Tokai University Asahikawa


opetuskieli: japani
vaihdon kesto: 1.10.2009 - 31.3.2010
opiskeluala: taide ja muotoilu

 

Yleistä

Alku oli vähän kivikkoista, johtuen lähinnä siitä, että saavuin vähän huonoon aikaan. Opiskelu sujui aika leppoisasti löyhän lukujärjestykseni vuoksi. Muihin opiskelijoihin tutustuminen oli hiukan hankalaa molemminpuolisen ujouden sekä kielellisten ongelmien vuoksi, mutta aina löytyy joitain, jotka osaavat englantia edes jotenkin. (toisaalta olisin tietysti itse voinut skarpata oman japaninkielentaitojeni kanssa....) Muiden Matsumae Kaikanin vieraiden kautta sain kuitenkin uusia ystäviä. Kannattaa kysellä opiskelijoilta, ja muilta paikallisilta erilaisten kauppojen ja liikkeiden sijaintia, he tietävät yleensä sellaisia paikkoja, joita ei ulkomaalainen osaa välttämättä edes hakea (esim. taidetarvikeliikkeet, kirjakaupat, ravintolat, leipomot ja matkatoimistot. Erään ystäväni avulla löysin myös tiskin, josta myydään ostettuja, mutta käyttämättömiä matkalippuja. Sen kautta voi saada bussi- tai lentoliput paljon halvemmalla!)

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Aika mitätöntä. Vastaanottoa ei ollut, sillä satuin saapumaan silloin, kun kv-vastaava oli lomalla. Lentokentältä sain löytää vierastalolle omin avuin (vaikka sainkin ohjeet bussien aikatauluista jne.) Orientaatio koostui lähinnä kampusalueen esittelystä ja perusasioiden läpikäynnistä, jotka löytyi aiemmin minulle lähetetyistä monisteista. Paikalliseen elämään sopeutuminen ja ihmisiin tutustuminen jätettiin oikeastaan kokonaan omille harteille, mikä ei kovin helppoa ollut ihmiselle, joka ei ole matkustellut ulkomailla aiemmin juuri lainkaan. Siitä, että olin tutustunut hyvin paikalliseen kulttuuriin aiemmin, oli kyllä paljon apua.
 

Opintoneuvonta

Nagata-san auttaa kyllä kaikissa opintoja koskevissa kysymyksissä, lisäksi osa opettajista osaa englantia, ja heidän kanssaan on hyvin helppo jutella.
 

Asuntoasiat

Matsumae Kaikan on todella mukava paikka, ja hyvällä paikalla ihan yliopiston lähellä. Talo tosin ehkä kaipaisi päivittämistä tälle vuosituhannelle...
 

Kirjasto

En käynyt kirjastossa periaatteessa kertaakaan, mutta ilmeisesti todella monipuolinen, olisi pitänyt tutustua valikoimaan tarkemmin.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

En käyttänyt koulun tietokoneita juuri lainkaan, vaan omaa kannettavaani. Koulun langatonta nettiä käyttääkseni minun piti viedä kannettava tietokoneeni atk-henkilön näpelöitäväksi (Nagata-san auttoi tässäkin), lisäksi Matsumae Kaikanissa nettiyhteyden saaminen tuotti välillä päänvaivaa.
 

Ruokailu

Koulun ruokalassa tuli käytyä vain pari kertaa, mutta sapuska on siellä hyvää ja edullista. Tein usein itse ruokaa Matsumae Kaikanissa, tai kävin ostamassa jotain kätevää läheisestä Seicomartista.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600-1000 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kävin sillon tällöin shoppailemassa kaupungilla, tai hieman kauempana olevassa ostoskeskuksessa. Tammikuussa käytiin myös Asahiyaman eläintarhassa, missä voi käydä pariinkin kertaan, jos vaihtoaika on pidempi. Kesällä meininki on varmasti erilaista kuin talvella. Elokuvissa käynti on myös siisti kokemus, varsinkin jos käy katsomassa jotain, mitä Suomessa ei teatterissa takuulla näe. Myös taidemuseossa kävin ystäväni kanssa parikin kertaa. Ulkoiluharrastukset ja yöelämä jäivät minun osaltani vähän vähemmälle.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Asahikawa ei ole hirvittävän suuri, muttei hirvittävän pienikään kaupunki. Minunlaiselleni maalaiselle oikein sopivankokoinen paikka. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita, ja vaikka kielimuuri olisikin, niin sen murtamiseen löydetään kyllä keinot. Turvallisuus.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Opiskelijat ovat todella nuoria ja ujoja, jos ei löydy yhteistä puheenaihetta, on tutustuminen ja juttuun tuleminen aika hankalaa. 

Tokai University, Japani


opetuskieli: japani
vaihdon kesto: 26.9.08 - 31.7.09
opiskeluala: Design

 

Yleistä

Kirjoitin jo Tokai yliopiston vaihtopalautteeseen, että riippuu ihmisestä, millaisena asiat kokee ja mikä on hyödyllinen vinkki, mikä ei, mutta että suomalaiset opiskelijat kyllä osaavat ottaa omatoimisestikin selvää asioista ja huolehtia itsestään. Lisäksi annoin jo henk.koht. vinkkejä suoraan seuraavalle matkaan lähtijälle - eli nyt riittää jo kiitos. Sanat eivät riitä kertomaan kuitenkaan! Lyhyesti: めちゃ楽しかったよ。(^o^)v Mikäli tuota edellistä ei pysty lukemaan, suosittelen jotta kannattaapi lähteä Japaniin ja ottaa selvää. (’-^*)o

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

hyvin otettiin vastaan, autettiin alkuun, kierrätettiin ympäriinsä ja autettiin tarvittaessa
 

Opintoneuvonta

ei valittamista, Nagata-san tekee työnsä todella hyvin
 

Asuntoasiat

Matsumae Kaikan on huippu
 

Kirjasto

en käyttänyt paikallista kirjastoa
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

käytin enimmäkseen omaa läppäriäni langattomassa verkossa
 

Ruokailu

terveellistä, herkullista, halpaa ja helposti saatavilla
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700-1000e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Asahikawan urheilu- ja kulttuuriharrastusmahdollisuudet ovat loistavat, yöelämä menettelee; Hokkaidon luonto on mahtava ja Sapporosta pääsee kätevästi eteenpäin muualle jos budjetti kestää
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

turvallinen, helppo, kotoisa, sopivan kokoinen kaupunki ja yliopisto; Hokkaido muistuttaa tarpeeksi Suomea (neljä vuodenaikaa jne.) ettei tule koti-ikävä, mutta on tarpeeksi erilainen ollakseen mielenkiintoinen; ei turistikohde vaan aitoa arkea
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

en tiedä nykyisistä, mutta aikoinaan yliopiston vanhat kotisivut oli aika huonot (vanhentunut opinto-opas jne.), mutta mitään muuta ei tule mieleen
 
opetuskieli:
vaihdon kesto: 23.3.2008 - 23.3.2009
opiskeluala: taidekasvatus

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tosi hyvin hoidettu. Yumiko Nagata hoiti kaiken, oltiin yhteydessä lähes päivittäin.
 

Opintoneuvonta

No, alussa pidettiin orientaatio, missä saatiin tietoa kursseista mille mennä, ja ne valittiin etukäteen itse. Kädestä pitäen neuvottiin, niin ei ollut ongelmia.
 

Asuntoasiat

Matsumae Kaikanin vaihtariasuntola oli tosi kodikas. Sonoko Terui piti meistä hyvää huolta, ei tarvinnut nälässä olla. Ainoa huomautus mitä antaisin, liittyi siihen, että asuntolassa ollut kotiintuloaika jäi meille epäselväksi. Ensin kerrottiin, että se on kello 24, mutta myöhemmin sai käydä kaupungilla niin myöhään kuin halusi. Sitten kun tuli lisää vaihtareita (oltiin alun perin kaksistaan koko asuntolassa Elisan kanssa), niin kotiintuloaika palasi takaisin kahteentoista. Ei siinä niinkään ongelmaa ollut, oltiin vain aika hämillämme kun jouduttiin yhtäkkiä puhutteluun siitä kun oltiin oltu myöhään ulkona jo pitkään. Me käsitimme, että asia oli ollut ok, vaikkei ilmeisesti niin ollutkaan. Kehotan, että tuota kotiintuloajan tärkeyttä tähdennetään tuleville vaihtareille, vaikka Terui-san muuta väittäisikin. Toinen asuntoasiaan liittyvä juttu on se, että kun asuntolaan tuli lisää vaihtareita, tila kävi ahtaaksi. Me kysyimme, että olisiko mahdollista muuttaa johonkin muualle koulun lähelle asumaan, jotta me kaikki mahtuisimme väljemmin, mutta Tokain väki kielsi sen kierrellen, väittäen kaikenlaista mahdollisten vesivahinkojen korvausten osuvan koulun maksettavaksi, vaikka ilmeisesti se ei pitänyt paikkaansa.
 

Kirjasto

Hyvä. Olisi pitänyt käyttää enemmänkin.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Ok. Saatiin ihan hyvin apua jos sitä tarvittiin. Japaninkielinen ohjelmisto tuotti hieman päänvaivaa, mutta onneksi oli aina joku auttamassa.
 

Ruokailu

Parasta ikinä.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

30000-40000 jeniä
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Klubitoiminta oli aika aktiivista, ja opiskelijat pyysivät aika usein mukaan yhteisiin rientoihin. Ja kyllähän sitä tekemistä aina itselleen keksi. Lähistön kuntosali oli tosi hyvä.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ystävälliset ihmiset, rauhallinen ja todella turvallinen kaupunki, kaunis luonto, vuodenajat, tosi hyvät tilat, ammattitaitoiset opettajat.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kumma kotiintuloaikaruljanssi. Jos aikoi viipyä kaupungilla yli puolen yön, piti yöpyä muualla kuin opiskelija-asuntolassa. Siitä taas piti ilmoittaa viikkoa ennen yliopistolle, ja antaa sen henkilön puhelinnumero kenen luona aikoi kaupungissa yöpyä. Ei se vielä niin kummallista ollut, mutta jos aikoi matkustaa kauemmas kuin Asahikawan (=yliopiston kaupunki) keskustaan, ei tarvinnut ilmoittaa kenen luona/missä yöpyy, tai milloin tulee takaisin. Se, että meidän täytyi ilmoittaa kenen luona yövyimme kaupungilla kulkiessamme oli sääntö, jonka Tokai yliopisto oli asettanut meidän turvallisuutemme takia (heidän omien sanojensa mukaan). Kuitenkaan heitä ei juuri huolettanut, missä me yövyimme jos menimme Asahikawan ulkopuolelle (tai jopa ulos maasta), vaikka luulisi että vieraammat kaupungit olisivat meidän turvallisuutemme kannalta vaarallisempia. He vetosivat myös siihen, etteivät halunneet, että heidän omat opiskelijansa näkisivät meitä myöhään kaupungilla, koska se saattaisi vahingoittaa yliopiston mainetta. Kuitenkin Tokai vähät välitti siitä mitä heidän omat opiskelijansa tekivät myöhään kaupungilla, missä heitä näimme silloin kun ulos pääsimme. Meihin näytti pätevän eri säännöt kuin muihin (meitä nuorempiin) kanssaopiskelijoihimme. Tuntui epäoikeudenmukaiselta joutua tuollaisen valvonnan kohteeksi, varsinkin kun olemme vanhempia opiskelijoita ja koemme osaavamme pysyä erossa vaikeuksista. Tuntui siltä, kuin Tokain yliopisto olisi pitänyt meitä epäluotettavina teineinä.