Riga Graduate School of Law

 

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: kevät 2009
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Latvia on aika epätodennäköinen vaihtokohde, pieni ja kohtuullisen tuntematon maa. Älä anna sen hämätä! Niin monet päätyvät jo vaihtoon meille suomalaisille tutumpiin maihin: minusta oli kiehtova ajatus koettaa etsiä itselleni jokin vähemmän tallattu polku. Pelkkä maan uutuusarvo ei ehkä kumminkaan ole paras syy vaihto-opiskelulle. Siksi on hyvä nostaa esiin vaihtokoulun opetuksen taso. Riiassa eri aloja opiskelevien vaihtareiden kanssa jutellessa tuli ilmi, että monet olivat jokseenkin tyytymättömiä Latvian yliopiston opetuksen laatuun. RGSL:ssa tilanne oli kokonaan toinen. Opetus oli monipuolista (seminaareja, esseitä, oikeustapauskilpailu), meillä oli erittäin pätevät opettajat ja vierailevista luennoitsijoista voi mainita vaikkapa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen latvialaisen tuomarin. Latvia ei voi kilpailla joidenkin Saksan tai Ranskan kanssa opi sujuvasti vuodessa suuri vieras kieli -kortilla. Toisaalta englanninkieliseen opetukseen pääsee heti lähes täydellä teholla mukaan, kun opetuskielen kanssa ei tarvitse painia hirmuisesti. Tämä mahdollistaa syvällisen oppimiskokemuksen nopeamman saavuttamisen.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Minulla oli Latvian yliopiston puolesta tuutori, jonka kanssa vaihdoin muutaman sähköpostin ja jota näin yhden kerran. Sinänsä vähän ikävää, mutta eipä se elämääni haitannut. Sain tarvittavan tuen vaihtariverkostosta, ja monissa paikoissa selvisi omaakin päätä käyttämällä. Osallistuin tammikuussa neljän viikon mittaiselle latvian kielen EILC-kurssille. Suosittelen! Kurssiohjelmaan kuului kielen pänttäyksen lisäksi yleistä maa- ja kulttuuritietoutta. Samalla tutustuin myös läheisimpiin vaihtarikavereihini. Vastaanotto RGSL:ssa oli ystävällinen, ja kaikki opintoasiani järjestyivät todella jouhevasti.
 

Opintoneuvonta

RGSL:n Head of Study, Anda Lesina, vastaili kärsivällisesti jokaiseen vaihtarin mieltä askarruttaneeseen kysymykseen, ja oli muutenkin todella mukava ja lämmin ihminen.
 

Asuntoasiat

Vaihtareita asui kahdessa asuntolassa pari kilometriä keskustan ulkopuolella: halvempi oli nimeltään Reznas, kalliimpi ja jonkin verran parempitasoisempi oli Prima. Sain itselleni huoneen jo ennen paikan päälle menoa. Toinen, ehkä fiksumpikin vaihtoehto on etsiä vaihtarikavereitten kanssa kimppakämppä kaupungilta - keskustassa voi asua isossakin asunnossa edullisesti.
 

Kirjasto

RGSL:n kirjasto kattaa koulun painopistealueet mallikkaasti. Opiskelutilana tosi viihtyisä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk-palvelut olivat hyvät. Koulun kirjastossa on rivi nettipäätteitä. Koululla on myös langaton verkkoyhteys. Asuntolanikin (langallinen) netti toimi moitteetta.
 

Ruokailu

Koululla on lounasravintola, josta saa aivan hyvää, monipuolistakin muonaa. Opiskelijaruokailun hinta-laatusuhde on kumminkin Suomessa mielestäni parempi. Opiskelija-alennuksia ei ole, ja henkilökunta annostelee ruuan lautasille.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

300-400 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Riika on hieman Helsinkiä suurempi kaupunki, joten tekeminen ei aivan vähällä lopu kesken. Kulttuurielämä on vilkasta, uusia pubeja ja kahviloita tuntuu löytyvän joka nurkan takaa. Yön eläjillä on valinnanvaraa tunnelmallisista pikku klubikeikoista kimaltaviin diskolinnoituksiin asti. Muuten aikaansa voi kuluttaa lukuisissa museoissa (ensimmäisenä varmaankin Miehitysmuseo), elokuvateattereissa, konserteissa... Jurmalan kuuluisat hiekkarannat ovat aivan lähellä, samoin viehättävän ulkoilumetsä Mezaparksin luonnonrauha. Kannattaa ehdottomasti myös kiertää muuta Latviaa - maa on pieni ja matkustaminen halpaa. Samalla voi jatkaa matkaa Liettuaan, Puolaan tai muualle. Ainakin Vilnassa käynti on melkein pakollinen Riian vaihtareille.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Riika on viehättävä, sopivan suuri kaupunki. Keskustan hälystä pääsee silti helposti pois suuntaamalla esimerkiksi Mezaparksiin tai Jurmalaan. Vaihdon aikana heräsin uudella tavalla Baltian maiden historiaan. RGSL:n opetus on hyvätasoista ja kurssit ovat mielenkiintoisia. Metodit poikkeavat suomalaisesta opiskelusta ehkä eniten kontaktiopetuksen suhteen. Pienet ryhmät synnyttävät aitoa vuorovaikutusta - luentoja ja seminaaritunteja onkin paljon. Suomessahan oikkarin opiskelu koostuu suurelta osin lukemisesta. Tentit ovat yleensä ns. open book- kokeita, joissa materiaalit saavat siis olla mukana. Se ei kuitenkaan tee hommaa välttämättä yhtään helpommaksi... Kaiken kaikkiaan koen oppineeni vaihtoaikanani yllättävänkin paljon tietyistä opiskelualani erityisalueista, ja olen siitä hyvin tyytyväinen.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Asiakaspalvelukulttuuri ei ole Baltian maissa vielä täydessä kukassaan - palvelun taso oli monesti hämmentävän huono. Tätä ei kuitenkaan pidä yleistää! Myös kielimuuri pilkisteli aika usein. Englannin osaamisen varaan ei kannata laskea liikoja. Latviaa tai venäjää osaamalla olisi pärjännyt paljon kevyemmin. Sään puolesta voisi olla fiksumpaa lähteä vaihtoon syksyllä. Minua keskitalven harmaus ei haitannut, mutta juuri kevään kynnyksellä oli tosi ikävä lähteä pois!