Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Espanja

vaihdon kesto: 13.9.2010-6.2.2011
opiskeluala: Juridinen englanti ja espanja

Yleistä
Las Palmasin yliopisto on melko iso, mutta se ei ole kovin tasokas ja arvostettu. Kuitenkin opin yliopistossa lisää opiskelemissani aineissa ja espanjan kieleni parani. Olisi hyvä osata jonkin verran espanjaa ennen vaihtoon lähtöä, mutta kyllä sitä sielläkin oppii :) Opintoneuvonta oli melko huonoa. Suosittelen ottamaan kauppatieteiden puolelta EU-oikeuden kursseja ja kauppiksen enkun kursseja, sekä kielten tiedekunnasta (joka sijaitsee keskustassa) espanjan kurssin. Sieltä voi ottaa myös juridiikkaan painottuneita espanja-englanti (tai esim. espanja-saksa jne.) käännöskursseja. Espanjassa asuessa pitää muistaa, että on tullut aivan erilaiseen kulttuuriin, jossa asiat etenevät paljon hitaammin kuin Suomessa. Eläminen Las Palmasissa oli joka tapauksessa mahtavaa meren ja lämmön takia. Kanarian saarten asukkaana saat myös alennusta kaikista Espanjan sisäisistä laiva- ja lentomatkoista, joten kannattaa kierrellä muillakin saarilla ja pistäytyä vaikka Barcelonassa. Ja voi vaihdossa oppia muutakin kuin pelkästään opintopisteissä mitattavia asioita :)

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tervetuliaisviikon aluksi oli infotilaisuus, joka kaikkien vaihtarien yllätykseksi pidettiin vain espanjan kielellä, jolloin suurin osa vaihtareista ei ymmärtänyt kaikkea. Tuutorointi oli erittäin huonosti järjestetty; oma tuutorini ei ottanut mitään yhteyttä, onneksi sain toisen tuutorin. Oikiksen vaihtareille oli vielä oma osittain englanninkielinen infotilaisuus kursseille ilmoittautumisesta, mutta se ei ollut kovin informatiivinen.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa oli äärimmäisen vaikea saada. Brittiläisen opettajani mukaan Espanjassa, ja varsinkin Kanarialla, on yleistä, ettei kukaan halua ottaa vastuuta mistään ja asioita joko delegoidaan eteenpäin tai vaan jätetään hoitamatta. Olen samaa mieltä asiasta. Oli hyvin yleistä, ettei sähköposteihin saanut vastausta, ja kansilioissa asioidessani minulle kerrottiin jatkuvasti, että "ei täällä hoideta noita asioita, mene sinne ja sinne...". Opintoneuvontaa sai yleensä vain espanjaksi, myöskään kv-asioiden toimistolta ei aina löytynyt englanninkielen taitoisia työntekijöitä.

Asuntoasiat
Asunnon sain todella helposti. Tervetuliaisviikon ensimmäisenä päivänä kaikille vaihtareille jaettiin monistenippu, jossa oli lukuisia asuntoja yksityisiltä markkinoilta ja puhelinnumerot vuokranantajille. Sain heti ensimmäisen asunnon jota kävin katsomassa, se oli upealla paikalla aivan Las Canterasin rannalla. Suosittelenkin asuntoa juuri rannan läheisyydestä, sillä suurin osa vaihtareista asui siellä. Oikiksen ja mm. kauppiksen tiedekunnat sijaitsevat noin 30-60 min bussimatkan päässä rannasta (riippuen ruuhkasta), mutta sillä kampusalueella ei ole paljon nähtävää. Opiskelija-asuntola sijaitsee silti siellä. Myös keskusta ja vanha kaupunki ovat ok aluetta, sieltä menee rannalle 10-15 min bussilla.

Kirjasto
En käyttänyt kirjastoa vaan ostin tarvitsemani kirjat.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
En saanut näistä mitään tietoa.

Ruokailu
Kaikilla kampuksilla on kahviloita ja ravintoloita, lounas maksaa noin 5 €.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Meri ja ilmasto ovat upeita! Las Canterasin ranta on noin 3 km pitkä, rannan toisessa päässä on hyvät surffausmahdollisuudet. Rannan molemmissa päissä on ostoskeskukset, ja niiden välissä on myös paljon shoppailumahdollisuuksia joka budjetille. Kahvilat ovat halpoja ja niitä on paljon. Myös vanha kaupunki on tutustumisen arvoinen. Kannattaa vuokrata auto ja kierrellä saarella. Las Palmasissa ei ole niin paljoa turisteja kuin saaren eteläosissa. Suosittelen myös käymään muilla saarilla :)

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Koska melkein missään ei puhuta englantia, espanjan kieli kehittyy melko hyvin. Meri ja ikuinen kesä ovat aivan mahtavia. Vaikka espanjalainen elämäntapa on suomalaiseen verrattuna hyvin erilainen, voi siitä myös oppia jotain. Hyvä kokemus kokonaisuudessaan.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kun on tottunut siihen, että asiat hoidetaan, espanjalainen "mañana-mentaliteetti" yllätti. Yliopisto ei tarjonnut yhtään EU-oikeuden kurssia, ei edes espanjan kielellä! Kauppiksen puolella olisi ollut joitakin (myös englanniksi), mutta sain niistä tiedon liian myöhään. Opetus ei ollut kovin tasokasta, mutta hyödyin silti kielikursseistani.