Politecnico di Milano, Italia

opetuskieli: italia
vaihdon kesto: 01.02-30.07.2012
opiskeluala: Design della Comunicazione

Yleistä
Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen, että lähdin vaihtoon. Eri maan yliopistossa opiskeleminen laajentaa näkökantaa omaan alaan; tarjoaa kursseja, jotka eivät ole saatavilla omassa kohdeyliopistossa, mahdollistaa verkostoitumisen kansainvälisesti ja mahdollisuuden oppia myös muilta kansainvälisiltä opiskelijoilta paljon omasta alasta. Ennen kaikkea olen tyytyväinen siihen, että opetus oli Italian kielellä ja Lapin yliopisto antoi mahdollisuuden valmistautua siihen ja osallistua kuukauden intensiiviselle kielikurssille. Italian kielen oppii parhaiden kommunikoimalla. Jaoin asuntoni Italialaisen henkilön kanssa ja lopulta vietin myös suurimman osan vapaa ajastani hänen ja hänen kavereiden seurassa. Päivittäinen kommunikointi Italian kielellä auttoi ymmärtämään kulttuuria huomattavasti syvemmin ja kielitaito karttui nopeasti. Suoraan kylmiltään, ilman Italian kielen alkeita en suosittele lähtemään. Monet vaihto-opiskelijat, jotka puhuivat pelkästään englantia alussa, jatkoivat englannin kielellä kommunikointia koko vaihtonsa aikana. Henkilökohtaisista tavaroistaan Milanossa kannattaa olla varuillaan, kokemusta on kahdesti. (riittää että on valppaana). Nuorille Milanossa riittää tekemistä ja opiskelun aikana on mahdollista matkustella myös muualle.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Tuutorointi oli heikko Politecnicon kansainvälisten asioiden toimistossa, mutta sähköpostitse toimi hyvin. Vastaanotto ensimmäisenä päivänä oli selkeä.

Opintoneuvonta
Sai olla melko oma-aloitteinen etsiessään sopivia kursseja ja kaksi ensimmäistä viikkoa mini osallistuessa eri kursseille kokeilumielessä. Kyseinen systeemi toimii, mutta mielestäni kurssin opettajat voisivat olla aktiivisempia esittelemään kurssia kokonaisuudessaan eteenkin Erasmus oppilaille. Monien kurssien sisältö oli niin sanotusti "pimennossa".

Asuntoasiat
Asuntoon en käyttänyt yliopiston tarjoamia sivustoja tai apua.

Kirjasto
En käyttänyt.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Käytin omaa tietokonetta, yliopistossa oli heikosti tietokoneita oppilaiden käyttöön, muuten kuin laboratorioissa, jotka ovat tiettyyn tarkoitukseen.

Ruokailu
Omaa yliopiston ruokalaa ei ollut. (muuta kuin kahvilaa) yliopiston ympärillä on useita paikkoja, joista oppilaat käyvät hakemassa lounaansa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
yli 1000€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Erasmus järjestöt Milanossa ovat kattavat. Tarjoavat halvalla opiskelijoille mahdollisuuden osallistua tapahtumiin Milanossa, sekä matkusteluun Milanon ulkopuolella edulliseen opiskelijalle sopivaan hintaan. Milanossa on myös paljon design alalle suuntautuville tapahtumia, kuten fashion week & salone internazionale del mobile. Nuorille on runsaasti yökerhoja, mutta urheilumahdollisuudet ovat mielestäni niukemmassa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Järjestöt, jotka järjestävät toimintaa ovat aktiivisia. Lähes kaikilla professoreilla on päivitettyä alaan liittyvää työkokemusta. Kurssien sisältö on useasti monipuolista. Joillain kursseilla välikritiikki on erittäin positiivista. Lopputyötä voidaan hioa asteittain, jolloin on aikaa parannella projektityötään.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Opetus Politecnico di Milanossa perustuu enemmän siihen, että professorit luennoivat ja oppilaat kuuntelevat, esittävät töitään, tekevät presentaatioita .. Lapin ylioistoon ja suomen yliopistoopetukseen verrattuna dialogi opiskelijoiden ja professoreiden/opettajien/ohjaajien välillä on heikkoa.

Politecnico di Milan, Italia

opetuskieli: italia
vaihdon kesto: 23.09.2008 - 20.07.2009
opiskeluala: Disegno Industriale

 

Yleistä

Milano on muotoilusta/taiteesta/muodista/arkkitehtuurista kiinnostuneelle mainio kohde. Tapahtumia tällä saralla löytyy paljon, mutta niitä ei pahemmin mainosteta, joten omaa aktiivisuutta vaaditaan. Milano on kaupunkina ehkä hieman vaikea päästä sisään, mutta sieltä löytyy loputtomasti uusia ja mielenkiintosia kohteita nähdä ja kokea. Vaihtokoulu Politecnico di Milano todella tasokas koulu, opetuksen taso todella hyvä ja opiskelijat todella motivoituneita, joten tehtävä paljon töitä. Koulu jossain suhteissa hyvin tekninen Lapin yliopistoon verrattuna. Italian kieltä hyvä osata. Asuntoa on hyvin vaikea löytää ja vuokrat kalliita, muutoin elinkustannukset noin Suomen hintaluokkaa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Informatiivista, mutta byrokraattista. Kaikki toimi hyvin, mutta vei aikaa.
 

Opintoneuvonta

Informatiivista, mutta byrokraattista. Kaikki toimi hyvin, mutta vei aikaa.
 

Asuntoasiat

Ei minkäänlaista tukea kohdeyliopistolta.
 

Kirjasto

Tasokas. Erityinen materiaalikirjasto erityisesti.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Toimivaa.
 

Ruokailu

Ei varsinaista ruokalaa yliopiston toimesta, mutta lähettyvillä paikkoja missä mahdollisuus lounaaseen suhteellisen edullisesti.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700-800 euroa

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Design opiskelijalle mahtava kaupunki! Paljon tapahtumia ja näyttelyitä tällä saralla. Iltaelämä vilkasta, rauhallisesta hektisempään. Mahdollisuus käyttää yliopiston liikuntapalveluita. Milanosta löytää melkeinpä kaikkea mahdollista jos osaa etsiä.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Erittäin tasokas koulu, opetuksen taso todella hyvä ja opiskelijat motivoituneita sekä valmiita tekemään paljon töitä. Laboratoriot hyvät ja monipuoliset.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Koulu tasokas, mutta vaativa ja paljon töitä teettävä.


opetuskieli:
vaihdon kesto: 01.09.08 - 20.01.09
opiskeluala: teollinen muotoilu, product design

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

ensimmäisen päivän orientaatio päivä oli kohtalainen, hieman näytettiin missä mitäkin on ja millasta missäkin on. tuutorointia oli vähäsen ensimmäisenä päivänä ja sitä oli hankala löytää. vastaanottoa ei ollut. mutta eipä sitä nyt tarvittukkaan.
 

Opintoneuvonta

en huomannut kyseistä palvelua.
 

Asuntoasiat

yliopistolla oli kai omia asuntoloita. mutta itse muilta markkinoilta asuntoni sain.
 

Kirjasto

hyvä ja iso.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

nihkeää. koulussa oli langaton intternetti. sekä harvoja tietokoneita sekä sähköpistokkeita kannettaville.
 

Ruokailu

koulun ympäristössä oli lukuisia leipomoita, mistä sai pizzaa ja muita suolasia leipiä. sekä muita pikaruokaloita, kiinalaisesta kebabbiin.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

muutama huikea rullalautapuisto oli lähistöllä, sekä pari kivaa puistoa hengailuun. muuten muu oli monen mutkan ja metropysäkin päässä. junalla pääsi vuorille halvalla ja nopeasti. yökerhoja ja muita "viihdepaikkoja" on joka päivälle ja jokaiseen makuun.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

milanosta oli helppo lähtä pois ja nähdä muuta italiaa. trienale. kokemus suurkaupungista. trienale. muut museot ja galleriat.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

iso, mölyinen ja pölyinen kaupunki. pitemmänpäälle tylsä.

 

Politecnico di Milano, Italia

opetuskieli: englanti ja italia
vaihdon kesto: kevät 2006
opiskeluala: taiteet

 

Opiskelin kursseja sekä englanniksi, että italiaksi linjasta riippuen. Product service system tuntui mielekkäämmältä, mutta ei sen takia että se opetettiin englanniksi. Luentoja pystyi seuraamaan myös italiaksi.

Ei tuutorointia, vastaanottotilaisuus, tosin myöhässä (esim. vain ne jotka saivat kiertoteitse tiedon englanniksi opetettavasta uudesta ohjelmasta pääsivät sinne, vastaanottotilaisuudessa tiedonsaaneille kerrottiin myös ettei kursseille enää oteta enempää vaihtareita.) Eli ei kannattanut odottaa infoa kuten käskettiin vaan ottaa itse selvää. Helpdesk aina täynnä tai kiinni. Vapaaehtoisten opiskelijoiden pyörittämä klubi oli paljon käyttökelpoisempi.

Opintopalveluista sai listan proffista joiden kanssa sai neuvotella henkkoht. Toimivaa ainakin omassa tapauksessani kun proffa vastasi heti ja tiesi paljon kursseista vain oman osastonsa ulkopuoleltakin.

Asunnon järjestämisessä ei saanut mitään apua.

Kirjasto: ok, mutta käyttö jäi vähäiseksi koska reppu (läppäreineen...) olisi pitänyt aina jättää oven ulkopuolelle vartioimattomalle alueelle.
ATK: luokat täynnä. wifi koulun alueella.
Ruokailu oli kallista, mutta koulun lähellä useita paikkoja.

Vapaa-aika: koulun lääkärin vastaanotolla käytyään saa liikuntakortin, jolla saa alennuksia liikuntapaikoista ja kursseista. erasmus-klubeilla paljon toimintaa ja matkoja. mutta vapaa-aikaa jäi hyvin vähän.

PLUSSAA: kova vaatimustaso, hyvät opettajat, jotka ovat äärimmäisen motivoituneita opettamaan ja auttamaan opiskelijoita, opiskelijoiden kiinnostus ja halu tehdä töitä.

MIINUSTA: ainainen kiire ja stressi, kun ei tuntenut ihmisiä oli vaikea valita ryhmäänsä kun kaikki työt tehtiin tiimeissä. ei varsinaista graafisen suunnittelun opetusta.

Paljon töitä, paljon kavereita. Opiskeluaineita ei ole rajattu niin kapeasti kuin Suomessa. Kaikki työt tehdään ryhmissä.  Eniten saa irti kun osaa italiaa ennalta. Vain yksi linja englannin kielellä ja sinne on kova tunku yliopiston lukuisten vaihtarien keskuudessa, varsinkin kun linjan ryhmäkoko halutaan pitää pienenä. Italiaksi paljon valinnanvaraa kursseissa. Kieltä ei täydy osata täydellisesti, italialaiset ymmärtävät hämmästyttävän hyvin kökköäkin kieltä ja ainakin aluksi tentteihin sai vastata myös englanniksi (vastausaika vain 40min). Kursseilla joutuu tekemään paljon töitä, nimenomaan omalla ajallaan ja oma läppäri on välttämättömyys.