Universite de Geneve, Sveitsiopetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 01.08.12-18.06.12
opiskeluala: kielten ja politiikkatieteen opintoja

Yleistä
Älä lähde Geneveen jos et osaa ranskaa on ensimmäinen neuvo. Jos silti haluat lähteä, niin hae niihin UNIGEn järjestämiin kv-koulutusohjelmiin, joissa opetus on englanniksi. Maisteritason kursseille ei pääse jos ei ole ottanut kandin papereita ulos, joten se kannattaa myös huomioida. Aiemmin mainitsemani moduulit on myös hyvä ymmärtää ennen lähtöä. Käytännössä vieraiden kielten opiskelu on UNIGElla mahdotonta jos haluaa opetella kieltä. Jos on kiinnostunut kirjallisuudesta, niin englanninkielenlaitos tarjoaa todella hyviä kursseja, mutta tämä tosiaan tarkoittaa, että kursseilla analysoidaan Hamletia tai Scarlet Letteriä tai muuta vastaavaa kirjallisuutta. Sellainen pieni sääntö selvisi minulle viimeisten kuukausien aikana UNIGElla, ettei yliopistossa suositella (sallita) opiskelijoita valitsemaan kursseja useammasta kuin 2 tiedekunnasta johtuen sisäisestä hallintojärjestelmästä. Minä olin tietysti jo siinä vaiheessa kun kuulin tästä säännöstä ehtinyt ottaa kursseja 4 eri tiedekunnasta. Ongelmaksi muodostui se, että opiskelijan pitää hakea learning agreementiin allekirjoitukset tässä tilanteessa jokaisesta tiedekunnasta, mutta minkään tiedekunnan edustaja ei käytännössä suostu allekirjoittamaan paperia ensimmäinen, koska pelkäävät joutuvansa vastuuseen opiskelijan kurssivalinnoista. Vaikeaksi tämän allekirjoitusten perässä juoksemisen tekee myös se, että tiedekunnat sijaitsevat eri paikoissa kaupunkia ja jokaisella opintoneuvojalla on kerran tai kaksi viikossa tunnin vastaanottoaika eivätkä he kovinkaan usein suostu ottamaan vastaan tuon ajan ulkopuolella. Itse lähdin vaihtoon aika hölmöön aikaan siinä mielessä, että opintoni olivat jo loppusuoralla. Toivoin voivani suorittaa politiikkatieteiden moduulin ja opiskella jonkin verran kieliä sekä kirjoittaa gradua siinä samalla. Tämä suunnitelma meni nyt jo aiemmin mainituista syistä hieman pyllylleen. Toisaalta, vuosi Genevessä osoittautui erinomaiseksi valinnaksi minulle muista syistä. Opiskelijan, joka suunnittelee ERASMUS vaihdon ja harjoittelun tekemistä samaan syssyyn kannattaa tulla Geneveen jos osaa ranskaa tai on mahdollista valita jokin englanninkielinen opintokokonaisuus, sillä harjoittelupaikan löytyminen Genevestä on enemmän kuin mahdollista. Kv-organisaatiot tarjoavat todella monenkirjavia vaihtoehtoja, joita kannattaa harkita.

Palvelut vaihtokohteessa:


Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Olemattomia kaikki. Ranskalaiseen hallintokulttuuriin kuuluu ei-vastauksen antaminen jo periaatteesta jokaiseen esitettyyn kysymykseen. Pitkän väännön jälkeen asiat saa kyllä hoidettua joka paikassa, mutta sinnikkyyttä se vaatii. Geneven yliopistossa ketään ei kiinnosta mitä opintoja opiskelijat tekevät ennen kuin siinä vaiheessa kun jotain papereita pitää allekirjoittaa - kukaan ei halua ottaa vastuuta siitä, mitä kursseja opiskelija on tehnyt jälkikäteen ja etukäteen niistä ei kukaan ole kiinnostunut keskustelemaan. Tuutorointia Genevessä ei ole, mutta tandemopiskelun kautta tutustuin muutamiin mukaviin paikallisiin opiskelijoihin, jotka auttoivat paljon. Vastaanottotilaisuus järjestettiin täysin ranskaksi, joka ei sinänsä ollut yllättävää. Minkäänlaista opintoneuvontaa ei saanut. Opiskelijat neuvottiin menemään paikallisten tutkinto-opiskelijoiden kanssa samoihin infotilaisuuksiin. Käytännössä kaikki asiat piti hoitaa itse ja Geneven sääntöviidakossa se oli ongelmallista. Kaikki tiedekunnat nimittäin toimivat omalla periaatteellaan ja kursseille ilmoittautuminen oli joka tiedekunnassa erilaista. Opintoneuvojaa olisi voinut käydä tapaamassa jos oli valmis jonottamaan muutamia tunteja vastaanotolle (joka järjestettiin kerran viikossa). Itse en käynyt keskustelemassa kenenkään kanssa joka osoittautui jälkikäteen ongelmalliseksi. Toisaalta en ole yhtään varma, olisiko minun kanssa suostunut kukaan keskustelemaan koska olen KTK opiskelija mutta tein pääasiassa YTK:n ja kielitieteen kursseja.


Opintoneuvonta
Selitetty yllä.

Asuntoasiat
Geneve on todella kallis kaupunki. Yksityiseltä huoneen vuokraaminen maksaa noin 700fr (600e). Yliopisto asuntolasta en osaa sanoa oikein mitään, sillä en asunut siellä. Asuntoa on keskimäärin vaikea saada jos ei mene yliopiston asuntolaan. Minulla oli majapaikka valmiina kun menin Geneveen, joten säästyin tältä hässäkältä.

Kirjasto
Kirjasto on aivan upea. Sekä politiikkatieteiden että kasvatustieteiden osalta kirjakokoelma on todella kattava. Eri tiedekuntien kirjastot sijaitsevat vähän eri puolilla kaupunkia, joka on vähän ongelmallista etenkin kun kirjat pitää palauttaa aina samaan kirjastoon, josta ne on lainattu. Kirjaston aukioloajat ovat todella hyvät ja siellä on tietokoneita erittäin hyvin tarjolla jos ei ole omaa läppäriä. Printtaus on kallista ja minä koin oman printterin tarpeelliseksi.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Sähköpostitili toimii samalla tavalla kuin Layssa, paitsi että kaikki virallinen posti ainakin minun osaltani toimitettiin LaY:n osoitteeseen vaikka Genevessä nimenomaan sanottiin että he käyttävät ainoastaan UNIGE postia.

Ruokailu
Kallista. Lämmin ateria yliopistolla maksoi jotain 12-15 euroa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
1000€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Geneve on upea paikka asua. Ulkoilumahdollisuudet ovat aivan loistavat jos tykkää liikkua luonnossa. Itsellä viikonloput menivät vuorilla (Jura, Saleve) tai Alpeilla. Talvella Alppien laskettelukeskukset ovat vain reilun tunnin ajomatkan päässä ja Geneven ympärillä olevat vuoret tarjoavat erinomaiset vaellus- ja kiipeilymahdollisuudet. Genevessä järjestetään myös koko ajan jotain juhlaa kaupungilla (musiikkijuhlat, kaupunkijuhlat, lakeparade yms.) ja lähikylissä Ranskan puolella voi käydä mitä kummallisimmissa festivaaleissa (lehmien paluu vuorilta kaupunkiin festarit, metsurifestarit, puintifestarit jne). Yliopiston järjestämät liikuntamahdollisuudet ovat myös hyvät. Löytyy kaikennäköistä jumppaa, juoksua, kiipeilyä yms. Erasmus Student Network on myös aktiivinen vaikkakaan en itse ollut kiinnostunut ottamaan osaa illanviettoihin kovinkaan ahkerasti. Myös baarielämä on ymmärtääkseni vilkasta joskin kallista. Geneve tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet harjoittelun tekemiselle vaihdon jälkeen eri kv-organisaatioissa joita kaupungissa on pilvin pimein.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Vapaa-ajan mahdollisuudet olivat erinomaiset ja yliopiston kirjastopalvelut. Geneve on erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen kaupunki josta löytyy tekemistä varmasti jokaiselle.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Opinnot olivat yksi pitkä miinus UNIGElla. Ei sillä etten olisi halunnut niitä tehdä vaan sillä, että opetuksen taso oli mielestäni huono. Opiskelijoiden omaa ajattelua ei kannustettu millään tavallan vaan kursseilla kuuli todella usein opettajan suusta "tiedän, ettei tämän kurssin näkökulma asiaan ole ainoa oikea, mutta emme tällä kurssilla kyseenalaista sitä". No siinä tulikin jo sitten sellainen olo, että mitäpä minä täällä sitten oikeastaan edes teen - sen näkökulman kun voi lukea kirjoistakin. Kurssitarjonta oli kielten osalta surkea. Kieliopinnot oli jaettu moduuleihin, jotka olivat 12op kokoisia. Esimerkiksi venäjän osalta tämä tarkoitti sitä, että yhteen moduuliin kuului 3-4 kurssia, joista jokainen piti suorittaa hyväksytysti. Jos teit 3 kurssia neljästä hyväksytysti, mutta jätit 4. tekemättä et saanut opintopisteitä myöskään 3 tekemästäsi kurssista. Muuten tämä ei olisi ollut ongelma, paitsi että yksi kursseista oli aina venäjä-ranska kääntämistä opettava kurssi tai kirjallisuuskurssi, joka vedettiin täysin ranskaksi ja jossa tenttiin ei saanut vastata venäjäksi. Koska puhun huomattavasti parempaa venäjä kuin ranskaa tämä tarkoitti minulle sitä, etten saanut opintopisteitä yhdestäkään suorittamastani venäjän kurssista. Moduulit olivat myös usein koko vuoden pituisia vaikka koostuivatkin erillisistä syys- ja kevätlukukaudella suoritettavista kursseista. Tällaisissa tilanteissa pelkkien syksyn kurssien osalta ei voinut saada opintopisteitä - ei edes siinä tapauksessa, että oli vain puolivuotta vaihdossa.