Universität Lüneburg, Saksa


opetuskieli: englanti, saksa
vaihdon kesto: 11.09.09-29.07.10
opiskeluala: matkailu ja markkinointiYleistä
Lüneburg on kaunis saksalainen pikkukaupunki (n. 70 000 asukasta), jossa kyllä kelpasi vaihto-opiskeluvuoden viettää. Yliopistossa on menossa juuri muutosohjelma, jonka takia opintojärjestelmää hitaasti muutetaan ja rakennuksia kunnostetaan, mutta ei se vaihto-opiskelijan arkeen kauheasti vaikuta. Olin vaihdossa koko vuoden, mitä suosittelen ehdottomasti myös muille jos opiskelutilanne suinkin sallii. Puolen vuoden jälkeen en ollut vielä ollenkaan valmis lähtemään kotiin ja myös kieli kehittyi paljon enemmän alun takeltelujen jälkeen. Muiden vaihtareiden kanssa pääsee helposti juttusille ja sieltä löytää helposti kavereita. Tutustuakseen saksalaisiin täytyy olla aktiivinen, sillä helposti jää vain hengailemaan saksalaisten kanssa.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Alkuun meillä jokaisella oli tuutori, joka auttoi opintojen suunnittelussa. Ensimmäisenä päivänä kämpän löytämisessä ja yleiskysymyksiin vastaamisesta sekä kaupungin esittelystä vastasi "buddy", joka on saksalainen opiskelija auttamassa ensimmäisten päivien aikana. Orientaatio-ohjelma varsininkin saksan kielen intensiivikurssi oli myös todella hyödyllinen. Orientaatio-ohjelmaan kuului myös muun muassa lähikaupunkeihin tutustumista ja baari-iltamia.

Opintoneuvonta
Leuphanassa on kansainvälisten asioiden toimisto, jossa on vastaanottoajat kolmena-neljänä päivänä viikossa, jossa voi aina käydä pyytämässä apua.

Asuntoasiat
Housing officen kautta taataan asunto jokaiselle vaihto-opiskelijalle huonekaluineen, kunhan muistaa maksaa vakuusmaksut ajoissa. Yksityiseltä voi löytää hiukan halvemmallakin, mutta maksan pienen summan siitä, että on varmuus kämpästä ennen muuttoa ja joku auttamassa jos on ongelmia. Tarvittaessa asuntoa voi myös muuttaa. Vuokrataso on myös selvästi Suomea halvempi vaikka saksalaisella mittapuulla suhteellisen kallis kaupunki. Suosittelen ehdottomasti asumista kampuksen soluissa. Pääsee asumaan saksalaisten kanssa ja samalla harjoittamaan kieltä.

Kirjasto
Kirjastosta löytyy hyvin lähdemateriaalia esseiden tekoon. Kirjat on järjestelty teemoittain, joten alkuun kirjojen etsiminen vei hiukan aikaa, mutta on erittäin toimiva järjestelmä. Muuten kirjastoja ei juurikaan tarvinut.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Atk-luokkia löytyy ja yleensä pääsee suhteellisen helposti koneelle. Tunnukset koneen käyttämiseen saatiin heti alussa. Koulussa on myös WLAN-verkko, mikä mahdollistaa myös oman läppärin käytön. Atk-luokkia tulikin käytettyä pääasiassa tulostukseen.

Ruokailu
Joka kampuksella on mensa, josta saa suhteellisen edullisesti hankittua ruokaa. Ruokailuun on hankittava mensa-kortti, johon ladataan rahaa etukäteen. Toisin kuin Suomessa, kaikesta on tosin maksettava erikseen, joten hinta voi nousta helposti, jos ottaa lämpöisen ruuan lisäksi juomat, lisäkesalaatit ja jälkkärit. Myös omien eväiden tuonti ruokalaan on sallittua. Myös kasvisruokia on aina tarjolla ja biomensasta saa ostettua luomuruokaa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Yliopistossa on Hochschulsport, jonka palveluja voi käyttää (itse en käyttänyt, joten en asiasta enempää tiedä) Alueella on myös hyvät lenkkimaastot ja kentät jalkapalloon koripalloon ja beach volleyyn. Kahviloita ja pubeja on joka lähtöön ja jokaiseen makuun. Leffoihin voi mennä, mutta jos ei halua katsoa saksaksi dubattua elokuvaa, on mentävä Hampuriin. Pääasiassa voi sanoa, että suhteellisen monipuoliset vapaa-ajan mahdollisuudet Rovaniemen kokoiseksi pikkukaupungiksi. Lisäksi monet suuremmat kaupungit, kuten Bremen, Hannover ja Lyypekki ovat inhimillisen matkan päässä. Hampuriin on vain reilu puolen tunnin matka.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Vaihto-opiskelijoista kyllä pidetään huolta ja meille taataan vähintään samat etuudet kuin saksalaisille opiskelijoille. -suhteellisen keskeinen sijainti Euroopassa ja "halpislentokenttien" läheinen sijainti mahdollistaa myös matkustelun - semester ticketillä pääsee matkustamaan ilmaiseksi Niedersachenin alueella. - Lüneburg on kaunis kaupunki ja muihin kaupunkeihin pääsee matkustamaan nopeasti.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Matkailun kursseja ei loppujen lopuksi ole paljoakaan tarjoa ja hyvä saksan kielen taito on edellytyksenä kursseille osallistumiselle. Jos saksan kielen taito ei riittävä, englannin kielisiä kursseja on tarjolla mutta vaihtoehtoja ei ole paljon, varsinkaan kun maisteritason kursseille ei yleensä saa osallistua. Suurin osa kursseita on seminaareja, mutta niitä ei tarvitse liikaa pelätä. Niillä ei ole pakko puhua ja esitelmien ja esseiden kielen saa usein neuvoteltua englanniksi.

Universität Lüneburg, Saksa
 

opetuskieli: saksa
vaihdon kesto: 09.03.2007 - 03.08.2007
opiskeluala: matkailu

 

Yleistä

Lüneburg on kaunis noin 70.000 asukkaan pikkukaupunki, opiskelijoita on noin 10.000. Pari vuotta sitten yliopisto ja AMK yhdistyivät ja nyt yliopisto toimiikin kolmella eri campuksella eri puolilla kaupunkia. Vaihdossa ollessani yliopistolla oli käynnissä "imagonmuutosohjelma", josta seurauksena mm. yliopiston nimeksi vaihdettiin maaliskuussa Universität Leuphana. Muita muutoksia on luvassa tulevaisuudessa, mutta tänä keväänä ne eivät ainakaan vielä vaikuttaneet vaihto-opiskelijoiden arkeen. Saksan kieltä kannattaa alkaa käyttää rohkeasti heti alusta lähtien vaikka virheitä tuleekin, tässä alun kolmen viikon kielikurssi auttoi suuresti.

Muiden vaihtareiden kanssa on helppo uskaltaa ja oppia puhumaan, koska kaikki ovat alussa "samalla tasolla". Meillä vaihtariporukka jakaantui
alussa saksaa puhuvaan ryhmään ja englantia puhuvaan ryhmään, ja tämä "jaottelu" säilyi oikeastaan loppuun asti. Myöhemmin monet toisen ryhmän valinneet harmittelivat, että valitsivat alussa englannin puhumisen.

On hyvä jos kämppiksenä on saksalaisia, niin tutustuu paremmin paikallisiin ja oppii kieltäkin paremmin. Kieltä kannattaa osata ainakin alkeet lähtiessä, on helpompi hoitaa käytännön asioita (esim. ruokakaupassa, kampaajalla yms. työntekijät harvoin osasivat englantia). TV:n katsomisesta on kielen kannalta paljon hyötyä, koska kaikki on dupattu saksaksi :) Tietysti alussa kannattaa olla itse aktiivinen ja lähteä mukaan kaikkeen toimintaa, jotta pääsee mukaan vaihtariporukkaan. Erityisesti alun kielikurssi (3 viikkoa) ja viikonloppureissut olivat ensiarvoisen tärkeitä, jotta tutustui ihmisiin. Monesti reissuissa olikin tärkeintä uudet mukavat ihmiset eikä juurikaan ne paikat joissa käytiin!
Suosittelen Lüneburgia lämpimästi vaihtoyliopistoksi, oma vaihtokokemukseni oli todella positiivinen enkä kadu hetkeäkään että päätin lähteä matkaan!!!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kv-toimisto oli Lüneburgissa mahtava, siellä työskenteli 3 opiskelijaa, jotka vastasivat meistä vaihtareista. Todella ystävällistä porukkaa, aina sain apua kun tarvitsin ja asiat hoituivat ongelmitta! KV-toimisto järjesti myös  viikonloppureissuja vaihtareille, joita suosittelen lämpimästi. Ennen saapumista Saksaan kaikki vaihtarit saivat oman "buddyn", jonka tuli auttaa alussa käytännön asioissa. Minulla tämä toimi hyvin (asuin yhdessä "buddyni" kanssa), osa ei ollut koskaan nähnytkään omaan tuutoriaan. Paljon siis kyse tuurista millainen tyyppi omalle kohdalle sattui!
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa sai opiskelija-tuutoreilta, joita oli yleensä yksi jokaista tiedekuntaa kohti, ja joiden kanssa yhdessä valittiin käytävät kurssit.
 

Asuntoasiat

Asunto kalusteineen järjestyi yliopiston kautta, kun vain muisti lähettää hakemuksen paria kuukautta ennen saapumista. Asuntojen tasossa oli paljon eroja, paljon tietysti riippui myös siitä millaiset kämppikset kohdalle sattui.
Toisin kuin Rovaniemellä, monet vaihtarit asuivat myös saksalaisten  opiskelijoiden kanssa, mikä mielestäni oli suuri etu. Yleisesti ottaen Zimmervermittlung toimi hyvin ja suurin osa vaihtareista oli kokemukseni mukaan asuntoon tyytyväisiä.
 

Kirjasto

Kirjastoa en tarvinnut vaihdon aikana ollenkaan.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla oli 5 ATK-luokkaa, joihin saimme tunnukset heti alussa. Koneen saaminen luentojen aikaan oli joskus hankalaa.
 

Ruokailu

Yliopistolla toimi yksi ruokala (Mensa), joka tarjosi lounaan lisäksi myös aamupalaa ja illallista. Ruoan ostamista varten tuli hankkia Mensa-kortti, jolle piti ladata rahaa etukäteen. Itse ruoka oli Lapin yliopiston ruoan tasoon verrattuna todella huonoa ja kallista. Lounas maksoi yleensä noin 1,70-2,50e eikä tähän kuulunut juomaa, leipää tai salaattia, vaan näistä piti maksaa ylimääräistä. Myös kasvisruokia oli tarjolla.
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopisto tarjoaa laajan liikunta-ohjelman, johon kuuluu mm. 30 erilaista jumppaa, joukkulajeja, uintia jne. Osa kursseista on ilmaisia, osaan pitää ostaa käymiseen oikeuttava "urheilukortti".
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Lüneburg on kaunis ja viihtyisä pikkukaupunki, josta löytyy kaikki tarvittava. Halutessa pääsee myös nopeasti Hampuriin (puoli tuntia junalla). Opiskelijakortilla pääsee liikkumaan ilmaiseksi kaupungin busseissa sekä junalla lähikaupunkeihin (mukaan lukien Hampuri). Kaikki vaihtareihin liittyvä oli hyvin järjestetty, huomaa että yliopisto haluaa panostaa vaihto-opiskelijoiden viihtyvyyteen. Paljon saksankielen kursseja (DaF=Deutsch als Fremdsprache), jotka olivat mielestäni hyvin järjestettyjä < BR> ja tehokkaita. Erityisesti Herr Wernerin kielikursseja suosittelen lämpimästi, hän oli mahtava opettaja ja todella ystävällinen ihminen.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kurssitarjonta (matkailun osalta) oli minulle ehkä pettymys, sillä aiemmin suomessa valitsemiani kursseja ei järjestetty sinä vuonna ollenkaan. Sain tilalle uusia, mutta valikoima oli suppea koska en halunnut tehdä seminaareja.
Tämä riippuu tietysti paljon opiskelualasta ja tiedekunnasta. Kannattaakin alussa ottaa reilusti liikaa kursseja ja kokeilla, sitten voi parin viikon jälkeen pudotella liian vaikeita tai muuten epäsopivia pois.