Tokai University Sapporo Campus

opetuskieli: japani
vaihdon kesto: 11.04.12-29.6.12
opiskeluala: Japanin kieli

Yleistä
Vietin kolme kuukautta opiskellen japanin kieltä kahdentoista göteborgilaisen taloustieteilijän kanssa. Opiskelu oli päivittäistä, suomen lukiota muistuttavaa kielen opiskelua. Erittäin tehokasta ja antoisaa. Päivät kuluivat tunneilla istuessa ja illat yliopiston kerhoilla. Kävin English Speaking Society kerholla joka arkipäivä. Päällimmäisenä vaihdosta jäi mieleen ihmiset joita sen aikana tapasi. Suosittelisin ehdottomasti mahdollisimman monen kielikurssin käymistä, sillä japanin kieli vaatii melko paljon opiskelua.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Erinomainen vastaanotto. Yhtäkään vaihto-opiskelijaa ei jätetty yksin. Jokaisella oli vähintään yksi henkilökohtainen tuutori sekä lisäksi olimme paljon fuksien kanssa toiminnassa. Myös asuntolaan oli värvätty kaksi dorm advisoria joiden kanssa käytännössä elimme samoissa tiloissa. Vastaanotto- ja läksiäisjuhlat olivat huikeita.

Opintoneuvonta
Etukäteen järjestetty opinto-ohjelma ei vaatinut paljoa opintoneuvontaa, mutta silti oli mahdollista osallistua ohjelman ulkopuolisille kursseille. Harmi vain ettei vaihdon pituus mahdollistanut kurssien käymistä alusta loppuun.

Asuntoasiat
Erittäin helppo ja hyvä. Kokonaan yliopiston puolesta järjestetty. Oli mukava kun kaikki vaihto-opiskelijat olivat samassa asuntolassa. Myös dorm advisorit olivat erittäin käytännölinen järjestely yliopiston puolesta.

Kirjasto
Enpä osannut vielä tarpeeksi hyvin lukea japania että olisi tullut kirjastoa käytettyä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Saatavilla kokoajan. WLan-yhteys asuntolalla oli erittäin käytännöllinen.

Ruokailu
Taivaallisen hyvää ruokaa perusyliopistoruokalassa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n. 500-600€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Tokain yliopistolla oli todella monia erilaisia kerhoja mihin vaihto-opiskelijoita kehoitettiin osallistumaan. Urheilua, kieliä, draamaa, musiikkia, kaikkea oli tarjolla. Lisäksi yliopiston henkilökunta oli erittäin halukas auttamaan myös yliopiston ulkopuolisten kiinnostuskohteiden ja vapaa-ajan mahdollisuuksien löytämisessä.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Mahtavat opiskelukaverit, yliopiston henkilökunta, ruoka ja luonto , oikeastaan koko touhu alusta loppuun. Ylitti melkolailla odotukset.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kielimuuri Japanin ja Suomen välillä on melko suuri.

Tokai University, Sapporo campus

 

opetuskieli: japani
vaihdon kesto: 15.04.09 - 31.07.09
opiskeluala: japanin kieli ja kulttuuri

 

Yleistä

Kuluneet kolme-neljä kuukautta olivat todella antoisia. Opin paljon maan kulttuurista ja kielestä, tutustuin paljon uusiin ihmisiin ja sain uusia ystäviä. Kielen opiskelu oli paljon mielenkiintoisempaa ympäristössä, jossa sitä pystyi myös käyttämään, vaikka noin lyhyessä ajassa ei mitään hyvää kielitaitoa ehdikään hankkia. Opiskelimme kieltä ja kanjeja sekä Japanin kulttuuria, esimerkiksi teeseremoniaa. Opiskelukielenä oli japani, siihen tottui aika nopeasti eikä käytetty kieli ollut liian vaikeaa. Kävimme myös yliopiston järjestämillä reissulla tutustumassa Sapporoon ja vähän myös muualla Hokkaidon alueella. Kevät/kesälukukausi on parasta aikaa mennä Hokkaidoon. Aluksi säät olivat kylmähköjä, luntakin satoi, mutta sitten alkoi lämmetä. Poislähtiessä lämpötilat olivat kolmenkymmenen tienoilla. Mielestäni Hokkaido on paras paikka Japanissa olla kesällä, sillä etelämässä on jo niin tukahduttavan kuumaa. Opiskelu oli antoisaa ja hyvin järjestetty, joskin muiden kuin vaihto-opiskelijoille tarkoitettujen kurssien ottaminen oli vaikeaa. Mikäli japanin taidot riittävät, kurssitarjontaa on. Itselläni kielitaidon puute rajoitti.

Asuminen oli mukavasti järjestetty, yliopiston yhteyteen. Lähistöllä oli suurempia että pienempiä kauppoja, myös ihan yliopiston vieressä aina auki oleva pikkukauppa josta pystyi nostamaan rahaa. Suosittelen visa-korttia, sillä pystyi maksamaan myös läheisessä ruokakaupassa. Japani on vahvasti käteismaa, siihen kannattaa varautua, virastoissa ja muualla. Myös asuntolan vuokra piti maksaa käteisellä vaihdon lopuksi. Kannattaa nostaa rahaa useammissa erissä pidemmällä aikavälillä ettei tule sitten ongelmia. Busseissa kyytiin noustaan keskeltä ja matka maksetaan lähtiessä bussin kuljettajalle. Makomanai-metroasemalta bussi yliopistolle maksoi 200 jeniä kerta. Kävin koko vaihdon ajan myös suomen kielen tunneilla Sapporon keskustassa, apuopettajana ikäänkuin. Nämä tunnit olivat kansalaisopistotyyppisiä, iltaisin. Suomenopiskelijat ja opettajat olivat ihan huippuja, suosittelen ehdottomasti menemään mukaan siihen toimintaan. Kävimme heidän kanssaan esimerkiksi viettämässä juhannusta maalla ja siinä taas tutustui ihan eri tavalla maan tapoihin ja kulttuuriin.

Vaihtopaikkana Sapporo oli todella kiva, ja suosittelen tätä kaikille jotka haluavat käydä lyhyemmän reissun eksoottisessa ympäristössä, varsinkin jos sinne saisi myös kaverin samaan aikaan lähtemään. Toiset vaihto-opiskelijat olivat ruotsalaisia, ja vähän sisäänpäin lämpiäviä, joten suurin osa heistä jäi minulle hieman etäisiksi. Hyvä ruotsinkielentaito auttaisi tässä paljon, epäilen. Yliopistossa on kuulemma keväisin ruotsalaisia vaihtareita ja syksyisin lähinnä norjalaisia, joskus seassa venäläisiä ja meitä on pari suomalaista nyt sitten ollut. Suosittelen lämpimästi kaikille Japanista kiinnostuneille, varsinkin jos vaihdossa ei tee mieli viipyä sen kauempaa kuin nelisen kuukautta. Vaihdon aikana on tilaisuuksia matkustaa, esim Kultaisella viikolla, ja itse matkustin kahden ruotsalaisen vaihtarin kanssa vaihdon lopuksi lautalla Kiotoon ja sen jälkeen Tokioon mistä lentoni lähti. Mikäli tarkoituksena on matkustaa Japanissa vaihdon lopuksi, suosittelen ottamaan lentoliput siten, että Sapporoon ei tarvitse enää palata. Otin itse lennot siten, että Sapporoon asti oli lento vain menomatkalla, paluulento lähti Tokiosta.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Olivat hyvin järjestettyjä. Kv-vastaava oli myös erittäin avulias ja osasi onneksi myös hyvin englantia.
 

Opintoneuvonta

Varsinaista opintoneuvontaa ei ollut, vaan alussa käytiin oli haastatteluja kielitaidon kartoittamiseksi ja sen jälkeen jaettiin sopiviin ryhmiin.
 

Asuntoasiat

Asuminen oli järjestetty yliopiston asuntolaan, mikä oli todella mukava ratkaisu.
 

Kirjasto

Kirjasto oli, mutta koska en osaa lukea japania niin hyvin käyttö jäi vähäiseksi.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneluokkia oli käytössä ja myös asuntolassa oli mahdollisuus käyttää sekä omaa että yliopiston koneita.
 

Ruokailu

Yliopistolla oli kolme ruokalaa joissa tarjottiin kohtuuhintaisia aterioita, asuntolassa pystyi valmistamaan itse ruokaa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

noin 500 - 600 e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia oli paljon jo yliopiston klubitoiminnassa. Opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua itseä kiinnostavaan toimintaan. Kävely- tai bussimatkan päässä oli mahdollisuuksia karaokeen, biljardiin, keilailuun tms, ja näissä tuli käytyä paljon japanilaisten ja muiden vaihtareiden kanssa. Kaupungin keskustaan piti matkustaa bussilla tai bussilla ja metrolla, ja liikkuminen oli vuokran ja ruoan jälkeen suurin yksittäinen kuluerä johon sai uppoamaan paljon rahaa lyhyessä ajassa. Mitään kuukausikortteja ei ollut tarjolla. Yliopistolla asuessa varsinaista pakollista liiikkumista ei tietystikään ollut, mutta ei sitä viitsinyt pelkästään yliopiston ympäristöönkään jäädä aina.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Yliopisto ja ihmiset olivat todella mukavia. Japanilaiset opiskelijat olivat järjestämässä aina ohjelmaa ja auttamassa parhaansa mukaan. Yliopistosta ja sen läheisyydestä löytyi kaikkea mitä elämiseen tarvitsi
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Yliopisto sijaitsi kaupungin laidalla, joten kulkeminen tuli kalliiksi. Juuri kukaan ei myöskään puhunut muita kieliä kuin japania, joten kommunikointi oli välillä työlästä, mutta siitä selviytyi! Jos olisi halunnut ottaa muita kursseja kuin kieliä, japanin osaaminen olisi ollut ehdotonta. Osallistuin yhteen seminaariin ja seminaaria pitävä professori käänsi minulle englanniksi käsiteltävät asiat ja minun kommenttini vastaavasti japaniksi. Sellainen on melko työlästä, vaikkakin olin onnellinen siitä että professori jaksoi vaivautua. Yliopiston opiskelijat olivat myös kaikki todella nuoria näin omasta näkökulmasta katsottuna, ja sitä pidin itse huonona puolena.