Universidad Pablo de Olavide, Espanja

opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 15.9.2010. 24.6.2011
opiskeluala: Politiikka

Yleistä
Vaihtovuoteni Sevillassa oli yksi elämäni parhaista vuosista. Sevilla on hyvin espanjalainen, kaunis ja kulttuurinen kaupunki, siitä ei voi olla tykkäämättä! Se on myös mielenkiintoinen, sillä toisaalta se on hyvin sulkeutunut ja traditionaalinen kaupunki, toisaalta siellä on vuosittain tuhansittain turisteja (etenkin amerikkalaisia) ja ulkomaalaisia opiskelijoita. Kaikki olivat pelotelleet minua korkeista lämpötiloista, mutta oikeastaan liian kuuma siellä on vain heinä- ja elokuussa. Elämä siellä on rauhallista ja ihmiset ystävällisiä. Espanjankielentaito on ehdottomasti suositeltavaa, itselläni oli vahva pohja jo lähtiessäni, eikä siellä paikalliset ihmiset englantia oikeastaan puhu. Parhaat ystäväni olivatkin espanjalaisia, vaikka muihin vaihto-oppilaihinkin on hauska tutustua ( ja helppo, sillä on monia jotka puhuvat englantia ja opiskelevat englanniksi). Espanjalaiset osaavat myös nauttia elämästä eivätkä turhaa stressaa asioista, siihenkin elämäntyyliin oppii helposti. Suosittelen luomaan mahdollisimman paljon kontakteja ja ystävyyssuhteita paikallisiin. Pablo de Olavide on kaunis ylipisto, ja vaikka se on keskustan ulkopuolella, suosittelen keskustassa asumista ehdottomasti, sillä sinne pääsee niin helpolla bussilla tai metrolla ja keskustassa on kaikki tapahtumat, illanvietot, kaupat ja turvallisinta asua. Sevillan elämänmeno on hyvin erilainen kuin Suomessa, ja vaikka aluksi tuntuu hankalalta integroitua muun muassa yllättävän suurienkin kulttuuristen erojen takia, se on kaiken sen vaivan arvoista. Rohkaisen käyttämään espanjaa ja tutustumaan paikallisiin, Sevillasta ei voi olla pitämättä!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Orientaatio ohjelma oli hyvä Sevillassa, tuutoria ei ollut. Meininki paljon itsenäisempää kuin Suomessa. Koordinaattori auttoi tarvittaessa opiskelujen valinnassa, mutta lähinnä nimellisesti. Vastaanotto ja yleisesti kansainvälinen toimisto kuitenkin ystävällistä ja avuliasta.

Opintoneuvonta

Melko itsenäisesti sai hoitaa opintojen valinnat. Aikaisemmasta suunnittelusta apua, mutta kurssivalinnat loppujen lopuksi muuttuivat paljonkin. Apua kuitenkin voi aina kysyä kv-toimistosta, aina siellä joku auttoi.

Asuntoasiat
Asunnon hankin etukäteen DAS:sin kaltaiselta järjestöltä Sevillassa. Helppo kuitenkin löytää paikanpäältä yksityisiltä markkinoilta- näin löytää sijainniltaan ja ulkonäöltään omaa mieltä vastaavan kämpän. Hinnat halvempia kuin Suomessa.

Kirjasto
Pablo de Olaviden kirjasto iso ja toimiva. Opiskelemaan ja lainaamaan kirjoja voi mennä myös Universidad de Sevillan kirjastoon, joka sijaitsee keskustassa, toisin kuin Pablo de Olavide. Metroyhteydet loistavat.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Oma läppäri suositeltavaa. Julkisia kirjastolle olevia koneita melko vähän, mutta melkein aina käytössä. Suomen sähköposti käytössä.

Ruokailu
Kouluruoka kalliimpaa kuin Suomessa, kokonainen menu n. 5€, mutta paljon eri vaihtoehtoja. klo 14-17 välillä olevalla siestalla kerkeää myös hyvin kotiin syömään.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Sään sallivuuden takia ulkona liikkumismahdollisuudet hyvät. Sevillassa on myös paljon saleja. Varmasti löytyy jokaiselle jokin urheilumuoto.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Sevillassa on vähän suomalaisia turisteja ja se on hyvin traditionaalinen kaupunki- espanjalaisiin tutustuu helposti ja kulttuuri ja taide on hyvin esillä ja siitä ollaan ylpeitä. Minulla oli myös monia hyvin ammattimaisia professoreita, joista sain paljon inspiraatiota. Opin paljon.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Suomalaiselle voi tulla shokkina, kuinka hitaasti joidenkin asioiden järjestely toimii. Joistakin luentojen peruuntumisista ei ilmoitettu ollenkaan, ja turhaan ylipistolle meneminen monena päivänä peräkkäin alussa ärsytti.

Universidad Pablo de Olavide, Espanja


opetuskieli: Espanja
vaihdon kesto: 17.01.2010-02.07.2010
opiskeluala: OikeustieteetYleistä
Olin Espanjassa, Sevillassa vaihdossa puolivuotta kevätlukukaudella. Kokemus oli oikeastaan pelkästään positiivinen. Tietenkin asiat ei hoidu samalla tavalla kuin Suomessa, mutta ei se välttämättä ole huonompi asia. Puhumalla yleensä pystyi asian hoitamaan, kun taas Suomessa enemmän katsotaan, mitä ohjeissa lukee. Jos Espanjaan aikoo lähteä, mitä suosittelen, niin kieltä kannattaa opiskella mahdollisimman paljon etukäteen. Oikeustieteiden tiedekunnalla ei ollut englannin kielistä opetusta, mutta joillakin muilla tiedekunnilla oli ainakin joitakin kursseja. itse opiskelin espanjaa vain kuusi viikkoa ennen vaihtoon lähtöä , joka tuotti alussa ongelmia, mutta koko ajan asiat helpottuivat kun kielitaito karttui. Alussa kannataa mennä jokaiseen tapahtumaan mitä järjestetään, koska siellä on helppo tutustua muihin vaihtareihin. tottakai kursseillakin tutustuu, mutta enemmän kavereita tuli eri tapahtumista. Pidin paljon Sevillasta, koska se oli iso kaupunki, joten erilaista tekemistä kyllä löytyi. Sevillassa suurin osa vaihtareista tuli italiasta, ranskasta ja saksasta. pohjoismaista ei tainnut olla olla kovinkaan montaa ja muualta euroopasta jonkin verran. Paikalliset ei puhu englantia, joten espanja kannattaa opetella. Kokonaisuudessaan vaihto oli todella mukava kokemus, kannattaa lähteä, jos yhtään kiinnostaa ja olla avoin erilaisille ihmisille ja eri tavoille toimia ja hoitaa asioita.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vaihtareille oli alussa hyvin erilaisia tapahtumia, joissa tutustui muihin vaihtareihin. Selitettiin myös kursseista ja muista käytännöistä, mutta espanjan kielitaito ei alussa ollut niin hyvää, että kaikki olisi tullut selville. muilta opiskelijoilta sai sitten tarvittavat tiedot ja kv-toimistostakin pystyi kysymään.

Opintoneuvonta
Oikeastaan itse piti katsoa cd-levyltä, joka sisälsi kaikki kurssit ja sitten vaan paikan päälle.

Asuntoasiat
Hommattiin etukäteen netistä paikalliselta asuntovälitysfirmalta.

Kirjasto
Ei tarvinnu paljon käyttää, mutta muun kuin espanjan kielen kirjallisuus oli heikko.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kirjastolla yleisiä koneita.

Ruokailu
Yliopistolla oli erilaisia ravintoloita. Ei samanlaista opiskelijaravintolaa kuin Suomessa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n.600-800

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Yliopistolla oli ainakin joitakin kursseja, mm golf ja tanssi ja tottakai isossa kaupungissa on paljon eri vaihtoehtoja vapaa-ajalle.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Iso kaupunki ja paljon erilaista tekemistä. Ilmasto parempi kuin Lapissa, mutta kesäkuukaudet on todella kuumia.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Yliopisto oli n.10-15 km. päässä keskustasta, mutta metrolla pääsi helposti, jos asui metropysäkin lähellä.

Universidad Pablo de Olavide, Espanja


opetuskieli: Espanja
vaihdon kesto: 18.1.2010-2.7.2010
opiskeluala: OikeustieteetYleistä
Olin Sevillassa vaihto-opppilaana puoli vuotta. Ennen vaihtoon lähtöä opiskelin espanjaa ainoastaan kolme kurssia eli osasin espanjan alkeet. Aluksi oli jonkinverran vaikeuksia hoitaa asioita yliopistolla, koska Sevillassa kukaan ei puhu englantia. Kaikki luennot olivat myöskin espanjaksi. Kieltä opin kuitenkin puhumaan nopeasti, koska oli pakko. Tämän jälkeen kaikki helpottui ja oli mukavaa tutustua myöskin espanjalaisiin. Sevilla on espanjalainen kaupunki aidoimmillaan ja siellä pääsee tutustumaan espanjalaiseen mentaliteettiin. Ihmiset ovat siellä aitoja ja iloisia. Kenelläkään ei ole kiire kaikki tykkäävät ottaa rennosti :) Kursseja valitsin mielestäni sopivasti niin että aikaa jäi muuhunkin kuin luennoilla istumiseen. Kannattaa nimittäin ottaa huomioon se, että kurssit vaativat enemmän vaivannäköä espanjassa kuin suomessa, koska ne pitää suorittaa vieraalla kielellä. Opettajilta kannattaa kuitenkin kysyä, mikäli olisi mahdollista tehdä espanjankielisen tentin tilalta esim. englanninkielinen essee. Vaihtokokemus oli minulle kaikinpuolin positivinen! Tuntui että puolivuotta meni liiankin nopeaa. Sain Sevillasta hyviä ystäviä monesta eri maasta, joiden kanssa pidän jatkossakin yhteyttä. Vaihtoon kannattaa lähteä ehdottomasti! Vaihdon onnistuminen riippuu paljon omasta asenteesta ja odotuksista. Itse lähdin vaihtoon täysin avoimin mielin liikoja odottamatta ja hyvin meni :)


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Kohdeyliopistossa oli järjestetty riittävästi orientaatio-ohjelmaa, mikä helpotti tutustumaan muihin vaihto-opiskelijoihin. Yliopistossa oli myös mahdollista osallistua tutor-tandem ohjelmaan, jossa paikallinen opiskelija ohjaa vaihto-oppilasta kouluun liittyvissä asioissa, opettaa kieltä ja on seurana myös vapaa-aikana.

Opintoneuvonta
Kansainvälisestä toimistosta oli mahdolista mennä kysymään opintoihin liittyvistä asioista espanjan kielellä. Vaihto-oppilaille jaettiin tietoa myös internetissä ja tiedotteilla, espanjaksi.

Asuntoasiat
Asunnon hankin hyvissä ajoin jo ennen vaihtoon lähtöä, koska olin kuullut että asunnon hankkiminen on hankalaa paikan päällä juuri ennen kuin lukukausi alkaa sillä asuntoja on rajoitetusti jäljellä. Asunnon hankkiminen ei ollut helppoa huonolla espanjan kielen taidolla, mutta lukuisien sähköpostien lähettämisen jälkeen se kuitenkin onnistui.

Kirjasto
Yliopiston kirjasto oli hyvä ja selkeä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Yliopiston kirjastossa oli tietokoneita vapaasti käytettävissä. Ne olivat yleensä kuitenkin varattuja, joten oma kannettava kannattaa kyllä ottaa mukaan.

Ruokailu
Yliopiston ruokalasta sai eri hintaisia ruokia. Osa annoksista oli samanhintaisia kuin Lapin yliopistolla, mutta suurin osa maksoi puolet enemmän. Ruoka ei myöskään ollut yhtä terveellistä kuin suomalaisissa yliopistoissa vaan melkeen jokaiseen annokseen kuului ranskanperunat..

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
700

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Sevillassa riittää vapaa-ajalle tekemistä. Siellä on helppoa aloittaa uusi liikunta harrastus tai harrastaa kulttuuria. Yliopisto järjesti myös paljon tekemistä vaihto-opiskelijoille, esimerkiksi reissuja, flamenco esityksiä, tapas-kierroksia yms.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Sevilla on kaunis ja sopivan kokoinen kaupunki, missä riittää puolelle vuodelle kovasti tekemistä ja nähtävää. Espanjan kieltä tulee opittua varmasti, sillä sevillalaiset ovat hyvin perinteisiä espanjalaisia ja arvostavat omaa kieltään ja kulttuuriaan. Englantia ei kannata heille edes yrittää puhua. Sevillassa on paljon vaihto-opiskelijoita ympäri maailmaa ja erilaisiin ihmisiin tutustuminen oli ehdottomasti rikastuttavin kokemus vaihdon aikana.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Huonona puolena voisin mainita sen, että Universidad Pablo de Olavide sijaitsee hieman kauempana Sevillasta eli täytyy varata hieman aikaa koulumatkoihin. Itse asuin Sevillan keskustassa joten koulumatkaan kului tunti yhteen suuntaan.

Universidad Pablo de Olavide, Sevilla, Espanja

opetuskieli: espanja ja englanti
vaihdon kesto: kevät 2006
opiskeluala: kauppatieteet

Vaihtoon kannattaa ehdottomasti lähteä, en usko että moni sitä katuu! Espanjassa on vaikeaa ,jos ei kieltä ole opiskellut aiemmin, mutta siinäpä motivaatio siihen kasvaa, kun on pakko puhua! Englannilla ei siellä pärjää, mutta tietenkin sekin vahvistuu muiden vaihtareiden kanssa jutellessa! Tutustu espanjalaisiin jos haluat oppia kieltä,älä jää pyörimään vain vaihtoporukoihin! Olen tyytyväinen vaihtooni! tosin englanninkielisiä kursseja ei Sevillassa juuri ollut. Muuten aivan ihana paikka!!!

Opintopalvelut: tietoa sai jos meni kysymään.

Asuntoasiat: itse piti asunto etsiä, mikä olikin aika tiukka paikka, kun opiskelijoita oli paljon.

Kirjasto: kirjasto oli hyvä!! koneita oli ,mutta oma kone olisi kannattanut olla mukava myös!

ATK: netti ihan ok, hitaampi kuin esim meillä koululla mutta toimi.. ruuhka-aikana omasta koneesta olisi ollut hyötyä. tietoa sai kun löysi oikean ihmisen neuvomaan.

Ruokailut: koulun ruoka puolet kalliimpi kuin esim meidän ruokalan annos. ruokajuomana tosin olut tai viini.

Talous: Kuussa elämiseen meni n. 350 euroa.

Vapaa-aika: kävin koulun salilla ja jumpissa, lenkillä myös. elokuvat oli halpoja ja matkustaminen junalla myös eli reissattiin paljon. Konserteissa käytiin ja ulkona, markkinoilla ym.. tekemistä riittää aina!!

PLUSSAA: Kaunis kaupunki, kivan kokoinen yliopisto, noin 80muuta vaihtaria

MIINUSTA: sijaitsee vähän ulkopuolella sevillasta eli bussilla ain mentävä mikä tietää ajankulua-väsyttävää!

Suosittelen Espanjaan lähteville kielen opettelua ainakin vähän :/ tai muuten on varauduttava kovempaan kulttuurishokkiin! Vaihdossa ei mielestäni ole tarkoitus ressata opinnoilla vaan tutustuttava uuteen kulttuuriin ja ihmisiin! kaikkea uutta kannattaa kokeilla ja harrastaa.. itse aloitin salsan :) Huomasin, että se on niin itsestä kiinnin, miten viihtyy ja missä piireissä alkaa liikkumaan heti alusta asti. Avoin mieli on tärkeä! ja suosittelen kämpän hankkimista etukäteen esim netin kautta välitysfirmoista tai sitten menee paikan päälle ajoissa ennen koulun alkua.kun koulu alkaa on ruuhka kämppiin aikamoinen!kämppikset kannattaisi olla espanjalaisia, niin kieli olisi koko ajan käytössä. Kieltä kannattaa alkaa sönkkäämään heti virheistä välittämättä! Itse tutustuin muutaamaan Sevillalaiseen  heti aluksi, joiden kanssa pyörinkin paljon koko vaihdon ajan.. heiltä oppi hyvin kieltä ja kulttuuria ja jäimme hyviksi ystäviksi! vuosi olisi kielen kannalta parempi vaihtoehto olla!