Universitat de Valencia, Espanja

opetuskieli: englanti ja kielikurssi castellano
vaihdon kesto: 30.01.2012-20.06.2012
opiskeluala: oikeustieteet

Yleistä
Valencia on vaihto / lomailu kohteena ehkä jopa jäänyt hieman Barcelonan, Madridin ja Andalucian alueiden yliopistojen pimentoon Espanjan alueella. Valencia lukeutuu kuitenkin Espanjan miljoonakaupunkeihin ja kaupungissa on lähes 5000 vaihto-opiskelijaa, joten Valenciaa voi hyvällä omallatunnolla sanoa opiskelijakaupungiksi ja tekemistä kyllä riittäisi vaikka koko vuodeksi. Mennessäni vaihtoon Tammikuun lopulla kelit eivät vielä varsinaisesti suosineet, mutta alkoivat jo Maaliskuulla lämmetä ja Kesäkuulla ei enää kärsinyt olla ulkona hikipisaroiden virratessa. Ehdottomana plussana Valencialle mainittakoon Maaliskuun alussa järjestettävät kolmiviikkoiset juhlat, joita Fallakseksi kutsutaan. Kaupunkiin tulee tänä aikana puolimiljoonaa ihmistä pitkin maailmaa ja festivaalihumu näkyy ja kuuluu kaupungilla. Ehdottomasti näkemisenarvoista puuhaa.

Monet Erasmus järjestöt kaupungissa takaavat sen, että tekemistä riittää ja Espanja tulee tutuksi mikäli vain uskaltautuu reissuun mukaan. Itse kävin kiertämässä Andaluciaa ja lähialueiden vuoristoissa, sekä viinitiloilla. Mikäli haluaa Etelä-Eurooppaa /Pohjois-Afrikkaa tutuksi tämä tapahtuu helposti Ryanairin välityksellä ja lautoilla pääsee niin Marokkoon kuin muuallekin edullisin hinnoin. Opiskelumahdollisuudet Englanniksi ovat melko hyvät, joskin vaihto-opiskelijat puhuvat keskimäärin parempaa Englantia kuin professorit. Huomion arvoinen seikka kursseja valittaessa on se, että opetus Yliopistolla tapahtuu Valencianoksi ja Castellanoksi (Espanja) Valencianosta ei perus Espanjalla ota selvää tekemälläkään, joten suosittelen pysymään Castellanon kielisillä kursseilla. Loppukaneettina voitaneen sanoa, että Valencia on vaihtokohteena mitä mainioin! Monipuoliset nähtävyydet, harrastusmahdollisuudet ja sijainti tekivät omasta vaihtokokemuksestani unohtumattoman.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Orientaatioviikko oli pelkästään Espanjaksi samoin kuin suurin osa kansainvälisistä opiskelijapalveluista. Eniten apua sait Erasmus järjestöiltä paikan päällä.

Opintoneuvonta
Espanjaksi.

Asuntoasiat
Valenciassa oli runsas tarjonta yksityisistä asunnoista.

Kirjasto
Käytin kirjastopalveluista lähinnä Internetiä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Käytin kirjaston tietokoneita.

Ruokailu
Paikalliset ravintolat täyttivät tarpeeni enemmän kuin hyvin.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista
Valencia on luonnoskaunis kaupunki meren rannalla ja kaupunki on profiloitunut myös modernin taiteen saralla, joten paikallinen Palau de La Siencias y Artes puisto täynnä moderneja hulppeita rakennuksia, jotka ovat varmasti olleet aikanaan syynä Espanjan rakennuskuplan syntymiseen ovat näkemisen arvoisia.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet
Vaihto kohteena Valencia oli siitä hyvä, että asuminen järjestyi helposti ja paikalliset Erasmus ja international järjestöt ottavat uudet opiskelijat avosylin vastaan ja ohjelmaa kyllä riittää enemmän kuin tarpeeksi. Paikalliset eivät juuri puhuneet Englantia, joten tavoite oppia kohdemaan kieltä onnistui hyvin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet

Miinuksena yliopiston vaihtoinfojen kieli, joka oli Espanja.


Universitat de Valencia, Espanja

opetuskieli: Espanja
vaihdon kesto: 1.9.2010-24.6.2011
opiskeluala: Matkailu, politiikka

Yleistä
Vaihtovuoteni oli mahtava! Vaikkakin minulla oli paljon ongelmia yliopiston kanssa Valenciaan tullessani, en kadu että vietin vuoteni siellä. Tutustuin ja ystävystyin paikallisiin, jolloin opin hyvin paljon heidän kulttuuristaan sekä ihmisiin ympäri maapalloa. Espanja on ihana maa ja edes vuosi ei riittänyt sen tutkimiseen. Eri osat Espanjassa ovat hyvin erilaisia ja matkustaminen helppoa. Vaikkakin en osannut espanjaa juuri ollenkaan maahan tullessani, minulla oli kaikki opinnot espanjaksi. Se tietenkin tarkoitti sitä että opiskelu oli rankkaa. Mutta tarkoituksena olikin mennä opiskelemaan kurssit espanjaksi. Ehdottomasti kannattaa kuitenkin opetella perusteet ja varautua ahkeraan opiskeluun jos mielii kurssit saada läpi, varsinkin matkailun puolelta. Opiskelin myös politiikkatieteitä jossa ryhmät olivat pieniä. Minun lisäkseni oli vain yksi Erasmus näillä kursseilla. Mutta opettajat olivat politiikan kursseilla hyvin joustavia ja sympaattisia. Sain jopa tehdä yhdellä kurssilla tentin ja esseen englanniksi. Valencian yliopistoon mentäessä tulee olla erityisen tietoinen siitä että käytännön asiat, esim. kurssivalinnat eivät tule olemaan helposti hoidettavissa jos kursseja haluaa varsinkin muusta tiedekunnasta kuin omasta. Joka tapauksessa tästä ei tule ottaa ongelmaa eikä stressata liikaa. Tunsin monta kertaa kurssieni valinnan mahdottomaksi, mutta loppujen lopuksi kaikki kääntyi parhain päin. Espanjassa asiat eivät toimi niin kuin Suomessa ja se tulee ottaa osana maan kulttuuria. Suosittelen Valenciaan lähtöä ehdottomasti! Sen kulttuuri ja ihmiset ovat hyvin sympaattisia ja mahdollisuus tavata ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Valencian kv opiskelijapalvelut eivät olleet hyvät. Kaikki info pidettiin espanjaksi jolloin suurin osa opiskelijoista ei ymmärtäny mitään. Jokaisella oli mahdollista tavata tuutoriaan mutta itse näin omaani vain kerran eikä hän ollut ikinä edes opiskellut matkailua. Kv-toimiston henkilöstö, lukuunottamatta koordinaattoria, kohteli vaihtareita huonosti, asenne oli hyvin välinpitämätön ja epäystävällinen eikä kukaan heistä osannut englantia tarpeen vaatiessa.

Opintoneuvonta
Koordinaattorimme oli todella hyvä, ainut ihminen yliopiston toimistolta johon pystyi luottamaan ja käymään järkeviä keskusteluja. Hän opasti ja informoi hyvin.

Asuntoasiat
Yliopisto ei järjestä asuntoja.

Kirjasto
Kirjasto on hyvä ja saa tarvittaessa neuvoa sen käyttöön.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Yliopistolla oma sähköposti ohjelma jota oli helppo käyttää. Yksi tietokoneluokka jossa on melkein aina vapaata tilaa. Myös oma langaton verkko käytössä.

Ruokailu
Mahdollista syödä lounasta kahvilasta.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n.350€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista
Valencia on suuri ja suht vilkas kaupunki, joten vapaa-ajan mahdollisuuksia on paljon. Suosituinta ajanvietettä on Turia-puistossa juokseminen ja kavereitten kanssa pelaaminen sekä tietysti rannalla loikoilu. Yöelämä on Valenciassa todella vilkas ja eloisa, valinnanvaraa on paljon. Valenciasta on myös helppo tehdä päiväretkiä pienempiin ja rauhallisempiin kyliin. Myös yliopiston kautta järjestetään paljon erilaisia aktiviteetteja.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet
Paljon uusia kokemuksia, kielen oppiminen, uusiin ihmisiin tutustuminen ja ystävystyminen sekä tietysti uuden kulttuurin sisäistäminen olivat kaikki unohtumattomia kokemuksia.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet

Yliopiston eri neuvontapalvelut olivat surkeat. Aluksi en meinannut saada kursseja joita halusin, vaan minun piti juosta ensimmäinen ja toinen kuukausi eri ihmisillä moneen kertaan että sain tarvittavat kurssini. Kaikista hauskinta oli että tämä kaikki oli pelkästään johtuvaa henkilöstön piittaamattomuudesta. Todellisuudessa asia olisi ollut hyvin helposti hoidettavissa.


Universitat de Valencia, Espanjaopetuskieli: espanja
vaihdon kesto: 01.02.10-30.06.10
opiskeluala: markkinointi, kieletYleistä
Vaihto-opiskeluaikani oli kaikenkaikkiaan juuri sitä mitä tarvitsin henkisen kasvun kannalta ja oli ihana huomata miten nopeasti kielen voi oppia. Ne olivatkin sitten vaihtojaksoni parhaimmat puolet. Seuraaville opiskelijoille vinkiksi, että kannattaa opetella kieltä riittävästi ennen lähtöä, jotta voi selvittää miten vaihtokohteessa asiat toimii, sillä asiat eivät siellä hoidu samalla tavalla kuin kotiyliopistossa. Yllätyksiin kannattaa siis varautua vaikka asiat pyrkisikin pitämään mahdollisimman selkeinä.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Olisi todennäköisesti ollut oikein hyvä, jos olisin ymmärtänyt siitä jotakin. Orientaatio järjestettiin Espanjan kielellä, joka ei minulla ollut yhtään hyvä sinne mennessäni. KV-toimistosta sain kyllä jotain apua englanniksikin.

Opintoneuvonta
Opintoneuvonta olisi voinut olla huomattavasti parempaa. Kursseista ei saanut kunnolla tietoa etukäteen, eikä siellä edes tunnuttu ihan tietävän kurssien sisältöä tai opetuskieltä.

Asuntoasiat
Asunnon hoidin itsenäisesti niinkuin minua ohjeistettiinkin. Minulla oli etukäteen tieto siitä, ettei yliopiston kautta asuntoa järjesty.

Kirjasto
Kirjastopalvelut oli vaihto-opiskelijoille järjestetty hyvin, mutta kielten kirjoja sieltä ei löytynyt ollenkaan vaan ne piti ostaa itse.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietokoneita en nähnyt muualla kuin kirjastossa ja kaikenkaikkiaan ATK palvelut jäivät minulle erittäin hämärän peittoon, mutta kuulin muilta että palvelut ovat huonoja ja ettei yliopiston koneet yleensä edes toimi ja niitä on aivan liian vähän.

Ruokailu
Ruokailuun en osallistunut ollenkaan yliopistolla, vaan tein itse ruokani kun asuin yliopiston vieressä. Suuret kahvilat olivat kuitenkin erittäin mukavia.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vapaa-ajan mahdollisuuksia oli erittäin runsaasti ja yliopisto oli hienosti järjestänyt opiskelijoille kaikenlaista tapahtumaa, mm. kulttuuri- ja urheilutapahtumia, sekä lyhyitä reissuja. Erittäin hyväksi koin ErasmusValencian toiminnan, johon suosittelen myös tulevien opiskelijoiden tutustuvan. (www.erasmusvalencia.com)

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Ystävälliset ihmiset, iso yliopisto, paljon valittavia kursseja, paljon vaihto-opiskelijoita.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Englannilla ei pärjää ollenkaan eli espanjan kielen taito tulisi olla erittäin hyvä jo lähtiessä jos siellä aikoo pärjätä. Kielen kyllä oppii nopeasti, mutta kouluasioiden ja kursseilla selviytymisen kanssa kielestä voi muodostua suurikin ongelma jos ei heti alussa pääse asioihin kunnolla kiinni.
Universitat de Valencia, Espanja


opetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 8.2.10-15.6.10
opiskeluala: Oikeustiede


Yleistä
Vaihto-opiskelu Valenciassa olui erittäin hyvä kokemus. Valencian kaupunki on erittäin viihtyisä ja täynnä monipuolista näkemistä ja tekemistä. Koulu ei juuri tarjoa vaihto-opiskelijalle ohjausta, mutta henkilökunta ja opiskelijat ovat helpostilähestyttäviä, joten tutustuminen muihin käy kuitenkin kohtuullisen helposti. Espanjankielentaitoiselle kurssitarjonta on monipuolinen ja kursseja tarjotaan jonkinverran myös englanniksi ja valenciaanoksi. Kielikurssit ovat ikävä kyllä maksullisia. Kannattaa opiskella espanjaa mahdollisimman paljon ennen maahan lähtöä. Asunto voi olla vaikea hankkia, jos soluasuminen ei innosta. Kannattaa olla tarkkana asunnonvälittäjien pyytämien palkkioiden kanssa.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vaihto-opiskelijoista ei juuri huolehdittu kohdeyliopistossa.

Asuntoasiat
Asunto kovan työn takana. Yliopiston kautta ei saanut asuntoa.

Kirjasto
Kirjasto oli hyvä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Ok.

Ruokailu
Kotimaiseen tasoon verrattuna epäterveellinen ja heikompilaatuinen.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
800

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vapaa-ajanmahdollisuuksia paljon. Urheiluun ja kaikenlaiseen kulttuurinharrastamiseen hyvät mahdollisuudet.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Koulun hyvä henki, kaupungin viihtyisyys.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Ohjauksen puute kohdeyliopistossa, kielikurssin maksullisuus.
Universitat de Valencia, Espanja

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 19.01.09 - 24.06.09
opiskeluala: Matkailu


Yleistä

Vaihtovuoteni Valenciassa vietin puoliksi matkustellen ja puoliksi opiskellen. Alkukevään vietin matkustellen jonkin verran lähikaupungeissa kuten Castellon de La Planassa ja Madridissa. Maaliskuussa Valenciassa vietettiin Fallasjuhlia, jolloin koko kaupunki täyttyy pahvista tehdyistä valtavista veistoksista, jotka juhlien päätteeksi poltetaan. Fallasten aikaan myös joka päivä olivat suuret ja hienoimmat koskaan näkemäni ilotulitukset. Pääsiäislomalla olin ystävien kanssa käymässä Barcelonassa jota voin suositella kaikille Espanjaan matkustaville. Erityisesti Gaudin monet rakennukset ja Montjuicin puisto ovat näkemisen arvoisia. Loppukeväällä alkoivat tenttiviikkot jotka yllättivät vaikeudellaan. Tentteihin lukemiseen ja tehtävien tekemiseen joutui varaan paljon aikaa. Espanjassa paikallinen elämäntapa tarttui hyvin nopeasti tarkoittaen rauhallista siesta aikaa keskipäivällä ja tapaksia illalla ystävien kesken. Ravintolakulttuuri on mielestäni kokemisen arvoista Espanjassa, erityisesti Valenciassa oli monia mukavia illanviettopaikkoja, joissa nauttia lasillinen viiniä hyvässä seurassa. Lisäksi Flamengo esitykset ja La Ligan jalkapallo-ottelut ovat must. Vaikkakin ei pitäisi jalkapallosta live-ottelut vetävät mukaansa ja lisäksi liput ovat halpoja. Tullessani Espanjaan yllätyin kuinka paljon sillä on tarjottavaa, joten voin suositella Espanjaa ihan kaikille. Parhainta on matkustella mahdollisimman paljon ja nauttia paikallisesta kulttuurista.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Mielestäni vastaanotto ja orientaatio opintoihin alussa erittäin hyvä. Hyvät infopaketit jossa paljon tietoa sekä yliopistosta että kaupungista.
 

Opintoneuvonta

Yleisesti professorit olivat mukavia ja neuvoivat jos jotain ongelmia.

Asuntoasiat

Asunnon hankkimiseen sain etukäteen muutamia nettiosoitteita joista asunnon pystyi löytämään. Lopulta löysin kuitenkin asunnon omatoimisesti eri nettiosoitteesta.

Kirjasto

Välillä vaikeuksia löytää kirjoja mutta yleisesti kaikki palvelut kirjastossa toimivat. Lisäksi hyvät opiskelutilat, tosin erittäin täynnä tenttiviikkoina.


Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla toimivat internetti joka puolella, ja tiloja joissa käyttää omaa kannettavaa. Ei ongelmia atk palveluiden kanssa.
 

Ruokailu

Yliopistolla muutamia kahviloita joista sai halvalla hyviä sämpylöitä ja kahvia. Ruoka muuten myös ilmeisesti halpaa kahviloissa mutta itsellä ei kokemusta.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla erittäin hyvät mahdollisuudet harrastaa urheilua halvalla mutta itsellä ei kokemusta. Itse hankin pyörän jo vaihdon alussa ja mielestäni erittäin hyvät pyöräilyreitit, varsinkin monissa puistoissa. Valenciassa myös monia leffateattereita sekä mukavia kahviloita ja pubeja keskustassa. Vaihtareilla myös järjestettiin paljon erilaista ohjelmaa koko vaihdon ajan.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Erityisesti pidin Valenciasta kaupungin takia. Mielestäni Valencia on kaunis ja sopivan kokoinen kaupunki. Erityisesti puistot ja vanha kaupunki Valenciassa ovat tosi kauniita. Valenciasta löytää kaiken mitä tarvitsee: rantaa, aurinkoa, shoppailumahdollisuuksia, urheilumahdollisuuksia ja menevää yöelämää. Elintaso Valenciassa on myös hyvä. Lisäksi kulkumahdollisuudet lähikaupunkeihin hyvät. Yliopistossa opiskelu oli mielestäni mukavaa koska pystyin suorittamaan kurssit englanniksi. Tosin työmäärä yllätti minut. Espanjan kielikurssi oli mielestäni erittäin hyvä ja hyödyllinen.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Valenciassa huonoa ehkä kulkeminen kaupunkin sisällä koska keskusta on kaukana yliopistosta ja rannasta (3,5 km). Itse asuin vaihdon ajan keskustan lähellä ja hankin pyörän jo aivan alussa. Pyöräilyreitit ovat hyvät mutta metro kulkee aika huonosti ja on aikaa vievä. Toinen huono puoli on vaikeus päästä kulttuuriin sisälle ja silloin tällöin ongelmia kielen kanssa. Itselle kaveripiiri Valenciassa muodostui enimmäkseen suomalaisista, joten kielen oppiminen jäi vähälle.Universitat de Valencia, Espanja


opetuskieli: englanti ja espanja
vaihdon kesto: syksy 2006 - kevät2007
opiskeluala: matkailu

Olin opiskellut espanjan kieltä 3kurssia ennen vaihtoon lähtöä ja luulin tämän riittävän edes kohtuulliseen kommunikointiin Espanjassa. Totuus paljastui kuitenkin nopeasti ja alussa asioden hoitaminen olikin melko vaikeaa puutteellisen kielitaidon vuoksi. Yliopiston infotilaisuuksista ei paljon jäänyt käteen,kun kaikki aika meni siihen,että tunnistaisi edes muutaman sanan sieltä täältä.Kv-toimistossa työskenteli muutamia opiskelijoita,joilta sai tarvittaessa neuvoja myös englanniksi. Tuutori toimintaakin ilmeisesti oli,mutta itse en omaa tuutoriani koskaan tavannut. Alkuviikkoina järjestettiin vaihtareiden ja tuutoreiden yhteinen tapaaminen,mutta oma tuutorini ei siellä ollut eikä myöskään kovin monen muunkaan vaihtarin.

Puutteellisen espanjan kielen taitoni vuoksi valitsinkin kursseja lähinnä englanniksi,joita tiedekunnassani(Economia) oli tarjolla kohtuullisen hyvin. Lisäksi kävin vuoden aikana kaksi espanjan kielen kurssia kielikeskuksessa,jotka olivat mielestäni varsin hyödyllisiä. Kurssit maksoivat erasmus opiskelijoille 65e/kpl.

Asunto asiaa hoidin jo ennen vaihtoon lähtöäni ottamalla yhteyttä paikalliseen asuntotoimistoon (Universal Students). Ensimmäisen viikon asuin hostellissa kunnes asuntotoimisto sai järjestettyä asunnon.Toimiston palveluista piti maksaa 150e:n palkkio. Asunto löytyi siis toimiston kautta suhteellisen vaivattomasti,mutta muuta hyvää en toimiston toiminnasta juuri pysty sanomaan. Erinäisten ongelmien myötä vaihdoin asuntoa suurinpiirtein vaihdon puolivälissä.Toisessa asunnossani vuokrani oli 170e ja vainoharhaista naapuria lukuunottamatta kaikki sujui oikein hyvin.

Rahaa käytin elämiseen n.300-350e kuukaudessa. Päivällä söin yleensä yliopiston ravintolassa jossa kahden ruokalajin lounas,jälkiruokineen ja juomineen maksoi 5,10e.Kampuksella oli myös cafeterioita,joista lounaan sai halvemmalla n.4e. Yliopiston atk-palvelut olivat Lapin yliopistoon verrattuna varsin heikot. Koneita oli opiskelija määrään verrattuna todella vähän. Vapaa-ajan vietto mahdollisuuksia löytyi Valenciasta todella paljon.

Paikallinen Erasmusyhdistys oli loistava ja järjesti lukukauden aikana useita eri matkoja ympäri espanjaa.Suosittelen lämpimästi näille matkoille osallistumista,jos budjetti vaan kestää.Lisäksi sama yhdistys järjesti bileitä miltei jokapäivä Valenciassa ja varsinkin alkuaikoina ne olivat loistava keino tutustua muihin vaihtareihin. Urheilumahdollisuudet olivat yliopistolla hyvät ja suurinosa palveluista oli ilmaisia.Itse osallistuin myös yliopiston järjestämään futisliigaan,joka oli myös positiivinen kokemus.Suosituin harrastus vaihtareiden keskuudessa oli kuitenkin rannalla oleilu,jota pystyy harrastamaan suurimman osan vuodesta.

Liikkumisesta Valenciassa voin sanoa sen,että bussi/metro verkosto on hyvä ja niillä pääsee liikkumaan kohtuullisen vaivattomasti.Valencia on kuitenkin sen verran pieni kaupunki,että myös pyörällä liikkuminen on helppoa.Pyörän ostoon vinkkinä:joka la-su välisenä yönä viiden jälkeen Mestalla stadionin parkkipaikalla on "markkinat",josta voi saada hyvä kuntoisen pyörän kohtuu edullisesti (30-50e).Älä kuitenkaan ikinä jätä pyörää yöksi ulos,sillä aamulla sitä ei enään näy. nimim.kokemusta on..

Suosittelen Valenciaa vaihtokohteeksi kaikille espanjaan lähtijöille.Valenciassa espanjan kieltä joutuu todellakin opiskelemaan pakollakin,koska englantia puhutaan todella vähän.Toisin kuin monissa muissa Espanjan kaupungeissa,joissa turismia on enemmän. Kannattaa yrittää tutustua myös paikallisiin eikä pyöriä vain tutussa vaihtariporukassa.Itselläni kävi hyvä tuuri ja tutustuin sattumalta paikallisiin jo vaihtoni alkuviikkoina.Paikallisten kavereideni myötä pystyin opettelemaan kieltä todella hyvin koko vaihtoni ajan.
Universitat de Valencia, Espanja


opetuskieli: englanti ja espanja
vaihdon kesto: syksy 2005 - kevät 2006
opiskeluala: oikeustiede

Valitsin kursseja lähinnä kansainvälisen oikeuden ja Eurooppa-oikeuden alueelta neuvottelematta kenenkään kanssa. Ajattelin, että lait ja oikeusjärjestys ovat erilaisia kussakin maassa, joten helpointa ja jälkeenpäin hyödyllisintäkin minulle olisi opiskella jotain "kaikille maille yhteisiä" oikeudenaloja. Suoritin 5 kurssia oli espanjaksi, 1 englanniksi. Kursseja on jonkin verran tarjolla myös valencianoksi, mutta pääasiassa yliopiston opetuskieli on espanja.

Tuutorointia ei ollut ollenkaan, eikä vastaanottoakaan. Vaihto-oppilaat ovat aika lailla oman onnensa nojassa. Orientaatio-ohjelmaa ei ollut, vain alkuinfo kaikille yliopiston vaihto-oppilaille sekä myöhemmin oikeustieteiden tiedekunnan vaihto-opiskelijoille. Kansainvälisten asioiden toimistossa asiat sujuivat hyvin, mutta sielläkään välttämättä kukaan ei puhu englantia.

Opintoneuvontaa antavat professorit vastaanottoaikoinaan, mutta itse en koskaan uskaltautunut niille. Parhaiten apua sai Erasmus-toimistosta, jossa muutama tiedekunnan opiskelija oli töissä osa-aikaisena. He osasivat kertoa omakohtaisen kokemuksensa takia eri kursseista, ja siitä, mitkä niistä sopisivat vaihto-opiskelijoille. He osasivat myös hieman englantia, jos jotakin asiaa ei saanut selvitettyä espanjaksi.

Yliopisto ei auta asunnon etsimisessä millään tavalla.Tai he kyllä jakavat listoja, joissa on asuntoilmoituksia, mutta ainakin viime syksynä lista oli vanha, eikä sitä päivitetä ollenkaan. Käytäntö on se, että vaihto-oppilaat etsivät itse itselleen asunnon, ja sitä ennen majoittuvat vaikkapa hostelleihin. Asuntojen taso vaihtelee paljon, hinnat 130e-250e riippuen sijainnista ja kunnosta

Kirjasto on hyvä, kaikki tenttikirjat löytyivät sieltä. Kirjastossa on myös mahdollisuus kopioida. Opiskelijakortti toimii kirjastokorttina, ja se toimii myös kulkulupana kirjastoon, sillä tenttikausien aikana kirjastoon ei päästetä ilman korttia. Kirjaston työntekijöiltä saa myös neuvoa, mikäli tiettyä kirjaa ei löydy.

Yliopistolla oli tietokoneluokkia, joiden käyttö jäi kuitenkin omalla kohdallani vähäiseksi, sillä asunnossani oli internet ja mukanani kannettava tietokone. Myös kirjastossa oli tietokoneita, joita pystyi käyttämään, mutta esimerkiksi tulostimia en ainakaan nähnyt missään. Yliopistolla oli myös sähköposti, jonka tunnuksen ja salasanan sai kursseille rekisteröitymisen yhteydessä. Atk-asiat toimivat kaikinpuolin hyvin.

Yliopistolla on cafeterioita, joissa voi syödä ihan kunnolla, tai sitten haukat jotain pientä välipalaksi. Ruokalajeja on useita, joista valita, ja hintataso on mielestäni halpa. Mitään opiskelijakorttia ei tarvitse esittää saadakseen alennusta. Ateriaan kuuluu yleensä salaatti, leipä, lämmin ruoka, juoma ja jälkiruoka.

Rahaa kuluu kuukaudessa elämiseen (sis. vuokrat) 350-400 euroa.

Valenciassa on runsaasti erilaisia vapaa-ajanvietto mahdollisuuksia. Ilmasto on suotuisa, ja kymmenestä siellä viettämästäni kuukaudesta seitsämän kuukauden aikana pystyi viettämään aikaa rannalla aurinkoa ottaen ja uiden, ja se lieneekin yksi vaihto-oppilaiden keskuudessa suosituimmista vapaa-ajanviettomuodoista. Tarjolla on paljon konsertteja ja näytelmiä.Myös museoita on paljon. Elokuvissa käynti on halpaa, ja videovuokraamot samoin. Ulkona syönti on myös halpaa ja shoppailumahdollisuudet lähes rajattomat. Baareja ja diskoja on runsaasti, ja Erasmus-bileitä järjestetään usein. Valencia tarjaa hyvät mahdollisuudet urheiluun, voi pyöräillä ja lenkkeillä. Yliopistolla on myös urheilutarjontaa laidasta laitaan. Myös matkustaminen on halpaa, ja Valencian läheisyydestäkin löytyy paljon mielenkiintoisia kohteita jos aika tai budjetti eivät riitä kauemmas matkustamiseen. Kannattaa tutustua myös espanjalaisiin perinteisiin, eli flamencoon, salsaan ja härkätaisteluihin, unohtamatta jalkapalloa !

PLUSSAA: Valencia on mielestäni yksi Espanjan parhaista vaihtokohteista. Ensinnäkin, kaupunki on tarpeeksi suuri, jotta siellä on kaikkea, mutta ei kuitenkaan ole mikään suurkaupunki. Ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden. Valenciassa ei juurikaan ole vielä turismia, joten espanjan kieltä joutuu käyttämään, toisin kuin vaikkapa Barcelonassa ja Sevillassa, joissa sinua saatetaan palvella englanniksi vaikka itse asioisitkin espanjaksi. Valenciassa puhutaan myös espanjaa, eli castellanoa, joten se lienee vaihto-oppilaalle helpompi paikka kuin esimerkiksi Barcelona, jossa puhutaan paljon katalaania. Valenciassakin on oma kielensä, valenciano, mutta kaikki puhuvat kuitenkin castellanoa, eikä kielen kanssa siten tule ongelmia. Myös yleinen hintataso (vuokrat, julkinen liikenne) on Valenciassa halvempi kuin monissa muissa kaupungeissa. Valenciassa on myös todella paljon vaihto-opiskelijoita, joten yksin ei tarvitse olla koskaan, ja apua saa aina tarvittaessa. Valenciassa myös tapahtuu paljon, on erilaisia konsertteja, tapahtumia, tilaisuuksia ja karnevaaleja, joten tekemistä riittää aina.

MIINUSTA: Asunnon hankkimisessa ei avusteta mitenkään, ja se voi olla melkoisen hankala ja tympeä projekti. Sen takia Valenciaan mennessä on jo osattava kohtuullisen paljon kieltä, sillä asunnon hankkiminen ilman espanjankielen taitoa ei ole helppoa. Yliopiston professorit - toki poikkeuksiakin löytyy - eivät juurikaan ole kiinnostuneita vaihto-opiskelijoista. Tutkintovaatimukset ovat täysin samat yliopiston omille ja vaihto-opiskelijoille, eikä minkäänlaisia helpotuksia yleensä ole luvassa. Välillä myös näin suomalaisesta näkökulmasta turhalta tuntuva byrokratia saa aikaan harmaita hiuksia. Tosin kaikki nämä mainitsemani huonot puolet ovat sellaisia, että todennäköisesti näin on kaikissa espanjalaisissa yliopistoissa. Olen jopa kuullut, että Valenciassa hommat hoituvat paremmin ja nopeammin kuin vaikkapa etelä-Espanjan yliopistoissa. Kuitenkin suomalaisittain välillä tuntuu, ettei mikään toimi, tai kaikki on niin hankalaa (esim. kursseille ilmoittautuminen tai opiskelijakortin saaminen). Kuitenkin kaikki huonot puolet ovat pikku juttuja muuten niin upean vuoden aikana !

Koska asuntoa ei ole, tulee Valenciaan lähteä tarpeeksi hyvissä ajoin. Vaihto-oppilaita on nimittäin paljon, ja sen takia vapaita huoneita ei ole niin helppo löytää. Huoneita tosin on tarjolla melko paljon, mutta jos haluaa asunnon tietyltä alueelta, tai suhteellisen hyvän / halvan, ei asunnon löytäminen olekaan niin helppo juttu. Tytöille asuntoja löytyy helpommin, joten varsinkin poikien tulee varautua siihen, ettei asuntoa heti löydy. Hostelleja on paljon, mutta silti kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä syyskuun loppupuolella kaikki hostellitkin ovat täynnä asuntoa etsiviä erasmuksia, ja osa joutuu sitten maksamaan erittäin kalliita hotelleja. Espanjaan lähtevän on tärkeä muistaa matkavakuutus. Vakuutuksia kannattaa vertailla ja vaikkapa kilpailuttaakin. Espanjassa on harmittavan paljon taskuvarkaita. Itse vältyin niiltä, mutta suurin osa kavereistani koki vuoden aikana ikävän yllätyksen, kun käsilaukku, kamera tms. oli varastettu. Ja vuoden aikana huomasimme, että vakuutuksissa (ja ennen kaikkea omavastuu-osuuksissa) on todellakin eroja!

Valenciassa on paljon kaikkea hienoa, mutta ennen kaikkea joka maaliskuussa järjestettävä las Fallas on näkemisen arvoinen ! Se on suuri juhla, ja koko kaupunki juhlii monta viikkoa. Ennen vaihtoon lähtöä kannattaa säästää matkabudjettia, mikäli se vain on mahdollista. Espanja on suuri maa, ja sen eri osat ovat hyvinkin erilaisia. Espanjassa matkustaminen on suhteellisen halpaa. Olisin itse halunnut matkustella enemmänkin, mutta valitettavasti budjettini oli melko rajallinen. Valenciassa espanjan kielen opetus on erittän hyvää ! Itse opiskelin jo syyskuussa ennen lukukauden alkua yksityisessä kielikoulussa parin viikon intensiivikurssilla. Yksityisiä kielikouluja kaupungista löytyy runsaasti, mutta hinnat voivat vaihdella suurestikin. Lukukausien aikana vaihto-opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella yliopiston kielikeskuskessa, Centre de Idiomasissa. Hinta on n. 60 € / lukukausi, mikä on mielestäni halpa. Ja Centre de Idiomasin kielikurssit ovat erinomaisia !! Kursseja on 6 eri tasoa, ja alkukokeen perusteella oppilaat sijoitetaan eritasoisiin ryhmiin. Opettajat olivat todella innostuneita ja asiansa osaavia nuorehkoja espanjalaisia. Kursseilla tutustuu hyvin muihin vaihto-oppilaisiin ja opettaja kertoo paljon Espanjan kulttuurista ja Valenciasta. Kielikurssit olivat ehdottomasti vaihto-opiskelun suola, tunneille oli aina mukava mennä !

Itse oikeustieteellisessä tiedekunnassa opiskeleminen eroaa todella paljon suomalaisesta systeemistä. Opetus on hyvin koulumaista. Jos valitset vaikka kansainvälisen oikeuden kurssin, sitä on koko lukukauden ajan vaikkapa maanantaina ja tiistaina kello 10-12. Ja lukukauden lopuksi on loppukokeet kaikista kursseista. Välikokeita ei järjestetä. Lukukauden aikana opiskelu tuntuu suhteellisen helpolta, mutta toki tenttikausi on rankka, kun samalla viikolla voi olla useita tenttejä. Tosin tenttiin ei useinkaan tarvitse lukea kuin muistiinpanot tai yksi kirja, joten työmäärä tuntuu kevyeltä kotimaiseen tenttikäytäntöön verrattuna. Kuitenkin kielitaito, tai ennemminkin sen puute, tekee tenteistä melkoisen vaikeita. Kaikki oikeustieteellisessä tiedekunnassa järjestettävät kurssit ovat espanjankielisiä. Kaikkiin kursseihin liittyy yleensä luentojen lisäksi myös practicat, eli harjoitukset. Harjoitukset vaihtelevat riippuen professorista, mutta yleensä ottaen harjoitusten taso on melkoisen helppo.

Ennen vaihtoon hakeutumista kannattaa miettiä, mitä vaihto-opiskelululta haluaa. Minun tapauksessani olisi pitänyt lähteä englanninkieliseen maahan, jos olisin halunnut suorittaa vuoden aikana mahdollisimman paljon opintoviikkoja. Halusin kuitenkin oppia espanjan kielen kunnolla, enkä välittänyt niinkään opintosuorituksista. Kävin vuoden aikana kuudella eri kurssilla, mutta kaikkia kokeita en päässyt läpi. Itse kurssien sisällöt ovat suhteellisen helppoja, mutta kielitaitoni ei riittänyt kaikkien kurssien läpäisemiseen. Minä kuitenkin todella opiskelin, ja tein töitä kurssien eteen, mutta se ei vaan riittänyt. Ymmärsin kyllä opiskelemani, mutta tenteissä tilanne on toinen. Tentit kestävät vain tunnin, ja vaikka asian osaisinkin, niin espanjankielisen tenttivastauksen laatiminen niin lyhyessä ajassa ei aina onnistu. Vaikka vuoden aikana suorittamani opintoviikot voivat kuulostaa vaatimattomilta, olen itse kuitenkin ylpeä itsestäni. Vaikka kaikkia kursseja en läpäissytkään, niin tiedän, että luin kuitenkin paljon espanjankielistä lakitekstiä ja ymmärsinkin lukemani. Kielitaito kuitenkin karttui, ja espanjankielihän onkin se, jota vaihto-opiskelultani lähdin hakemaan, eivät opintoviikot. Ennen vaihtoon lähtemistäni olin opiskellut espanjaa ne kaikki 4 kurssia, joita Lapin yliopistossa on tarjolla. Se on hyvä alku, mutta ainakin aluksi tuntui, ettei se ihan riitä. Varsinkin asuntoa etsiessä ja opiskelijaksi ilmoittautumisessa kielitaidon olisi toivonut olevan parempi. Tosin tiedän monia, jotka eivät osanneet senkään vertaa espanjaa Valenciaan tullessaan.

Vuoden aikana kielitaito kehittyi huimasti, ei pelkästään kielikurssien ansiosta, vaan myös oikeustieteellisen kurssin ansiosta, sekä ihan normaalissa arkielämässä. Puoli vuotta on kuitenkin ehkä liian lyhyt aika kielen omaksumiseen. Päätin jäädä vielä toiseksikin lukukaudeksi. Vaihto-opiskeluajan jatkaminen kävi hirveän helposti, siitä kiitos sekä Lapin yliopiston että Valencian yliopiston koordinaattoreille. Kaikki oli helpompaa ja hauskempaa toisella lukukaudella, kun kieli sujui jo paremmin, tunsi paremmin paikat ja systeemit. Espanjassa tuntui muutaman kerran, että mikään asia ei suju eikä etene, tai että kaiken hoitaminen on niin hankalaa. Ja niin onkin, jos asioita vertaa liiaksi Suomeen. Espanjaan vaihtoon lähtijän on tärkeää muistaa, että maassa maan tavalla, eikä asioita saa liikaa verrata Suomeen. Vaihtovuosi menee mukavasti ja ongelmillekin on helppo hymyillä jälkeenpäin, kun asennoituu siten, että asiat hoidetaan siellä eri tavalla, ja sitä erilaista kulttuuriahan vaihtoon on lähdetty katsomaankin. Varsinkin kulttuurin tutustuin riittävästi, ja sain maistaa yhden viikon espanjalaista perhe-elämääkin, kun vierailimme Barcelonassa ja majoituimme tuttavamme kotiin. Harmittaa silti, että paikallisiin opiskelijoihin ei juurikaan tutustunut. Vaikka ilmesesti se on hyvin tavallista. Muista vaihto-oppilaista sain toki upeita ystäviä, mutta mukavahan se olisi ollut tutustua enenmmän espanjalaisiin, ja sitä kautta myös maahan, sen kulttuurin, tapoihin ja perinteisiin.Universitat de Valencia, Espanja

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 3.9.07 - 29.2.08
opiskeluala: kasvatustiede, kuvataidekasvatus

 

Yleistä

Tsekkiin kannattaa lähteä, jos on valmis työskentelemään hyvin itsenäisesti. Yliopisto holhoaa vähemmän, opetus ei ole niin koulumaista. Rauhaa rakastava saattaa kokea erilaisen haju- ja äänimaailman rasittavana. Metroissa kuulutetaan aina, kun ovat sulkeutuvat. Busseissa on raivoisa sireeni, joka soi kun ovat sukeutuvat. Julkinen liikenne vie sinut minne vaan ja koska vaan, vaan niin se vie miljoonia muitakin ihmisia. Älä pidä istumapaikkaa itsestäänselvänä. Busseista tuli muuten mieleen... kts. www.bohemianlines.cz! Suomesta Prahaan pääsee noin 70e (opiskelijalipulla). Oli tuskallista, mutta tuli säästöä. Sas lentää joskus 125e hintaan. Muista että Suomi on ollut itsenäinen valtio 90 vuotta ja Tsekki noin 20 vuotta. Asioiminen virallisten tahojen kanssa ei suju yhtä sutjakkaan kuin kotona. Byrokratia on joskus käsittämätöntä. Niin ja älä ilmoittaudu poliisille jos oleilet maassa vain 6kk. Säästät aikaa ja vaivaa. Jos olet haaveillut Prahasta, mene ihmeessä nyt. Viimeistään pian. Hintataso nousee nimittäin vinhaa vauhtia. Moniin hintoihin tuli tuplaus vuodenvaihteessa 07/08. Vaikka kaupunki "länsimaistuu" kovaa kyytiä, alkuperäinen tunnelma on vielä löydettävissä. Hyviä vinkkejä löysin Mondon matkaoppaasta. Kannattaa lukea.

 
Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Sain henkilökohtaisen tuutorin, joka otti minuun yhteyttä sähköpostitse lokakuussa. Hän oli valmis auttamaan kaikissa opintoihin liittyvissä asioissa. Olin kuitenkin saapunut jo syyskuun alussa, joten olin suoriutunut kaikista käytännön asioista ominpäin vaihtelevalla menestyksellä. Onnekseni minulla oli tsekkiläinen kämppis joka auttoi tarvittaessa. Olin itseasiassa ehtinyt tunkea itseni jo tsekkiläisten opiskelijoiden maisemamaalausleirille, ennenkuin vaihto virallisesti alkoi. Tuutorini auttoikin sitten minua muissa asioissa, kuten pankkitilin avaamisessa toimien tulkkina. Meni muuten koko päivä!

 

Opintoneuvonta

Kaarlen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan kv-vastaava oli aika outo täti. Osasi kuitenkin suht ok englantia. Neuvoi vähän alkuun. Kuvataidekasvatuksen johtava opettaja kutsui työhuoneeseensa juomaan teetä. Keskustelimme 2h opinnoista ja muusta. Sitten lähdimme vielä taidenäyttelyyn.

 

Asuntoasiat

Hyväksymiskirjeen mukana tuli kirje, että minulle oli varattu sänkypaikka 2hlö huoneesta Hostivar- asuntolasta. Perun paikan löydettyäni kämpän netista. Minulla oli oma huone kolmikerroksisessa isossa omakotitalossa ja kaksi tyttöä kämppiksinä. Maksoin vuokraa noin 200e kuussa. Keskustaan meni noin 30min bussia ja metroa käyttäen. Asuntolassa olisin päässyt ainakin puolet halvemmalla. etäisyys keskustaan suunnilleen sama. Mutta asuntoloissa ovat hmm... asuntoloita 7pvä/vko erasmus- bileineen.

 

Kirjasto

Kävele homeiseen kellariin, jossa narikan vanha setä ottaa takkisi ja laukkusi. Laukku ja takki eivät ole sallittuja kirjastossa. Koita saada kasattua tavarat syliisi. Saat sedältä hapertuneen paperisen numerolapun. Älä hukkaa sitä, jos haluat saada tavarasi takaisin. 2. Kävele takaisin ylös ja etsi kirjasto. 3. Ilmoittaudu tiskille. He ottavat sinulta opiskelijakortin pantiksi. Sinun tulee myös kirjoittaa tietosi tsekinkieliseen lomakkeeseen. Jos sinulla on, kirjoita monta kirjaa tuot kirjastoon ettei tule poistuessa epäselvyyksiä. 4. Jos haluat käyttää tietokonetta saat pahvilapun, jossa on koneesi nro. 5. Poistuessasi palautat nrolapun ja saat takaisin opiskelijakorttisi. 6. Sitten vielä etsit sen narikkalapun ja sedän kellarissa. Get it! What a place :)

 
Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

kts. kirjasto

 

Ruokailu

Ruokaloita on ympäri kaupunkia. Ruoka on halpaa, vain 35 korunaa (100 korunaa on noin 3 euroa). Joka päivä on tarjolla useita vaihtoehtoja. Miten olisi esim 5 munkkia, joissa päällä kasa kermavaahtoa? Aika usein tarjolla on riisiä, possu/kanaa ja alkuruuaksi keitto. Ruoka ei maistuu hyvin, hyvin suolaiselta. Ei juuri muulta. Vähemmän nirso kuitenkin täyttää ruokaloissa (menza) mahansa halvalla. Ravintoloissa syödessä kun menee aina vähintään satanen.

 
Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500€

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Jos päätät asua asuntolassa tutustut todennäköisesti muihin vaihtareihin. Porukalla on mahdollista tehdä mitä vaan. Itse jatkoin elämistä aika samaan tapaan kuin suomessa. Kävin lenkillä, uimassa (2,50e), leffoissa (2,70e)ja keilaamassa (9e). Yöelämässä riittää myös ihmeteltävää. Kävin tanssimassa klubeilla ja katsomassa keikkoja.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

+ kulttuurikaupunki

+ keskellä eurooppaa, matkustelu helppoa

+ vielä melko edullinen

+ itsenäisyys opinnoissa

+ mahdollisuus tehdä omia projekteja

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

-haju ja melu

- ohjaus joillakin kursseilla olematonta

- brittiörveltäjät

- käsittämätön byrokratia

- erasmus opiskelijoille tarjotut kurssit aika kehnoja
Universitat de Valencia, Espanja

opetuskieli: espanja ja englanti
vaihdon kesto:   3.9.2007 - 7.3.2008
opiskeluala: Matkailututkimus


Yleistä

Minulla oli avartava puolivuotinen Valenciassa.Aluksi kävin kuukauden intensiivisen espanjan kielen kurssin Valencian yliopiston yhteydessä olevassa kielikeskuksessa, erasmuksille 65e/kurssi, 60h. Hyvä ja tehokas kurssi. Jatkoin sitten toisella kielikurssilla lokakuusta helmikuuhun,kurssi keskittyi kielioppiin.Yliopistolla tutustuin aluksi erilaisiin kursseihin ja sitten keskityin mielenkiintoisiin.Kokeisiin valmistauduin tammi-helmikuussa ja matkailun espanjan kielisen opiskelumateriaalin omaksuminen vei yllättävän paljon aikaa. Valenciasta on helppoa ja halpaa matkustaa Espanjan sisällä sekä muualle Eurooppaan. Espanjassa on paljon juhlapäiviä, suunnilleen yksi pidennetty viikonloppu kuukaudessa ja maaliskuussa Valenciassa on Las Fallas juhla-aika(mm. raketteja,hienoja patsaita ja musiikkia,vapaata yliopistosta). Siesta vaikuttaa normaali arkeen>yliopistotunteja ei ole n. klo 12-16, silloin on työpaikoilla tauko, ja pikkukaupat ovat myös kiinni keskellä päivää. Espanjassa iltasyöminen on normaalia, illallinen kavereiden kanssa kokaten/ravintolassa tapahtuu n. klo 21-00.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikki tiedon hankinta paikallisesta yliopistosta oli tiedon ongintaa eri tahoilta, mikään ei onnistunut itsestään. Valenciassa oli kaksi yleistä infotilaisuutta opiskelusta lukukauden alussa, mutta muuten asioista piti ottaa selvää itse ja kysellä eri tahoilta esim. missä on yliopiston kansainvälinen rekisteröitymistoimisto.

 

Asuntoasiat

Sain kämpän yhden vanhan Rovaniemen vaihto-oppilaan kautta ja asunto oli vastapäätä tiedekuntaani. Asuin 3.n espanjalaisen opiskelijan kanssa samassa asunnossa. Yleinen tyyli Valenciassa on soitella läpi asuntojen netti-vuokrausilmoituksia tai tiedekunnan pylväissä oleviin vuokrausilmoituksiin ja sopia tapaamisia vuokraajien kanssa. Tarjolla on kansainvälisiä Erasmus-asuntoja sekä asuntoja espanjalaisten kanssa.

 

Kirjasto

Tiedekuntani vieressä oli iso ja todella kattava kirjasto. Olen tyytyväinen kirjastopalveluihin.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistossa oli tietokoneluokkia ja paikallinen "weboodi-sähköposti"-palvelu opiskelijoille.

 

Ruokailu

Ruokala-kahviloita oli paljon eri kampuksilla. Tarjolla oli koko päivän erilaisia voileipiä 2-4e/kpl riippuen täytteistä ja ruoka-aikaan oli mahdollisuus syödä päivän menu, joka sisälsi 2 erilaista ruoka-lautasta,leivän, juoman ja jälkiruuan noin neljällä eurolla.Kahveja oli ruokalassa monenlaisia ja halpoja,alkaen 70snt kuppi.

 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 300e

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopiston kautta on mahdollista suorittaa aerobic yms urheilukursseja.Valencia on elävä kaupunki ja siellä on monenlaista aktiviteettiä opiskelijoille esim. halpoja/ilmaisia konsertteja, halpoja kulttuuripaikkoja esim. museot ja elokuvateatterit, iltaelämää löytyy mm. flamencoesityksiä ja baareja.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Tutustuin sekä paikallisiin että kansainvälisiin ihmisiin ja näin myös paikallista kulttuuria, esim. olin pikkukylän härkäjuhlissa mukana.Kommunikoin ihmisten kanssa espanjaksi,kurssit olivat minulla espanjaksi ja opin paljon kieltä.Valenciassa on ranta,aurinkoa ja lämpöä.Espanjalaisten englannin yms kielien osaaminen on tosi heikkoa , kannattaa varautua vaihtoon opiskelemalla etukäteen espanjaa, niin käytännön asiat(asunnon hakeminen yms) hoituu maassa paremmin ja joutuisammin. Osa kursseista järjestetään ainakin matkailun osalta englanniksi,itse opiskelin yliopistossa espanjaksi.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Tutustuin sekä paikallisiin että kansainvälisiin ihmisiin ja näin myös paikallista kulttuuria, esim. olin pikkukylän härkäjuhlissa mukana.Kommunikoin ihmisten kanssa espanjaksi, kurssit olivat minulla espanjaksi ja opin paljon kieltä. Valenciassa on ranta, aurinkoa ja lämpöä. Espanjalaisten englannin yms kielien osaaminen on tosi heikkoa , kannattaa varautua vaihtoon opiskelemalla etukäteen espanjaa, niin käytännön asiat (asunnon hakeminen yms) hoituu maassa paremmin ja joutuisammin. Osa kursseista järjestetään ainakin matkailun osalta englanniksi,itse opiskelin yliopistossa espanjaksi.


sivun alkuun