Universidad Mayor de Santiago, Chile

opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 23.02.2011 - 18.12.2011
opiskeluala: Graafinen suunnittelu

Yleistä
Lähdin alun perin vaihtoon vain puoleksi vuodeksi, mutta viihdyin hyvin ja puoli vuotta on niin lyhyt aika että jäin myös syyslukukaudeksi. Vaihto oli jälleen kerran todella antoisaa!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Universidad Mayorissa vaihto-opiskelijat otetaan hyvin vastaan. Jopa lentokentältä haku järjestetään jos saapuu tiettyinä päivinä. Orientaatio kesti 2 päivää, jolloin käytiin läpi informaatiota ja myös leikittiin tutustumisleikkejä. Umayor neuvoo ja auttaa vaihtareita kädestä pitäen, joka tuntui joskus vähän liiankin holhoavalta, mutta toisaalta parempi niin kuin ettei järjestettäisi mitään. Myös monenlaisia tutustumisreissuja kaupunkiin ja kaupungin ulkopuolelle järjestettiin joko ilmaiseksi tai melko halvalla. Suosittelen! Myös Chileläisen ruoanvalmistuskurssi järjestettiin. Kv toimistosta sai kyllä neuvoa jos tarvitsi, mutta se sijaitsi toisella puolen kaupunkia kampukselta jolla opiskelin.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa sai tiedekunnan toimistosta suhteellisen hyvin aina kun joku oli paikalla.

Asuntoasiat
Asunto pitää itse hankkia mutta yliopisto antaa neuvoja mistä voi hakea. Itse sain asuntoni erään toimiston kautta joka välittää asuntoja ulkomaalaisille opiskelijoille. Palvelusta täytyi maksaa mutta katsoin sen arvoiseksi kun olin täysin tuntemattomassa suuressa kaupungissa. Osa kavereistani hankki asunnon yksityisiltä ja asuivat paljon halvemmin (mutta kuitenkin hyvissä asunnoissa) Asunnon hankinta oli melko mutkatonta kun toimisto auttoi, mutta kannattaa miettiä haluaako maksaa asuntovälitystoimistolle koska siinä voi säästää todella paljon.

Kirjasto
Tiedekunnan kirjastosta sai lainata kirjoja muutamaksi päivää, kirjastossa pystyi myös opiskelemaan. Muillakin kampuksilla oli kirjastot.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kampuksella oli tietokoneluokkia joita pystyi käyttämään vapaasti omilla tunnuksilla jotka yliopisto antoi. omaa yliopiston sähköpostia minulla ei ollut, mutta käsittääkseni sellaisen olisi pystynyt hankkimaan.

Ruokailu
Kampuksella oli kahvila josta pystyi ostamaan lähinnä makeita ja jonkinlaisia leipiä ja hampurilaisia tai salaattia. Loppuajasta tuli myös mahdollisuus ostaa lounas (pieni lautasellinen jotain perusruokaa + sämpylä ja mehu), maksoi n.3 euroa. Ei siis kovin monipuolista. Ruokalassa oli kuitenkin 2 mikroa joissa opiskelijat pystyivät lämmittämään omia ruokiaan. Kampuksen ulkopuolella oli myös muutama kauppa/ravintola joista ostaa esim. pizzaa tai empanadoja.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 300-400 euroa kuukaudessa + matkustelu

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Sain suoritettua Santiagossa graafisen suunnittelun sivuaineen, joka olisi ollut hankalaa Lapin Yliopistossa. Yleensä opettajat olivat hyviä ja kurssit mielenkiintoisia. Santiago on suuri ja mielenkiintoinen kaupunki josta jokaiselle varmasti löytyy jotain.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Santiago on myös saasteinen kaupunki ja talvella asunnot saattavat olla kylmiä. Yhdelle kurssille sattui todella epäpätevä opettaja, mutta hänet vaihdettiin myöhemmin.


Universidad Mayor, Chile


opetuskieli: Liikuntakasvatuksen kurssit olivat espanjaksi ja englannin opettajankoulutuksen kurssit englanniksi.
vaihdon kesto: 3.8.2009-16.7.2010
opiskeluala: Liikuntakasvatus, englannin opettajankoulutusYleistä
Vaihtovuoteni Santiagossa, Chilessä oli erittäin onnistunut. Olen hyvin tyytyväinen, että valitsin kyseisen kohteen, sillä Chile on maana luontonsa puolesta aivan loistava ja opin samalla puhumaan todella hyvin espanjaa. Sain paljon chileläisiä ystäviä sekä vaihtariystäviä muualta maailmasta. Pääsin tutustumaan hyvin chileläiseen elämäntyyliin, yliopistomaailmaan sekä latinalaiseen kulttuuriin yleensäkin. Matkustelin myös paljon muualla Etelä-Amerikassa, koska se oli hyvin kätevää Chilestä käsin.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Yliopistolla oli kaksi kv-vastaavaa, jotka järjestivät paljon tapahtumia vaihtareille ja auttoivat käytännön asioissa. Vastaanotto oli erittäin hyvä, opiskelijoita tultiin hakemaan lentokentältä ja kv-vastaaviin voi aina ottaa yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse tai käydä heidän toimistossaan. Orientaatio-ohjelma oli kaksipäiväinen ja sisälsi runsaasti erilaista ohjelmaa. Siellä tutustui hyvin muihin uusiin vaihtareihin. Kaikki yliopiston vaihtareille järjestämät tapahtumat ja retket olivat myös hyviä ja niitä oli paljon.

Opintoneuvonta
Opiskelijoilla on oma tuutori, joka hoitaa opintoihin liittyvät asiat. Henkilökohtainen tuutorini kyseli useasti kaikista käytännön asioista sekä opintoihin liittyvistä asioista ja halusi järjestää tapaamisia monta kertaa.

Asuntoasiat
Yliopisto lähetti sähköpostitse muutaman asunnonvälitystoimiston, josta voi kysellä asuntoja. Sähköpostin välityksellä myös muut vaihtarit kertoivat, jos halusivat asuntoa tai jos jollakin oli tarjolla asunto. Yliopistolta olisin kuitenkin kaivannut enemmän apua asunnon etsintään, sillä itselleni asunnonvälitystoimistot antoivat vain 2 vaihtoehtoa asunnoista, eivätkä kummatkaan miellyttäneet. Joten siinä tilanteessa on vaikea etsiä uudessa vieraassa kaupungissa asuntoa muualta.

Kirjasto
Itse en käyttänyt yliopiston kirjastoa opiskeluihini, mutta ystäväni käyttivät ja ymmärsin, että sieltä saa lainaan paljon erilaisia kirjoja ja lukusaleja on isoja ja pieniä, joissa voi rauhassa opiskella.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Atk-luokkia oli paljon ja yleensä niissä aina oli tilaa. Tietokoneita ja internetiä sai käyttää vapaasti ja yliopisto antoi niihin käyttätunnukset. Myös tulostaminen onnistui hyvin yliopistolla.

Ruokailu
Yliopistolla oli ruokala, mutta en käyttänyt sitä koskaan, sillä kuulin, että ruoka on kallista annoksen kokoon ja laatuun verrattuna.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
450

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Yliopistolla on paljon erilaisia liikuntakursseja, jotka ovat viikoittain samaan aikaan. Niihin voi osallistua kaikki halukkaat. Santiagossa on myös paljon kulttuuritarjontaa, kuten elokuvat, museot, baletti, ooppera, konsertit, teatteri.. On myös paljon suuria puistoja, joissa on hyvä lenkkeillä tai mennä piknikille. Santiagosta löytyy lisäksi eläintarha ja huvipuisto. Santiagon läheisyydessä sijaitsevat myös Andien vuoristo, jonne voi mennä patikoimaan tai laskettelemaan. Lähellä on myös meren ranta, jonne voi mennä auringonottoon, uimaan tai surffaamaan. Chilessä Santiagon ulkopuolella on myös paljon muita hienoja kaupunkeja, joissa kannattaa vierailla. Myös Etelä-Amerikan muut maat sijaitsevat hyvin lähellä ja niihin pääsee kätevästi ja melko halvalla joko busseilla tai lentäen.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Chile on maana hyvin kaunis ja monipuolinen varsinkin luontonsa puolesta. Chileläiset ovat hyvin ystävällistä ja avuliasta kansaa. Siellä oppii puhumaan hyvin espanjaa. Chilessä pääsee lisäksi hyvin tutustumaan latinalaiseen kulttuuriin, joka eroaa paljon suomalaisesta kulttuurista. Chileläinen elämäntyyli on yleensäkin rennompaa ja letkeämpää, josta oppii myös itse nauttimaan vaihdon aikana. Yliopiston tuutorointi ja ohjelma vaihtareille oli hyvin järjestettyä ja runsasta.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Chilessä on rikollisuutta, kylläkin vähiten kaikista Etelä-Amerikan maissa. Kultturierot ovat myös suuret. Hygieniataso ja kaupungin modernisuus eivät ole aina kovin korkealla. Monien käytännön asioiden hoito on usein hyvin hidasta ja monimutkaista. Santiago on suurkaupunki, jossa kulkuneuvoilla liikkuminen on hidasta ja kaduilla liikkuessa saa olla varuillaan taskuvarkaiden varalta, varsinkin jos on vaalea turistin näköinen ihminen.
Universidad Mayor, Chileopetuskieli: Yleinen opetuskieli oli espanja, mutta englannin kurssit joilla kävin, opetus oli suurimmaksi osaksi englannin kielellä.
vaihdon kesto: 03.08.2009-16.07.2010
opiskeluala: Liikunta ja Englanti


Yleistä
Chile on tutustumisen arvoinen maa, vaikka juuri koetun maanjäristyksen jäljiltä jotkut saattavat miettiä, uskaltaako Chileen lähteä. Itse en kuitenkaan kadu hetkeäkään,että lähdin näinkin kauas Suomesta. Ensimmäiset päivät olivat tietenkin jännittäviä, koska kaikki oli niin uutta ja suurkaupunkielämä tuntui hyvin vilkkaalta. Espanjan kieli tuntui olevan Santiagossa jotakin ihan muuta espanjaa kuin mihin itse olin tottunut ja siitä alkoikin sitten espanjan "uudelleen" opettelu ja matka paikallisen kieliviidakon läpi. Vuoden jälkeen alkoi kyllä olla jo hyvinkin tiedossa mitä tarkoitetaan tai milloin käytetään esimerkiksi sanoja Cachai, Po tai weon. Yliopiston väki otti meidät hyvin vastaan ja ensimmäisistä päivistä lähtien järjestivät ohjelmaa vaihto-opiskelijoille jonka avulla toiset vaihtarit tulivat tutuksi. Ensimmäisen viikon jälkeen löytyi asuntokin,joka ei tosin ollut mikään kaikkein hienoin tai siistein asunto, mutta johon kuitenkin kotiuduin kaverini kanssa ensimmäisen lukukauden ajaksi. Kun tein päätöksen jäädä myös toiseksi lukukaudeksi, vaihdoin asuntoon joka oli huomattavasti asuttavampi ja viihtyisämpi, ja jossa asuin kahden muun suomalaisen kanssa. Asunnoissa on siis suuria eroja,joten kannattaa olla tarkkana sen suhteen ja pyytää etukäteen tietoa myös asuinalueista muilta vaihdossa olleilta. Opiskeluiden alussa jokainen saa tietää tutorinsa, joka auttaa lopullisissa kurssivalinnoissa ja auttaa ilmoittautumaan niille. Omalla kohdallani ainakin tutorini hoiti asiani hyvin ja piti minuun yhteyttä koko lukuvuoden ajan ja kyseli kuulumisia. Näin suomalaisena,kun on tottunut huolehtimaan omista asioistaan jo aikaisessa vaiheessa, huolenpito tuntui välillä liialliselta. Mutta parempi liikaa huolehtiva,kuin välinpitämätön tutori. Opiskelijaelämä ainakin omalla kohdallani oli suhteellisen rentoa, opettajat olivat mukavia ja opiskelukaverit auttoivat jos ei aina tajunnut ihan kaikkea. Mielestäni vaihtareita kohdeltiin hieman lempeämmin, tai ainakin itse koin niin, joten ei tarvinnut liikaa stressata opiskeluita. Tosin voi johtua siitäkin, että opiskelin liikuntaa ja englantia ja luonnollisesti liikunnan tunnit ovat käytännöllisempiä ja tunnelmaltaan rennompia, koska yhdessä tekemistä on paljon. Yliopiston järjestämät retket ja tapahtumat ovat hyvä mahdollisuus tutustua hieman Santiagoon ja lähiympäristöön joten retkille kannattaa kyllä osallistua. Omasta mielestäni mieleenpainuvin retki oli lastenkotiin, johon menimme päiväksi viettämään aikaa lasten kanssa. Nämä lapset nauttivat suunnattomasti aikuisten huomioista ja siitä,että joku jaksoi heidän kanssaan leikkiä, halata ja kantaa sylissään.Päivä antoi varmasti paljon niin lastenkodin lapsille,kuin kaikille vapaaehtoisesti mukana olleille vaihtareillekin, joten suosittelen kyllä tätä retkeä kaikille vaihtoon lähteville! Matkustelin myös melko paljon vaihtarivuoden aikana esimerkiksi Peruun, Argentiinaan, Uruguayhin, Paraguayhin ja kävin myös Brasilian puolella. Santiagosta on melko hyvät yhteydet näihin lähimaihin,eikä hinnatkaan ole ihan päätä huimaavia. Chilen sisällä kävin pohjoisessa Atacaman aavikolla sekä Etelässä Patagonian alueella.Andit tuli myös tutuksi laskettelureissun myötä sekä yhden opintoihini kuuluvan kurssin myötä, joissa teimme päivän sekä muutama päivän mittaisia vaellusretkiä vuoriston upeisiin ja silmiä hiveleviin maisemiin. Santiagossa on vauhdikasta yöelämää sitä kaipaaville ja vaihtarikavereiden kanssa pääsee varmasti viettämään ikimuistoisia bileiltoja tai illanistujaisia missä milloinkin. Ja muutoinkin voi harrastaa ja kokea kaikenlaisia elämyksiä, jokainen kiinnostuksensa mukaan. Tarjontaa on laidasta laitaan ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Santiagon huonoja puolia on se, että taskuvarkaita on paljon ja itsekin jouduin ryöstön kohteeksi. Tiedän myös muita,joilta on viety enemmän tai vähemmän tavaraa taskuista tai koko käsilaukku, joten kannattaa kyllä olla tarkkana ruuhka-aikoina ja muutenkin, ettei kävele kadulla laukkua heilutellen tai herätä muutoin varkaiden huomiota. Taksit on halpoja,joten suosittelen kyllä niiden käyttöä iltahämärissä tai yöllä, jos metrot eivät enää kulje. Aina, kun on jotakin kivaa meneillään, aika menee nopeasti. Niin myös vaihtarivuoteni Chilessä. Vuoden ajalta jäi sekä hyviä ja huonoja kokemuksia, mutta onneksi pääasiassa hyviä. Ryöstön kohteeksi joutuminen ja maanjäristyksen kokeminen olivat jotakin sellaista,mitä en kenellekkään toivoisi sattuvan. Mutta toisaalta tekevälle sattuu, joten ei sitä auta jäädä liikaa miettimään ja pelkäämään. Pahoja asioita voi sattua missä vaan ja valitettavasti ne ovat osa elämää. Onneksi pahojen asioiden vastapainona jäi suuret määrät ikimuistoisia hetkiä kavereiden kanssa niin yliopistolta kuin vapaa-ajaltakin, upeaakin upeampia kokemuksia reissuilta, mahtavia maisemia ja elämyksiä luonnosta, sujuva espanjan kielen taito sekä opin pelaamaan myös tennistä ja tanssimaan kansantansseja :)


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Saapumispäivänäni yliopisto järjesti kuljetuksen lentokentältä väliaikaiseen asuinpaikkaani ja itse käytin tämän palvelun hyödyksi.Koin tämän vaihtoehdon kaikkein turvallisimpana saapuessani täysin vieraaseen ja niinkin kaukaiseen maahan kuin Chile on. Hauskinta saapumisessa oli,että kansainvälisten opiskelijapalveluiden henkilökunta oli heti portilla vastassa ja yksi videokameran kanssa. Vastaanotto oli siis pitkän lentomatkan jälkeen kuten julkisuuden henkilöillä konsanaan. Universidad Mayorin orientaatio-ohjelma ja muut tapahtumat vaihdon aikana olivat todella hyviä. He järjestivät paljon vapaaehtoista ohjelmaa vaihto-opiskelijoille pitkin vuotta,joten siltä osin he hoitivat tehtävänsä kyllä erinomaiseesti ja mahdollistivat sillä tavalla, että kaikilla oli mahdollisuus tutustua vaihtarikavereihin heti alusta lähtien. Jokaisella oli myös tuutorinsa ja ainakin oma tuutorini hoiti kaikki asiat hyvin ja piti minuun yhteyttä puhelimitse ja sähköpostitse koko vaihdon ajan.

Opintoneuvonta
Yleisesti ottaen kaikkeen sai vastauksen,vaikka ei aina niin nopeasti kuin olisi halunnut(kulttuuri ero Suomeen verrattuna,jossa opiskeluasiat hoituvat yleensä nopeasti). Yksi asia mistä olisin kaivannut hieman enemmän tietoa etukäteen, oli tenttimiskäytäntö ja arvostelusysteemi,koska se oli hieman erilainen jokaisen eri oppiaineen kohdalla ja monet asiat selvisivät vasta ihan viimeisinä viikkoina.

Asuntoasiat
Asuntoasioissa voisi yliopisto avustaa hieman enemmän ja kerätä esimerkiksi edellisiltä vaihto-opiskelijoilta vuokranantajien tietoja, jolloin olisi huomattavasti enemmän vaihtoehtoja mistä valita asunto. Näin varmistuisi myös,että vuokranantajat ovat luotettavia ja asunnot asumiskelpoisia.

Kirjasto
En käyttänyt. Kaikki opiskeltava materiaali saatiin yleensä monisteina tai kurssin yhteisestä sähköpostista johon opettaja laittoi materiaalia.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietokoneet olivat käytettävissä aina, kun oli tarvetta ja toimivat hyvin. Mutta minulla oli oma läppäri mukana, joten en tarvinnut koulun koneita juuri lainkaan.

Ruokailu
Yliopistolla on mahdollisuus ruokailla halpaan hintaan, itse söin muutaman kerran ja ruoka oli ihan hyvää. Uskon kuitenkin,että henkilölle joka syö tai tarvitsee enemmän ruokaa, annos saattaa olla liian pieni. Ruokasalissa on mikroja,jolla voi kuumentaa omia ruokia. Monet opiskelijat toivatkin kotona valmistetut lounaat rasioissa yliopistolle ja kuumensivat ruokansa siellä.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
200e-400e

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Universidad Mayor järjestää ilmaisia liikuntamahdollisuuksia kaikille opiskelijoille ja näihin liikuntaryhmiin ilmoittautuminen hoituu lukukauden alussa niistä vastaavan opettajan kanssa. Asiasta tiedotetaan yliopistolla ja luultavasti myös sähköpostitse. Vaihtoehtoja on paljon mm. uintia, jalkapalloa, salsaa, itämaista tanssia, pilatesta, lentopalloa, koripalloa, kuntosalia, retkeilyä ym. Ensimmäisenä lukukautena kävin pelaamassa lentopalloa yhden kerran viikossa torstai-iltaisin,mutta seuraavana lukukautena se meni päällekkäin kurssieni kanssa, joten en voinut osallistua. Tykkäsin kuitenkin kovasti tästä harrastuksesta ja tämän lentopalloharrastuksen myötä löysin myös yhden parhaimmista Chileläisistä ystävistäni! Muita mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon on esimerkiksi elokuvissa käynti (joka vahvistaa kyllä kielen oppimista)ja elokuvalippu on joissakin elokuvateattereissa kerran viikossa sopivasti n. 2 euroa. Santiagosta löytyy varmasti erilaisia konsertteja tai muita taiteen lajeja oman mielenkiinnon mukaan. Itse kävin 3 kertaa vaihtarivuoden aikana hyvien artistien keikoilla...tunnelma oli erinomainen :) Liput on huomattavasti halvempia kuin Suomessa,joten kannattaa nauttia tästä mahdollisuudesta päästä kuulemaan hyviä bändejä tai artisteja isolle areenalle! Kerran kävin myös baletissa ja pääsylippu maksoi muistaakseni 1.50 euroa, eli pääsylippujen hinnat opiskelijakortilla ovat kyllä houkuttelevan halpoja! Yliopistolta laitetaan hyvin paljon mailia opiskelijoille erilaisista kulttuuritapahtumista joten kaikki pysyy kyllä ajantasalla. Touko-kesä-heinä-elo-syyskuu on hienoa aikaa käydä Andeilla laskettelemassa. Santiagossa on paljon järjestäjiä,jotka tekevät pakettimatkoja sopivaan hintaan ylös vuorille sisältäen yleensä välineet, liput, meno-paluu kuljetuksen ja lounaan. Lasit ja vaatteita voi vuokrata sitten paikanpäällä, jos niille on tarvetta, eli ei tarvitse välttämättä koko vaatevarastoa tuoda Chileen asti. Loma-aikoina reissasin paljon kaverini kanssa muihin lähimaihin, koska se on suhteellisen halpaa ja Chilestä on hyvät yhteydet esimerkiksi Argentiinaan ja Peruun. Myös itse Chilessä on paljon kaunista nähtävää, kävin mm. Pohjois-Chilessä San Pedro de Atacamassa ja Etelä-Chilessä Patagonian alueella ja tietenkin myös Andeilla laskettelemassa. Santiagon yöelämässä on myös paljon mahdollisuuksia juhlia paikallisten ja vaihtarikavereiden kanssa, joten ei käy elämä tylsäksi siltäkään osin!

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Universidad Mayor huolehtii vaihto-opiskelijoistaan todella hyvin! Ihmiset on suurimmaksi osaksi todella kivoja yliopistolla ja yliopiston ulkopuolella. Santiagossa on paljon tekemistä ja kokemista. Elämä ei ole niin kellon kanssa juoksemista eli suhteellisen rento elämänasenne.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Santiagossa on paljon taskuvarkaita. Itsekin jouduin kerran ryöstön uhriksi. Siksi on hyvä pitää vakuutukset kunnossa,mikäli tälläistä tapahtuu ja ennen kaikkea huolehtia omasta turvallisuudestaan ja käyttää iltamyöhällä/yöllä takseja jotka ovat täällä edullisia ja jotka voivat säästää sinut monilta vaikeuksilta.


Universidad Mayor, Chile


opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 23.02.2009 - 18.12.2009
opiskeluala: business y teather

 

Yleistä

Vaihto-opiskelun ensimmäisellä puoliskolla kaikki oli uuden opettelua: kielen ja käytäntöjen. Kurssien sisallöllä ei ollut niinkään suurta merkitystä, sillä kieli oli vielä ensimmaisenä oppimislistalla. Erittäin hyödyllistä olisi ollut olla myös itse kielen opetusta. En osallistunut maksulliselle kielen kurssille, sillä koin sen liian kalliiksi suhteessa opetuksen määrään. Kieltä tuli kuitenkin opittua joka päiväisen käytön kautta. Tärkeää on etsiytyä paikallisen seuraan, lukea sanomalehtiä ja katsella elokuvia ja vain rohkeasti käyttää kaikkea osaamaansa. Toinen vaihtopuolikas oli opiskelun kannalta huomattavasti mielekkäämpää oman ymmärryksen lisäännyttyä ja myäs siitä syystä, että olin valinnut itseäni enemmän kiinnostavia kursseja. Toisaalta opiskelu oli vähemman vaihto-opiskelua, sillä lähes kaikkien vanhojen vaihtareiden lähdettya tuli enimmäkseen vietettyä aikaa paikallisten kanssa. Vuosi oli opettavainen elämän kannalta, vaikka akateeminen hyöty ei ehkä olekaan kovin suuri.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto oli ja orientaatio oli riittävää, mutta toisinaan kohtelu meitä kieltä vasta opettelevia kohtaan olisi voinut olla ymmärtävämpää.
 

Asuntoasiat

Asunto tuli itse hankkia, mutta se oli kohtalaisen helppoa. Juuri tämän kaltaisissa asioissa olisi toivonut, että olisi saanut täysin toisesta kulttuurista saapuneena enemmän tukea ja tietoa.
 

Kirjasto

Toimi opiskelun tukena pääasiallisesti.
 

Ruokailu

Yliopistolla oli mahdollisuus ruokailla kohtuullista maksua vastaan.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Suurkaupungissa miltei kaikkea mahdollista on saatavilla.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Hyvä orientaatio ja melko vapaa valintaoikeus kursseista.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Opetuksen taso monissa aineissa heikompi kuin Lapin yliopistossa. Kielen opetus maksullista, eikä viikon opetusaika mielestäni korreloi kurssin hintaan. Chile on tällä hetkellä käytännössä ainoa Etelä-Amerikan vaihtokohde Argentiinan ottaessa opiskelijoita hyvin harvakseltaan. Kuitenkaan Chilen kohdeyliopisto ei tarjoa itse espanjan opetusta ja yhteiskuntatieteilijälle soveltuvien kurssien löytäminen on hyvin vaikeaa.
Universidad Mayor, Chile


opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 01.07.2008 - 31.07.2009
opiskeluala: Kasvatustiede ja liikuntakasvatus

 

Yleistä

Vuosi Chilessä kului nopeasti ihastellessa ja toisinaan myös kauhistellessa sen erilaisuutta ja opetellessaan uuden kielen ja kulttuurin tavoille. Aluksi kaikki, mukaanlukien matkan lähikauppaan, tuntui jännittävältä, mutta loppuajasta montaakaan suomalaiselle normaalista poikkeavaa asiaa ei jaksanut hämmästellä. Aluksi kaikki myös tuntui halvalta, mutta lopussa huomasi tinkaavansa markkinoilla muutamasta sadasta pesosta, joka suomalaisella mittakaavalla ei ole kovinkaan paljoa. Chile on sinällään turvallinen maa, että rahan kanssa tulee harvoin huijatuksi. Silloin tällöin saattaa joutua maksamaan "ulkomaalaislisää". Joskus tyhmyyksissään paljonkin. Jos osaat puhua espanjaa ja otat selvää hintatasosta, pärjäät varmasti. Jostain syystä suomalaisuudella on Chilessä positiiviten kaiku. Chilen ja Etelä-Amerikan vaarallisuudesta sai lukea paljon. Kaikkea siellä näkee ja kaikkea voi tapahtua, mutta jos pitää järjen päässä eikä liiku missä sattuu niin ei siellä sen kummempaa ole kuin täälläkään :) Yritin matkustella mah. paljon ja opiskelin samalla vuorikiipeilyä ja luontoliikuntaa, joiden puitteissa pääsin näkemään uskomattomia paikkoja, joita en muuten olisi löytänyt. Yliopisto oli erittäin hieno ja hyvin varusteltu ja pääsi yllättämään minut ihan täysin. Kv-toiminta oli loistavaa, professorit mukavia ja ymmärtäväisiä. Ihmiset yleensäkin hyvin kiinnostuneita ulkomaalaisista, erityisesti eurooppalaisista. En vaihtaisi vaihtokokemustani mihinkään. Chile on omalaatuinen ja hiukan eristäytynyt maa, jossa tekeminen ei seikkailijoilta lopu.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Universidad Mayor on mainio yliopisto vaihto-opiskelijalle. Opiskeijapalvelut olivat loistavat. Ennen vaihtoa ja vaihdon aikana saimme PALJON (välillä liiaksi asti) informaatiota maasta, yliopistosta, asumisesta, kulttuurista tapahtumista yms. Yliopisto olisi tarjonnut kyydistyksen pois lentokentältä tiettyinä päivinä sappuville ja tarjoaa myös apua perhemajoituksen hankinnassa kaikille halukkaille. Muussa tapauksessa kyydit ja asunto hoidetaan itse saadun informaation perusteella, mikä ei varmasti ole ylitsepääsemätöntä kenellekään yliopistotasolla opiskelevalle ;) Orientaatio ohjelma kesti kaksi päivää ja sisälsi paljon hyödyllistä asiaa ja tutustumista, leikkiä ja tanssia. Yliopisto kustansi kyyditykset, ruoat yms. Tekemistä halukkaille riittää varmasti. Välillä tuntuu, että vaihto-opiskelijoita kohdellaan paremmin kuin yliopiston varsinaisia, maksavia, opiskelijoita. Tästä esimerkkinä mm. tutustumisretkiä lähiympäristöön sekä Santiagoon. Ainakin ensimmäiset retket ovat opiskelijoille ilmaisia kyyteineen ja ruokineen. Matkan organisoinnista vastaa herttaistakin herttaisemmat vaihtokoordinaattorit. Muuta toimintaa on mm. yhteiset tapahtumat, kv-päivät, vapaehtoistoiminta kouluilla yms. Kaupungissa olevista ja tulevista kulttuuritapahtumista tietoa saat jatkuvasti. Yliopiston vaihto-opiskelijatoiminnan rinnalla maan arvostetuimmat yliopistot häviävät 10-0. Kuulemani ja näkemäni perusteella luulisin, että aika harvassa yliopistossa maasta riippumatta on näin asialleen omistautunutta toimintaa. Jokainen opiskelija saa oman opettajatuutorinsa, joista tietenkin kaikki hoitavat työnsä omalla tavallaan. Tuutorointi oli omalla kohdallani hyvää, vaikka sitä en kovin paljoa tarvinnutkaan. Lähinnä kurssien valinnassa, mutta tuutorimme jaksoi huolehtia meistä muutenkin.
 

Opintoneuvonta

Opintoihin neuvontaa antoi opettajatuutori. En tarvinnut opintoihini erityistä opintoneuvontaa, joten hän auttoi minua lähinnä kurssien valinnassa.
 

Asuntoasiat

Yliopisto lähetti ennen vaihdon alkua listan paikoista, joista asunnon etsinnän voi aloittaa. Varsinaisesti yliopisto auttaa sinua kuitenkin vain tapauksessa, jossa haluat ainakin ensimmäisen kuukauden/mahdollisen kielikurssin ajan asua isäntäperheessä. Isäntäperhe on varmasti apuna kielen oppimisessa. Monilla ongelmia tuottaa kuitenkin muuntautuminen itsenäisestä suomalaisesta opiskelijasta chileläisen perheen lapseksi kotiintuloaikoineen ja ilmoittamisvelvollisuuksineen. Tietenkin tämä riippuu perheestä ja opiskelijsta. Omasta mielestäni perhemajoitus on myös kallis vaihtoehto maan hintatasoon nähden, vaikka ruokailu siihen sisältyykin. Asunnon vuokraus onkin sitten arpapeliä; voit olla hyvin onnekas, mutta toisaalta myös erittäin epäonninen. Yleensä kuulee juttuja tältä väliltä. Vuokranantajan kanssa asuminen on yleistä, mutta oma kokemuksenin siitä ei ollut erityisen mairitteleva. Monesti käy niin, että aluksi on mukavaa, mutta vuokrasopimuksen kirjoittamisen jälkeen meno muuttuu melkoisesti. Kannattaa ehkä yrittää etsiä huoneita asunnosta, jossa asuu muitakin nuoria, lähinnä siis vaiohto-opiskelijoita, sillä chileläiset nuoret asuvat kotona huomattavasti pidempään. Hinnat vaihtelevat kovasti asuinalueen, talon ja vuokranantajan mukaan. Hyvän asunnon Inter netillä, pesukoneella, puhelimella, sähköllä ja kaasulla voi löytää haarukalla 120 000-160 000 pesoa kuukaudessa. Kannattaa olla hiukan varuillaan, jos vesi, kaasu (liedet, lämmin vesi yms.) ja sähkö pitää maksaa erikseen. Ei ole mukava kun vuokranantaja tulee karhuamaan useampaa sataa euroa kuukaudelta.. Hinnassa ei kuitenkaan kannata säästellä kun kyse on asuinalueesta. Providencia on yksi rikkaimmista ja näin ollen myös turvallisimmista kaupunginosista, samoin hyviä vaihtoehtoja ovat sen lähialueet kuten mm. Bellavista. Nämä alueet ovat muutenkin aika keskeisiä ja niistä on hyvät kulkuyhteydet ympäri Santiagoa. Metro ja linja-auto verkostot ovat mielestäni erinomaiset, siistit ja edulliset. Välitystoimistot ovat hyvä apu ainakin ensimmäisen asunnon etsimisessä. Myös huoneistohotellit ovat hyvä vaihtoehto ainakin ensimmäiseksi kuukaudeksi ja tarjoavat mahdollisuuden päästä paikan päälle katsomaan tarjontaa. Itse varasin asuntoni erään netin välitytöimistön kautta. Välityttoimistojen huono puoli on se, että ne tulevat yllättävän kalliiksi. Tapana kun on, että välitysmaksu määräyryy kuukausihinnalla ja asuinkuukausista riippuen saatatkin huomaamattasi maksaa useamman sadan euron verran välitysmaksuja.
 

Kirjasto

kirjasto oli hyvä ja sain kaikki tarvitsemani kirjat. Huonona puolena voisin sanoa, että kirjastoon ei päässyt itse katsomaan kirjoja vaan sinun piti tietää tarkalleen mitkä kirjat haluat. Näin ollen lainasinkin siis vain pakolliset kirjat. Lukusalit oli yhdistetty ryhmäyötiloihin, joten lukemiseen ne eivät mielestäni erityisesti soveltuneet.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopiston tilat yleensäkin olivat uusia ja hyväkuntoisia. Jokaisella kampuksella on atk-luokkia ja hyvät tietokoneet. Suurimmilla kampuksilla luokkia on aina vapaana myös opiskelijoiden vapaaseen käyttöön. Kampuksesta riippuen luokat voivat olla auki jopa klo. 22 saakka. Toisaalta toisella kampuksellani oleva ainoa tietokoneluokka oli joka päivä kiinni tietyn ajan, koska luokan valvoja oli tauolla. Kampuksilla on kuitenkin aina käytettävänä langaton verkko, jos jaksaa ottaa kannettavansa mukaan.
 

Ruokailu

Ruokailu riippuu kampuksesta. Itse opiskelin kahdella eri kampuksella ja ruokakulttuuri oli täytin erilainen. Toisella oli hieno suurtalouskeittiö ja ruokala, jossa ruokavaihtoehtoja ja ateriakokonaisuuksia oli monia. Toisella kampuksellani oli ns. kahvila, josta 15-30 ensimmäistä sai päivän ruuan, mikä oli hyvin yksinkertainen. Loput saivat tyytyä erilaisiin leipiin, sipseihin, karkkeihin. Monilla olikin mukana omat eväät, jotka lämmitettiin huonetta ympäröivillä mikroilla. Hintaluokka oli suurinpiirtein sama kuin opiskelijaruokailu suomessa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500-600 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopiston kv-asiat järjetää paljon vapaa-ajan mahdollisuuksia kuten retkiä, tapahtumia tapaamisia ja kokkauskursseja. Halukkaille riittää paljon tekemistä ja ystäviä löytyy varamasti. Itse en käynyt kovin paljoa yliopiston järjestämissä tapahtumissa, mikä ehkä hieman näin jälkikäteen harmittaa. Eniten ratkaisuuni vaikutti se, että asuin asunnossa, jossa asui lisäkseni lähemmäs 20 opiskelijaa, joiden kanssa vietin suurimmaksi osaksi aikaani. Aktiivinen löytää vapaa-ajalleen varmasti tekemistä. Santiago ei sinällään ole suuri turistikaupunki, jossa suuria nähtävyyksiä olisi kyllästymiseen asti. Silti siellä on paljon museoita, konsertteja, teatteria, oopperaa, balettia yms. Päivällä voi lähteä ostoksille suurille vihannes- ja lihamarkkinoille tai paikallisten suosimiin kauppapaikkoihin kun vain muistaa pitää laukustaan huolen. Elokuvateattereita löytyy joka makuun ja hinnatkaan eivät päätä huimaa. Kesällä kaupungin kukkuloilla aukeaa suuret uima-altaat, joiden reunalla saa helposti kulumaan päivän jos toisenkin. Erilaisia kursseja on helppo löytää suht. edulliseen hintaan. Esim. tanssikurssit. Ilta ja yöelämä on vilkasta ja pieniä kuppiloita ja hämyisiä yökerhoja löytyy joka nurkalta. Jos aikaa on enemmän kannattaa lähteä pois saastuneesta Santiagosta. Chilessä on loistavat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen ja matkustamiseen; pitkänä ja kapeana maana sinne mahtuu paljon nähtävää aina autiomaasta napajäätikköön. Siltä väliltä löydät Andien vuoriston, kauniit rannat ja trooppiset saaret. koska etäisyydet ovat suuret matkaan kuluu myös aikaa (ja rahaa..). Onneksi linja-autot ovat erittäin hyviä, sanoisin, että pitkillä matkoilla parempia kuin suomessa. Joskus kuitenkin saatat yllätykseksesi löytää lennon halvemmalla. Mahdollisuuden tullen kannattaa vierailla myös naapurivaltioissa. Esim argentiinaan on linja-autolla vain 4 tunnin matka. Lyhytkestoiset reissut kannattaa kuitenkin tehdä lentokoneella. Lähempääkin löytyy kuitenkin tekemistä. Esim kahden tunnin bussimatkan päästä löytyy mahtavia retkeilymahdollisuuksia, laskettelukeskuksia ja tietenkin vorikiipeilyyn sopivat Andit.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Hyvä informaatio ja "huolenpito" kv-toimiston suunnalta, ymmärtäväiset ja innostuneet professorit, opiskelutoverit sekä Chile maana.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kursseja valitessa kenelläkään ei tuntunut olevan tietoa montako opintopistettä niistä sai, joka tietenkin vaikeutti hieman opintojen suunnittelua. Itse sain tietää ne aina lukukauden lopulla. 

Universidad Mayor, Chile

opetuskieli: espanja
ajankohta: 4.7.2006 - 4.7.2007
oppiala: Graafinen suunnittelu ja kuvataiteet

 

Yleistä

Vuosi oli mahtava, oli hienoa elää täysin toisenlaisessa ympäristössä, oppia uusi kieli ja tutustua eteläamerikkalaisiin, saada hyviä ystäviä. Parasta on joutua tilanteisiin, mitä ikinä Suomessa ei voisi kokea, nähdä asiota ja näkyjä mitä ei voisi kuvitella olevan olemassa, huomata selviytyvänsä vaikeista tilanteista ja pitää hauskaa. Chileä en suosittele vaihtomaana, jos haluaa kunnianhimoisesti opiskella, paitsi jos espanja on hyvin hallussa. Kuitenkin ylipiston opetuksen taso saattaa olla paljonkin Suomen alapuolella.

Kulttuuri on sikäli erilainen että esimerkiksi graafisen suunittelun ohjelmassa koulutetaan aivan erilaisia ammattilaisia kuin Suomessa. Kannattaa valmistautua hyvin joustavaan ja leppoissaan asenteeseen sekä varata paljon kärsivällisyyttä, sitä tarvitaan Etelä- Amerikassa. Chile ei siis ole mikään intiaanien maa vaan aika länsimainen, mutta eksoottisuutta ja alkuperäiskulttuuria näkee jos matkustaa naapurimaihin Peruun ja Boliviaan. Näissä maissa näkee paljon köyhyyttä ja kurjuutta, mikä oli minulle ainakin tärkeä kokemus.

 

 
Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vaihto-opiskelijoille järjestettiin mielestäni riittävästi ohjelmaa, monipuolisesti ja onnistuneesti. Kysymyksiin vastattiin aina nopeasti ja tukea oli saatavilla.
 

Opintoneuvonta

Hiukan ontuvaa, olin epätietoinen tuutoreistani ja koko graafisen suunnittelun laitos oli muutoksen kourissa tiedekunnan muuton takia, henkilökunta vaihtui jatkuvasti mikä myös sekotti opiskelun suunnittelua.
 

Asuntoasiat

Itse en tarvinut apua yliopistolta mutta muita vaihtareita kyllä luullakseni yritettiin auttaa asunto-ongelmissa.
 

Kirjasto

En käyttänyt
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kohtuulliset koneet, riippuen tiedekunnasta. Kuitenkin tietokoneiden määrissä oli joillakin kursseilla puutteita, mikä vaikeutti esimerkiksi ohjelmistokurssien opetusta.
 

Ruokailu

Yliopistolla on kahviloita joista saa ruokaa tai voi lämmittää itse mikrossa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kaikki on mahdollista, tietenkin kielitaito saattaa rajoittaa joihinkiin harrastuksiin osallistumista. Oma-aloitteisuudella pystyy tekemään vaikka mitä. Santiago tarjoaa monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia, samoin yliopistolla on hyvät liikuntamahdollisuudet, ilmaiseksi.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Tarpeeksi eksoottinen mutta samalla aika länsimainen ympäristö. Paljon vaihto-opiskelijoita Etelä- Amerikasta, jolloin muukin kuin chileläinen kulttuuri tuli tutuksi. Kaupunki helppo asua, hintataso kohtuullinen, elämä leppoisaa. Yliopistolla asiat hoituivat kohtuullisen helposti, kun jaksoi olla kärsivällinen ja joustaa asioissa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Loppujen lopuksi ei opiskelu ollut kovin kunnianhimoista, opin paljon uusia asioita mutta pääansiot vuodesta liittyvät lähinnä yleiseen elämänkokemuksen ja kielitaidon karttumiseen. Mielestäni täysipainoinen opiskelu, kuten Suomessa, olisi kuitenkin ollut mahdotonta koska kielitaito rajoittaa kurssien valinnassa, sekä maahan ja kulttuuriin ja uuteen ympäristöön totuttelu varsinkin alussa vie paljon energiaa. Välillä Santiagon turvattomuus, kuten ryöstöt ja väkivaltaisuus, tuntui ikävältä mutta ne ovat osa kokemuksia.