Universitatea din Oradea, Romania


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 3.10.11-27.2.12
opiskeluala: sosiaalityö/kansainväliset suhteet

Yleistä
Todella paljon vapaa-aikaa opiskelusta, jota Romaniassa varakkaamman valtion opiskelija voi käyttää loputtomaan matkusteluun. Paikallinen ravintolakulttuuri on halpaa ja mielenkiintoista, joten ravintolassa tuli käytyä hyvinkin arkisesti. Paikallisiin oli hyvä tutustua, joiden kautta Oradea ja Romania avautui uudella lailla. Kieltä oli todella arvokasta opetella etukäteen, joka sai Romanian tuntumaan toiselta kotimaalta. Erittäin mukavia ihmisiä, todella monimuotoinen luonto, mutta surkea valtio eli repaleinen yhteiskunta, silti turvallinen. Englanninkielen taito on hyvin vaihtelevaa, yleisesti turistikaupungeissa osataan laajalti, muuten yllättävänkin heikosti. Ostin ensimmäisellä viikolla käytetyn polkupyörän torilta, paras idea koko vaihdossa!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vastaanotto oli hyvä, yliopistolla asunnon hankinta pääsi heti käyntiin ja tuotti heti tulosta. Tuutorointia hyvin vähän ja orientaatio-ohjelma oli aika suppea, jossa vaihtarit itse järjesti paljolti ohjelmaa.

Opintoneuvonta
Sekavaa loppuun saakka.

Asuntoasiat
Luonnistui helposti ja nopeasti, vaikkakin vaihtareille ei ole yhteisiä asuntoloita, joka olisi ollut toivottavaa.

Kirjasto

Käytiin kyllä, enemmän seiniä kuin kirjoja, mutta hieno ja uusi.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Emme löytäneet tietokoneita ja tiedot olivat ilmoitustauluilla. Ei yliopiston omaa sähköpostipalvelinta olemassa.

Ruokailu
Yliopistoruokala oli, mutta osittain ylihinnoiteltu.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

200 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista

Liikaa biletystä vaihtareilla, paikallisten nuorten kanssa oli miellyttävää tehdä muutakin, reissaaminen oli todella iso osa vapaa-aikaa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet
Suhteellisen halpa, hyvin halpaa oli juna-matkustelu, johon sai yliopistolta riittävästi kuponkeja. Mukava, ei liian ruuhkainen kaupunki, jossa suhteellisen hyvin vapaa-ajanviettotapoja. Yliopistoalue oli mielyttävä kampusalue, jossa oli kaikki tiedekunnat. Kevätkausi olisi ollut huikea verrattuna syksyyn Romanian ilmaston ja luonnon vuoksi. Paikalliset opiskelijat olivat hyvin avuliaita kuten myös romanialaiset muutenkin. Sosiaalityön vastuuopettajamme kanssa yhteistyö oli erinomaista.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet

Yliopisto-opetus heikkoa, sekavaa, byrokraattista ja epäluotettavaa sen suhteen, mitä etukäteen oli luvattu järjestää. Vaihtariporukka hajosi eri puolille kaupunkia, koska yhteistä "kuntotietä" ei ollut.