Tromssan yliopisto


opetuskieli: Normaalisti yliopiston omat opiskelijat opiskelevat norjaksi, vaihtarit yleensä englanniksi.
vaihdon kesto: 4.8.2008 - kesäkuu 2009
opiskeluala: Oikeustieteet

 

Yleistä

Aika meni kyllä äkkiä. Tentteihin lukeminen vie huomattavasti enemmän aikaa kuin Suomessa. Kannattaa varautua viikon mittaisiin kotitentteihin kuten suullisiin kuullusteluihinkin normaalien kuuden tunnin tenttien lisäksi. Autolla on kätevä lähteä. Nordean pankkikortti on kätevä, koska jos nostaa rahaa Nordean automaatista, niin ei mene valuuttamaksuja.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Orientaatio-ohjelma kesti jokusen päivän, jossa tutustuttiin niin yliopistoon, kaupunkiin kuin muihinkin vaihtareihin. Oli todella hyvä homma!
 

Opintoneuvonta

Sähköposteilla pystyi kyselemään vaikka mitä.
 

Asuntoasiat

Vaihtarit saavat kyllä asunnon. Samantapainen asuntotoimisto kuin DAS. Jos haluaisi vuokrata yksityiseltä, niin asuntotoimisto auttaisi siinäkin. Asuin 6 hengen solussa, kalustettu. Asuntoalue oli ihan ok vaikkakin kaukana keskustasta. Asumisen taso ei kuitenkaan ole Suomen tasoa. Huoneessa oli huonot ikkunat ja pieni sähköpatteri hoiti lämmityksen. Student hostelin työntekijät käyvät kerran puolessa vuodessa tarkistamassa, että paikat on siivottu. Jos ei ole siivottu kunnolla niin 400kr sakko kaikille. Lähtiessä myös kannattaa siivota huone todella kunnolla ettei saa 400 kr sakkoa (myös katto ja seinät siivottava! ja tarkkaan!)
 

Kirjasto

Todella laaja, eri tiedekunnille oli oma kirjasto. Ainakin oikeustieteiden puolella oli jopa joitain suomenkielisiä kirjoja. Tenttikirjat tosin pitää yleensä ostaa kirjakaupasta itse. Kirjakauppa on yliopistolla.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneita oli kirjastoissa. Kouluasioista ilmoiteltiin sähköpostilla ja Fronterissa (eräänlainen sivusto opiskelijoille, jossa oli tietoa kursseista yms.). Asunnon vuokrahintaan kuului nettiyhteys, joka oli tosi nopea.
 

Ruokailu

Kallista yliopistolla. Kannattaa tehdä ruoka ja eväät kotona.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

6000 kr=alle 700€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla oli oma kuntosali, aerobic, spinning yms. liikuntakeskus. Lenkkeilymaastot olivat ihan ok. Kalastus, vaellus. Tromssan alueella ei tosin ollut hyviä kalapaikkoja jos kalasti rannalta. Veneellä olisi pitänyt mennä. Baareja on keskustassa jonkin verran mutta ovat kalliita. Olut on sellaiset 8-9 euroa tuopilta, muut juomat kalliimpia. Hampurilaisella ei kovin kärsinyt käydä, halvin aterian hinta kun on sellaista 15 euroa ja pitsakin oli halvimmillaan 20 euroa. Pakastepitsat olivat siinä 5 eurosta ylöspäin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Sopivan kokoinen yliopisto, tosi pätevät proffat ainakin minun kohdalle sattuvat, hyvät ja mielenkiintoiset kurssit, ystävällistä porukkaa. Eräällä kurssilla meillä oli oikeudenkäyntejä, joihin valmistautuminen vei paljon aikaa ja vaivaa mutta olivat kyllä todella hyödyllisiä. Oikeussali oli tosi hieno.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Se harmitti kun ei ollut mahdollisuutta suorittaa kursseja norjaksi. Tenttipaikka (koskien normaaleja koulutenttejä 6h) oli aivan eri paikassa kuin itse campus. Linja-autolla olisi matka varmaan kestänyt tunnin. Campukselta matkaa tenttipaikkaan oli varmaan reilu 5 km . Huono että tentit olivat aivan saaren toisella puolella, paitsi jos sattui asumaan yhdessä kerrostalossa aivan tenttipaikan vieressä. 

Tromssan yliopisto,Norja


opetuskieli: norja
vaihdon kesto: 01.08.2005 - 31.12.2005
opiskeluala: psykologia

 

Yleistä

Alkuun kaikki oli uutta ja innostavaa. Uusien ihmisten tapaaminen ja illanvietot teki alusta sulavan, eikä juuri koti-ikävää ehtinyt miettimään. Myös luennot tuntuivat mielenkiintoisilta. Toisaalta vaihtoon tullaan myös opiskeluiden takia, minkä vuoksi arki tuli sielläkin tenttien muodossa vastaan. Tenttikirjojen pänttääminen norjaksi, kun ei välttämättä ole sitä kaikkein helpointa! Loppujen lopuksi elämä vaihto-opiskelun aikana kulkee samaa rataa kuin Suomessa, vain ihmiset ja kulttuuri ympärillä ovat erilaisia. Joten niistä kannattaa vaihdon ja erityisesti rankkojen tenttien lomassa ammentaa voimaa! Norjaa suosittelen niille, jotka rakastavat kaunista luontoa, ulkoilua ja jouhevaa vaintoon lähtöä...me skandinaavit, kun olemme melkein kuin norjalaisia, joten myös kohdemaassa välttyi paperisodalta!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ensimmäinen viikko oli orientaatiota, joten sen aikana kävi selville kaikki Trommassa selviytymiseen tarvittavat seikat sekä myös opiskeluun yleensä. Viikon jälkeen muista vaihto-opiskelijoista muodostui vankka tukiverkko, joista suurimman osan tapasi ainakin kerran kuukaudessa yliopiston kahvilassa ilmaisen kahvin ja vohveleiden kera, jonne myös yliopiston henkilökunta (kv-osasto) saapui, mikäli jollakulla oli kysymyksiä mielen päällä.
 

Opintoneuvonta

Alussa marssin tiedekuntamme henkilökunnan puheille jos vähänkin oli epäselvyyttä, auttoi! Nettisivut olivat myös tärkeä informaatiokanava, jotka tosin päivitettiin huononlaisesti. Muut opiskelijat ja seminaariohjaajani olivat myös tärkeitä apujoukkoja.
 

Asuntoasiat

Asunto oli loistava!
 

Kirjasto

Kirjasto hyvä, mutta kurssikirjoja vähänlaisesti, mikä tarkoitti sitä, että suurin osa oli ostettava itse.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Loistava! Tietokoneita oli runsaasti käytössä ja tulostaminen vapaata. Huomasi kyllä, että oli tullut rikkaaseen maahan! Ongelmia ei juuri ollut edes tunnusten kanssa.
 

Ruokailu

Kallista! Siispä en syönyt yliopistolla kertaakaan.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 450 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Norjan kaunis luonto kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen ja mennä vaeltamaan aina, kun on mahdollista. Jos ei ole niinkään kiinnostunut vaeltamisesta, voi tehdä pienempiä päivänretkiä, jonka aikana saa otettua erinomaisia valokuvia. Myös kiipeily on lähellä norjalaisten sydäntä, joten siihen löytyy hyvät mahdollisuudet mm. yliopiston vieressä olevalta kuntosalilta, jossa on mahdollisuudet myös erilaisiin sisäpeleihin, aerobiciin, spinningiin jne. Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä on yöelämä, joka on kallista, mutta vilkasta. Tromssa on Oslon jälkeen Norjan vilkkain kaupunki yöelämän suhteen!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ennakko-oletuksia ei juuri ollut, joten kaikki kokemukseni olivat hyviä!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

No kallishan tuo Norja on...mutta huolellisella talouden suunnittelulla ja hintoja vertailemalla pärjää!