State University  of Technology and Design, St. Petersburg

 

opetuskieli: venäjä
vaihdon kesto: 8.2.2009 - 30.6.2009
opiskeluala: Fashion design

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluaikani oli kaikin puoli onnistunut kokemus. Seikkailumieltä toki tarvittiin, mutta kun se oli mukana alusta alkean, ei suurempia ongelmia ollut. Jo lähtiessäni tiesin, että Venäjällä asiat toimivat eri tavalla kuin Suomessa, joten suurempaa hermostusta en kokenut, vaikka byrokratian määrää täällä on tosiaan joskus hankala ymmärtää. Seikkailuna kun sen ottaa, se tuntuu ennenkaikkea mielenkiintoiselta. Lisäksi kannattaa muistaa, etta sinua vastassa ovat aivan tavalliset ihmiset ja niinkuin missä tahansa muullakin, sinulle ollaan ystävällisiä kun olet itse. Kielimuuri oli usein ylitettävissä huumorilla ja maalaisjärjellä. Ihmiset haluavat kommunikoida vaikka täysin yhteistä kieltä ei aina löydykkään ja näihin tilanteisiin kannatti ja kannattaa tarttua. On mahdollista ymmärtää ja selvitä ties minkälaisista tilanteista elekielellä ja ikäänkuin lukemalla ihmisia ja tilanteita. Täällä ollessani olen huomannut, miten suuret ennakkoluulot suomalaisilla on venäläisistä ja Venäjästä yleensä. Kuinka vaarassa ne kaikki ovatkaan, ainakin minä olen kokenut venäläiset kaikkea muuta kuin töykeitä ja pelottavina. Suurempi kulttuurishokki kuin tänne tulo, oli eräs tekemäni junamatka Suomeen, jossa jouduin kuuntelemaan kokomatkan suomalaisen seurueen mielipiteitä venäläisistä. Kieltä kannattaa opetella ainakin vähän ennen Pietariin tuloa. Sitä oppii kyllä täällä käytännössä, mutta ainakin itse koin, että ennakkoon opiskelusta oli hyötyä, kielitaidon parantaminen on niin paljon helpompaa kun perusasiat on opiskellut omalla kielellään ja täysin ymmarrettävästi. Asiosta kannattaa kysyä ja silloin saa myös vastauksia, usein hieman monitulkintaisia, mutta vastauksia kuitenkin. Ihmiset haluavat auttaa kaikissa asioissa, joten yksin ei ongelmien kanssa jää. kaikki minun ystväväni täällä ovat venäläisiä tai venäjää äidinkielenään puhuvia ja se on ollut minusta hienoa. Näin olen päässyt ainutlaatuisella tavalla tutustumaan kulttuuriin ja maahan. Voin suositella Pietaria ja kohdeyliopistoani vilpittömästi kaikille seikkailunhaluisille. Vaatii tietynlaista luonteenlaatua, etta byrokratiaan ei ihan suutu, mutta avoimuudella siitä selviää. Pietari ja venäläiset ihmiset veivät ainakin minun sydämeni mennessään. Jos jokin asia painoa tai oli huonosti, se unohtui pian, kun joku, näissä tilanteissa aivan tuntematon, oli sinulle ystävällinen. Parempaa aikaa vaihdolle ja parempaa kohdetta juuri minulle on hankala keksiä.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto oli lämmin, kohdeyliopistossa ei ollut varsinaisesti muita vaihtareita ja olin ensimmäinen First-ohjelman opiskelija, joten valmista systeemiä vaihtareille ollut vielä missään asiassa. Koin kuitenkin, etta sain apua aina tarvittaessa ja minusta pidettiin enemmän kuin hyvää huolta. "Koekaniinin" osassa ei ollut mitään valittamista.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta oli käytännössä keskustelua siitä, mitä kursseja haluaisin käydä ja mitä kursseja on tarjolla. Suurin osa valinnoista osui kohdalleen, valikoima oli laaja.
 

Asuntoasiat

Asuin ensimmäiset neljä kuukautta asuntolassa. Huoneeni oli remontoitu toisin kuin venäläisten omat. Asuntolan hyvä puoli oli se, että siellä tutustuin ihmisiin ja näin miten paikalliset elävät. Huonoja puolia olivat sijainti ja ennen kaikkea rajoitukset joita asuntolassa on, esim aukioloajat. Asuntola on suljettu 01-06. Neljän kuukauden jäkeen muutin keskustaan huoneeseen. Asunto oli huippulöytö ja pidin keskustassa asumisesta vaikka alkutaival olikin väärinkäsitysten täyttämä.
 

Kirjasto

Yliopistolla oli kirjasto, mutta sen toimintaperiaate oli, että kirjat oli kaikki arkistoita ja lapun kanssa oli mentävä tiskille pyytämään haluamaansta teosta, varsinaista selailumahdollisuutta ei siis ollut.
 

ATK-palvelut

Yliopiston toimipisteessa, jossa suurin osa minun opiskeluistani oli, ei ollut nettiä opiskelijoiden käytössä. Pääyliopiston kirjastosta löytyi muutama kone, mutta nekin olivat pääasiassa työskentelykäyttöön, ei pitkäaikaiseen netissaä surffailuun. Asuntolaan sain netin siella joitakin viikkoja asuttuani ja se ratkaisi tietysti kaikki netti pumat. KV-toimistossa sai aina käyttää nettiä kun tarvitsi ja nettikahviloitahan Pietarin kokoisesta kaupungista löytyy. Keskustahuoneessa minulla ei ole internettiä.
 

Ruokailu

Yliopistolla oli joka toimipisteessa ruokala ja kaikkien toimipisteiden läheltä löytyi kauppoja, joista oli mahdollisuus ostaa evästä. Ruokaloissa ruoka oli opiskelijoille edullista.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa

300
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Pietari on täynnä museoita, nähtävyyksiä ja kaikkea jännittävää. Vapaa-ajan ongelmia ei ollut ja kaikkea urheilusta kulttuuriin oli tarjolla. Mitä enemmän uskalsi ja oli aktiivinen sen enemman mielenkiintoisia asioita ja paikkoja löysi. Lisäksi yliopistolta sai usein alennuslippuja oopperaan, teatteriin, balettiin ja konsertteihin, joten mahdollisuuksia kokea noita esityksiä oli paljon ja tartuin tilaisuuksiin. Lisäksi paikalliset ystäväni esittelivät minulle perinteitä ja paikkoja innolla, mikä oli ihanaa
 

Vaihto-opiskelupaikan hyvät puolet:

Tutustuminen rikkaaseen venäläiseen kulttuuriin ja venäläisiin ihmisiin. Tasokas opetus. Vaihto-opiskelijasta pidettiin hyvää huolta. Ystävällisyyteen vastattiin äärimmäisellä ystävällisyydellä.
 

Vaihto-opiskelupaikan huonot puolet:

Venäjän kielen opiskelu ei ollut mielestäni riittävän tehokasta. Johtuen siitä, että jouduin ryhmään, joka aloitti aivan alusta ja muut opiskelijat (4ranskalaista vaihtaria) eivät olleet motivoituneita ja opiskelu junnasi paikallaan. Koska me olimme ensimmäiset vaihtarit yliopistossa, ei kielen opiskeluun ollut vielä kehitetty systeemiä eri tasoisille opiskelijoille.