Purdue University, Yhdysvallat


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 19.8-20.12.2011
opiskeluala: elementary education

Yleistä
Vaihtoaikani kului pitkälti koulutöitä tehdessä. Purduen yliopisto on mainio vaihtopaikka, jos todella haluaa keskittyä opiskelemiseen. Jos haluaa matkustella ja tavata ihmisiä eri puolelta maailmaa, kannattaa harkita eri yliopistoa. Käytännön asiat hoituvat paikan päällä erittäin hyvin ja yliopiston henkilökunta on ystävällistä ja auttavaista. Suosittelen lämpimästi asumista kampuksella tai sen läheisyydessä, sillä bussiyhteydet kampuksen ulkopuolelle ovat surkeat. Asuntolassa asuminen on kallista, joten kannattaa etsiä asuntoa esim. muiden vaihtareiden kanssa. Ylimääräisiin kuluihin kannatta varautua esim. koulukirjoihin menee yllättävän paljon rahaa. Kannattaa varmistaa tarvitaanko kurssilla todella kirjaa ja pystyykö sen vuokraaman netistä. Kannattaa ostaa yliopiston oma vakuutus, koska yliopisto hyväksyy nihkeästi eurooppalaisia vakuutuksia.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vietin West Lafayettessa ensimmäiset päivät aivan yksin, ilman minkäänlaista apua. Orientaatio-ohjelma käsitti yhden 1,5 tunnin pituisen esityksen, jonka jälkeen oli ruokaa ja sai jutella muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. En pystynyt solmimaan kontakteja niin lyhyessä ajassa ja olisin toivonutkin enemmän järjestettyä ohjelmaa.

Opintoneuvonta
Sain aina apua kun tarvitsin. Minulla ei ollut montaa kurssia mistä valita ja niistäkin useimmat kurssit eivät toteutuneet.

Asuntoasiat
En hommannut asuntoa Suomessa vaan tein sen paikanpäällä ollessa. Minulla ei käynyt hyvä tuuri asunnon suhteen vaan jouduin asumaan kaukana yliopistosta. Asunto sinänsä oli todella kiva ja tilava, tosin aika kallis. Bussit kulki huonosti kampukselle ja tyydyin useimmiten kävelemään kampukselle. Suosittelen kampuksella asumista lämpimästi, koska siellä tapaa ihmisiä eri tavalla ja on mahdollista osallistua iltamenoihin. Bussit ei kampuksen ulkopuolelle kulje ilta-aikaan.

Kirjasto
Kirjat täytyy ostaa itse. Kannattaa tosin varmistaa tarvitaanko niitä kirjoja varmasti kurssilla. Itse ostin osan paikan poäältä ja osan tilasin/ostin netistä. Joitakin kirjoja pystyy vuokraamaan netistä. Itse kirjastossa, jos tarvitsemasi kirja löytyy, sitä saa käyttää vain 2 h kerrallaan.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

ATK palvelut ja tulostaminen oli erittäin helppoa ja miellyttävää. Itse tein yliopistolla kaikki koulutyöt.

Ruokailu
Ruokailu yliopistolla on joko ruokaloissa (jos asut asuntolassa) tai sitten kampuksen ympäristössä. Aika kallista ja suurin osa tarjonnasta on pikaruokaa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

1000 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Kampuksella on paljon urheilumahdollisuuksia ja erilaisia klubeja mihin osallistua. Itse West Lafayette on aika kuollut paikka, mutta onneksi yliopistolla tapahtuu.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Opetus oli hyvin laadukasta ja opettajat oppivat tuntemaan sinut ja olivat kiinnostuneita erilaisesta kulttuurista. Oli erittäin positiivista huomata kuinka paljon vaativampaa yliopisto-opiskelu on Amerikassa Suomeen verrattuna. Kielikeskus oli erittäin toimiva ja laadukasta apua esseisiin ym. West Lafayette oli hyvin turvallinen paikka asua, ja ihmiset olivat auttavaisia.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Purduen yliopistossa on paljon kansainvälisiä opiskelijoita, jotka suorittavat tutkintoaan, mutta vaihto-opiskelijoita ei niinkään. Muiden vaihto-opiskelijoiden tapaaminen oli hankalaa ja varsinkin minulle, koska olin ainut vaihtari luokanopettajakolutuksessa. Olisin toivonut enemmän tapahtumaa vaihdon alkuun, missä olisi mahdollista tavata muita opiskelijoita.

Purdue University, Yhdysvallatopetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 15.8.2009-07.05.2010
opiskeluala: Hospitality and Tourism ManagementYleistä
Vietin 9 kuukautta Indianassa, Purduen yliopistossa Yhdysvalloissa. Pääaineeni oli Hospitality and Tourism MAnagement. Osallistuin vaihdon alussa vaihto-opiskelijoiden ja fuksien yhteiselle orientaatioviikolle joka oli todella käytännöllinen verkostoitumisen kannalta mutta harmittavan kallis (300 dollaria). Asuin yliopiston asuntoloissa, joissa jaoin makuuhuoneen kahden muun tytön kanssa. Lisäksi meillä oli olohuone, pieni keittiö ja pesutilat. Suosittelisin yksityisen asunnon hankkimista, niitä oli runsaasti saatavilla campuksen läheltä. Itse maksoin asuntola-asumisesta 350 dollaria kuukaudessa. Ruokailuun opsikelijoille oli yleensäö ostettu ns. meal-plan, jolloin he saivat käydä syömässä campuksen lukuisissa hulppeissa ruokaloissa. Itselläni ei siihen ollut varaa, joten tein yleensä ruokaa asunnossani. Koulu oli erittäin lukiomaista, kotitehtäviä ja läsnäolopakko kursseilla, jotka kestivät läpi koko lukukauden. Mutta kurssit pääsi helposti läpi, joten aikaa jäi matkustamiselle joka on erittäin edullista Yhdysvaltojen sisällä! Itse kävin mm. Miamissa, NYCissä, Las Vegasissa ja Vancouverissa.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Oikein toimivat ja henkilökunta ystävällistä.

Asuntoasiat
Järjestyi helposti (kampus asuntolat).

Kirjasto
Useita, kattavia.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Hyvät palvelut.

Ruokailu
Kallista.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Ilmainen kuntosali, paljon tapahtumia, matkustusta.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Iso campus, hienot puitteet, ystävällinen henkilökunta.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Opetuksen taso, koulun lukiomaisuus, vaihtoasuntoloiden ahtaus.


Purdue University, USA

 

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 22.8.2005 - 4.5.2006
opiskeluala: Fine Art (visual and performing art)

 

Yleistä

Pitkään mielessäni jossakin taka-alalla ollut ulkomailla opiskelu ponnahti pintaan, kun opintojeni puolesta alkoi yhtäkkiä näyttä siltä, että vuosi ulkomailla tekisi terää. Aloinkin miettiä Euroopan ulkopuolisia vaihtopaikkoja. Päätös vaihtoon lähtemisestä syntyi nopeasti ja melkein yhtä nopeasti huomasin olevani jo hakupapereiden ja käytännön asioden pyörteessä. Vuokrasin asunnon yhdessä toisen suomalaisen vaihto-opiskelijan kanssa. Asuntoa kannattaa mielestäni yrittää etsiä yksityisiltä markkinoilta mieluummin kuin tyytyä koulun asuntoloihin. Kuukausivuokra asuntolassa oli noin 600 dollaria. Meidän vuokramme oli noin 325 dollaria/kuukausi, mutta tiedän, että myös halvempia olisi voinut löytää. Kustannukset toteutuivat likimain odotusten mukaisina. Opiskelumateriaalit tosin maksoivat enemmän kuin olin ajatellut. Toisaalta, olisihan voinut ottaa öljyvärini Suomesta mukaan, kun nyt jouduin ostamaan uutukaiset.. Minun suurimmat kuluni olivat kuitenkin lentoliput Suomesta sekä takaisin Suomeen, mutta myös ne lomamatkat, joita tein vuoden aikana muutamia (Kanada, Arizona, Meksiko, Washington ja Indianan naapuriosavaltiot).

Vietin suuren osan vapaa-ajastani ystävieni kanssa. Katukuva West Lafayetissä on värikkään monikulttuurinen. Opiskelin Undergraduate ohjelmassa. Huomasin selvän eron suomalaisen ja amerikkalaisen yliopistokulttuurin välillä. V arsinkin aluksi siihen tottuminen vei aikansa: tuntui kuin olisin pudonnut vapaalta gradupenkiltäni takaisin lukion penkille. Valitsemani kurssit olivat suuritöisiä ja poissaolojen kanssa oltiin hyvin tiukkoja. Tämä tarkoittaa käytännössä lähinnä sitä, että tällaisessa systeemissä ei voi opiskella kovinkaan nopeasti, koska kurssien päällekkäisyyttä ei sallita kuin poikkeustapauksessa. Myös arvosteluperusteet poikkesivat suomalaisesta. Vaikka itse en osallistunutkaan opintovalintojeni takia varsinaisiin tentteihin, kyselin ja otin tenttikäytännöistä muuten selvää. Monet kokeet toteutettiin monivalintasysteemillä ja kurssi koostui useasta välikokeesta ja lukuisista kotitehtävistä.

Taidekurssien arvostelu koostui lukukauden väliportfoliosta sekä lopullisesta portfoliosta. Arvosanat olivat asteikolla A – F, joista F oli hylätty. Mielestäni A:ta ei ollut kovin vaikeaa saada, ja kursseista läpipääseminen näytti olevan kuitenkin suhteellisesti Suomessa tottumaani helpompaa. Vapaa-ajan viettämisen kannalta monien mielestä West Lafayette oli liian pieni ja hiljainen, mutta tämän arvion lausuivat useimmin Aasian metropolien kasvatit. Opiskelijaelämä erilaisine kiltoineen ja klubeineen tarjoaa varmasti tekemistä vapaa-ajalle niin kuin suomalaisissakin kouluissa.

Suosittelen myös tutustumista paikailliseen väestöön ja kulttuuriin. Itselläni se jäi lopulta hieman vähäisemmäksi, vaikka tutustuinkin muutamiin paikallisiin perheisiin. Vakuutukset kannattaa mielestäni ottaa suomalaiselta vakuutusyhtiöltä ennen matkalle lähtöä, kuten itse tein. Purdue University tarjoaa myös vakuutuksia, mutta ne on kalliita. Jos hankit vakuutuksen Suomesta, täytätytä Purduesta saamasi vakuutuslomake omalla vakuutusyhtiölläsi jo ennen Suomesta lähtöäsi, niin pääset heti käyttämään terveyspalveluita, jos niitä tarvitset. Selvitä mitä vakuutuksesi kattaa, jos sinulla on vaikka jokin jo Suomessa alkanut vaiva, johon tarvitset esim. fysioterapiaa. Ilman kattavaa vakuutusta hoitomaksut ovat nimittäin valtavia, joten joko maksat tai sitten sinnittelet kivuissasi vuoden. Itselleni ei näin käynyt, mutta jos itselläni olisi ollut joku jatkuvaa hoitoa vaativa vaiva, olisin ehkä siinä tapauksessa ottanut yliopiston tarjoaman vakuutuksen, joka olisi kattanut ymmärtääkseni myös tällaiset tapaukset. Viisumin hakeminen onnistuu heti sen jälkeen kun Purdue University on lähettänyt lupahakemukseen tarvittavat liitteet. Kaikki hakemukset kannattaa tehdä huolellisesti, koska lupien saaminen on tiukentunut huomattavasti terrori-iskujen jälkeen.

Vaihtovuosi Purdue Universityssä oli kokonaisuudessaan upea kokemus. Kielen hallitsemisen kannalta vaihto-opiskelu voittaa varmasti Suomessa käydyt kielen kurssit. Sain vaihtovuodesta uudenlaisia ystäviä, englannin taidon, paljon uusia näkökulmia ja kiinnostuksen muitakin kieliä ja kulttuureita kohtaan. Emme voi odottaa, että asiat toisella puolella maailmaa olisivat samoin kuin Suomessa: toisessa kulttuurissa eläminen avartaa ja osoittaa konkreettisesti, kuinka asiat voidaan tehdä toisin. Vaihtoonlähtijällä tärkeintä on mielestäni oikea asenne ja kunnioitus paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin. Asenne ja avoimuus ovat mielestäni avaimia onnistuneeseen vaihto-opiskeluvuoteen. Suosittelen ehdottomasti vaihtovuotta (minne tahansa) kaikille. Suosittelen vaihto-opiskelua kaikille suomalaisille opiskelijoille. Heikolta tuntuvaa kielitaitoa ei kannata hävetä, se paranee kyllä vaihtovuoden kuluessa. Myöskään taloudellisissa asioissa ei varmasti kannata pihistellä liiaksi.

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Yliopisto järjesti vastaanoton ja ensimmäisen yöpaikan sekä viikon orinentaation vaihto-opikelijoille. Orientaatioviikko oli hyvä ja sen aikana kaikki käytännön järjestelyt saatiin kuntoon: yliopistosta etukäteen saatu materiaali oli erittäin hyvänä apuna.
 

Opintoneuvonta

Sain henkilökohtaisen Academic Advisorin, joka opasti kursseille ilmottautumisessa ja opintosuunnitelmassa koko vuoden ajan. KV toimiston advisorit auttoivat muunlaisissa asioissa.
 

Asuntoasiat

Hankimme aunnon toisen suomalaisen vaihto-opiskelijan kanssa paikan päältä. Ensimmäisen viikon yövyimme hostellissa.
 

Kirjasto

Purduen yliopistossa on valtava kirjasto, mutta ei kovin uudenaikainen. Myös campus-alueella sijaitseva yleinen kirjasto oli hyvä. Tenttikirjoja en tosin opinnoissani paljoa tarvinnut, sillä tein vain taideaineita, mutta niitä tarvitseva joutuu kyllä ostamaan kirjansa itse...ja siinä saakin maksella...
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Hyvät atk-palvelut. Sain koulun sähköpostin käyttöoikeuden ensimmäisellä viikolla. Atk-salissa tulostaminen oli tiettyyn rajaan asti ilmaista ja atk-luokat auki iltaisin kello yhteentoista asti.
 

Ruokailu

Tein itse ruuan kämpillä. Yliopiston tiloissa on ruokala, josta saa mm. pitsaa yms, mutta aterian hinnaksi tulee noin 6 dollaria kerta, joten en käyttänyt mahdollisuutta joka arkipäivä. Campus-alueella on melko paljon ruokapaikkoja, amerikkalaisista mauista intialaisiin ja kiinalaisiin vaihtoehtoihin, ja niissä monet käyvät syömässä.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Purdue Universityn järjestötoiminta on vilkasta: voit osallistua meilkein mihin tahansa mieleen tulevaan harrastuksen haaraan. Itse liityin mm. Purdue Sailing Club:iin, missä vuosi maksoi noin 60 dollaria. Campuksella on myös loistavat urheilumahdollisuudet (esim, uimahalli ja kuntosali), jotka ovat opiskelijoille ilmaisia. International Center järjestää erilaisia retkiä ja tapahtumia. Kaupunkina West Lafayette on pieni ja monen mielestä liian hiljainen, mutta juna vie kolmessa tunnissa Chicagoon. Itse matkustelin paljon.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Purdue Universityn ehdottomia parhaita puolia oli mielestäni kansainvälisyys ja mukava ilmapiiri. Suuri osa Purduen ulkomaisista opiskelijoista tulee Aasiasta, ja näihin kulttuureihin tutustuminen oli itselleni hieno kokemus.

Harrastusmahdollisuudet olivat niin hyvät, että tuli kokeiltua itselle aivan uusia asioita. Pidin myös aikaisesta keväästä ja myöhään jatkuvista lämpimistä ilmoista. Oman tiedekuntamme tilat olivat uudet ja hyvät kaikkine varustuksineen, joten puitteet taiteen tekemiselle oli loistavat.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Indiana ei ole maissipreerioineen maisemallisesti USA:n mielenkiintoisimpia. Oma tiedekuntani ei myöskään ollut tasoltaan niin hyvä kuin Lapin yliopiston. Taiteiden opiskelijat eivät olleet hyviä tai edes kovin motivoituneita, vaikka opetuksen taso/opettajat ovat hyviä. Suosittelisin ensisijaisesti Purdue Universityä jonkun muun tiedekunnan opiskelijalle. Purdue University on Amerikassa kuuluisa mm. insinöörialoistaan.