Universidad de Chile, Chile


opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 01.08.11-15.12.11
opiskeluala: Oikeustieteet

Yleistä
Vaihto-opiskeluaika Chilen Santiagossa on varmasti elämäni yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista. Asuminen kuuden miljoonan asukkaan kaupungissa, toisella puolella maailmaa ei kuitenkaan ollut suurikaan kulttuurishokki pohjoisen pojalle, jonka espanjankielentaito ennen matkalle lähtöä rajoittui lähinnä oluen tilaamiseen. Suosittelen, että latinalaiseen Amerikkaan matkaava opiskelisi mahdollisimman paljon espanjaa ennen vaihtoon lähtöä, mutta muistaa kannattaa myös se, että käytäntö opettaa parhaiten. Ahkerien opiskelujen ja vaihtariporukoiden kanssa pyörimisen lisäksi kannattaa tutustua rohkeasti myös paikallisiin ihmisiin ja kulttuuriin. Opin vaihtoni aikana uuden kielen ja sain liudan uusia, elinikäisiä ystäviä. Matkan varrella karttui varmasti myös eväitä tulevaisuuden haasteisiin. Vaihdon jälkeinen reissaaminen Etelä- ja Väli-Amerikassa oli myös hieno kokemus, jota suosittelen lämpimästi. Kulttuuriltaan ja tavoiltaan vertaisin Chileä hyvin pitkälti Espanjaan (lukuun ottamatta juomakulttuuria, joka oli hyvin lähellä suomalaista), joten ystävällisellä ja ennakkoluulottomalla otteella pääsee jo pitkälle.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Professorit ottivat hyvin vastaan ja tarjosivat apua kaikkiin ongelmiin, mutta varsinaista opiskelijatuutorointia oli hyvin vähän verrattuna Lapin yliopistoon. Tuutorointi rajoittui lähinnä erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa ei juuri tarvinnut, sillä opiskelijalakkojen vuoksi oikeustieteiden vaihto-opiskelijoille järjestettiin yhteinen kurssi, jonka kaikki suorittivat.

Asuntoasiat
Hoidin asuntoni omatoimisesti contact chile-järjestön kautta.

Kirjasto
En käyttänyt juurikaan kirjaston palveluja, mutta tarpeen vaatiessa kirjastopalvelut toimivat mallikkaasti.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Käytin omaa tietokonettani yliopiston langattomalla verkolla.

Ruokailu
Opiskelijaruokailua ei ollut järjestetty.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista
Suuressa kaupungissa oli paljon vapaa-ajan mahdollisuuksia sekä urheilun että kulttuurin saralla. Elokuvateatterit, konsertit, kahvilat sekä pubit vastasivat kulttuuritarjonnasta. Tennis, jalkapallo, surffaaminen ja lumilautailu olivat taas mieleisiä urheiluharrastuksia vaihto-opiskelijaporukoissa. Chile tarjosi myös erinomaiset mahdollisuudet matkustella, ja tutustua erilaisiin luonnonoloihin etelän jäätiköiltä aina pohjoisen aavikoille asti.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet
Erinomainen ilmasto, halvempi hintataso Suomeen nähden (n.70% Suomen hinnoista), hyvät matkustelu- sekä harrastusmahdollisuudet, moderni ja vireä kaupunki.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet
Levoton yhteiskunnallinen tila aiheutti lakkoilua, joten esimerkiksi kieliopinnot jäivät suunniteltua vähemmäksi.


Universidad de Chile

opetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 11 kk
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Hieno vuosi takana! Omat vaikeuteni minulla oli, mutta ei se elämä pelkkää ruusuilla tanssimista ole missään päin maailmaa. Jos joku innostuu hakemaan UChileen, niin vaikka Facebook-viestillä voi kysellä käytännön vinkkejä.

Erinäisistä epäselvyyksistä johtuen lähteminen oli melko työlästä, mutta jälkikäteen kaiken nähdyn vaivan arvoista. Tähän yliopistoon hakevalta vaaditaan tiettyä joustavuutta, jääräpäisyyttä ja ehdottomasti kykyä sietää epävarmuutta. Niin hakuvaiheessa kuin paikan päälläkin.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Saapuessani ei oikein muita palveluita ollut kuin vastaanotto, jossa selitettiin opiskelun perusasiat, kuten kursseille ilmoittautuminen ja niin edelleen. Tiedekunnan johdossa on kuitenkin tapahtunut muutoksia, joten nykyään vaihto-opiskelijat saavat tuutorin ja ohjelmaakin, esimerkiksi vierailuja järjestetään

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa saa itse kysymällä, muuten juuri ei. Kaikki ovat toki avuliaita, mutta apua on osattava pyytää.

Asuntoasiat

Yliopisto ei järjestä asuntoa, mutta toki sieltä voi kysellä, josko joku tietäisi hyvän kämpän. Asunto on siis itse etsittävä ja vuokrattava.

Kirjasto

Ei tietoa, vaihto-oppilailla ei nimittäin ollut lainausoikeuksia kirjastoon. Se ei kuitenkaan muodostunut ongelmaksi, koska suurin osa opintomateriaalista on saatavissa elektronisessa muodossa. Viihtyisä lukupaikka kuitenkin, sohviakin löytyy taukojen pitämiseen.

Atk-palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kirjastossa voi käyttää tietokoneita. Tiedekunta eikä yliopistokaan anna sähköpostia, mutta ei ilmeisesti anna myöskään chileläisille opiskelijoille. Vinkki: kannattaa heti pyrkiä hankkimaan käyttöoikeudet U-Cursosiin, paikalliseen Weboodiin. Sinne tulee kaikki uusin tieto kursseista (joka muuten saattaa muuttua hyvinkin lyhyellä varoitusajalla) ja yleensä kaikki materiaalitkin sieltä löytyvät. Opintomatskuja tulostellessa kannattaa ottaa huomioon, että sivujen määrä on rajallinen, 500 sivua/lukukausi

Ruokailu

Tiedekunnalla on ruokala, jossa on useita erihintaisia lounasvaihtoehtoja ja jossa myydään mm. kahvia ja jäätelöä. Hinnat ovat joko samaa tasoa tai hieman halvempia Lapin yliopistoon verrattuna. Laitosruoka maistuu laitosruualta Chilessäkin.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400-500 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Santiago on suurkaupunki, joten tekemisen pulaa ei tule. Chileläiset ovat myös kovia juhlimaan, joskin lähinnä viikonloppuisin. Keskiviikkoillan bileitä kaipaavalle suosittelen tutustumista organisaatioon nimeltä Miercoles Po, joka järjestää ohjelmaa nimenomaan ulkomaalaisille Santiagossa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Chile on hieno maa ja ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Santiagossa tekemistä riittää ja jos Santiagoon kyllästyykin, niin matkailumahdollisuudet ovat runsaat. Itsekään en ehtinyt vierailla kaikissa hienoissa kohteissa, joita Chilessä on, puhumattakaan koko Etelä-Amerikasta

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Alussa kielivaikeudet haittaavat opiskelua ja elämistä. Kaikki on espanjaksi, myös kurssit, jotka olisi ehkä esimerkiksi järkevämpi pitää englanniksi. Chile on melko turvallinen maa - Etelä-Amerikan mittakaavalla ainakin. Hiukan skarpimpi pitää olla kuin Suomessa ja luentosaleihin ja kahvioihin unohtuneita tavaroita ei voi odottaa löytävänsä sieltä, kuten Suomessa.