Royal Academy of Art, Hollanti

opetuskieli: hollanti
vaihdon kesto: 1.9. - 31.12.09
opiskeluala: Tekstiilisuunnittelu

 

Yleistä

Opin paljon suunnittelusta ja visuaalisesta ajattelusta. Uusia tekniikoita en oppinut. Opettaja oli vaatetusalan ihminen, ja se vaikutti hieman siihen mitä me siellä teimme. tekstiili ja vaatetusopiskelijat olivat samalla luokalla, mutta tekivät samoista tehtävistä eri variaatioita. Vaihtoaika olisi ollut paljon helpompi sekä minulle että opettajille, sekä luokkatovereille, jos siellä olisi ollut jonkin näköinen tuutorointi ja orientaatiosysteemi. Jos sinne joku on vaihtoon lähdössä, niin suosittelen kysymään pääseekö ykkösluokalle, koska heillä oli orientaatiot ja kurssit paljon yksinkertaisempia kuin kolmosella. Kolmannelle luokalle mennessäni hyppäsin keskelle systeemiä joka oli minulle vieras ja täysin eri kuin suomessa. Hollantilaiset olivat hieman ujoja puhumaan englantia.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Erittäin heikkoa. Käytännössä olematonta.

 

Opintoneuvonta

Ei sellaista ollut. minulle sanottiin että minun on seurattava kolmannen vuosikurssin opinto-ohjelmaa ja siinä se. Tehtäviä ei selitetty kunnolla.

Asuntoasiat

Alunperin sain infoa että vaihtokohteessa on asuntola, mutta paikkaa hakiessani sanottiin että täynnä ovat ja siinä se. kuljin yli tunnin junamatkan kouluun toisesta kaupungista ystäväni luota.

Kirjasto

Hyvä kirjasto. Paljon uusia lehtiä. Tekstiilikirjat ehkä hieman vanhoja osaksi.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

En käyttänyt tietokonetta koulussa kertaakaan koko vaihdon aikana. minulla oli onneksi oma läppäri mukana joten sain tehtyä sillä tarvittavat asiat. Käytännön asiat olivat tosi hankalia ja edistyivät hitaasti, joten en alkanut edes säätämään itselleni atk tunnuksia.

Ruokailu

Varsinaista lounasta Hollannissa ei syödä. Koulun kanttiinista sai ostaa leipiä ja muuta pikkuruokaa edullisesti.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Noin 200 Euroa + junalippu joka oli yli 300 euroa kuukaudessa. Hollannissa ruoka on edullista ja rahat riittivät hyvin siihen saakka kunnes stipendirahat olivat huvenneet.


Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Itse kävin paljon ulkona syömässä, keikoilla, museoissa ja taidenäyttelyissä. koulutehtävien määrästä johtuen vapaa-aikaa ei paljon ollut.


Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Taideopintoja, uusia näkökulmia, ajan hermoilla olevat opettajat. Siellä oli kokoajan sama lukujärjestys, mikä helpotti oman aikataulun suunnittelua.


Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Ei tuutorointia. Huono informaatio kaikista asioista. Ei vastuuhenkilöitä, kuten opiskelija tuutoreita. Tyly opettaja, joka ei pitänyt vaihtareista ja englannin puhumisesta. Siellä oli myös koko vuoden kestävä tehtävä, joka jäi minulta kesken, koska he ottivat vaihtareita tekstiili ja vaatetuspuolelle vain vain syksyksi.


Royal Academy of Art, Hague

 

Yleisesti

Vaikka lähetin etukäteen portfolion vallitsi koulussa suuri sekaannus käytännön asioiden suhteen, vaihtarit palloilivat siinä mukana miten taisivat.

 

Opetus

Opettajien kanssa pystyi valitsemaan mieleisensä kurssit omien suuntautumisten kautta, ja muutenkin tässä löytyi jousta. Yleensä opettajat jaksoivat puhua hetken englantia, sitten loput sai tulkattua oppilaiden kautta jos sai. Joillain kursseilla opetusta sai kokonaan englanniksi. 

Tuutorointi

Ei mitään tuutorointia, sinne vaan nakattiin hollantilaisten sekaan. Ihmiset mukavia, mutta eivät oikein välittäneet kunhan nyt jotenkin sopeutui.

 

Asuminen

Koululla kallis asuntola, sen lisäksi tuutorin kanssa sitten yritettiin löytää kämppää.

 

Kirjasto

Pieni kirjasto, tosin typografian kirjoja aika paljon enemmän kuin meillä, tosin hollanniksi.

 

ATK

Kaikki vapaata, ja lisäksi koulussa langaton netti.

Ruokailu

Kahvilasta sai ostaa päivällä sämpylää, ym. illalla halpa päivällinen.Rahaa kului elämiseen n. 600 euroa kuukaudessa.

 

Vapaa-aika

Periaatteessa mahdollisuus yliopiston kuntokerhoon eli vaikka minkälajin harrastamista, käytännössä koulu oli niin vaativa ettei siihen jäänyt aikaa.

 

PLUSSAA:

Koulu tasoltaan erinomainen ja vaativa. Lisäksi oman aktiivisuuden mukaan tutustui ihmisiin jotka oli mukavia.

 

MIINUSTA:

Hollanti voi olla ankee maa ja paikalliset ei aina jaksa maahanmuuttajia joita siellä on paljon ja jona muakin pidettiin välillä.
No, syksyn kävin koulua ja kirjoitin gradua ja tutustuin maahan ja kerkesin hommata työpaikan arkkitehtitoimiston graafikoksi, kevät meni täysin koulun kursseja suorittaessa ja ihan vaan perässä pysyessä. Mahtava kokemus, sain sieltä myös paljon hyviä kavereita joiden kanssa vielä ihan yhteyksissäkin. Kannattaa opetella sitä paikallista kieltä ainakin vähän.