Universität Bremen

 

opetuskieli: saksa, englanti
vaihdon kesto: 01.10.08 - 30.08.09
opiskeluala: Integrierte Europa Studien

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluni meni hyvin. Pidin Saksasta kovasti maana ja sen hintataso on juuri sellainen kuin hintojen tulee olla. Opinnot jakautuivat kahteen lukukauteen, joissa kummassakin pyrin tekemään n. 30 pistettä. Lopulta sain kokoon muistaakseni 54 pistettä, joka on ihan tarpeeksi ja se tuli suhteellisen vaivattomasti. Saksassa joutuu kirjoittamaan esseitä/Hausarbeitteja, jotka toisaalta tuottavat työtä, mutta samalla myös pisteitä. Itse valitsin paljon kursseja, joissa pääsin tästä tekemällä esitelmiä ja suullisia tenttejä, jotka olivat mielenkiintoisia kokemuksia. Suosittelen kokeilemaan. Kurssit oli helppo vailita Weboodia vastaavasta nettiympäristöstä. Ihmiset, niin vaihtarit kuin saksalaiset, joihin tutustuin, olivat todella mukavia ja meillä olikin n.30-60 hengen vaihtariposse, jonka kanssa oli bileitä/matkoja/tai muuta vastaavaa lähes jokapäivä - tuli vaan valita, mitä halusi minäkin päivänä tehdä. Vinkkinä ei voi muuta sanoa kuin, että vaihtoon tulee lähteä avoimin mielin ja alussa mennä mukaan tapahtumiin kuin tapahtumiin. Bremenissä oli monia erilaisia tapahtumia tai paikkoja johon oli mukava mennä vaihtareiden kanssa. Toki on huomioitava se, että kokoajan ei puhuta esim. englantia tai saksaa, joten siihen tulee osata suhtautua oikealla tavalla (esim. espanialaiset ja ranskalaiset puhuivat hyvin paljon myös omia kieliään). Tähän pitää vain osata asennoitua. Yleisesti sanottakoon, että Bremeniin kannattaa lähteä, jos on Saksasta kiinnostunut tai vaikka vaan haluaisi tutustua maahan. Bremenissä puhuttu saksa on helppoa ja sitä ’puhdasta’ (noin niinku saksalaisittain) ja siitä on hyötyä myös kielenopiskelussa. Suosittelen.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

’Studybuddy’ eli tuutorointi ei toiminut. Vastaanotto oli todella hyvin organisoitu ja se toimi hyvin. Orientaatio-ohjelma oli todella kattava ja alku oli varsin loiva (ensimmäiset 2 viikkoa ei ollut opetusta). Bremenissä oli myös ERASMUS initiative, joka järjesti ohjelmaa läpi vuoden - tämä toimi todella hyvin.
 

Opintoneuvonta

Sai tarpeeksi ERASMUS koordinaattorilta.
 

Asuntoasiat

Järjestyivät ennen lähtöä. Minun kohdalla meni todella hyvin, mutta oli myös vähemmän onnekkaita vaihtareita. Vuokra oli 260 sisältäen kaiken (myös netin) ja asumisympäristö oli yksityistalo (jonka kohdeyliopiston kv. toimisto hommas), jossa asuin muiden vaihtareiden (ja välillä talon omistajan) kanssa.
 

Kirjasto

Niitä oli monia ja pääkirjasto oli kattava ja toimiva.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Toimi täydellisesti. Kampuksella langaton, kone luokkia siellä täällä jne. - ei mitään moitittavaa (netti mm. todella nopea)
 

Ruokailu

Kouluruokailu eräs (ilmeisesti) Saksan parhaita, joten ei mitään valittamista - oli useita eri ruokavaihtoehtoja (n. 10 joka päivä) Tosin saksalainen ruoka on järjestelmällisesti suolaisempaa ja rasvaisempaa kuin suomalainen, joten siihen on totuttava.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

350-450 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kymmeniä (ellei satoja) eri urheiluvaihtoehtoja, konsertteja, baareja/yökerhoja, järjestettyjä reissuja jne. Ihan itsestä kiinni lähteekö asioihin mukaan vai ei - voi olla kokoajan menossa tai tylsistyä kuoliaaksi asti.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Liian paljon tähän listattavaksi... hienot kaverit (eritoten vaihtarit, mutta myös paikalliset), bileet, mielenkiintoiset kurssit, elintaso/hintataso, kulttuuri (sisältäen urheilun esim. futis), suurkaupunki (yli 600 000) ja samalla silti tosi kotoisa, todella toimiva joukkoliikenne ja opiskelijoiden joukkoliikenteen kortilla saa matkustaa paikallisjunissa mm. Hampuriin ilmaiseksi ... jne... todella paljon hyviä puolia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Vaikea sanoa. Juuri nyt ei tule mieleen, vaikka varmisti vuoden mittaan niitäkin oli.