Pomorin valtiollinen yliopisto, Venäjä

opetuskieli: Venäjä
vaihdon kesto: 8.2.-18.6.2010
opiskeluala: Venäjän historia

Yleistä

Opiskelin kevään 2010 Arkangelissa Pomorin valtiollisessa yliopistossa. Ennen vaihtoon lähtöä olin lukenut venäjää epäsäännöllisen säännöllisesti lähes kymmenen vuotta, ja ainoa tavoitteeni vaihdon suhteen oli saada kielitaitoni kohtuullisen sujuvalle tasolle. Ennen lähtöä sain paljon infoa ja apua vaihtoyliopiston kv. toimistolta. Esimerkiksi asunto järjestyi heidän kauttaan ongelmitta. Paikalle saavuttuani minulle järjestettiin henkilökohtainen orientaatio, johon kuului sekä yliopistoon tutustuminen ja sopivien kurssien etsiminen että kaupungin kiertely ja monenlaiset vapaa-ajanaktiviteetit. Minulla oli kolme tuutoria, jotka olivat kv. toimistolla harjoittelussa olleita hallintotieteen opiskelijoita. Arkangelissa päädyin historian ja hallintotieteiden tiedekuntiin. Opiskelin siis venäläisten opiskelijoitten kanssa venäjäksi. Luentojen seuraaminen oli suhteellisen helppoa, mutta aktiivinen osallistuminen seminaareihin, joka on yleensä kaikkien kurssien pakollinen osa, tuotti vaikeuksia. Tässä asiassa opettajat olivat kuitenkin ymmärtäväisiä ja joustavia, ja heille riitti, että olimme läsnä ja kuuntelimme korvat höröllä. Suoritin kokonaisuudessaan yhden laajan, Venäjän 1900-luvun historiaan käsittelevän kurssin. Luentojen ja seminaarien päätteeksi järjestettiin kaksi monivalintakysymystenttiä, joista oli suhteellisen helppo selviytyä. Sisällöllisesti ne eivät olleet vaikeita, mutta kieli tuotti omat vaikeutensa. Minulle mielenkiintoisinta oli yhteiskuntatieteilijän näkökulmasta kulttuurierojen, erilaisen opiskelu- ja opetuskulttuurin tarkkailu ja vertailu..

Jos kielitaito ei riitä, mutta mieli tekisi Venäjälle, Arkangelissa järjestetään joka syksy yhteistyössä Tromssan yliopiston kanssa 30 op:n englanninkielinen Russian Studies -opintokokonaisuus, jonka ohella voi käydä kielikurssilla! Opiskelu venäläisessä yliopistossa on hyvin koulumaista verrattuna Suomeen, tuo lähinnä mieleen omat lukiovuodet. Opiskelijat ovat nuoria (17-23-vuotiaita) ja puurtavat kovasti, mutta tyyli on hieman eri kuin kotona, eniten tuntuu painottuvan ulkoluku ja valtavan faktamäärän hallinta. Vuosikurssiryhmät ovat tiiviitä, sillä samat opiskelijat opiskelevat koko tutkinnon eli 5 vuotta yhdessä. Mukaan tulevat ulkomaalaiset huomataan heti, mutta meidät otettiin vastaan positiivisella uteliaisuudella. Saimme aina apua ja neuvoja ja kannustusta, esimerkiksi eräs poika kopioi meille aina luennon päätteeksi omat muistiinpanonsa. Olin ainoa suomalainen ja esim. Pietariin verrattuna vaihtareita oli vähän (yhteensä viisi, kaksi puolalaista, kaksi norjalaista ja minä). Kotikielemme oli venäjä, joten kielitaito karttui koko ajan, myös kotona asuntolassa hengaillessa. Arkangelilaiset ovat todella ystävällisiä, hyväsydämisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä, ja he suhtautuivat ulkomaalaisiin positiivisen uteliaasti. Ystäviä on helppo saada. Kaupunkina Arkangeli on viehättävä sekoitus vanhaa ja uutta, kaunista ja rumaa, eikä suinkaan pidä antaa harmaan ja joskus viileän pinnan hämätä, sillä paikan tekevät ihmiset, venäläiset siis, jotka ovat ihastuttavaa sakkia! Kaupunki oli ainakin minulla juuri sopiva kokoinen, tekemistä riittää, aika ei tullut pitkäksi, mutta toisaalta aikaa ei tuhlaannu päivittäin esim. bussissa istumiseen, sillä tiedekunnalle pääsee kävellen 10 minuutissa. Minulle ei ollut milloinkaan turvaton olo eikä mitään ikävää sattunut koko vaihdon aikana. Voin suositella paikkaa kaikille Venäjästä kiinnostuneille! Jos on mahdollista lähteä Arkangeliin, en missään nimessä menisi Pietariin, koska se on liian täynnä suomalaisia, ja monta astetta tylympi vaihtoehto.. :)

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Pomorin yliopiston kv. toimiston henkilökunta oli todella ystävällistä ja avuliasta. Sain kaikkeen apua ja tukea. Ensimmäisten viikkojen aikana minulla oli 3 tuutoria, jotka olivat toimistolla harjoittelussa olleita hallintotieteen opiskelijoita. Minulle oli järjestetty henkilökohtainen orientaatioohjelma, sillä muita vaihtareita ei saapunut samaan aikaan.

Opintoneuvonta

Kv. toimisto otti selvää kaikista kursseista, joista halusin tietoa. Neuvoja tuli siis kunhan vain itse ensin tajusin kysyä. On hyvä ottaa itse etukäteen selvää, mitä kaikkea yliopistolla on tarjolla, sillä kursseja löytyy ja paljon!

Asuntoasiat

Huone asuntolassa järjestyi kv. toimiston kautta. Vaihtarit asuivat viihtyisissä, vastaremontoiduissa asunnoissa hyvällä paikalla. Huone oli kalustettu: sänky, kaappi, kirjoituspöytä, kirjahylly. Asunnossa oli kaikki tarvittavat, täysin varusteltu keittiö, pyykkikone jne. Minulla oli oma huone (n. 70e/kk), vessan ja suihkun sekä jääkaapin jaoin naapurin kanssa. Puhtaat lakanat ja pyyhkeet sain joka viikko asuntolan pyykkimummolta.

Kirjasto

Kävimme orientaatioviikolla tutustumassa myös kirjastoon, mutta minulla ei ollut juuri tarvetta käyttää sitä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla oli tietokoneluokkia, joissa oli mahdollista käyttää nettiä. Myös asuntolaan tuli langaton yhteys loppukeväästä.

Ruokailu

Yliopistolla on kanttiini. Tein kuitenkin ruokaa aina kotona, koska asuin n. 10 min. kävelymatkan päässä tiedekunnalta.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

250

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Helmikuussa kävimme tuutoreiden kanssa luistelemassa ja osallistuimme valtakunnallisiin hiihtokilpailuihin. Kaupungissa on kolme teatteria, joissa kävin säännöllisesti. Keväällä järjestettiin myös kansainvälinen nuorisoteatterifestivaali. Elokuvissa käyminen oli edullista. Kävin retkillä lähiympäristössä ja -kaupungeissa. Paikallisella rockklubilla oli hyviä konsertteja.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Olin ainoa suomalainen ja esim. Pietariin verrattuna vaihtareita oli vähän (yhteensä viisi, kaksi puolalaista, kaksi norjalaista ja minä) ja yhteinen kielemme oli venäjä, joten kielitaito karttui koko ajan, myös kotona asuntolassa hengaillessa. Arkangelilaiset ovat todella ystävällisiä, hyväsydämisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä, ja he suhtautuivat ulkomaalaisiin positiivisen uteliaasti. Paikalliset opiskelijat olivat avuliaita ja kannustavia, ja ystäviä on helppo saada. Kaupunkina Arkangeli on viehättävä sekoitus vanhaa ja uutta, kaunista ja rumaa, eikä suinkaan pidä antaa harmaan ja joskus viileän pinnan hämätä, sillä paikan tekevät ihmiset, venäläiset siis, jotka ovat ihastuttavaa sakkia! Kaupunki oli ainakin minulla juuri sopiva kokoinen, tekemistä riittää, aika ei tullut pitkäksi, mutta toisaalta aikaa ei tuhlaannu päivittäin esim. bussissa istumiseen, sillä tiedekunnalle pääsee kävellen 10 minuutissa. Voin suositella paikkaa kaikille Venäjästä kiinnostuneille! Jos on mahdollista lähteä Arkangeliin, en missään nimessä menisi Pietariin, koska se on liian täynnä suomalaisia, ja monta astetta tylympi vaihtoehto.. :)

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Jos jotain huonoa täytyy keksiä, niin onhan alue hieman saastunut. Eron ilmanlaadussa huomasin, kun palasin kotiin..