Sheffield Hallam University, Iso-Britannia


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 26.01.2009 - 29.05.2009
opiskeluala: interior design

 

Yleistä

Olin vaihdossa Iso-Britanniassa Sheffield Hallam Universityssä kevätlukukauden 2009. Yliopistolla on toiminnassa "Meet and Greet" -ohjelma, jonka puitteissa vaihto-opiskelijaa tulee Manchesterin lentokentälle tai Sheffieldin juna-asemalla vastaan paikallinen opiskelijatuutori. Opintojen alussa oli kaksipäiväinen orientaatio-ohjelma, jonka aikana esiteltiin mm. opiskelijapalvelut, opiskelijaliitto, terveydenhoitopalvelut ja kielikeskuksen palvelut. Vaihtareita yliopistoon tuli kevätlukukaudeksi useampi sata, mutta design-kursseilla meitä oli vain muutamia. Suurin osa vaihto-opiskelijoista vaikutti tulevan Aasiasta ja opiskelevan kauppatieteitä. Suoritin kevään aikana kolme kurssia tilasuunnittelua, jotka vastaavat kukin laajuudeltaan 10 opintopistettä. Yksi kursseista oli projekti paikallisen yrityksen kanssa. Opiskelu oli pitkälti itsenäistä, ja sen vuoksi oli helppo järjestää ajankäyttö oman mielensä mukaan. Opettajat odottavat opiskelijoilta paljon ja arvostelu on aika tiukkaa. Opiskelijoiden taso ei silti ollut korkea, ja voinkin kertoa opettajien olleen otettuja ammattitaidostani, jonka olen saanut Lapin yliopistossa. Asuin kolmen kämppiksen kanssa perinteisessä kolmikerroksisessa talossa lähellä kaupungin keskustaa ja yliopistoa. Huone yksityisen omistamasta talosta maksaa suunnilleen saman verran kuin huone solussa Suomessa. Talo oli täysin kalustettu ja kaikki kulut (netti, sähkö, vesi) sisältyivät 68 punnan viikkovuokraan. Talot ovat yleisesti kylmiä talvella, mutta meidän talossamme lämmitysongelmia ei ollut. Myös lämmintä vettä riitti suihkussa. Hanat ovat yhä tänä päivänä yleensä sellaisia, että kuuma ja kylmä vesi tulevat omista hanoistaan. Toinen erikoinen piirre on se, että ovet avautuvat sisäänpäin.

Ruoka on Englannissa yleensä samanhintaista kuin Suomessa. Talomme lähellä oli kuitenkin Netto -niminen ruokakauppa, josta ruokaa sai todella edullisesti. Pubi- ja jalkapallokulttuuri nousee Englannissa omiin ulottuvuuksiinsa. Pubeja löytyy joka kulmalta, ja niistä saa paitsi juotavaa myös ruokaa aika edullisesti. Talomme sijaitsi ihan jalkapallokentän vieressä, jossa oli peli aina tiistaisin ja lauantaisin. Viereiset kadut olivat aina silloin tukossa jalkapallofaneista ja heidän autoistaan. Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen ei oppinut koko vaihdon aikana. Monta kertaa kumpaankin suuntaan ja vielä kerran pää suuntaan jos toiseenkin ennen kun tiesi ylittää tien. Välimatkat ovat Sheffieldin sisällä pääosin lyhyitä, ja ne kulkee helposti kävellen. Kaupungissa kulkee raitiovaunu, mutta sitä tarvitsee käyttää harvoin, jos asuu keskustan tuntumassa. Matkustaminen Englannissa on helpointa junalla, myös linja-autoliikenne on vilkasta ja edullista. Junalla matkustettaessa on otettava huomioon, että lippu on huomattavasti halvempi ostaa netistä ennen matkaa – jopa kuukautta ennen. Hinta nousee portaittain matkan lähestyessä, ja asemalla ostaessa liput maksavat hunajaa! Alle 26-vuotiaan kannattaa ostaa Young person's railcard, jolla saa junalipuista alennusta. Sen voi ostaa rautatieasemalta, kunhan mukana on valokuva.

Kaveripiiri muodostuu helpolla kun osallistuu muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa erilaisiin tapahtumiin. Monikansallisuus tekee paketista mielenkiintoisen. Harrastemahdollisuuksia on monia, ja opintojen ohella ehtii tehdä vaikka mitä. Sheffieldistä löytyy mm. pari leffateatteria, gallerioita, museoita, urheilu- ja jalkapallostadion, puistoja, erilaisia kauppoja sekä musiikkiareena, jossa esiintyy suosittuja artisteja ja yhtyeitä maailmalta. Lontoon nähtävyyksetkin ovat vain reilun parin tunnin junamatkan päässä. Itse matkustin mielestäni edullisesti eri puolilla Englantia ja kävin lentämällä Dublinissa. Yliopistolla on paljon erilaisia kerhoja ja jaostoja, niistä vain täytyy itse ottaa selvää. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin kunhan vain itse on aktiivinen. Neljä kuukautta vaihto-opiskelua Sheffieldissä tuntui sopivan mittaiselta ajalta, en olisi halunnut olla siellä pidempään. Kokonaisuudessaan vaihtokokemukseni oli melko onnistunut. Koko kevään ajan tapahtui tasaisesti. Kaupunki oli opiskelijaystävällinen, opin tuntemaan mukavia ihmisiä, sain opiskella mitä halusin ja näin ja koin paljon englantilaista kulttuuria. Päällimmäisenä on mielessä isolla porukalla muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa vietetyt hetket.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vaihdon alkaessa järjestettiin kaksipäiväinen orientaatio-ohjelma. Vaihto-opiskelijan niin halutessa, olisi opiskelijatuutori tullut Manchesterin lentokentälle tai Sheffieldin juna-asemalle vastaan. Ensimmäisen viikon jälkeen opiskelijatuutorointia ei ollut. Uskon, että esimerkiksi yliopiston neuvonnasta olisi saanut apua ongelmatilanteen kohdatessa.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta oli vähäistä. Henkilökunta oli huonosti tavoitettavissa ja asioita täytyi yrittää selvittää sähköpostitse. Periaatteessa sain suorittaa toisen vuosikurssin tarjolla olevista design-kursseista, mitä halusin.
 

Asuntoasiat

Vaihto-opiskelijat voivat yliopiston kautta hakea asuntolapaikkaa tai hankkia asunnon itse yksityiseltä vuokranantajalta. Yksityisen omistamat asunnot ovat yleensä edullisempia. Asuntolan vuokrasopimukset ovat etupäässä määräaikaisia kestäen monesti pitemmälle kuin kevätlukukausi kestää. Toisin sanoen silloin joutuu maksamaan turhasta.
 

Kirjasto

Yliopiston kirjasto on käytössä ympäri vuorokauden. Kirjastossa oli käytössä myös runsaasti tietokoneita sekä maksullinen tulostusmahdollisuus.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Vaihto-opiskelija saa tunnukset yliopiston tietokoneiden ja sähköpostin käyttöä varten. Tietokoneita löytyi kirjastosta ja useammasta tietokoneluokasta.
 

Ruokailu

Yliopistolla oli pari kahviota sekä ruokala, josta sai ostettua lämpimän ruoan. Ruokailumahdollisuus ja ruoan laatu ei ole yhtä hyvä kuin Lapin yliopistossa, enkä itse käynyt ruokalassa syömässä. Kaupasta ruokaa saa ostettua suunnilleen samaan hintaan kuin Suomessa
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Harrastemahdollisuuksia on monia. Sheffieldistä löytyy mm. pari leffateatteria, gallerioita, museoita, urheilu- ja jalkapallostadion, puistoja, erilaisia kauppoja sekä musiikkiareena, jossa esiintyy suosittuja artisteja ja yhtyeitä maailmalta. Yliopistolla on paljon erilaisiä järjestöjä ja kerhoja. Vaikka Sheffieldiä sanotaan yhdeksi Englannin vihreimmistä kaupungeista, luontoa on hyvin rajallisesti, mikä rajoittaa ulkoilumahdollisuuksia, joihin ainakin itse suomalaisena olen tottunut.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Sheffield oli ihan mukava kaupunki, ja vaihdossa tutustui uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Opiskeleminen oli enimmäkseen itsenäistä, mikä mahdollisti ajankäytön oman mielen mukaan ja esimerkiksi matkustelun eri puolilla Englantia. Englanti on maana kiinnostava ja siellä on paljon nähtävää. Välimatkat ovat suht lyhyet ja julkisilla kulkuneuvoilla matkustaminen ei ole mitenkään hirveän kallista, kun ostaa liput hyvissä ajoin. Elämiseen meni rahaa suunnilleen saman verran kuin Suomessa. Kursseja on vähemmän kuin Suomessa, ne ovat laajuudeltaan suurempia eivätkä mene päällekkäin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Tilasuunnittelun koulutusohjelman taso oli huono. Toisen vuosikurssin kursseilla, joita suoritin, opetusta oli hyvin vähän. Kerran viikossa kukin opiskelija näytti opettajalle, mitä oli kuluneen viikon aikana tehnyt. Design-kursseilla oli vain muutama vaihto-opiskelija, tilasuunnittelun puolella minä olin ainoa vaihto-opiskelija. Arviointi ei mielestäni vastannut opetusta, se oli tiukkaa.
 

Sheffield Hallam University, Iso-Britannia

 
opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 26.9.2008 - 26.5.2009
opiskeluala: teollinen muotoilu, product design

 

Yleistä

Alkusotkujen selvittyä hommat helpottuivat. Tapasin vaihtoajan parhaat kaverini ja kämppikseni ja lentokentällä Manchesterissa. Kämppä oli suhteellisen helppo löytää yliopiston asumispalvelun avulla. Yliopistoon ilmottautuminen oli minun kohdallani vaikeaa ja sotkuista, koska yliopisto oli hävittänyt paperini. Kurssitarjonnassa ei ollut valinnanvaraa vaan koulutusohjelman johtaja kertoi, mitä minun täytyy tehdä. Alkusotkuista johtuen myös verottajan kanssa tuli ongelmia. Sheffieldin kunnan nettisivuilla sanotaan, että Erasmus-opiskelijoiden täytyy maksaa "kunnallisveroa", jos täysipäiväinen (Full-time) opiskelu kestää alle 24 viikkoa. Kuitenkaan kukaan tuntemani Erasmus-opiskelija, itseni lisäksi, ei joutunut maksamaan mitään. Minä olin jonkinlainen byrokraatinen poikkeama. Kysyin sekä kunnan ihmisiltä että yliopiston tyypeiltä syytä tähän. Hekin yrittivät selvittää asiaa. Kukaan ei tiennyt mistä tilanteeni johtui ja kuinka sen voi korjata tai, miksi verottaja ei häiritse ketään muuta. Asiaan ei tullut koskaan selvyyttä. Vältyin kuitenkin maksamiselta, kun päätin jäädä opiskelemaan myös kevätlukukauden ajaksi, jolloin opiskeluni venyi 24 viikon mittaiseksi. Koulussa tein neljä kuuden viikon mittaista ja kymmenen ECTS-pisteen laajuista tuotemuotoiluprojektia ja lisäksi viiden pisteen ammatttikäytäntö-luentopaketin.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto lentokentällä tökki. Vastaanottaja oli vaikeasti tunnistettavissa ja myöhässä noin tunnin. Lisäksi täytyi odottaa kolme tuntiia muita saapujia. Orientaatio kesti muutaman päivän. Oli hyödyllinen käytännön vinkkeineen, ilmaisine rokotuksineen ja sosiaalisine tapahtumineen.
 

Opintoneuvonta

Tämän suhteen harjoitettiin aika perinteista brittibyrokratiaa. Eli aika epämääräistä oli.
 

Asuntoasiat

Hyvin järjestetty "House Hunting" kiertue, joka maksoi muistaakseni 20 puntaa. Kierrettiin bussilla yksityisen sektorin vuokrakohteita kahden oppaan kanssa. Tosin ennen kaupunkiin saapumista ei ollut harmainta aavista, mitä tuleman pitää.
 

Kirjasto

Iso ja kattava. Hyvä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yleensä löytyi kone sitä tarvittaessa. Lievää alitarjontaa silloin kun luentojen takia tietokonehuoneet oli varattu.
 

Ruokailu

En harrastanut. Kallista ja heikkotasoista.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700-1000 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Pubeja, tuntureita, kulttuuria, matkustusmahdollisuuksia. Yliopistolla on valtava määrä harrastuskerhoja, joihin voi liittyä muutamalla kympillä vuodessa. Tekemisen puutetta ei ole, kunhan lähtee kämpiltä ja taskusta löytyy sopivasti rahaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Rentous, ihmiset, kulttuuri. Koulussa moduulit ja projektit olivat pitkiä, mutta yksinkertaisia. Pystyi keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Paljon vapautta omien projektien kanssa. Työpajat olivat hyvät ja isot. Pikamallikoneita, laserleikkureita ja cnc-jyrsimiä oli pari kutakin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Projektit ovat pelkästään tuotemuotoiluprojekteja. Sikäli olisi enemmän hyötyä toisen vuositason opiskelijoille. Projektit eivät sisältäneet minkäänlaista strategista puolta. Luentoja ei ollut läheskään riittävästi, normaalisti vain yksi tunti viikossa ja sekin käytettiin kurssien käytännön puolen selventämiseen (esim. missä muodossa projekti täytää palauttaa jne..) Teoria opetus oli lähes olematonta. Materiaalit olivat kalliita ja ne olivat monesti lopussa.