Renmin University of China, Kiina

opetuskieli: kiina
vaihdon kesto: 13.2.-30.6.2012
opiskeluala: Chinese language

Yleistä
Opiskelin ahkerasti kiinan kieltä ja menestyin opinnoissani hyvin. Iltaisin ja viikonloppuisin pyörin ympäri Pekingiä uusien ja vanhojen ystävieni kanssa. Vaikka Peking on alueena ainakin koko pk-seudun kokoinen, liikkuminen siellä on helppoa toimivan julkisen liikenteen ansiosta. Matkustelin myös jonkin verran ympäri Kiinaa, kun koulusta oli lomaa. Kielitaito kehittyi huimasti, sillä kiinaa oli puhuttava aivan jatkuvasti - englannilla ei yksinkertaisesti pärjännyt! Onneksi lähdin vaihtoon, nyt minulla on uusi, aika harvinainen taito. Vinkkejä muille Kiinaan lähtijöille: - Suosittelen lämpimästi parin kiinan kurssin käymistä ennen lähtöä. Kun sanon, etteivät kiinalaiset puhu englantia, tarkoitan sitä todella: et pysty tilaamaan ravintolassa, ostamaan junalippua, matkustamaan taksilla tai kommunikoimaan millään tavalla paikallisten kanssa. Vaikka sanoisit kiinalaiselle jotain todella perus-englantia, esim. "hello" tai "thank you", hän mitä todennäköisemmin ei ymmärrä. - Varaa hermoja ja kärsivällisyyttä byrokratiaviidakkoon - Pekingissä ei ole kevättä tai syksyä, vain kesä ja talvi. Et tarvitse mukaasi välikausitakkia, talvitakki riittää. –Hygieniatarvikkeet kannattaa ostaa matkaan jo Suomesta. - Ei kannata pakata kauheasti vaatteita tai juuri mitään muutakaan mukaan, Kiinassa on todella edullista shoppailla. - Viisumiin saa lisä-entryjä tai pidennystä helposti yliopistolta. - Taksikuskeilla ei ole mitään navigaattoreita: merkkaa kohde kartalle ja ota kartta mukaan. - Pankkikortit eivät käy melkein missään, varaudu AINA maksamaan käteisellä! - Varaudu länsimaalaisena siihen, että kiinalaiset tahtovat joka paikassa ottaa sinusta valokuvia kanssaan (tai kuvaavat salaa). - Lähde matkaan avoimin mielin ja tutustu rohkeasti muihin vaihtareihin!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Naurattaa, kun ajattelenkin koko kysymystä! Kohdeyliopistossa ei ollut MINKÄÄNLAISTA tuutorointia tai vastaanottoa. Ainuttakaan orientaatiotilaisuutta ei järjestetty. Joka ikinen asia oli itse selvitettävä ja minkäänlaista ohjausta ei ollut saatavilla. Lisäksi juuri kukaan ei puhunut englantia, ne jotka puhuivat, osasivat kieltä vain auttavasti. Muihin vaihtareihin tutustuminen, opiskelusta tiedon saaminen tms. oli jokaisen omalla vastuulla. Onneksi itse olen reipas ja sosiaalinen joten tämä ei tuottanut minulle ongelmia, mutta jollekin ujommalle olisi kyllä hankalaa.

Opintoneuvonta
Mikä opintoneuvonta? Tämä on täysin tuntematon käsite Renminin yliopistolle. Eli siis sitä ei järjestetty lainkaan.

Asuntoasiat
Kun saavuin paikalle, minua odotti oma huone. Se oli kampuksen parhaasta talosta ja suhteellisen uusi, mutta silti huonossa kunnossa ja esim. ei lainkaan äänieristystä. Todella alkeellinen, mutta ylihintainen Kiinan tasoon verrattuna. Kaikkia opiskelijoita valvotaan aivan kuin kyseessä olisi vuosi 1984. Vapaa liikkuminen on vaikeaa, esim. klo 12 jälkeen yöllä kotiin palattaessa on täytettävä kaiken maailman papereita tai jos lähtee lentokentälle ennen klo 6 aamulla, pitää taas todistella jotain. Talvella opiskelijoita ei päästetty yöksi sisään nukkumaan, koska he palasivat klo 12 jälkeen. Vierailijat eivät ole sallittuja huoneissa ja jos viet (tyhjänkin) laukun ulos rakennuksesta, joudut täyttämään lomakkeita "oman turvallisuutesi tähden". Ylipäätään aikuisia, joka kolmikymppisiä opiskelijoita kohdellaan kuin 15-vuotiaita. Tämä aiheuttaa paljon konflikteja länsimaalaisten opiskelijoiden ja kiinalaisen byrokratian kanssa. Lisäksi täytyy huomauttaa, että yliopiston omat työntekijät yrittävät huijata kampuksella asuvia opiskelijoita yrittämällä periä kaikenlaisia yhtäkkiä ilmestyneitä "lisämaksuja" ties mistäkin. Esim. sähkön väitetään kuuluvan asunnon hintaan, mutta yhtäkkiä sähkö katkaistaan ja sinulta yritetään periä maksua siitä. Viiden kuukauden asumisen aikana minulla kului lukemattomia tunteja kampusasuntojen hallinnon kanssa riitelyyn ja omien oikeuksieni vahtimiseen.

Kirjasto
Sinne pääsi opiskelijakortilla ilmaiseksi, mutta en koskaan käyttänyt sitä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Uskomattoman huonot ja alkeelliset. Yliopistolla ei voinut käyttää ilmaiseksi nettiä ja opiskelijoilla ei ollut mahdollista hankkia laajakaistayhteyttä huoneisiinsa, netistä piti maksaa käytön mukaan. Tämäkin yhteys oli jatkuvasti poikki. Langatonta nettiä ei tietenkään ollut, vain hidas kaapeliyhteys.

Ruokailu
Kampuksella oli useita opiskelijaruokaloita, joissa ruoka oli halpaa (n. 1e/ateria), mutta hygieniaolosuhteet näissä kanttiineissa olivat epäinhimilliset. Siksi söin useimmiten vähän paremmissa ravintoloissa, jotka eivät nekään muutamaa euroa enempää maksaneet. Asunnoissa ei ollut keittiöitä, joten oli pakko syödä ulkona jatkuvasti.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600-700€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Pekingissä voi tehdä melkein mitä vaan. Siellä ei pääse tylsyys iskemään. Tekemistä keksi, kun tutustui muihin vaihtareihin. Kaupungissa on paljon historiallista nähtävää, hyviä ravintoloita ja muita hengailupaikkoja.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Iso yliopisto, paljon muita vaihtareita, Kiinassa on aika edullista, kohde on tarpeeksi kaukana kotiyliopistosta, kiinan kieltä oppi todella hyvin ja muutenkin kohde on aika epätavallinen, minkä lasken plussaksi.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Epähygienisyys, likaisuus, aikuisten opiskelijoiden kohtelu oikeustoimikelvottomina lapsina + alentuva suhtautuminen heihin ja kaikenlainen jatkuva kyttääminen, valvominen ja tietosuojan puute.


Renmin university, Kiinaopetuskieli: Kiina
vaihdon kesto: 1.9.2009-23.6.2010
opiskeluala: Kiinan kieliPalvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Olematon. Varaudu siihen ettei Kiinassa kukaan puhu englantia. Vastaanottoa, tuutorointia tai orientaatio-ohjelmia ei ole.

Opintoneuvonta
Ei ole. Sanovat vain, että mene tälle kurssille. Yritin aluksi kysellä, mitä kursseja on englanniksi, mutta sanoivat ettei mitään keskitettyä informaatiota ole ja kehoittivat etsimään opiskelijan, jonka pääaine olisi oikeustieteet ja kysymään häneltä, jos kursseja olisi englanniksi.

Asuntoasiat
Muuttavat koko ajan sääntöjä, kuinka paljon ja miten tulee maksaa. Asunnoissa monesti hissit rempassa, vesi kerran kuukaudessa pois päältä. Lisäksi aina saa tapella kaikesta. Keittiöt on käytössä. Uusi asuntola ihan siisti, vanha menee 2010 kesällä remonttiin...jäljestä en vielä tiedä.

Kirjasto
En käyttänyt. Kuulemma hankala saada kulkulupia.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Oma läppäri ehdoton. Huoneissa yhteys, ei WLAN.

Ruokailu
Kymmenittäin ravintoloita ja ruokaloita. Lähinnä kiinalaista ruokaa, muutama länsimaalainen löytyy kampukselta. Ravintolat 6.00-24.00 auki. Hintataso huokea. Lisäksi aina voi tilata ruokaa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
350

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Beijingissä on kesällä KUUMA +36 helposti ja talvella kylmä (lunta tuli monta kertaa). shoppailu, hieronnat, halvat ravintolat, puistot, laskettelu talvellä (juna ja bussi n.2 tuntia), paljon baareja/klubeja, paljon kulttuuri. 20milj asukkaan kaupunki, eli kaikkea varmasti tarvittaessa löytyy...hiljaisuutta, luontoa ja puhdasta ilmaa täytyy lähteä hakemaan kauempaa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Uudet ystävät, kokemukset, matkustelu, uuden kielen oppiminen, itsestä löytäminen, uusi kulttuuri, uusista tilanteista selviäminen....lukemattomia !!!

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kiinassa mahdoton on mahdollista ja mahdollinen mahdotonta... oppiipahan olemaan stressaamatta kaikesta. Toisin sanottuna Kiinassa kenelläkään ei ole kiire ja kiinalaisten kanssa saa aina tapella kaikesta. Lisäksi en tosiaan saanut suoritettua niitä oikeustieteen opintoja.


Renmin university, Kiina

opetuskieli: Kiina
vaihdon kesto: 09/2009-06/2010
opiskeluala: Kiinan kieli


Yleistä
Renminin yliopisto on hyvä paikka opiskella kiinan kieltä, etenkin, jos alkeet on jo hallussa. Koska infoa yms. on todella huonosti englanniksi, olisi tärkeää osata jo tullessa jonkin verran kiinaa, että saa käytännön asiat hoidettua. Muita, englanninkielisiä kursseja ei juuri ole tarjolla, mutta ainakin yhteiskuntatieteellistä (kv-suhteet), englanninkielistä kirjallisuutta on riittävästi kirjastossa, joten myös esim. gradun teko onnistuu.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Ei vastaanottoa, eikä tuutorointia. orientaatio pelkästään kiinaksi eli ei hyötyä.

Opintoneuvonta
Kiinaksi olisi ollut varmaan tarjolla...

Asuntoasiat
Asunnon kanssa aluksi ongelmia, mutta lopulta ok.

Kirjasto
Kirjastokortin saaminen kesti lähes 2kk, mutta englanninkielisiä kirjoja löytyi riittävästi.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Ei neuvontaa, miten esim yleisiä tietokoneita tai tietokantoja käytetään, joten vain oma kannettava käytössä. nettisensuuri hankala.

Ruokailu
Edullista ja paljon vaihtoehtoja.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
200-300€.


Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
hyvä kiinan kielen opetus, Renmin hyvä ja tunnettu yliopisto

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Ei englanninkielisiä kursseja.

 Renmin University, Kiina

opetuskieli: kiina
vaihdon kesto: 1.9.2008 - 26.6.2009
opiskeluala: Kiinan kieli

Yleistä
Aluksi oli suuri yllätys ettei meille tarjottu englannin kielellä palveluja, vaan lähes kaikki oli tarjolla vain kiinaksi. Suosittelen siis todellakin opiskelemaan kieltä ennen lähtöä. Toiseksi ei ollut valittavana muita kuin kielikursseja, oman pääaineeni kursseja oli tarjolla vain kiinaksi ja vain muutama muu kurssi englanniksi. Opetus on siis todellakin kiinan kielellä. Aluksi oli myös vaikeaa ja hieman noloa kun ei osannut kommunikoida esimerkiksi tilatessa ruokaa. Paikalliset opiskelijat ovat kuitenkin suureksi avuksi, sillä monet heistä osaavat englantia todella hyvin. Lisäksi tutkintoa suorittavat ulkomaalaiset neuvovat sinua ja auttavat tarvittaessa.

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Tuutorointia ei juurikaan ollut, vastaanotto ja orientaatio kokonaan kiinan kielellä, joten jos ei ole kielitaitoa joutuu asiat kysymään muilta opiskelijoilta.

Opintoneuvonta
Osaksi englannin kielellä, mutta pääosin kiinaksi. Vaikeaa aluksi.

Asuntoasiat
Hyvin hoidettu. Kaikille löytyy paikka ja asunnot ovat vaihto-opiskelijoille tarkoitettuja.

Kirjasto
Oikeastaan täysin kiinan kielinen, joten ei tullut käytettyä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietokoneen käyttömahdollisuus on siinä, että vie oman koneen mukana, ostaa kaapelin ja käyttää konetta omassa huoneessaan. Internetin käyttä joskus rajoitettua Kiinan harjoittaman nettisensuurin vuoksi.

Ruokailu
Kampukselta löytyy monta edullista ravintolaa opiskelijoille. Tilaaminen on kuitenkin suoritettava kiinan kielellä, samoin ruokalistan lukeminen ja tulkitseminen voi tuottaa vaikeuksia, koska ne ovat kiinaksi.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
Kolmesataa euroa

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Kulttuurinähtävyyksiä miltei rajattomasti, yöelämää runsaasti, matkustaminen halpaa. Tekemistä kyllä riittää jos on aikaa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Halpa, paljon ystävällisiä ihmisiä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kieli tuotti ongelmia ja välillä oli vaikeaa saada informaatiota englannin kielellä.
Renmin University of China , Pekign, Kiina

opetuskieli: kiina
vaihdon kesto: 15.02.09 - 26.06.09
opiskeluala: Kiinan kieli

Yleistä
Varsinkin alkuun oli hieman hankalaa, kun käytännössä kaikki muut vaihtarit ovat olleet paikalla syksystä asti, eikä koulun puolesta järjestetä mitään yhteisiä aktiviteettejä. Näin tutustuminen muihin ei tapahdu yhtä automaattisesti, kuin tavallisesti, sillä valmiisiin porukoihin on aina vaikeampi päästä sisään. Lopulta aika kuitenkin kului mukavasti. Peruselinkustannukset ovat erittäin edulliset, joten opintotuella tulee hyvin toimeen. Matkustelu on myös helppoa, eikä koulussa pahemmin välitetä poissaoloista. Käsittääkseni yli 30% luennoista ei kuitenkaan voi olla poissa, mikäli haluaa arvosanan. Meidän 12 oppilaan ryhmästämme puoletkaan eivät tosin tainneet 70%:n läsnäoloon yltää. Luennot ovat aina joka päivä aamulla klo 8-12, mikä on omiaan lisäämään poissaoloja. 4 kuukautta on sinänsä lyhyt aika kiinan kielen opiskeluun, mutta kyllä siinä ajassa ehtii jotain oppiakin, kaikki on tietysti itsestä kiinni.

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Ei tuutorointia. Taisin tulla vieläpä pari päivää myöhässä (kukaan ei ollut kertonut, milloin pitäisi olla paikalla, jossain lapussa luki 20.2, joten tulin joskus 16. päivän tienoilla), joten en päässyt lukukauden "avajaisiin".

Opintoneuvonta
Olematonta. Ohjattiin kiinan kielen testiin ja sen mukaan sijoituttiin kiinan opiskelun tasoryhmiin.

Asuntoasiat
Asuntolassa 1- tai 2-hengen huoneita. Kahden hengen huone reilu 100€ kuussa, oma huone yli 300€.

Kirjasto
En käynyt kertaakaan.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Omassa huoneessa nettiyhteys läppärillä. Youtube ei toiminut.

Ruokailu
Kampusalueella useita edullisia ruokaloita ja ravintoloita.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
Vuokra n.130/kk, ruoka n.4e/päivä

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Kampusalueella monia urheilumahdollisuuksia (kuntosali, juoksurata, tenniskenttiä, jalkapallokenttiä). Niiden käytöstä kannattanee kysellä muilta vaihtareilta, englanniksi infoa tuskin muualta saa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Halpa. Kielen opiskelu sinänsä mielenkiintoista, oppiipahan jotain konkreettista.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Opetuksen taso ajoittain todella huonoa. Kolmesta opettajasta yksi osasi hommansa. Vanhahko ja likainen asuntola ja kahden hengen huoneet eivät myöskään tietty sovi kaikille. Käytännössä koulun puolesta ei järjestetty minkäänlaista yhteistä ohjelmaa. Pelkästään kevääksi ei myöskään tullut juurikaan muita vaihtareita, joten tutustuminen muihin vaihtareihin ei ollut yhtä helppoa, kuin tavallisesti.