Université de Brest Occidentale, Ranska

 

opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 1.9.2007 - 3.5.2007
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Vaihto-opiskelijana opiskelu on rennompaa kuin täällä kotimaassa eikä kannatakaan ottaa turhaa stressiä vaan nauttia uusista asioista, uudesta kulttuurista ja panostaa kielen opiskeluun. Brestissä henki vaihto-opiskelijoiden kesken oli todella hyvä ja matkalta jäi useita todella hyviä ystäviä. Elämä oli vilkasta ja aika ei missään vaiheessa käynyt pitkäksi. Kurssit olivat mielenkiintoisia, vaikka alussa kielen kanssa oli hiukan haasteellista.

Brest on mukavan kokoinen, joskaan ei kovin kaunis kaupunki, jossa myös ranskalaisiin ihmisiin tutustui helposti, mikä on erittäin tärkeää kielen kannlta. Kielitaito kyllä kehittyikin huimasti. Yliopiston asuntola oli melkoinen kahistus alussa, mutta loppujen lopuksi oli hyvä ratkaisu asua siellä. Yliopisto oli vain kiven heiton päässä ja muutkin palvelut olivat lähellä. Sosiaalisen elämän kannalta asuntola oli ehdottoman hyvä ratkaisu.

Alussa suomalaisen täytyy yrittää olla pitkäpinnainen, koska asiat eivät tapahdu yhtä rivakasti kuin täällä ja informaation kulku on hidasta. Kannataa rohkeasti ottaa kontaktia ranskalaisiin opiskelijoihin, koska heidän kanssaan kielitaito kehittyy ja näet Brestin myös ranskalaisten opiskelijoiden näkökulmasta. Kaikissa muissakin asioissaa kannattaa olla itse aktiivinen niin saa vaihdosta mahdollisimman paljon irti. Kannattaa myös osallistua yliopiston ja opiskelijajärjestöjen järjestämiin tapahtumiin.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vaihtokohteessa palvelut oli järjestetty huomattavasti heikommin kuin omassa yliopistossamme.Hyväksymiskirje tuli todella myöhään ja matkavalmisteluissa tuli kiire. Tuutorointi oli melkein olematonta, mutta vaihdon alussa olevalla kielikurssilla sai myös hyödyllisiä käytännön neuvoja ja tutustui muihin vaihto-oppilaisiin.
 

Opintoneuvonta

Informaatiotilaisuus kursseista järjestettiin hieman liian myöhään, mutta oli todella hyödyllinen ja selkeytti paljon kurssien valintaa.
 

Asuntoasiat

Asunto järjestyi todella helposti. Ennen vaihtoa tuli vain täyttää hakukaavake ja vaihtokohteeseen saapuessa sai asunnon saman tien. Asuin yliopiston asuntolassa, jonka taso ei ollut hyvä, mutta koin sen parhaimmaksi asumismuodoksi vaidon aikana, koska useimmat muutkon vaihto-oppilaat asuivat siellä. Asunto oli myös todella lähellä yliopistoa.
 

Kirjasto

Kirjaston taso oli todella heikko.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopiston koneille sai käyttäjätunnukset, mutta käytin koko ajan omaa kannettavaa tietokonetta. Yliopistonasuntolassa oli nettiyhteys, joka tosin toimi vaihtelevasti.
 

Ruokailu

Yliopiston ravintola oli mielestäni todella hyvä ja kohtuu hintainen (2,75€. Ravintolassa oli mahdollisuus syödä myös päivällinen.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400 euroa
 

vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vaihto-opiskelijoiden yhteisö oli tiivis ja jatkuvasti oli joninlaista ohjelmaa, josta suurimman osan järjestimme itse.Opiskelijajärjestöt järjestivät silloin tällöin jonkinlaista ohjelmaa. Alueen monikulttuurinen toiminta oli myös vilkasta.

Yliopistolla oli laajasti urheilumahdollisuuksia ja pääsi kokeilemaan myös lajeja, joita ei Suomessa kovin useasti harrastamaan. Yleisesti kaupungin urheilutarjonta ei ollut niin hyvä. Jos itse on vähänkään aktiivinen niin aika ei varmasti käy pitkäksi!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Asunto järjestyi todella helposti ja oli yliopiston lähellä, kaupunki on sopivan kokoinen ja ihmisiin tutustuu helposti, yliopiston kurssitarjonta oli hyvä ja aktiviteetteja löytyi joka makuun. Vaihto-opiskelijoiden kesken henki oli todella hyvä ja ranskalaisiinkin opiskelijoihin tutustui suhteellisen helposti.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Yiopisto oli ruma ja asuntojen taso todella heikko. Ranskalaiseen tapaan asiat tapahtuivat aina viivellä ja alussa joutui venyttämään suomalaista pinnaa.