Technical Educational Institute of Athens (T.E.I of Athens )

opetuskieli: Suurin osa kursseista oli kreikankielisiä, mutta tarvittaessa neuvottiin englanniksikin. Jotkut opettajat eivät puhuneet englantia, ja sellaisia kursseja ei oikeastaan kannattanut ollenkaan valita. Erityisen hyvää englanninkielistä opetusta sai valokuvauksessa ja tekstiilisuunnittelussa.
vaihdon kesto: 20.2.2009-28.6.2009
opiskeluala: Photography/Graphic Design/Fabric Design

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluaikani oli todella mielenkiintoista aikaa ja koska halusin mennä johonkin erilaiseen (ei niin tyypilliseen toimivaan eurooppalaiseen yhteiskuntaan, kuten Suomi, Saksa tai Englanti) paikkaan, Ateena oli hyvä valinta. Kuvaukseni vaihdostani voi kuulostaa hieman negatiiviselta, mutta kerron vain totuudenmukaisesti vaihdon hyvistä ja huonoista puolista. Vaihto-opiskeluaika oli todella hauskaa, rentouttavaa ja opettavaista aikaa monella tavalla. Opin hieman kreikkaa ja englannin kielen sujuvuuteni parani huomattavasti. Tutustuin Välimeren kulttuuriin ja täysin uusiin Euroopan kolkkiin. Vaihtarikaverit olivat aivan mahtavia ja lomani Santorinilla ja Paroksella jäävät mieleen lähtemättömästi. Biitsiä, aurinkoa, palmuja, rentoutumista, hyvää seuraa, ruskettumista, ravintolassa syömistä, voiko parempaa toivoa? Näistä muistoista vaihtokokemukseni päällimmäisenä koostuu, vaikka joukossa on myös turhautumisen tunnetta esim. lakkoilun takia. Suosittelen Ateenaa vaihtokohteeksi seikkailuhenkisille ja joustaville ihmisille, jotka nauttivat auringosta ja lämmöstä.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kun saavuin koululle ensimmäisen kerran, minut ohjattiin ystävällisesti koulun kv. toimistoon, missä sain
avukseni oman tuutorin. Sain häneltä melko hyvin tietoa ja apua ja sain rekisteröidyttyä kouluun heti ensimmäisenä päivänä.

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta oli heikkoa, kukaan ei tiennyt mitään muista kuin omista kursseistaan, ja ei ollut mitään tiedekunnan sihteeriä tms. jolta kysyä neuvoa. Ainoa opintoneuvonta tuli tiedekunnan johtajalta Margaret Perivoliotikselta, jolla oli englanninkielinen monistenippu kursseista. Monen kurssin kohdalla täytyi ensin keskustella kurssin opettajan kanssa henkilökohtaisesti.

Asuntoasiat

Asuntoasiat järjestyivät yllättävän jouhevasti. Tuutorini kertoi minulle vapaana olevasta asunnosta, joka oli keskustassa lähellä Victorian asemaa. Kävin katsomassa asuntoa, ja vaikka se oli likainen, päätin ottaa sen, koska siellä oli kuitenkin ihan ok varustetaso (kalustettu, kaikki laskut ja nettiyhteys sisältyivät vuokraan, joka tosin oli melko korkea, 350 e/kk). Asuntoni oli yksiö. Ennen yksiöön muuttamista asuin Ateenan Suomalaisen instituutin asunnossa.

Kirjasto

Koulun kirjaston paras puoli oli tietokoneluokka, jossa pääsi tarvittaessa nettiin hieman odottamalla. Kirjaston hyllyissä oli sekaisin kreikan- ja englanninkieliset kirjat, enkä käyttänyt kirjastoa kirjojen lainaamiseen lainkaan.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokonetta pääsi käyttämään koulun kirjastossa.

Ruokailu

Yksi TEI Athensin parhaita puolia oli ilmainen kouluruoka joka päivä joka 3 kertaa päivässä. Siihen kuului aamiainen (ennen klo 9:ää), lounas ja illallinen. Käytännössä tuli yleensä syötyä koululla lounas, joka oli melko maittava. Ruokalistalla oli esim. moussakaa, papuruokia, sianlihaa, yleensäkin paljon lihaa. Myös salaattia oli tarjolla, yleensä juuresraastetta, tomaatteja oliiviöljyssä, kurkkua oliiviöljyssä sekä vihersalaattia. Lounaalta otin mukaani aina hedelmiä ja joskus leipää, siinä säästi ruokakuluissa. Koulun ruokailu ei suosi kasvissyöjiä, ja Kreikkaan lähtiessä kannattaa muutenkin varautua kasvisvaihtoehtojen vähyyteen. Kreikkalaiset syövät paljon lihaa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Vuokra 350 e/kk, ruoka n. 150 e/kk, Ateenan metro/bussilippu 30e/kk, plus käyttörahaa. Matkat esim. Kreikan saaristoon lisäsivät rahankulua, mutta olivat sen arvoisia. Suosittelen apurahojen hakemista ennen vaihtoa, koska vaihdossa ei ole mukava kituuttaa ja rahaa menee suurkaupungissa yllättävän paljon.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Ateena on miljoonakaupunki ja siellä riittää paljon tekemistä. Museoita, nähtävyyksiä, kahviloita, yöelämää, kuntosaleja, huvipuistokin kai löytyy, valokuvailua tulee harrastettua paljon, shoppailumahdollisuukset ovat todella hyvät, rannalla makoilua, paintballia, you name it.. Tekemisestä tuskin tulee pulaa! Vaihtareiden kanssa voi viettää paljon vapaa-aikaansa jos niin haluaa. TEI Athens on melko pieni koulu ja muihin vaihtareihin tutustuu varmasti. Parasta vapaa-ajanviettoa oli itselleni matkat lähisaarille ja vähän kauemmaksikin. Vierailin Eginassa (tunnin matka Ateenasta) 3 kertaa, kerran Santorinilla ja kerran Paroksella. Kannattaa matkustaa turistikauden ulkopuolella (ennen toukokuuta), niin hinnat ovat edullisemmat ja lämpötilakin suomalaiselle helpommin kestettävissä. Santorinilta ja Parokselta voi saada kolmen hengen huoneen siten, että jokaiselle yö maksaa vain 10 e. Kannattaa tehdä retkiä muiden vaihtareiden kanssa pienellä porukalla. Esimerkiksi pyörien ja auton vuokraaminen on melko edullista. Opiskelijat saavat paljon opiskelija-alennuksia, useimmat museot ja kulttuurinähtävyydet ovat ilmaisia ja esim. lauttamatkat -50%. Pidä aina opiskelijakorttisi mukana! Kreikkaan ja myös Ateenaan lähtiessä vapaa-ajastaan saa paljon irti, koska opiskelujutut eivät juurikaan työllistä koulun ulkopuolella. Tärkeintä on reipas, avoin ja joustava asenne.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ateena on mahtava paikka olla vaihdossa niin ilmaston kuin erilaisuutensa puolesta. Suurkaupunki elää koko ajan eikä siellä tule aika pitkäksi. Kreikan luonto on kaunis ja siitä pääsee helposti nauttimaan saarilla. Muut vaihtarit olivat todella mukavia ja alun tuutorointi auttoi alkuun. Kannattaa osallistua kreikan kielen kurssille, sielläkin tutustuu toisiin vaihtareihin hyvin, ja kreikan kieli on mielenkiintoista. Jos et halua kokea sitä liian samanlaista eurooppalaista yhteiskuntaa, kannattaa mennä Ateenaan! Ateena on lähellä Aasiaa ja siellä on Välimeren kulttuuri, joka on hyvin erilainen kuin suomalainen. Kreikkalainen ruoka on taivaallista, ulkona syöminen melko edullista ja ihmiset hauskoja ja rentoja, ja tykkäävät tutustua ulkomaalaisiin. Ateenassa on yleensä toimiva joukkoliikenne, etenkin metro on erittäin hyvä. Vaikka kreikkalaisten aakkosten opettelu on melko pakollista, on hyvä, että suuntakylteissä on teksti myös länsimaisin aakkosin. Muutenkin Ateenassa puhutaan hyvin englantia yleisesti ottaen. Jos ei halua lähteä vaihtoon rehkimään kovasti opiskelun kanssa, vaan viettää mielellään aikaa rannalla ruskettumassa ja aikaa kavereiden kanssa, Kreikka on hyvä valinta. ;) Vaatimustaso koululla ei ole siis kovin korkea. Kaikki on koululla ilmaista, ruoka ja materiaalit. Koko kevät Ateenassa on ihanaa aikaa sään puolesta, 20 asteen lämpöä kestää 3 kk jo ennen kesäkuuta.. Saatat ihmetyttää toisia t-paidallasi keväällä, mutta nauti lämmöstä ja auringosta, jota et Suomessa kokisi. :) Jos asennoituu oikein Kreikkaan menoonsa, niin saa nauttia upeasta ilmastosta, hyvästä ruuasta ja ihanista ihmisistä..

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Koulu itsessään on rakennuksena surkeassa kunnossa suomalaiseen tasoon verrattuna, mutta siihen tottuu. Koulussa poltetaan kaikkialla (kuten Kreikassa yleensä), mm. koulun käytävillä ja joskus luokissakin - kaikkialla leijailee sankka tupakansavu. En suosittelisi astmaatikolle tupakansavun takia! Kurssien ja opetuksen taso vaihtelee, mutta pääasiassa se on matalampi kuin Suomessa. Siksi kannattaa mennä tähän kouluun vaihtoon opintojensa alkupuolella, muuten saatat pettyä. Toisaalta opintoihinsa saa lisättyä intensiivisyyttä jos esim. osallistuu useammille kursseille ja vaatii itse itseltään paljon. Opettajien kielitaito vaihtelee, jotkut puhuvat hyvää englantia ja jotkut eivät lainkaan. Kreikkalainen yhteiskunta ei toimi ja lakkoiluun (liikenne, koulut, yms.) kannattaa varautua. Joinakin päivinä on lakko eikä siitä välttämättä kukaan ilmoita sinulle. Joskus saatat joutua kävelemään keskustasta asunnollesi tai ottamaan taksin. Kannattaa pysyä kaukana mielenosoituksista, koska saatat saada muuten osasi mellakkapoliisien kyynelkaasusta. Ateenassa asuinkustannukset ovat melko korkeita ja ruokakaupoissa on kalliit hinnat, huono valikoima ja ne ovat pieniä - kannattaa käydä halvemmissa marketeissa (Lidl, Carrefour/Marinopoulous) mikäli on hintatietoinen. Koululla ei ole toimivaa systeemiä eikä kukaan tiedä mistään mitään. Se kasvattaa kärsivällisyyttäsi, mutta varmasti myös menetät usein hermosi kaiken hankaluuteen. Jätä tiukkapipoasenne Suomeen, sillä et tee Kreikassa mitään, vaan tarvitset paljon kärsivällisyyttä, huumorintajua, joustavuutta ja kykyä katsoa asioita sormien läpi. Eräs Kreikassa vaihdossa ollut tyttö sanoi minulle neuvoksi ennen Kreikkaan lähtöäni: "Varaudu sitten kaikkeen leväperäisyyteen mitä vain osaat ikinä kuvitella." Opetustyyli on hyvin autoritäärinen ja vanhanaikainen. Opettajia täytyy kunnioittaa. Kursseista ei aina saa paljon irti, mutta toisaalta joillakin kursseilla opetetaan ihan erilaisia asioita kuin Suomessa. Esim. fabric design oli kiva kurssi, niitä kannattaa ottaa. Kyseisillä kursseilla pääsee käyttämään omaa luovuuttaan. Jos olet kuvataideopiskelija, ei kannata valita koulun maalaus- ja piirustuskursseja, niiden opetusmetodit ovat 1800-luvulta ja osa opettajista todella ärsyttäviä. Sen sijaan valokuvaus ja fabric design ovat kiinnostavia, samoin illustration ja graphic design. Niissä voit jopa oppia jotain. ;)