St. Petersburg State University of Economics and Finance, Venäjä


opetuskieli: Venäjä
vaihdon kesto: 01.09.2009-31.05.2010
opiskeluala: venäjän kieliYleistä
Venäjää ei voi tuntea, ellei sitä itse koe. Venäjä on täynnä älyttömyyksiä, ristiriitaisuuksia, ongelmia, mutta myös mahdollisuuksia. Koen tehneeni oikean valinnan lähtemällä tuohon itäiseen naapuriin, josta niin paljon kirjoitetaan, mutta vähän ainakin minä todella tiesin. Vuodesta jäi kokonaisuudessaan positiivinen merkki päiväkirjaan, vaikka aina se ei siltä tuntunut. Helpon ja vaivattoman elämän perään ei Venäjälle kannata lähteä, voi tulla pettymyksiä. Mutta jos on valmis vähän uhraamaan itseä, voi saada paljon. Paljon sellaista, mitä ei muualta saa. Parasta mitä vaihtovuosi minulle tarjosi, oli venäläiseen kulttuuriin tutustuminen ja siitä oppiminen, kielitaidon karttuminen, ja oman maailman kasvaminen. Niin fyysisesti kuin henkisesti.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Syksyllä tulleille vaihto-opiskelijoille tuutorointi ei ollut parasta mahdollista. Melko paljon vaihto-opiskelijat keskenään hoitivat asioita. Vuoden varrella oli jonkin verran yhteisiä tapahtumia tuutoreiden toimesta.

Asuntoasiat
Asuin syksyn yliopiston asuntolassa, jonka taso lienee venäläiseksi asuntolaksi aivan kohtuullinen. Ei torakoita eikä muita eläviä. Talvella ajoittain vähän kylmää, jos sattui oikeasta suunnasta tuulemaan. Pesutilat aika siistit, keittiö vähän kolkko, mutta ruokaa pystyi hyvin laittamaaaan. Keväällä asuntolassa oli ollut isompia ongelmia, koska vesi oli tullut katon kautta pariin ylimpään kerrokseen. Itse vuokrasin kevääksi huoneen venäläisen pariskunnan asunnosta, joka oli onnistunut valinta.

Kirjasto
Kirjastoon pystyi hankkimaan kortin, ja sieltä lainasinkin useita kielikirjoja. Kirjaston yhteydessä muutama lukusali.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Asuntolassa oli langaton netti, joka yleensä toimi kohtuullisesti.

Ruokailu
Koulun tiloissa muutama ihan ok ruokala, hintataso melko edullinen. Perusvenäläistä ruokaa tarjolla. Yliopiston lähellä myös paljon ruokailumahdollisuuksia, joskin ei kaikkein edullisimpia, johtuen koulun keskeisestä sijainnista.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
250-500

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vaihto-oppilaille järjestettiin jonkin verran erilaisia tapahtumia tuutoreiden toimesta, mm. puistopelejä, keilausta, lasersotaa, joihin oli mukava osallistua. Lisäksi pelasimme syksyllä jalkapalloa n. kerran viikossa vaihtareiden kesken. Keväällä sain järjestettyä itselleni paikan venäläisessä salibandyjoukkueessa, joka toi lisää mielekästä vapaa-ajantekemistä. Muutoin Pietari on täynnä tekemistä vapaa-ajalla. Joka päivä voi mennä konserttiin, teatteriin, balettiin, museoon tai vaikkapa ihan vain kaupungille oleilemaan. Harrastinkin kiitettävästi eri kulttuuritapahtumia, jota edesauttoi kohtuulliset hinnat. Pitää vain tietää mistä kysyy.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Upea kaupunki, uusi kulttuuriympäristö, kielikylpy. Venäläinen kulttuuriosaaminen, ja sen näkyminen tapahtumien valtavana tarjontana. Ihmiset, joihin oli mahdollisuus tutustua.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Välillä älyttömältä tuntuva säätäminen pienissä asioissa, mutta siihenkin oppi ennen pitkään suhtautumaan tarpeellisella vakavuudella. Suomalaisena voi olla alkuun hankala ymmärtää tiettyjä toimintatapoja esim. oleskelun rekisteröinneissä, sillä se tuntuu turhalta byrokratialta. Joskus suomalaisten suuri määrä täällä itänaapurissa ahdisti ja ahdistaa silloin tällöin edelleen, mutta se on toisaalta ymmärrettävää, miksi täällä on niin paljon meitä.

State university of economics and finance, St. Petersburg


opetuskieli: venäjä, englanti
vaihdon kesto: 04.02 - 30.06.2009
opiskeluala: Venäjän kieli

 

Yleistä

Kokemus oli aivan mahtava suosittelen lämpimästi!! Olisin voinut jäädä vielä hieman pitemmäksi aikaa! Vinkkejä seuraavalle lähtijälle: Kannattaa muistaa, että Venäjä on Venäjä, mitä vain voi sattua ja tapahtua tai mitään ei tapahdu. Monia asioita saa kysellä useaan kertaan, joten roppakaupalla kärsivällisyyttä mukaan!! Lopulta kaikki aina selviää, ennemmin tai myöhemmin. Kannattaa selvittää asuntolamaksu, pitääkö sinun sitä maksaa vai ei. Itsellä tämä tuli sielä vastaan. Samoin jos vain mahdollista selvittää kursseja etukäteen. Ne kyllä selviää siellä aikanaa, mutta siihenkin saattaa mennä kauan aikaa. Itse pitää olla hyvin aktiivinen vaatimaan tietoa!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli ihan hyvä. Tosin vaihtari-tapahtumista ilmoittaminen oli puutteellista. Tuutorit olivat auttamassa alkuvaiheessa paperisodissa. Mitään orientaatio-ohjelmaa ei ollut. Tuutorit kertoivat tärkeimmät asiat, loput selvitettiin itse.

 

Opintoneuvonta

Hieman puutteellista, kursseista saatua tietoa sai etsiä kauan aikaa ja tuntui, että kukaan ei oikein tiedä missä tai millon kursseja on vai onko niitä ollenkaan. Tämä siis englannin kielisissä kursseissa. Venäjänkieliset kurssit olivat tiedossa, mutta kielitaito ei riittänyt niille osallistumaan (testaamassa käytiin).

 
Asuntoasiat

Asuntola oli hyvä ja parempi mitä uskalsin toivoa. Huoneissa asui kaksi henkilöä, yhteiset keittiä ja pesutilat. Myös pesukone löytyi! Henkilökunta mukavaa, tottakai kulttuurierot hieman aina aiheuttivat keskusteluja, mutta yleisesti kaikki toimi todella hyvin.

 

Kirjasto

Kirjaston käyttäminen oli mielenkiintoista ja ei mitenkään kätevää, joten sen käyttö jäi vähälle.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Oli oma kone ja asuntolassa toimi netti. Yleisiä koneita en käyttänyt, koska muutama kaveri sai niistä viruksia muistitikkuihin. Asuntolan netti rajoitti sivustoja mitä sai käyttää, en esim. itse päässyt Lay:n etäkäyttö sivustoille ollenkaan.

 
Ruokailu

Kouluruokala oli ja kahvila, jossa aina silloin tällöin piipahdettiin. Ateriat pieniä, mutta hintakaan ei ole mitenkään suuri.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Pietarissa on paljon nähtävää ja koettavaa, joten vapaa-ajan vietto mahdollisuuksia on paljon. Pystyy hyvin itse valitsemaan mitä haluaa tehdä ja nähdä. Matkustelimme myös Venäjällä muualla.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mahtava kaupunki, asuntola loistavalla paikalla, mukavat ihmiset

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Asioiden selvittäminen vie aikaa, mutta siihenkin tottuu ja se on vain venäläistä, tutustuu siis samalla kulttuuriin :) Kurssi tarjonta englanniksi ei ole mitenkään suurta varsinkaan jos ei pysty käymään paikallisilla kursseilla (kielitaito täytyy olla todella hyvä).

Saint-Petersburg university of economics and finance, Venäjä


opetuskieli: englanti ja venäjä
vaihdon kesto: 30.08.06 - 20.06.07
opiskeluala: kansainväliset suhteet

 

Yleistä

Kurssit olivat pääsääntöisesti venäjäksi, eikä kielitaitoni riittänyt vielä niiden seuraamiseen, joten osallistuin ainoastaan kielen opetukseen (12h viikossa), sekä parille englanninkieliselle kurssille, joita ei vuoden aikana ollut tietääkseni tarjollakaan kuin 4.

Asuntolaeläminen oli leppoisaa, vaikkakin ikävä kyllä suomalaiset olivat vaihtareista suurin ulkomaalaisryhmä ja jotenkin ajauduimme aina toistemme seuraan. Ei kai se mitään haittaa, mutta kielenopiskeluun olisi tullut huomattavasti lisämotivaatiota, jos venäjää olisi joutunut käyttämään enemmän vapaaaikanaankin. Lienee sanomattakin selvää, että asuntolassa on paljon erilaisia juhlia, kun vapaa-aikaa monella riittää. Korvatulpat ovat välttämättömyys, mikäli joskus haluaa jättää pippalot väliin ja nukkua. Vaihto-opiskelijat asuvat pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa - yhden hengen huoneeseen on parempi mahdollisuus keväällä, kun vaihtareita on vähemmän. Vaatteiden peseminen onnistuu asuntolassa ilman kustannuksia, sillä vaihto-opiskelijat tekivät yhteisinvestoinnin ja ostivat pyykkikoneen asuntolaan.

Ruokailu onnistuu yliopistolla tai jossain läheisessä ruokalassa. Periaatteessa lounaan saa samaan hintaan kuin Suomen opiskelija-alennuksella (noin R80), mutta annokset ovat pienempiä.

Pietarin lähiympäristössä ja muualla entisissä neuvostotasavalloissa tuli jonkin verran matkailtua, eikä sitä missään nimessä ole tarvinnut katua. Matkustelua kuitenkin häiritsee koulun viisumipolitiikka, sillä he pitävät meidän viisumeitamme säilössä kv-asioiden toimistossa, jolloin esimerkiksi Suomeen tai mihin tahansa muualle lähdettäessä on täytettävä hakemus, johon on ilmoitettava mihin on menossa ja kuinka pitkäksi aikaa. Tähän hakemukseen on sitten haettava dekaanin allekirjoitus ennen kuin viisumin saa itselleen. Tätäkin käytäntöä viekkaimmat opiskelijat yrittivät kiertää - vaihtelevalla menestyksellä.

Tähän taisi tulla enimmäkseen negatiivisia asioita, mutta en kyllä vaihtaisi mennyttä kymmentä kuukautta mihinkään, vaikka opintosuorituksia tuolta ei juuri tullutkaan. Käytännön vinkkinä Venäjälle varsinkin illan hämärtyessä: kannattaa oikeasti varoa niitä miliisejä :-)

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutori tuli rautatieasemalle vastaan (toki 15min myöhässä). Tuutorointi oli riittävää. Vaihto-opiskelijoille järjestettiin vuoden aikana kiertoajelu kaupungilla, sekä kaksi ekskursiota lähiympäristöön.

Käsittämätöntä yliopistolla oli sen sijaan se, että he työntekijät pitivät meidän viisumeita "säilössä" toimistolla. Jos halusimme matkustaa esim Suomeen tai mihin tahansa muualle (jopa Moskovaan tai Petroskoihin), oli meidän täytettävä hakemus ja haettava siihen dekaanin allekirjoitus, jotta pääsimme lähtemään. Muutenkin he tuntuivat olevan kovin kiinnostuneita mihin olemme menossa ja kenen kanssa ja miksi. Tässä kuitenkin ollaan aikuisia ja mielestäni se on kunkin oma ongelma, jos jää luentoja väliin matkustamisen takia.

 

Opintoneuvonta

Enpä osaa sanoa, kun opiskelin lähinnä kieltä, koska kielitaito ei riittänyt muiden aineiden opiskeluun.

 

Asuntoasiat

Yliopiston asuntola oli ok venäläiseksi asuntolaksi. Huono puoli on kahden hengen huoneet, hyvää maksuttomuus.

 

Kirjasto

Ei tullut asiaa kirjastoon.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Asuntolaan ei internettiä ainakaan vielä saanut. Koululla koneita oli rajoitetusti, ja monesti joutui tyytymään nettikahvilaan.

 

Ruokailu

Yliopistolla ja asuntolan vieressä oli ruokalat, joista sai vaihtelevan tasoista ruokaa.

 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

noin 300-600€

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Jotain ohjelmaa on keksittävä, koska kielen opetusta on vain 12 tuntia viikossa. Jotkut kävivät kuntosalilla ja joku kenties töissä. Toki kaupungilla riittää runsaasti nähtävää ja tietenkin alkoholin sävyttämiä juhlia asuntolassa on, joidenkin mielestä toki liikaakin.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kielen opiskelu mahdollista, muidenkin kurssien valitseminen käsittääkseni suht vapaata, vapaa-aikaa riittää, asuntolassa hyvää porukkaa ja hyvä meininki, ilmainen asuminen, yliopisto ja asuntola sijaitsevat samassa kompleksissa ydinkeskustassa

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Viisumibyrokratia ja sitä kautta vapauden rajoittaminen aikuisilta ihmisiltä; myöskin kv-toimiston ja asuntolan tätien kiinnostus opiskelijoiden yksityiselämään ärsytti välillä; vaihdossa liikaa suomalaisia, joiden seuraan aina ajautuu; asuntola on sitä mitä Venäjällä voi odottaa - mm kahden hengen huoneet, yhteiset vessat ja suihkut ym, sekä ovet asuntolaan ovat periaatteessa kiinni öisin klo 24-06, mutta siitä usein selvisi neuvottelemalla; lisäksi huonoa tietty kaikki yleinen Venäjällä, esim lämpimän veden ajoittainen puuttuminen, yleinen likaisuus ja tietenkin paikalliset miliisit, jotka ryöstävät ulkomaalaisia.