Ghent University, Belgia

opetuskieli: englanti vaihtareille, muuten hollanti
vaihdon kesto: 08.09 - 11.09.2009
opiskeluala: Oikeustiede
 
 

Yleistä

Vaihdon onnistuminen on kiinni omasta aktiivisuudesta ja kyvystä joustaa. Jos haluat suomalaista tehokkuutta, Belgia ei ole kohdemaasi; asiat hoidetaan siellä verkkaisemmin. Suosittelen pitkää vaihtoaikaa, sillä kulttuuriin sisäänpääsy vie jo muutaman kuukauden. Varaudu myös ei-eurooppalaisiin kulttuureihin ja keskipäivän siestaan, jolloin yliopisto "suljetaan."

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi ja orientaatio mahdollinen, muttei tarpeen; vastaanottoajat vain muutama tunti ma/ti, joka hankaloittaa asiointia. 

 

Opintoneuvonta

Opettajalta tarvittaessa sähköpostitse/ajanvarauksella.
 

Asuntoasiat

Voi olla erittäin hankalaa; kannattaa tiedustella asunnoista jo 3 kk ennen matkaa; suotavaa matkustaa kohteeseen ainakin 3-4 vkoa ennen opintojen alkamista.
 

Kirjasto

Erinomainen.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Erinomainen, monipuolinen, nopea.
 

Ruokailu

Erinomainen; siis maukas/edullinen, yliopistoruokalaan ei tarvitse turvautua; lounaan hinta kaupungilla 2,5-10 eur nälästä riippuen.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

1200
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Liikunta, musiikki, elokuvat, ruoka, muoti, ihmiset: kaikki on mahdollista ja kohtuuhintaista.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Todella tasokas opetus, joustavuus, hyvä sijainti.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Ruuhkat joka paikassa.


 
 

Universiteit Gent , Belgia

opetuskieli: englanti ja flaami
vaihdon kesto: syksy 2005 - kevät 2006
opiskeluala: oikeustiede

Gentin yliopisto on flaaminkielinen laitos. Käymäni kurssit olivat kuitenkin osa englanninkielistä Master of Laws in European and comparative law -maisteriohjelmaa. Flaamiksi ei olisikaan ollut mitään mahdollisuuksia opiskella ilman aiempaa kielitaitoa.

Ei tutorointia, mutta erinomainen ja aktiivinen Erasmus Student network -järjestö, joka kyllä jaksoi järjestää toimintaa läpi vuoden.

Opiskeluneuvonta: Ei ihmeemmin neuvottu, tehtiin vain kurssivalinnat. Tosin en kokenut että mitään tarvetta neuvontaan olisi ollut. Kysymyksiin kyllä vastattiin.

Yliopiston puolesta järjestyi asunto. Vapailtakin markkinoilta kyllä löytyy, mutta vaatii enemmän vaivaa. Tosin vapaiden markkinoiden kämpät ovat usein tasokkaampia ja enemmän kodinomaisia kuin yliopiston asuntolat.

Kirjasto: Olemassa. Hyviä kirjoja, mutta ainakaan OTK:n kirjastosta Erasmus-opiskelijat eivät saaneet lainata viikonloppulainoja lukuunottamatta. Tosin opintomateriaali on lähes aina monisteina tai elektronisina versioina, joten kirjoja tarvitsee vain esim. esseiden kirjoittamisen taustatueksi/esitelmiin, mutta näitä sattui kohdalleni erittäin harvoin.

ATK -palvelut: Toimii hyvin. Yliopiston oma sähköposti ja parikin sähköistä oppimisympäristöä, joihin kursseihin liittyvää materiaalia toimitetaan. Yliopiston nettiyhteyden saa myös asuntoloihin. Kampusalueella usein langaton verkko.

Opiskelijaravintoloita ympäri kaupunkia. Hintataso 2-4e/ateria. OK ruokaa, tosin ei yhtä monipuolista kuin suomessa.

Rahaa kului elämiseen kuukaudessa n. 300-400 e.

Hyvät liikuntapalvelut. Yliopiston urheilukeskuksessa voi harrastaa lähes mitä vaan, jos sinne asti jaksaa lähteä. Lenkkipolkuja on vähän vaikea löytää, aika tiivistä kaupunkiasutusta nääs. Vajaat 300 baaria. Älkää jääkö Overpoortin opiskelijahelvettiin, vaan rohkeasti tutkimaan muitakin mahdollisuuksia. Kulttuuria ja musiikkia mukavasti.

PLUSSAT: sopivan kokoinen kaupunki. Pyörällä pääsee liikkumaan minne vaan kohtuullisen nopeasti. Ei kuluja julkisesta liikenteestä eikä aikaa vievää matkustamista kaupungin laidalta toiselle. Toki tämäkin riippuu asunnon ja tiedekunnan sijainnista. - suhteellisen turvallinen ja ystävällinen - sijainti! Aivan loistava tukikohta reissuihin länsieuroopassa. Halpoja lentoja ja juna/bussiyhteyksiä tarjolla. - Konemusiikin ystävälle paljon kuultavaa ja katsottavaa. Muukin musiikkitarjonta hyvä. - hieman Suomea edullisempi - herkulliset täytetyt patongit! 2-3e, täytteitä löytyy ja nälkä lähtee - Belgialainen olut on maailman parasta. - tuoppi (25cl) yleensä 1.5e. Vahvat oluet n. 3e. Suosittelen! - baarit auki aamuun asti - nighshopit! kaikkea mitä ihminen voi yöllä tarvita. löytyy joka puolelta kaupunkia!

MIINUKSET: Kieli. Flaami ei kuulua suurten kielten joukkoon. Jos/kun opinnot ovat englanniksi ja flaamin kieli jää opettelematta, voi olla vaikea tutustua paikallisiin. Tosin yleisesti ottaen kaikki puhuvat englantia, koko vaihdon aikana kävi ehkä kolmesti niin ettei englannilla selvinnyt. Flaamin ymmärtämisessä auttaa englannin ja varsinkin saksan osaaminen. Menkää kielikurssille, siellä tutustuu ihmisiin ja aivan perussanasto on hyvä osata.

Kaiken kaikkiaan loistava kokemus! Vietin Gentissä kaksi lukukautta, syksyn ja kevään. Reissattua tuli kiitettävästi ja tutustuttua uusiin ihmisiin. Opinnot olivat myös mielenkiintoisia. Tentit pidetään lukukausien lopussa. Käytäntö on ehkä hieman stressaava, mutta kyllä siitä selviää. Paikalliset näyttävät olevan ihan tuskassa. KAnnattanee opiskella hieman myös lukukausien aikana. Ja sitten niitä vinkkejä. 1. Hommaa fillari! Niitä voi myös vuokrata yliopistolta. 2. Mene kielikurssille! Hyvä osata perusilmaukset. Samalla tutustuu uusiin ihmisiin. 3. Käy Use-itissä ( www.use-it.be) hakemassa hyödyllistä infoa kaupungista ja ajantasainen baarikartta. 4. Osta GoPass -niminen junalippu. 10 matkaa belgian sisällä 45 euroa (alle 26-vuotiaille). Jos menet ulkomaille, osta erillinen matkalippu vasta viimeiseltä belgian puoleiselta asemalta. 5. Käy oostendessa ihmettelemässä Belgian merta ja Bruggessa tutkailemassa keskiaikaisuutta. 6. Älä jumahda Overpoortin baareihin vaan etsi rohkeasti uutta! 7. Graslei, euroopan kaunein sisävesisatama on erinomainen paikka seurusteluun ja ystävien tapaamiseen mm. pussikaljan merkeissä.