englannissa ei syödä yhtä raskaasti ( toisaalta ei myöskään yhtä terveellisesti) lounasaikaan kuin Suomessa. Ympäri kampusta löytyi kahviloita, joista saattoi ostaa juomia, leivonnaisia ja voileipiä. Jos halusi isomman aterian, tarjolla oli ainoastaan pikaruokaa (hampurilaisia, ranskalaisia, pitsaa). Ruokailu oli myös kallista: halvemmaksi tuli tehdä kotona eväät valmiiksi mukaan.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Reilu 1000€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vapaa-ajan mahdollisuuksia oli paljon; olihan Nottingham iso kaupunki, Tampereen kokoluokkaa. Silti siellä oli enemmän viihdettä tarjolla kuin Helsingissä. Uskoisin, että syy tähän on jo siinä, että Nottingham sijaitsee UKssa, ei Suomessa. UKssa saa artistit ja esiityjät paljon useampia kannattavia esiintymisiä ympäri maata. Suomessa ei tunnettuja esiityjiä näe kuin Helsingissä, jos sielläkään. Vapaa-ajan mahdollisuuksia oli muutenkin paljon enemmän. Iltaelämä oli vilkasta, sillä baareja, pubeja ja yökerhoja löytyi paljon. Ravintoloita ja elokuvateattereita piisasi, samoin kuin tarjolla laajat valikoimat kulttuuria. Gallerioita ja näyttelyitä löytyi, ja teatterille, oopperalle ja konserteilla oli jokaiselle omat pyhättönsä. Kerrassaan upeaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Koulu oli mahtava. Opiskelu oli mielekästä ja kiinnostavaa, ja fasiliteetit olivat aivan eri luokkaa kuin kotiyliopistossa. Toki tämä ei sinänsä ole mikään ihme ottaen huomioon, että siellä opiskelijat maksavat 3000£ opiskelumaksuja vuodessa. Oli myös mukava toimia kielellä, joka oli minulle ennestään helppo ja tuttu, joten minulla ei ollut kielen takia minkäänlaisia ongelmia. Sain paljon ystäviä, sillä britit ja muut vaihto-oppilaat olivat hyvin mukavia ja heidän kanssaan oli helppo kommunikoida. Sain myös hankituksi itselleni etukäteen asunnon, jossa minulla oli mahtavia kämppiksiä, eikä yliopisto ja kaupungin keskusta sijainneet liian kaukana, vaan mukavan välimatkan päässä. Oli myös mukavaa, että Englantiin on helppo ja halpa matkustaa Suomesta (siis suhteellisen halpaa).
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Englanti on hyvin byrokraattinen ja vanhoillinen maa. Jos joutuu setvimään ja järjestelmään asioitaan, saa varautua aikamoiseen paperisotaan SEKÄ ruhtinaallisiin toimituskuluihin. Eläminen oli kallista, vaikka Suomi onkin hyvin kuronut hintaeroa kiinni (meidän suomalaisten harmiksi). Asunnot olivat aika kamalia: vetoisia, kylmiä ja läpeensä kosteita homekämppiä. Laatuakin sai, mutta kalliilla. Minä maksoin loistolukaalistani n. 450euroa kuussa, ja hinta-laatusuhde ei todellakaan ollut kohdallaan. Vuokrataso on siis kallis ja huonolaatuista. Yliopiston asuntoloita ei voinut harkita, sillä niihin olisi pitänyt sitoutua koko vuodeksi asumaan: he eivät ottaneet opiskelijoita, jotka olivat vaihdossa vain puoli vuotta. Sama ongelma esiintyi myös yksityisillä markkinoilla, mutta onneksi lopulta löysin asunnon. Ruokakulttuuri (=mitä löytyi supermarketista) oli likipitäen sama, mutta yleisesti mielestäni esim. lihan laatu oli huonompi kuin Suomessa. Paljon silti puuttui, ja välillä kaipasin kovastikin suomalaista ruokakauppaa. Pahinta oli kuitenkin koti-ikävä, joka vaivatessaan teki kaikesta harmaata ja ikävää.