Stockholm University, Ruotsi

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 25.08.11-15.01.12
opiskeluala: Oikeustiede ja ruotsin kieli

Yleistä
Tukholma on todella ihana, iso ja vilkas kaupunki, jossa tekemistä aina löytyy - varsinkin jos on rahaa. Kaikki maksaa enemmän kuin Suomessa, mutta kaikkea on myös tarjolla enemmän. Julkinen liikenne on todella hyvin järjestetty. Tukholman yliopisto on tosi iso ja opetus on laadukasta ja luennoitsijat mielenkiintoisia. Kurssista riippuen työmäärä vaihtelee helposta todella työlääseen. Tukholmassa tulee elettyä todellista paikallisten elämää, kun opiskelija-asuntoihin ei ole suomalaisilla asiaa. Tukholma kaupunkina ja Tukholman yliopisto ovat niin isoja, että yhteisöllistä tunnetta on vaikea löytää muualta kuin vaihtareiden keskuudesta. Vaihtareitakin on n.1000 vuosittain, joten ystäväpiirin muodostuminen voi kestää jonkin aikaa. Asuntoasiat ovat hyvin hankalia ja osa vaihtareita joutui jopa keskeyttämään vaihdon, kun asuntoa ei löytynyt millään. Tukholma voi myös tulla todella kalliiksi opiskelijan budjetilla.

Palvelut vaihtokohteessa:


Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Aluksi oli orientaatioviikko, joka jäi hyvin etäiseksi ja yleiseksi. Tuutorointi oli aika onnetonta, joillakin tuttavillani todella onnetonta. Vastaanottoa ei taidettu edes järjestää. Aika itsenäisesti täytyy toimia, jotta Tukholmassa pärjää.

Opintoneuvonta
Olisi varmaan ollut tarjolla, jos olisin halunnut.

Asuntoasiat
Tukholmassa asuntoasiat ovat järjettömän huonolla tolalla. Suomalaisilla ei taida olla minkäännäköistä mahdollisuutta saada opiskelija-asuntoa, vaan kaikkien on vuokrattava yksityiseltä. Yksityisellä puolellakin asuntotilanne on enemmän kuin vaikea. Paras keino on mennä hyvissä ajoin paikanpäälle etsimään asuntoa ja jos on, käyttää suhteita niin paljon kuin pystyy. Parhaiten vapaita asuntoja taitaa löytyä nettisivustojen kautta. Kannattaa myös kysellä apua ihmisiltä, jotka ovat olleet Tukholmassa vaihdossa tai ovat parhaillaan. Yliopisto ei auta mitenkään asunnon etsimisessä, korkeintaan he voivat antaa hyödyllisiä nettilinkkejä.

Kirjasto
Kirjastoa en käyttänyt juuri, mutta iso kirjasto löytyy.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Atk-palvelut toimi hyvin. Heti syksyn alussa sai käyttäjätunnukset ym. omaan sähköpostiin (jota ei sinänsä kyllä juuri tarvinnut), tietokoneisiin ja tulostuskorttiin. Tulostus oli helppoa, mutta välillä hieman ruuhkaista. Tietokoneita oli todella paljon käytettävissä ja suuresta käyttäjämäärästä huolimatta, aina löytyi vapaa kone.

Ruokailu
Yliopiston ruoka oli aika pahaa ja ylihinnoiteltua. Tukholman opiskelijakortilla maksettaessa lounaan sai edullisemmin. Yliopistolla oli paljon kahviloita, jotka olivat hinta-laatu-suhteeltaan hyviä. Itse tulikin yleensä lounastettua nimenomaan kahviloissa syöden salaattia, patonkia ym.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
1200€/kk

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Yliopistolla oli paljon kahviloita, baareja ja urheilukeskus, missä oli kuntosali, jumppatunteja ja muita urheilumahdollisuuksia. Yliopiston urheiluun jäsenmaksu oli aika kallis (n. 150€/puoli vuotta) laatuunsa nähden. Muuten Tukholma on tulvillaan tekemistä ja nähtävää. Loistavat shoppailumahdollisuudet, vilkas yöelämä ja paljon kulttuuria. Erittäin kallis kaupunki, mutta todella hieno, siisti ja turvallinen. Julkinen liikenne loistava silloin kun se toimii, silloin kun ei toimi - yhtä kaaosta (onneksi harvemmin).

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Suurkaupunki: nähtävyydet, shoppailumahdollisuudet, vilkas yöelämä, julkinen liikenne. Hyvä yliopisto: laadukas opetus, haastavat kurssit, oikeasti oppii, isot vaihtaripiirit, paljon bileitä. Itsenäisyys.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Asunnon löytäminen, kallis kaupunki kaikin tavoin, todella iso kaupunki ja yliopisto: yhteisöllisyyden puute, ruotsia hankala oppia kun kaikki aika tulee vietettyä muiden vaihtareiden kanssa ja kurssit olivat englanniksi.


Stockholms universitet, Ruotsi

 
opetuskieli: englanti, ruotsi
vaihdon kesto: 17.08.2009 - 16.01.2010
opiskeluala: politiikkatieteet

 

Yleistä

Varautukaa olemaan erittäin aktiivisia sekä asunnon että uusiin ihmisiin tutustumisen kanssa. Ja hintataso, varsinkin asuminen, on KORKEA!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ei tuutorointia. Todella pieni orientaatio-ohjelma ja melko puutteellinen vastaanotto. Riippui kuitenkin hyvin paljon tiedekunnasta, esim oikeustieteenopiskelijoilla kaikki näistä oli todella hyvää.
 

Opintoneuvonta

Ihan ok. Itse joutui aika paljon patistelemaan ennen kuin sai mitään neuvoja.
 

Asuntoasiat

Asuntola, jonne pääsi vain murto-osa. Ne jotka eivät, niin saivat hankkia asuntonsa itse ilman minkäänlaista avustusta.
 

Kirjasto

Yhdelle kurssille, jossa keskimäärin noin 40 opiskelijaa, niin kirjastossa oli n. 2 kirjaa. Eli itsellä ei tullut kirjastoa käytettyä kuin kerran. Muuten kirjat täytyi ostaa.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Hyvä, vaikkakin joillekin vaihtareille vaativa, kun kaikki oli ruotsinkielellä. itse puhun ruotsia, niin toimi.
 

Ruokailu

Ei kouluruokailua. kampuksella muutamia ravintoloita, joissa ruuan hinnat 60-150sek.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Tukholmassa todella monipuoliset, täytyy vain itse olla ahkera ja motivoitunut etsimään
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Tukholma on ihana kaupunki, ja uudet ystävät tietenkin parasta.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Yliopiston vaihtojärjestelyt yleensäkin, esim orientaatio, kurssitarjonta, asuminen, kirjat tms. Kallis hintataso.
 

Stockholms universitet, Ruotsi


opetuskieli: ruotsi, englanti
vaihdon kesto: 15.01.09 - 07.06.09
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Kaikenkaikkiaan hyvä reissu :) Tukholma on täynnä nähtävää (ja ostettavaa) ja sopeutuminen on helppoa. Opiskelu on tosin enemmän vuorovaikutukseen pohjautuvaa ja jokaisella tunnilla luennoitsijat kyselivät opiskelijoilta suoraan kysymyksiä. Kurssien vaativuustaso vaihteli aika paljon, paikallisten kursseilla ryhmätöitä oli paljon ja englanninkielisillä kursseilla yleensä yksi iso. Luin paljon enemmän itse tunneille kuin mitä Lapissa olisin. Kannattaa muuten ilmoittautua kaikille mahdollisille sähköpostilistoille jottei kivoja reissuja mene sivusuun. Yliopiston orientaatiopäivillä tulee myös hyvin käytännön tietoa ja tietoa lukukauden reissuista eli kannattaa osallistua niihin!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Paljon orientaatio-ohjelmaa ekojen viikkojen aikana sekä kiertoajelu Tukholmassa yliopiston piikkiin. Joka kuukausi sähköpostiin tuli lista kv-ohjelmasta, mm. teatteriretkiä, leffailtoja ja perinteisiä baari-iltoja.
 

Opintoneuvonta

Tiedekunnan oma vaihtokoordinaattori
 

Asuntoasiat

Sain asunnon yliopiston kautta Lappiksesta. Todella hyvä sijainti, lähellä yliopistoa, merta ja nopeat yhteydet keskustaan (reilu vartti metrolla).
 

Kirjasto

Hyvät lukutuolit ja ryhmätyöskentelytilat. Kurssikirjoja vähän.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Hyvin toimivat, atk-luokkia ei ole niin paljon kuin opiskelijoita.
 

Ruokailu

Ei varsinaista kouluruokalaa, paljon pieniä kahviloita/kioskeja ja pari isompaa ravintolaa. Itse kokkailin kotona (asunto niin lähellä), mutta koululta olisi myös löytynyt luokka täynnä mikroja, jossa olisi voinut omat eväät lämmittää.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopiston kampusalueella liikuntatilat, kuntosali, sulkapallon peluuta ja jumppia. (oikeustieteiden tiedekunnalla oma sulkkisvuoro kerran viikossa, omat tai vuokramailat).
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Helppo liikkua, Tukholmassa ja Tukholmasta hyvät yhteydet muualle. Paljon vaihtareita ja kiitettävästi järjestettyä vapaa-ajan ohjelmaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Riikinruotsi eroaa suomenruotsista paljon ääntämykseltään ja kansainvälisen vero-oikeuden kurssilla putosin useasti kärryiltä, kun en yksinkertaisesti saanut luennoitsijan puheesta selvää. Luennoitsijoiden murteet vaihtelivat siis paljon ja osan puhe oli hyvin selkeätä.
 

Stockholms Universitet, Ruotsi


opetuskieli:
vaihdon kesto: 18.8.2008 - 17.1.2009
opiskeluala: oikeustiede

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tukholman yliopistossa järjestettiin ensimmäistä kertaa oma tuutorointi oikeustieteen opiskelijoille. Tiedekunnan vaihto-opiskelijat jaettiin pienryhmiin joilla kaikilla oli oma tuutori. Tuutorit painottivat, että jos jollekin meistä tulee jotain ongelmia, ottakaa ensimmäisenä yhteyttä heihin. Oma tuutorini oli todella avulias. Ohjelma toimi oikein hyvin, vaikka alkoikin muutama viikko lukukauden alkamisen jälkeen. Tuutorit järjestivät vaihtareille pub-iltoja ja tutustumisillallisen. Teimme yhdessä myös excun Svean hovioikeuteen ja vierailimme paikallisessa asianajotoiminta. Muuten orientaatio oli järjetetty yliopiston ylioppilaskunnan kautta. Orientaatio kesti 3-4 päivä ja oli todella hyvä! Päivien aikana kerrottiin vaihto-opiskelijoille kaikki mahdollinen, mitä tuli tietää. Orientaation aikana järjestettiin myös vapaa-ajan ohjelmaa. Orientaatiosta tuli todella hyvin informaatiota etukäteen. Ylioppilaskunta järjesti pitkin syksyä erilaista ohjelmaa vaihto-opiskelijoille.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta toimi jo etukäteen todella hyvin. Tukholman yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan kv-koordinaattorilta tuli todella paljon informaatiota opinnoista jo ennen vaihtoon lähtöä, pian jo hyväksymiskirjeen saatuani keväällä. Samoin syksyn lähestyessä tiedot kursseista tulivat kurssien vastaavilta henkilöiltä sähköpostitse.
 

Asuntoasiat

En valitettavasti saanut asuntoa yliopiston puolesta, mitä pidän vaihto-opiskeluni ainoana suurena miinuksena. Suurimmalle osalle vaihto-opiskelijoita asunto kuitenkin järjestetään. Hankin asunnon sitten yksityisiltä markkinoilta, laitoin ilmoituksen nettiin. Ruotsissa on jonotussysteemi opiskelija-asuntoihin, jonossa pitää olla vähintään vuosi jotta saa "tavallista" reittiä opiskelija-asunnon. Jonoon voi kirjautua jo ennen kuin on hyväksytty yliopistoon. Jos suunnittelee paljon etukäteen Tukholmaan vaihtoon lähtöä, kannattaa kirjautua sivustolle www.sssb.se, eli siis kirjautua jonoon. Sivustolle pitää kirjautua omilla tunnuksilla vähintään joka kolmas kuukausi eikä kirjautuminen maksa mitään, pitää siis vain kerätä jonotuspäiviä. Tämä kannattaa tehdä varmuuden vuoksi ehdottomasti, jos vaikka vain suunnittelee Tukholmaan vaihtoon lähtöä. Asuntotilanne Tukholmassa on vaikea. Kuitenkin yksityisiltä markkinoilta on suht helppoa vuokrata huone jostain isommasta asunnosta, kun vain jaksaa nähdä itse hieman vaivaa. Ilmoituksia voi laittaa ja lukea esim. sivustolla www.blocket.se. Hyvällä tuurilla asunnon voi löytää myös sivuston www.lappis.org kautta.
 

Kirjasto

Tukholman yliopistossa on hyvä kirjasto, mutta kurssikirjoja on vain muutama kappale. Yliopiston opiskelijat ostavatkin kurssikirjansa. Lisäksi kursseille pitää ostaa kompendium, eli monistenippu, jonka hinta vaihtelee muutamasta eurosta kymmeniin euroihin, koosta riippuen. Kurssikirjoihin yhtä kurssia kohti voi kulua satakin euroa. Jos on tarpeeksi ajoissa liikkeellä kurssikirjan saattaa saada lainattua myös yliopiston kirjastosta. Kurssikirjaa (kirjoja) tarvitaan kuitenkin lähes kaksi kuukautta, joten kirjojen ostaminen on helpointa. Kurssikirjallisuuteen saattaa siis mennä yhteensä jopa 150 euroa yhtä 15 pisteen kurssia kohti.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

ATK-tunnukset oli tehty vaihtareille valmiiksi, ne piti vain käydä itse hakemassa. Tunnuksilla pääsi käyttämään kirjaston tietokoneita ja langatonta internet -verkkoa. ATK-palvelut toimi yhtä hyvin kuin omassa yliopistossamme. Kopiointi sen sijaan ei toimi Ruotsissa samoin kuin täällä, joten kirjojen kopiointia ei kannata juuri harkita.
 

Ruokailu

Tukholman yliopiston alueella lounas maksaa yli 5 euroa eikä opiskeluruokailua tunneta. Osa vie mukanaan omat eväät. Toki yliopiston alueelta löytyy ruokapaikkoja.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

vuokra 300 €, ruokaan 200 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Tukholmassa riittää tekemistä ja nähtävää, mitä vaan löytyy, pitää vain itse olla aktiivinen.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Loistava orientaatio ja paljon informaatiota jo ennen vaihtoon lähtöä, hyvä tutor -ohjelma, ylioppilaskunta järjestää paljon tapahtumia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

En saanut asuntoa yliopiston puolesta (iso miinus, asunnot ilmeisesti arvotaan vaihtareiden kesken). Tukholma on myös kallis kaupunki ja apuraha tuli vasta vaihdon päätyttyä.