Université de Liège, Belgia


opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 01.09.2009 - 31.01.2010
opiskeluala: Johtaminen, viestintä, kielet

 

Yleistä

Vietin 5 kuukautta Belgiassa Liègen ranskankielisessä yliopistossa. Kokemus oli ikimuistoinen ja sain elinikäisiä ystäviä ympäri maailmaa. Kaupunki oli minulle sekä positiivinen että negatiivinen yllätys. Yleisilme oli hieman likainen ja pelottava, mutta kaupungissa tapahtui aina ja kaikenlaista. Aina löytyi jotain tekemistä. Kaupungissa oli kolme eri kampusta, joista kahdella vietin enemmän aikaa. Paikallinen "kauppakorkeakoulu" oli kaikista järjestäytynein. Itse yliopisto ontui jonkun verran tiedotuksessa ja tapahtumien järjestämisessä. Erasmus-opiskelijoista pidettiin kuitenkin hyvää huolta heti alusta lähtien. En ole katunut hetkeäkään vaihtoon lähtöäni. Belgia oli maana uusi tuttavuus. Sijainti oli matkustelun kannalta täydellinen. Hintataso oli hieman Suomea alhaisempi. Joka nurkassa syödään ranskalaisia majoneesilla ja juodaan ihanaa belgialaista olutta. Belgialainen suklaa on oma tarinansa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tervetulo-jutut kestivät yli viikon. Mahtavasti järjestetty. Ilmaista ruokaa ja juomaa ym. Virallista ja hupaisaa ohjelmaa. Olin todella tyytyväinen.
 

Opintoneuvonta

Keskinkertaista, olin aika oman onneni nojassa.
 

Asuntoasiat

Todella vaikeaa oli saada asunto vasta paikan päältä. Miltei mahdoton kun kyseessä oli vain 5kk ja asunto piti olla kalustettu. Myös kieli oli ongelma. Ranskani ei ollut vielä sujuvaa ja paikalliset eivät osanneet tai halunneet puhua englantia.
 

Kirjasto

En käyttänyt ollenkaan. Näyttivät olevan ihan toimivat.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneita oli paljon ja aina saatavilla. Sähköposti ja muut nettitunnukset toimivat, mutta käytin silti suomalaista sähköpostia enimmäkseen.
 

Ruokailu

Paljon huonompi kuin Suomessa. Kampuksilla vain kahviloita, joista sai patonkia.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

650
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Urheilutoimintaa oli paljon, mutta siitä piti maksaa lajista riippuen. En käyttänyt palveluita ollenkaan sillä ne kaikki sijaitsivat kauimmaisella kampuksella kaukana keskustasta. Ylipäätään belgialaiset eivät tuntuneet olevan kovin urheilullista väkeä. Kulttuuria oli paljon esim teatteria, oopperaa ja elokuvia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ihanat ystävät oli paras asia. Tutustuin uuteen kulttuuriin ja maahan sekä opin todella paljon itsestäni. Kielen oppiminen on hyödyllistä ja palkitsevaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kaupunki ei ollut kaikista miellyttävin. Yleisilme sotkuinen ja kaikki oli vähän "rempallaan". Asioista ei pidetty huolta ja kaikki tapahtui omalla painollaan. Baarikulttuuri oli erilaista kuin Suomessa, mikä oli sekä negatiivinen että positiivinen asia.