Université de Fribourg, Sveitsi


opetuskieli: ranska, saksa
vaihdon kesto: 1.9.2009-31.6.2010
opiskeluala: OikeustiedeYleistä
Fribourg on pieni, mutta loistavasti sijoittuva vaihtopaikka. Vaihtoajalla saa luotua syvät ystävyyssuhteet sekä muihin vaihto-opiskelijoiden meidän vähäisyyden vuoksi, mutta myös samasta syystä paikallisiin opiskelijoihin ja näin tuntee olevansa aidosti osa kohdepaikan yliopistoa. Fribourgissa voi opiskella sekä ranskaksi että saksaksi, mutta kaupunkina se on täysin ranskankielinen. Kaunis paikka, josta on todella hyvät yhteydet muihin kaupunkeihin sekä lentokentille. Maana Sveitsi on upea, luonto on puhdasta, harrastusmahdollisuudet lukemattomat ja ihmiset sopivan suomalaisen oloisia - varautuneita ja osaa antaa omaa tilaa, mutta loistoystäviä ja luotettavia, kunhan kunnolla ehtii tutustua. Koska tulin Suomesta, hintataso ei niin hirveästi hätkähdyttänyt kuin monia muita, mutta lähtökohtaisesti sisäinen liikenne (johon saa asumisellaan loistavat alennukset). lihatuotteet ja eräät harrastukset olivat kalliimpia. Hyvin kuitenkin tulin toimeen, ja matkustinkin todella paljon. Opiskelija-asuntosäätiö Apartis aiheutti päänvaivaa ja aiheuttaa edelleen, mutta suosittelen sitä sijantinsa ja asukkaidensa vuoksi. Vietin yhden elämäni loistovuoden Sveitsissä ja suosittelen sitä todella lämpimästi kaikille.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Kohdemaassa oli vastaava kv-koordinaattori kuin meillä, ja hän oli tahtoessaan hyvin käytettävissä.

Asuntoasiat
Sain huoneen opiskelija-asuntopalvelu Apartiksen kautta, jota suosittelen vain ja ainoastaan sijainnin vuoksi, muutoin he eivät ole kovin palvelualttiita.

Kirjasto
Kirjasto toimi, vietin siellä miltei yhtä paljon aikaa kuin Lapin yo:n kirjastossa, mutta kirjojen lainaaminen omasta kirjastostani ei ollut sallittua.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Toimi hyvin.

Ruokailu
Suomessa totutaan helposti liian hyvälle, liian vahva vertailuperusta, jonka vuoksi taso ja hinta tuntuivat kovin huonoilta.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
noin 500-600 euroa/kk

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Sveitsissä on todella laajat mahdollisuudet kaikkeen, mitä vaan mieleen tulee, ja ellei kyseisestä maasta löydy tarpeeksi tekemistä, reissaaminen on todella helppoa ja vaivatonta.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Pieni paikka, helppo tutustua paikallisiin opiskelijoihin ja näin saada aidot siteet kohteeseen ja ihmisiin Sveitsissä. Lyhyet välimatkat joka paikkaan, todella helppo matkustamisen kannalta. Kaunis luonto, loistavat mahdollsiuudet erilaisiin harrastuksiin. Vaihtelevat vuodenajat. Kulttuuriemme samankaltaisuus, ei minkäänlaista kulttuurishokkia.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Pieni paikka, voi jossain vaiheessa alkaa kyllästyttää. Vähän toisia vaihto-opiskelijoita, mutta toisaalta sain todella vahvat ystävyyssuhteet moniin vaihtareihin sekä paikallisiin. Informaation kulku todella huono, koskaan ei tiennyt oikein mistään mitään, yliopiston vaihto-opiskelijoiden informoinnissa kehitettävää, täytyi paljon itse hankkia tietoa.
Université de Fribourg, Sveitsi


opetuskieli: ranska, saksa, englanti
vaihdon kesto: 8.9.2008 - 24.7.2009
opiskeluala: Oikeustiede, kieliopinnot


 

Yleistä

Todella hieno kokemus. Sveitsi on upea maa kaikkina vuodenaikoina, hienoja maisemia, kaunista luontoa ja viehättäviä kaupunkeja. Sopeutuminen paikalliseen arkeen oli vaivatonta, ja käytännön asiat (esim. oleskelulupa- ja pankkiasiat) olivat helposti hoidettavissa. Yliopiston kurssitarjonta oli mielestäni monipuolinen (opetuskielenä OTK:n puolella pääasiassa ranska/saksa, mutta tarjolla myös muutamia englannin kielisiä kursseja), mahdollista opiskella useita kieliä myös itsenäisesti. Vapaa-ajan mahdollisuudet olivat monipuoliset ja matkailu helppoa, kiitos toimivan junaliikenteen! Tarjolla oli myös runsaasti erilaisia liikuntamahdollisuuksia yliopiston puolesta. Muiden vaihto-opiskelijoiden lisäksi tutustuin myös paikallisiin opiskelijoihin, mikä avarsi niin kulttuurisesti kuin kielellisestikin. Kaiken kaikkiaan arvokas elämänkokemus, ja voin lämpimästi suositella Sveitsiä kaikille vaihtoa suunnitteleville!

 
Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Hyvin järjestetty.


Opintoneuvonta

Ok.

Asuntoasiat

Asuin yksityiseltä vuokraamassani asunnossa. Suosittelen lämpimästi, jos haluaa tutustua paikallisiin!


Kirjasto

Ok.


Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Ok. Tietokonetta tuli käytettyä pääasiassa kotoa käsin.


Ruokailu

Ruokailin yliopistolla vain satunnaisesti.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 1000€


Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Matkustaminen Sveitsissä oli helppoa erityisesti toimivan junaliikenteen ansiosta. Runsaasti urheilumahdollisuuksia mm. yliopiston kautta!


Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Sveitsi on erittäin kaunis maa. Nähtävää ja koettavaa riittää varmasti jokaiseen makuun. Erinomainen sijainti, mukava yliopisto, kulttuurien ja kielten keskittymä...

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kokemus oli kaiken kaikkiaan todella posiitivinen ja huonoja puolia on vaikea löytää. Mainittakoon kuitenkin, että kursseille ja tentteihin ilmoittautuminen ei aina toiminut toivotulla tavalla. Asioiden kanssa palloteltiin, ja vastaukset tuntuivat välillä olevan kiven alla. Poikkeuksetta asiat kuitenkin järjestyivät tavalla tai toisella.


 
Université de Fibourg, Sveitsi


opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 1.10.2006 - 7.7.2007
opiskeluala: oikeustieteet

 

Yleistä

Tulin Fribourgiin lokakuun alusta intensiivikielikurssille, joka toimi mainiona starttina vaihto-opiskelulle. Tutustuin muihin vaihtareihin ja lisäksi pääsin hyvin kiinni paikallisesta kulttuurista. Suosittelen intensiivikurssia lämpimästi jokaiselle tänne tulijalle. Sen jälkeen alkoivat varsinaiset opinnot. Koska olen omissa opinnoissani Lapin yliopistossa jo hyvin pitkällä, valitsin sellasia luentoja, jotka tukevat graduni kirjoittamista sekä lisäksi kieliopintoja. En mahtunu mukaan italian kielen kurssille mikä harmitti alussa kovasti. Sen sijaan opiskelin ranskaa hyvin paljon ja kävin sopimusoikeuden luennoilla.

Lisäksi käytin aktiivisesti yliopiston liikuntamahdollisuuksia. Kävin salilla, nyrkkeilemässä ja uutena liikuntamuotona aloitin seinäkiipeilyn. Kaikki oli lähestulkoon ilmaista, ainoastaan sali maksoi 45 frangia. Lisäksi tietysti kävin Alpeilla laskemassa. Kokonaisuutena vaihto-opiskelusta jäi erittäin positiivinen mieli, uusia ystäviä ja arvokasta elämänkokemusta. Suosittelen lämpimästi tätä yliopistoa myös muille!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikki toimi hyvin.

 

Opintoneuvonta

Ei vaikeuksia.

 

Asuntoasiat

Yllätti positiivisesti.

 

Kirjasto

OK.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Toimi hyvin.

 

Ruokailu

En käyttänyt. Huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa.

 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 1000 €

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla oli erittäin hyvät liikuntamahdollisuudet. Esim. kiipeilyä, nyrkkeilyä, jousiammuntaa yms. Ja melkein kaikki ilmaista.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kaupunki on kaunis ja idyllinen. Asuntoasiat toimivat loistavasti ja asunnon kunto oli todella hyvä! Vapaa ajan mahdollisuudet ovat loistavat ja esim. mahdollisuudet opiskella kieliä monipuolisesti ovat loistavat. Muutenkin asiat toimivat mallikkaasti.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

En löydä huonoja puolia. Olen nauttinut vaihtoajastani täysin siemauksin. Toisaalta kontaktit paikallisiin opiskelijoihin ovat jääneet hieman vähäisiksi.

 

Université de Fibourg, Sveitsi

opetuskieli:
vaihdon kesto: 31.01.08 - 20.06.08
opiskeluala: oikeustieteet

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluaikani oli todella positiivinen kokemus. Viihdyin paljon paremmin kuin odotin ennen lähtöä. Sopeutuminen vieraaseen maahan, kulttuuriin ja useisiin kieliin sujui kohtuullisen vaivattomasti. Parhainta antia olivat ehdottamasti vaihdon aikana luodut ystävyyssuhteet sekä tietysti varmempi olo vieraiden kielten puhumisessa. Sveitsi on erityisen kaunis maa ja hyvä vaihtokohde erityisesti, kun lähtee matkaan ensimmäistä kertaa. Kulttuurishokki ei pääse iskemään, kun olot eivät ole kovin poikkeavat Suomen oloihin verrattuna. Monikielisyys asettaa yllättävän suuria haasteita. Puoli vuotta ja kolme kieltä on melkoinen yhtälö. Erasmus-opiskelijoiden keskuudessa englanti on usein todella hallitseva kieli. Oman oppiaineen opinnot puolen vuoden aikana vieraalla kielellä ovat ehkä liian haastavia. Vuoden oleskelu mahdollistaisi keskittymisen aluksi kieliin ja sen jälkeen omaan oppiaineeseen. Fribourgin yliopisto tarjosi enimäkseen kursseja, jotka alkoivat jo syksyllä. Keväällä alkavia bachelor-tason kursseja oli uskomattoman vähän. Näin ollen, mikäli aikoo viipyä yhden lukukauden, syyslukukausi olisi opintojen kannalta parempi. Kaiken kaikkiaan vaihtoaikani oli siis positiivinen kokemus ja voin suositella Sveitsiä ja Fribourgia myös muille vaihtoonlähtijöille.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ranskan intensiivikurssin yhteyteen oli liitetty todella onnistuneesti paljon käytännön infoa paitsi koskien koko yliopistoa myös tiedekuntaa. Kurssin aikana hoidettiin yhdessä mm. oleskelulupa-asiat. Helpotti todella paljon sopeutumisessa, kun ongelmia ei juuri ollut.

 

Opintoneuvonta

Tiedekunnassa järjestettiin info-tilaisuuksia paitsi vaihdon alussa myös muissa vaiheessa liittyen esim. kokeisiin ilmoittautumiseen jne. Lisäksi aina oli mahdollisuus henkilökohtaiseen neuvontaan.

 

Asuntoasiat

Asuntotarjonta oli hyvää ja asumisen taso osoittautui erinomaiseksi. Asunnon haku tulee aloittaa mahdollisimman ajoissa. Paikallisen opiskelija-asuntosäätiön käytännöt olivat selkeät.

 

Kirjasto

Kirjastoa tuli eniten käytettyä tulostamiseen ja kopiointiin. Yllättävän monimutkainen systeemi esim. tulostamisen osalta.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopiston ja tiedekunnan nettisivut olivat selkeät ja sisälsivät tarpeellisen tiedon. Sähköpostiosoitteen sai heti. Tietokonetta tuli käytettyä enimäkseen kotoa käsin, koska asunnossa oli nettiyhteys.

 

Ruokailu

Ruokailu yliopistolla oli Suomeen verrattuna kalliimpaa, eikä ruoka ehkä ollut yhtä monipuolista kuin Suomessa. Näin ollen en syönyt yliopistolla.

 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 600€

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopisto järjestää todella monipuolisia liikuntamahdollisuuksia laskettelusta joogaan. Kurssit olivat hyvätasoisia ja edullisia. Sveitsi maana on ihanteellinen vapaa-ajan harrastamisen kannalta.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Sveitsi on maana järjestelmällinen, siisti ja kaunis. Monikielinen maa ja hyvä sijainti.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Toisaalta monikielisyys aiheutti sen, ettei oikein pystynyt keskittymään yhteen kieleen. Eläminen Sveitsissä on melko kallista.