Tomás Bata university in Zlin, Tsekki

 

opetuskieli: tsekki, englanti
Ollessani Tsekissä vaihdossa suurin osa opinnoistani oli tsekiksi, mutta tein henkilökohtaisia sopimuksia ja suunnitelmia opettajien kanssa jotta sain opinnot suoritettua siinä missä muutkin. Joitain kursseja oli tarjolla myös englanniksi, mutta nämä kurssit eivät varsinaisesti olleet omiin opintoihini soveltuvia.
vaihdon kesto: 15.9.2008 - 30.5.2009
opiskeluala: teollinen muotoilu, Product design

 

Yleistä

Suunnittelin lähteväni vain yhdeksi lukukaudeksi Zlíniin, mutta vaihto venyikin koko vuoden mittaiseksi. Sain vuoden aikana paljon ystäviä ja koin hienoja hetkiä sekä muiden vaihtareiden että paikallisten opiskelijoiden kanssa. Koulu oli vaativaa,lähinnä kielen vuoksi, mutta palkitsevaa. Kaiken kaikkiaan hyviä töitä ja mielenkiintoisia projekteja on tarjolla. Toisaalta opettajilla ja opiskelijoilla ei tuntunut olevan kovin paljon kokemusta vaihtareista, joten kovin paljon ohjausta en saanut. Itse opiskelin myös tsekkiä sillä pelkkä englanti ei riitä. Tai riittää,mutta enempi saa irti sekä arkielämästä että opiskeluista kun perehtyy hieman kieleen myös. Kannattaa alussa tehdä suunnitelma opinnoille ja pysyä siinä vaikka välillä turhauttaa kurssien haku ja muut käytännön hommat. Asuntolaan kannattaa mennä asumaan ainakin lyhyemmissä vaihdoissa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kansainvälisten asioiden työntekijät olivat helposti lähestyttävissä ja aina valmiina auttamaan mitä tahansa tilanteita tuli eteen. Jokainen Erasmus-opiskelija sai myös oman henkilökohtaisen opiskelijatuutorin, joka auttoi käytännön järjestelyissä. Oman tuutorini kanssa myös ystävystyttyäni hänestä tuli erittäin tärkeä apu paikan päällä. Tuutori yleensä tuli hakemaan juna-asemalta ja vei asuntolaan. Alussa oli orientaatiotilaisuus kaikille vaihto-opiskelijoille, missä kerrottiin kaikki yleinen info yliopistosta ja hieman myös kulttuurista ja tavoista. Kaiken kaikkiaan koin, että kaikki apu mitä tarvitsee oli lähellä.
 

Opintoneuvonta

Varsinaista opintoneuvontaa paikan päällä ei ollut, suurimman avun sai kanssaopiskelijoilta kyselemällä. Oppaat ja kurssikuvaukset yleensä olivat tsekiksi.
 

Asuntoasiat

Alussa asuin yliopiston ehdottamassa asuntolassa, mikä varattiin jo etukäteen. Asuntola on aivan mukava vaihtareille, tosin työntekijöiden englannin taidot eivät ole kovin kaksiset. Hintataso on ihan ok, kämppään saa myös netin. Asunnoissa asuu yleensä neljä henkilöä, kaksi per huone. Toiselle puolivuotiskaudelle löysin asunnon yksityiseltä, ystävät auttoivat etsimisessä.
 

Kirjasto

Kirjastopalvelut ovat erittäin hyvät ja opiskelijakortilla voi lainata kirjoja sekä tulostaa tai kopioida. Aika rajoitettu määrä englannin kielistä kirjallisuutta.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk-palvelut kerrottiin alun orientaatiossa erittäin kattavasti, kuinka hoitaa tulostus/kopiointi/skannaus asiat tai kuinka kirjautua järjestelmään. Ja kysymällä sai aina lisää apua
 

Ruokailu

Koulussa oli ruokala, minkä hintataso oli varsin hyvä opiskelijalle. Yleisesti ottaen aivan hyvät ruuatkin. Työntekijät eivät puhu englantia. Yleensä opiskelijatuutori auttaa alussa kertoen miten toimia ja kuinka maksetaan ym. käytännön asiat. Ruokalistat ovat myös englanniksi.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n.100-200 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopisto tarjoaa erilaista urheiluaktiviteettia moneen makuun. Itse osallistuin Body Balance sekä Jooga-tunneille. Kävin myös uimassa, mikä on edullista opiskelijalle. Multimedia communications-tiedekunta järjestää monenlaisia festivaaleja ja tapahtumia pitkin vuotta. Aktiivinen elokuvakerho myös löytyy. Luontoreitit kulkevat lähellä joten patikointi ja muu retkeily on ilmaista ja helppoa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Pieni kaupunki ja ystävälliset ihmiset, hyvä ilmapiiri. Kaunis luonto lähellä ja alhaiset elinkustannukset. Helppo matkustaa Keski-Euroopan kaupunkeihin. Tiedekunnat ovat pieniä ja kaikki tuntevat toisensa. Opettajat ovat avuliaita ja yleensä asiat järjestyivät parhain päin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Pienen tiedekunnan takia olin ainoa vaihto-opiskelija omalla linjallani, mikä vaikeutti muiden mukana pysymistä. Opiskelijakaupunki tyhjeni viikonloppuisin tyystin, jolloin jäljelle jäivät vain vaihtarit. Yleisesti ottaen ei kovin hyvä englannin kielen taito ihmisillä kaupungilla (paitsi nuoret).