Universidade do Minho, Portugali

 

opetuskieli: portugali
vaihdon kesto: 1.9.2006 - 9.7.2007
opiskeluala: kasvatustiede

 

Yleistä

Oma vaihtoni alkoi matkatavaroiden katoamisella tai oikeammin myöhästymisellä Lontoossa ylimääräisen turvatarkastuksen vuoksi. Luottokortti ja matkavakuutus pelastivat ensimmäisen viikon. Joten lähtiessä on oikeasti hyvä hoitaa kaikki paperiasiat kuntoon ja tämä suomalainen pakkomielle vakuutuksin tuntuu järkevältä. Toisena päivänä puolestaan tajusin olevani hukassa, mutta toisaalta sain ensikosketukseni ystävälliseen ja avuliaaseen paikallisväestöön. Epäilyksistä huolimatta päädyin oikeaan paikkaan vaikkakin ilman omaisuuttani sen sijaan että olisin löytänyt itseni Siperiasta mukanani repullinen bikineitä. Eli ihan kivasti.

Varsinaisesti vaihtoni alkoi CIMO:n sponsoroimalla portugalin intensiivikurssilla Aveiron rantakaupungissa, Portugalin Venetsiassa. Kolme unetonta viikkoa mukavassa porukassa kieltä ja kulttuuria opiskellen. Ne kolme viikkoa pelasti minun opintoni ja elämiseni maassa, jonka kieltä en puhunut sanaakaan saapuessani. Vastaanottavassa yliopistossa kuitenkin odotettiin vaihto-opiskelijoilta sujuvaa portugalin kieltä. Emme kuitenkaan antaneet tämän estää lähtöä etelän aurinkoon. Ainahan löytyy näitä pelastavia sivulauseita, kuten ”tai sopia suorituksesta erikseen opetuksesta vastaavien professoreiden kanssa”. Varsinainen kohteemme oli Universidade do Minho Bragassa, Pohjois-Portugalissa. Ensimmäisenä edessä oli asunnon metsästystä, mutta suuntana ei ollutkaan kiinteistövälitys vaan lähin lyhtypylväs tai ilmoitustaulu, jotka olivat täynnä ilmoituksia vapaista huoneista. Helppoa, kunnes pitää alkaa soittelemaa ja kyselemään asunnoista ummikko portugalilaisille. Pelastavana enkelinä toimi minun madrinha, eli kummitäti. Jo kaksi päivää saapumisen jälkeen meitä odotti noin 100 neliön asunto ja hyvin edullisesti. Suomen vuokrahintojen jälkeen se tuntui miltei lottovoitolta. Pian kuitenkin ilmeni, ettei portugalilainen asunnonomistaja ole yhtä kiinnostunut asunnon kunnosta kuin suomalainen. Sitä kun kuukauden moppaili keittiön lattialle vuotavaa vettä niin asunnonvaihto alkoi tuntua ajankohtaiselta. Joulun alla muutimme tsekkiläisen vaihtarikaverin kämppiksiksi. Uudet asumishaasteet edessä…

Jotta elämä ei olisi liian yksinkertaista, meillä oli pieniä epäselvyyksiä mitä ja missä tiedekunnassa meidän oikein tulisi opiskella. Vastaanottava yliopisto oletti meidän opiskelevan opettajiksi, joka oli oma osastonsa. Pienen pomppottelun jälkeen päädyimme tekemään hyvin mielekkäitä opintoja kasvatustieteen ja psykologian laitoksella. Parhaan huolenpidon saimme epäviralliselta kv-koordinaattoriltamme. Suomalaiset kasvatustieteen opiskelijat olivat kuitenkin hieman pelottava haaste muutamille opettajille ja professoreille. Suomalaisen koulutuksen maine kiiri edellämme. Heitä haluttiin varoittaa suomalaisten opiskelijoiden saapumisesta. Saimmekin esitellä useampaan otteeseen upeaa koulutusjärjestelmäämme eri asteilla ja verrata sitä Portugaliin ja Eurooppaan laajemminkin. Koin monia ylpeyden hetkiä taustastani, mutta toisaalta yritin imeä vaikutteita kansainvälisestä ympäristöstäni. Vaihtovuosi etelän auringon alla ei ollutkaan pelkkää rantalomaa, vaan enemminkin, sadetta, sadetta, märkiä vaatteita, lukemattomia rikkinäisiä sateenvarjoja, mutta myös opiskelua ja paljon illanviettoja kansainvälisessä porukassa ja ehdottomasti hyvin vähän unta. Jotenkin vaihtoni onnistui olemaan miltei vuoden loma, jonka aikana suoritin vähintään yhtä paljon opintoja kuin normaalina vuonna Suomessa. Ilmeisesti kokemuksista nauttiminen sai miltei ylittämään itseni. Eli en voi kuin suositella. Ja tämä siitä huolimatta, että kaikki luentoni olivat portugaliksi, omat työni sain onneksi pääasiassa tehdä englanniksi.

Periaatteessa vaihtoni aikana kaikki mikä vain voi mennä pieleen tai aiheuttaa ylimääräistä pään vaivaa tapahtui, mutta siitä huolimatta alkuperäinen viiden kuukauden vaihto venyi miltei vuodeksi. Portugali jäi taakse haikein mielin. Oikealla asenteella kaikki vastoinkäymiset muuttuivat elämää rikastuttaviksi kokemuksiksi. Täytyy myös kliseisesti todeta että tämän kokemuksen jälkeen arvostan elämän pieniä iloja enemmän. Esimerkkinä mainittakoon keskuslämmitys, lämmin vesi(, joka ei ole keittiön lattialla), se että voi käyttää useampaa kuin yhtä sähkölaitetta kerralla. Toisaalta kaipaan myös monia asioita. Ikävöin ihmisiä, tapoja, ruokaa, kulttuuria, historiaa ja hintoja. En rakastunut ainoastaan Portugaliin vain koko maailmaan. Vain kolme päivää Suomeen paluuni jälkeen olin netissä etsimässä edullisia lentoja Eurooppaan. Nythän on mukava suunnitella reissuja, kun kavereita löytyy joka puolelta. Eli siis, menkää jo! Ehkä teitäkin odottaa elämänne paras vuosi.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tapasin "tuutorini" kerran, hän auttoi asunnon hankinnassa, myös kv-toimistosta sai jotain apua, mutta toiminta oli erittäin byrokraattista.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa ei varsinaisesti ollut, apua saimme ensimmäiseltä koordinaattoriltamme ja erityisesti epäviralliselta koordinaattorilta kasvatustieteen ja psykologian laitoksella.
 

Asuntoasiat

Hankimme asunnon vapailta markkinoilta, ensin tuutorin avustuksella ja sitten ystävien kautta. Asumisolosuhteet tuottivat aika ajoin pettymyksiä, mutta sopivalla asenteella siitä selvittiin.
 

Kirjasto

Ihan ok, ei tullut käytettyä paljon, professorit tarjosivat lukemista omista kirjoistaan tai etsivät englanninkielisiä vaihtoehtoja, jolloin kirjastosta tuli etsittyä vain muutamia teoksia. Mutta itseasiassa kirjasto oli hyvin varusteltu.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk-palveluita oli ihan mukavasti tarjolla, jopa myöhään iltaan. Itseasiassa vaihtomme aikana koneita uusittiin. Ihmetystä aiheutti vain yksi opiskelijoiden käytössä oleva tulostin, mutta sekin toimi yllättävän hyvin.
 

Ruokailu

Kanttiinin ruoka ei hirveästi houkuttanut. Muutaman kerran kävin syömässä. Yliopiston välittömässä läheisyydessä oli kuitenkin runsaasti ravintoloita ja kahviloita, joiden tarjoiluista nautin edullisesti, välillä jopa samaan hintaan kuin kanttiinilounas.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400-500 e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Minhon yliopistossa oli uskomattoman monipuoliset liikunta mahdollisuudet, leffaliput olivat edullisia ja yleistä hengailua oli ohjelmassa paljon. Eli tekemisestä ei varsinaisesti ollut puutetta.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Braga on mukavan kokoinen elävä opiskelija kaupunki todellisen Portugalin ytimessä, hyvät mahdollisuudet suorittaa tutkintoa tukevia opintoja. Yliopisto myös panostaa vaihtotoiminnan kehittymiseen.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Yliopisto oli aika byrokraattinen, paperityöt veivät välillä aikaa ja hermoja. Joissakin tiedekunnissa oltiin myös tottumattomia vaihto-opiskelijoihin, joten kohtasimme joitain ennakkoluuloja.

sivun alkuun