Universidad Rey Juan Carlos, Espanja


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 19.1 - 17.6.2009
opiskeluala: markkinointi

 

Yleistä

Kannattaa aloittaa nähtävyyksiin tutustuminen aika alussa, ettei jää jotain näkemättä, kun aika hurahtaa yllättävän nopeasti. Ennen varsinaisen lukukauden alkua on espanjan intensiivikurssi, jossa tutustuu muihin vaihtareihin, mutta paikallisiin on hankalampi tutustua. Suomalaisia Madridissa oli yllättävän paljon ja suurin osa kavereista olikin suomalaisia. Toisaalta vähän harmi että menin sinne asti hengatakseni suomalaisten kanssa, mutta toisaalta sainpa paljon uusia kavereita, joitten kanssa ystävyys todennäköisesti jatkuu.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutori tuli kentälle vastaan ja auttoi alkuun. Orientaatio oli n. tunnin luento. Jouduttiin juoksemaan kampukselta toiselle päästäksemme ylipäätään opiskelemaan, koska kampuksella, jonne olimme menossa ei tiedetty meistä mitään vaan paperit oli lähetetty toiselle kampukselle, jossa matkailututkimusta opiskellaan. Syynä se, että yliopistoiden välinen sopimus koskikin vain matkailun opintoja, vaikka olimme menossa opiskelemaan markkinointia. Meille vain unohdettiin kertoa tällaisesta seikasta.
 

Opintoneuvonta

Yliopistolta ei mitään, koska meidän paperit olivat siellä toisella kampuksella ja saimme selkeän ohjeen, ettei meidän tule asioida opiskelukampuksen kv-vastaavan kanssa. Saimme apua suomalaisopiskelijalta, joka oli tullut vaihtoon jo syksyllä.
 

Asuntoasiat

Lähes kaksi viikkoa asuimme hostellissa asuntoa etsien, koska halusimme asua kahdestaan kaverin kanssa, jonka kanssa yhdessä lähdimme vaihtoon. Soluasunnon olisi saanut huomattavasti helpommin. Etsimme asuntoa netistä ja lehdistä, mutta ongelma oli se, että vuokraajat halusivat tehdä vähintään vuoden vuokrasopimuksen tai olisi pitänyt olla espanjalainen pankkitili. Lopulta löysimme asunnon välitystoimiston kautta ja maksoimme palkkiota puolet vuokrasta.
 

Kirjasto

Yliopiston kirjastossa en käynyt, kun kirjoja ei tarvinut. Lähikirjastossa kävin ja kirjastokortin sai yllättävän helposti. Sieltä löytyi jopa englannin kielisiä kirjoja. Tosin hyvä muistaa, että jos kirjan palauttaa myöhässä, tulee kuukauden lainakielto.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla sai käyttää tietokoneita ja nettiä. Kotiin netin hankkiminen olikin vaikeampaa, kun vuokraemäntä ei halunnut sitä ottaa. Sopimukset olivat vähintään vuoden ja taas vaadittiin espanjalsita pankkitiliä. Ainut mahdollisuus oli 60 € maksava mokkula johon ladattiin yhteys kuukaudeksi kerrallaan hintaan 60 €/kk. Kallista siis ja todella hidas yhteys.
 

Ruokailu

Yliopistolla kaksi ruokalaa, jossa edullista roskaruokaa. Ruokakaupoissa ei aina voi maksaa kortilla tai ainakaan visa electronilla ja muutenkin käteisellä maksamista suositellaan.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600-700 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vain mielikuvitus on rajana. Joka päivälle löytyy varmasti uutta tekemistä, jos niin tahtoo ja rahaa on riittävästi. Toki ilmaisiakin aktiviteetteja löytyy, mutta Madrid on kallis kaupunki.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Madrid on hieno paikka, kaunis kaupunki, joka ei koskaan nuku. Ihmiset nauttivat vapaudestaan.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Monet asiat ovat varsin hankalia hoitaa, kuten metron kuukausilipun ostaminen, ja palvelu on paikoin todella huonoa esimerkiksi joissain ruokakaupoissa ja vaatekaupoissa. Englantia ei juurikaan puhuta, joten on suositeltavaa osata edes vähän espanjaa.
 

Universidad Rey Juan Carlos, Espanja


opetuskieli: markkinointi englannin kielellä, espanjan kurssit espanjaksi
vaihdon kesto: 19.1.2009 - 19.6.2009
opiskeluala: Markkinointi

 

Yleistä

Vaihto-opiskelu aika oli kaiken kaikkiaan positiivinen, vaikka aluksi tuntui, ettei asuntoa löydy millään eikä vaihto-yliopistossa oltu kovin vastaanottavaisia. Asunto vihdoin löytyi ja elämä Madridissa lähti sujumaan hyvin. Yliopiston kanssa asiat eivät sujuneet hyvin vaihdon loppumiseenkaan asti. Asiaa ääneen ihmetellessä todettiin vain, että tällaista tämä espanjalainen byrokratia on ja suomalaisena tätä on varmasti vaikea hyväksyä. Näinhän se on, varsinkin kun on tottunut suomalaiseen nopeaan ja tehokkaseen tapaan toimia vastaavissa asioissa. Espanjaa kannattaa opiskella etukäteen Madridiin lähtiessä, koska hyvin harva paikallinen osaa englantia, toisin kuin muissa Espanjan kaupungeissa, joissa matkailua on paljon enemmän. Itseäni espanjan käyttäminen ei haitannut ollenkaan, sillä kielen oppiminen oli yksi syy miksi valitsin tämän vaihtokohteen. Vastoinkäymisistä huolimatta kannattaa ottaa vaihdosta kaikki irti. Madridissa riittää tekemistä ja jos kaupunkiin kyllästyy voi sieltä matkustaa kätevästi ja edullisesti muualle Espanjaan ja Eurooppaan. Tämä verottaa hieman vaihtobudjettia, mutta Madridin vaihtokohteeksi valitessa pitää muutenkin varautua korkeampaan hintaluokkaan kuin esim. muissa Espanjan kaupungeissa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli hyvä, mutta olisi voinut kattaa hieman enemmän opiskeluun liittyviä asioita, kuten kurssien valintaan ja yliopistolla toimimiseen liittyviä asioita. Tuutori avusti kiitettävästi asumiseen liittyvissä asioissa ja muissa käytännön asioissa. Orientaatio-ohjelma vaihtoyliopistossa ei ollut kovin hyvä, olisin kaivannut enemmän yhteisiä tapahtumia muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa, varsinkin vaihdon aluksi. Vaihtoyliopiston koordinaattorin vastaanotto oli erittäin huono, koska hän ensimmäiseksi totesi, ettei missään listassa ole nimeäni, joten en voi tulla opiskelemaan heidän yliopistoon. Onneksi asia myöhemmin selvisi, että vaihtoni oli hyväksytty eri kampukselle, mutta voin opiskella haluamallani kampuksella. Paperityöt vain pitää tehdä ns. oikealla kampuksella, joka sijaitsi kaukana kaikesta. Tämä aiheutti hieman ongelmia, koska toisella kampuksella käyminen pelkästään yhden paperin viemisen tai allekirjoittamisen takia vei monta tuntia aikaa.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa ei käytännössä ollut, esimerkiksi tietoja kursseista ei saanut muualta kuin itse ottamalla selvää internetin kautta ja kysymällä muilta vaihto-opiskelijoilta.
 

Asuntoasiat

Vaihto-yliopisto ei tarjonnut asuntoa, oten asunto piti itse järjestää vapailta markkinoilta. Onneksi tuutori avusti aluksi asunnon etsinnässä soittamalla vapaisiin asuntoihin. Asunnon saaminen osoittautui aikaa vieväksi ja hankalaksi, koska monet yksityiset asunnonvuokraajat eivät halunneet vuokrata asuntoansa vain viideksi kuukaudeksi vaan he vaativat vuokrasopimusta koko vuodeksi. Viimein 1,5 viikon hostellissa asumisen jälkeen sain asunnon asuntovälityksen kautta.
 

Kirjasto

En tarvinnut yliopiston kirjaston palveluja vaihdossa ollessani.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

En pystynyt käyttämään atk palveluja yliopistolla, koska en saanut tunnuksia tietokoneille vasta kuin ihan vaihdon lopuksi. Samoilla tunnuksilla pääsi yliopiston kotisivuilla virtual kampus palveluun, jossa näki omat kurssit, aikataulut, kurssimateriaalit yms. Sinnekään en päässyt koska tunnuksia ei lähetetty kv. asioista useista pyynnöistäni huolimatta. Kun tunnukset vihdoin sain, oli jo myöhäistä saada materiaaleja kursseille ja sillloin vasta huomasin, että kv. asioista oli minut ilmoitettu väärille kursseille. Kurssien opettaja sanoi, että jos kurssit eivät ole oikein, ei hän voi antaa myöskään arvosanaa oikeista kursseista. Myös tästä asiasta olin useita kertoja yhteydessä kv. asioihin sähköpostin välityksellä. Vaikka he viimein lupasivat korjata asian, ei mitään kuitenkaan tapahtunut ja kurssien opettajan piti viimein itse ottaa yhteyttä kv.asioihin. He lupasivat opettajalle, että arvosanat tulevat oikeista kursseista minulle, mutta sen näkee vasta sitten kun arvosanat saapuvat.
 

Ruokailu

En käyttänyt ruokailupalveluja yliopistolla.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500-550
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vapaa-ajan mahdollisuuksia Madridissa on erittäin paljon, sillä kulttuuritarjontaa siellä on todella paljon samoin myös liikuntamahdollisuuksia. Käytin vapaa-aikaa paljon myös matkustamiseen Espanjassa ja myös muualla Euroopassa, sillä Espanjasta matkustaminen muualle oli paljon edulllisempaa Suomesta matkustamisen verrattuna.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Madrid kaupunkina on mahtava, sillä siellä riittää aina tekemistä ja nähtävää. Lisäksi siellä on todella hieno sää. Aurinkoisia päiviä kaupungissa riittää, mutta toisaalta varsinkin kesällä siellä on jo tukahduttavan kuumaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Huonona puolena oli vaihto-yliopiston toiminta. Pientä esimakua tästä sainkin jo ennen vaihtoon lähtöä, kun hyväksymiskirjettä sai pyytää monta kertaa ennen kuin se vihdoin juuri ennen lähtöä tuli. En olisi kuitenkaan uskonut, että paikan päällä asiat toimivat vielä huonommin.
 

Universidad Rey Juan Carlos


opetuskieli: englanti ja espanja
vaihdon kesto: 13.09.08 - 30.06.09
opiskeluala: Markkinointi

 

Yleistä

Viivyin Madridissa syyskuusta elokuuhun. Kuten jo aiemmin kirjoitin, rakastuin kaupunkiin ja voin sitä todellakin suositella! Opiskelin Universidad Rey Juan Carlosin Vicálvaron kampuksella ja pääosin englanniksi, sillä en ollut espanjaa koskaan aiemmin lukenut. Kielitaito ei vaihdon aikana kehittynyt läheskään niin paljon kuin olisin toivonut, mutta toki pohjan espanjan jatko-opinnoille täältä sai. Kevään ja kesän ajan tein myös töitä englanninopettajana, mikä oli mielestäni hyvä valinta sillä tavallaan jo kaipasin rutiineja (ja lisätuloja!) ensimmäisen lukukauden Erasmus-juhlinnan jälkeen. Kokemuksena Madridin vuosi oli hieno ja, vaikka toivoin pääseväni kaukokohteeseen ja Espanja kohteena tuli itsellenikin vähän yllätyksenä, sain paljon uusia ystäviä ja loistavia kokemuksia, joita sitten muistella napapiirin pakkasissa! Suosittelen ulkomailla opiskelua varauksetta kaikille ja ainakin itse kovasti harkitsen hakevani vaihtoon uudestaankin.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Mitään infopakettia ei etukäteen lähetetty. Lukukauden ensimmäisenä päivänä sitten kokoonnuimme yliopistolle, jossa järjestettiin lyhyt espanjankielinen esittely yliopistosta. Infotilaisuudessa (joka tosin meni itseltäni melkoisen ohi, koska en ymmärtänyt kielitaidottomana sanaakaan) Kv-koordinaattori ei myöskään ollut auttamis- tai useinkaan edes yhteistyöhaluinen: ensimmäisenä päivänä minulle lisäksi kerrottiin etten edes ole Erasmus-opiskelijoiden listassa. Lopulta hän suostui joustamaan sen verran, että minut hyväksyttiin opiskelijaksi kunhan ensin täytin kaikki kertaalleen jo Lapissa kirjoitetut hakupaperit uudestaan...
 

Tuutorointi

Yliopisto ei järjestänyt tuutoreita, mutta tuutori oli mahdollista saada ESN-järjestön kautta sähköpostia lähettämällä
 

Opintoneuvonta

ei kerrottu esimerkiksi kursseille ilmoittautumisesta tai muista vaihto-opiskelijoille tärkeistä asioista: kaikki piti etsiä ja selvittää itse, mutta onneksi muut vaihtarit aina auttavat!.
 

Asuntoasiat

Asunto oli etsittävä itse, tosin myöhemmin kuulin että tässä olisi voinut auttaa Aluni-järjestö (aluni.net).
 

Kirjasto

Tulostin tai kopioin materiaalit kursseille, mutta käytin kirjaston tietokoneita sekä lukusaleja.
 

ATK-palvelut

Saimme omat käyttäjätunnukset sähköpostia ja "Campus Virtualia" varten.
 

Ruokailu

Vicálvaron kampukselta löytyy kaksi kahvilaa/ruokalaa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa

?
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Madrid tarjoaa suurkaupunkina rajattomasti mahdollisuuksia: teatteria, museoita, vilkasta yöelämää, shoppailua, puistoissa rentoutumista, liikuntamahdollisuuksia esimerkiksi monilla kuntosaleilla... Madridista on lisäksi erittäin helppoa lähteä matkalle joko muualle Espanjaan tai ulkomaille.
 

Vaihto-opiskelupaikan hyvät puolet:

Madrid on kaupunkina aivan ihana ja jään sitä todellakin kaipaamaan, kun Suomeen palaamisen aika koittaa! Mikä lisäksi yllätti minut positiivisesti, osa englanninkielisistä kursseista oli todella hyviä ja siellä todella oppi, sillä ryhmätöitä ja esitelmiä pidettiin jatkuvasti!
 

Vaihto-opiskelupaikan huonot puolet:

Madrid on kaupunkina aivan ihana ja jään sitä todellakin kaipaamaan, kun Suomeen palaamisen aika koittaa! Mikä lisäksi yllätti minut positiivisesti, osa englanninkielisistä kursseista oli todella hyviä ja siellä todella oppi, sillä ryhmätöitä ja esitelmiä pidettiin jatkuvasti!