University of Aberdeen, Iso-Britannia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 20.09.11-27.01.12
opiskeluala: International Relations

Yleistä
Vaihtokokemukseni oli erittäin positiivinen. Nautin suunnattomasti opiskelusta Aberdeenin yliopistossa. Suurimmalla osalla kursseistani luennoitsijat olivat älyttömän päteviä ja innostavia, ja saivat välillä rankankin opiskelun maistumaan. Yliopistossa on paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja ilmapiiri onkin sen mukainen. Sää oli yllättävän lämmin ja maisemat kauniit. Suosittelen kohdetta lämpimästi, mutta suosittelen myös varautumaan homeen aiheuttamiin oireisiin.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Ohjelmaa ja apua oli kansainvälisille opiskelijoille hyvin tarjolla ja luennoitsijatkin huomioivat hyvin englantia toisena kielenään puhuvat opiskelijat.

Opintoneuvonta
Hyvin tarjolla.

Asuntoasiat
Asunto löytyi helposti ja vaivattomasti. Asunnon hinta suhteessa kuntoon erittäin korkea.

Kirjasto
Juuri rakennettu, hyvin toimiva sekä kattava.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tyydyttävät.

Ruokailu
Kampuksella useita paikkoja nauttia lounasta. Ruoka kuitenkin hyvin yksipuolista ja arvokasta.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
450€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia kuntosalista, näytelmäkerhoon ja opiskelija-alennettuihin elokuviin. Suuret golf kentät ja upea pitkä hiekkaranta hölkkäilyyn tai surffailuun.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Opetus laadukasta ja innostavaa. Hyvät harrastusmahdollisuudet ja opiskelija-asuntoalueilla paljon kansainvälisiä opiskelijoita. Hyvä ilmapiiri kampuksella ja luennoitsijoiden keskuudessa.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Rakennukset lähes pääsääntöisesti homeessa. Asuinkustannukset korkeat.

University of Abertay Dundee, Skotlanti

 

 

opetuskieli: Englanti

vaihdon kesto: 01.09.09 - 25.05.10

opiskeluala: European Business Law with Business Communication

 

 

 

Yleistä

Suoritin vaihdon aikana kaksoistutkinnon Abertay Dundeessa. Suosittelen ehdottomasti ohjelmaa muillekin oikkareille! Uskon, että opinnoista tulee olemaan hyötyä tulevaisuudessa ja varsinkin vaihdon aikana kehittyneestä kielitaidosta. Itse koen, että asuntolassa asuminen oli ehdottomasti paras ratkaisu, koska siellä tutustui nopeasti toisiin vaihtareihin ja myös paikallisiin. Kaikki käytännön ongelmat sai myös helposti hoidettua yliopiston asuntolatoimiston kautta. Toki ongelmitta ei vaihto sujunut, mutta kaiken kaikkiaan koko vuosi oli aivan mahtava! Sen lisäksi, että oli mahdollisuus opiskella eri yliopistossa, eri oikeusjärjestelmää, oli mahdollisuus matkustella ympäri Britanniaa ja saada ystäviä ympäri maailmaa. Puoli vuotta vaihdossa olisi mielestäni ollut aivan liian lyhyt aika niin kielen kuin kaiken muunkin kannalta. Paras keino myös tutustua uusiin ihmisiin ja oppia kieltä oli mennä vaihtoon yksin, ilman kaveria. Ihmisiin kyllä tutustui helposti kun osallistui kaikkiin tapahtumiin, juhliin ja aktiviteetteihin mahdollisimman usein.

 

 

Palvelut vaihtokohteessa

 

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Syksyn "welcome week" vaihtareille oli erittäin hyödyllinen niin opintojen kuin sosiaalisen verkostoitumisen kannalta. "Welcome week" joka oli tarkoitettu kaikille aloittaville opiskelijoille oli vähemmän tärkeä. Parhaiten kysymyksiin osasi kuitenkin vastata programme tutor joka auttoi aina tarvittaessa.

 

Opintoneuvonta

Kaikki oli hoidettu hyvin ja ensimmäisellä viikolla tutorit selvittivät ja neuvoivat kurssien valinnoissa. Tarvittaessa apua sai aina kun halusi joko paikanpäällä tai sähköisesti.

 

Asuntoasiat

Asunto järjestyi yliopiston asuntolasta. Hakemus oli helppo täyttää netissä. Näkemäni perusteella asuntolan asunto oli helpoin ja kätevin ratkaisu, koska kaikki ongelmat kuten suihkun rikkoutuminen korjaantui nopeasti yliopiston asuntolatoimiston kautta.

 

Kirjasto

Kirjasto oli uusi ja monipuolinen. Oikeudellinen kirjallisuus oli aikaa vanhaa ja sitä oli aika vähän, mutta muuten kirjasto oli tosi hyvä mm. tietokoneita riitti jokaiselle, erittäin pitkät aukioloajat, ystävällinen ja osaava henkilökunta.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kirjastossa oli runsaasti tietokoneita. Myös kopiohuoneet ja tulostusmahdollisuudet löytyi. Tieto opiskelijoille kulki oikeastaan pelkästään sähköpostin kautta ja sähköpostiosoitteen saikin heti ensimmäisinä päivinä.

 

Ruokailu

Yliopiston alueella oli opiskelijoille tarkoitettu kahvila-ravintola, josta sai suht edullisesti ruokaa, esim. paniineja, uuniperunaa, burgereita. Parempaa ja saman hintaista ruokaa sai paikallisista pubeista, joita yliopiston lähellä oli useampia.

 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. £800

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla oli paljon erilaisia urheiluklubeja, jotka tarjosivat monenlaista aktiviteettiä. Liittymismaksu oli hyvin edullinen, koska treeneissä sai käydä koko vuoden pelkällä vuosimaksulla. Yliopistolla oli myös kuntosali. Dundeessa oli myös muita kuntoklubeja, leffateattereita, museoita, kulttuurielämyksiä jne.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Dundee oli todella kiva kaupunki, josta oli helppo matkustella ympäri Skotlantia ja koko Britanniaa. Ihmiset olivat ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Skotlannissa kielitaito kehittyi huimasti ja skottimurrekin oli Dundeessa hyvin ymmärrettävää verrattuna ylämaiden murteeseen. Opinnot yliopistossa olivat todella mielenkiintoisia ja sopivan haastavia. Parasta vaihdossa oli kuitenkin muut vaihto-opiskelijat, joita oli ympäri maailmaa! Tapahtumia ja juhlia riitti jokaiselle illalle ja kotona ei tarvinnut kuin käydä nukkumassa ja opiskelemassa. Koska "Dundee is the sunniest city in Scotland" aurinko Oikeasti paistoi lähes päivittäin ja koko ilmasto oli positiivinen yllätys! Odotukset kun olivat pelkkää vesisadetta ja myrskyä..

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Ongelmia Dundeessa tuotti lähinnä yliopiston hankala byrokratia - joustavuus on jotain mitä Abertay Dundeessa ei tunneta. Jokaiselle asialle oli yliopistossa oma päättävä elin tms. ja asioiden käsittely ja selvittely joskus tuotti päänvaivaa, kun asioita siirrettiin eri toimistojen ja eri henkilöiden välillä. Toinen huonon puoli Skotlannissa on asunnot. Sekä asuntolat että yksityiset asunnot on enimmäkseen aika karmeita näin skandinaaviseen asumistasoon tottuneena. Asuntola oli myös täysin ylihinnoiteltu suhteessa huoneen kuntoon. Oikealla asenteella asumisolosuhteet eivät kuitenkaan ole ongelma.


University of Abertay Dundee, Skotlanti

 

 

opetuskieli: Englanti

vaihdon kesto: 18.01.2010-25.05.2010

opiskeluala: European Business Law

 

 

 

Yleistä

Mukavaa aikaa. Alku meni opetellessa maan tavoille, jotka poikkesivat useimmissa osin Suomen käytännöistä. Asunnon hankkiminen vaikeaa ainakin mikäli aloittaa opiskelun tammikuussa. Asuminen myös hinnaltaan Suomen tasoa. Muutoin hintataso edullisempaa Suomeen verrattuna. Useita mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon.

 

 

Palvelut vaihtokohteessa

 

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi ei käytännössä ollut ollenkaan tammikuussa tuleville opiskelijoille; vain pieni tunnin esittely, jossa esiteltiin yliopiston tilat. Toki (opettaja)tuutori oli tavoitettavissa aina kun tarvitsi. Vastaanotto oli asiallinen. Aluksi kerrottiin tarpeelliset tiedot ja neuvottiin keiden puolen kääntyä missäkin ongelmatapauksissa.

 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta oli järjestetty opettajatuutorin avulla.

 

Asuntoasiat

Yliopiston hallinnoimat asuntolat olivat tammikuussa lähes poikkeuksetta täynnä. Yksityisellä puolella äärimmäisen hankalaa saada asuntoa; vaadittiin suosituksia pankeilta ja entisiltä vuokranantajilta ja lisäksi lain mukaan minimivuokra-aika on 6kk.

 

Kirjasto

Kirjasto oli suuri nelikerroksinen talo, jossa useita tietokoneita opiskelijoiden käytettävissä sekä oma oikeustieteiden kirjastokerros. Mahdollisuus lainata myös naapuriyliopistosta kirjoja, jossa suurempi lakikirjasto.

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneita oli kirjaston tiloissa riittävästi käytössä. Omat sähköpostiosoitteet opiskelijoilla sekä oma oppimisympäristö, jossa palautettiin esimerkiksi kurssityöt.

 

Ruokailu

Ruokailutarjonta erittäin heikkoa. Opiskelijaunionilla pieni baariravintola, jossa ruoka heikkotasoista.

 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600€.

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla hyvätasoinen kuntosali, johon yhden lukukauden pääsymaksu 15 puntaa. Erilaisia yliopiston järjestämiä liikuntamahdollisuuksia muun muassa sulkapallosta golfopetukseen. Yliopiston jäjestämiä tilaisuuksia ja matkoja eri kohteisiin.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mukavan kokoinen kaupunki. Sopivan matkan päässä muista kaupungeista matkailumielessä (mm. Edinburghiin noin 1,5 tunnin matka bussilla). Kaupunki tarjosi hyvät palvelut. Yliopisto lähellä keskustaa. Iso oma kirjasto, jossa hyvät mahdollisuudet opiskeluun. Opiskelijaunioni, jossa oma campus shop, kahvila, baariravintola, sporttibaari ja elokuvateatteri.

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Unionin ruokailutarjonta heikkoa. Liiallinen byrokratia. Vaikea löytää asuntoa kesken lukukauden. Opiskelusysteemeihin tottuminen vei oman aikansa. 

 

University of Abertay Dundee, UK

opetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 18.1.2010-25.5.2010
opiskeluala: European Business LawYleistä
Vaihtoaika kului todella nopeasti. Löysin varsin helposti kavereita erityisesti vahtareista ja meillä oli yhdessä todella mukavaa. Bileet olivat unohtumattomia! Opiskelu itsessään oli välillä puuduttavaa. Viikkorutiineihin kuului muutamat oppitunnit sekä tutoriaalit, joissa keskustellen käytiin ryhmänä läpi opittuja asioita. Itse pidän enemmän Lapin yo:n oikiksen itsenäisestä opiskelutavasta. Kursseista läpi päästäkseni minun piti osallistua yhteen tenttiin sekä kirjoittaa viisi esseetä (2000-2500 sanaa). Esseiden kirjoittaminen voisi muuten olla helppoa, mutta yliopistossa vaaditaan Harvardin mallin mukaista referenssityyliä. Eli kaikki lähteet, joita käytti apuna, piti tarkasti mainita referensseissä. Työt nimittäin skannataan plagiarismin estämiseksi. Suoriuduin töistä loppujen lopuksi kuitenkin varsin kivuttomasti. Oppitunneilla ja tutoriaaleilla läsnäolevista kerätään listää ja läsnäoloa siis edellytetään. Omalta osaltani varsinaiset pakolliset läsnäolot loppuivat jo huhtikuussa, jonka jälkeen edessä oli enää kurssitöiden tekoa. Aikaa siis jäi runsaasti kavereiden kanssa juhlimiseen ja matkusteluun. Matkustella kannattaa erityisesti bussilla, sillä se on todella halpa tapa matkustaa. Jos kuitenkin haluaa matkustella pohjoisessa ja nähdä luontoa, linnoja, tislaamoja yms., kannattaa vuokrata auto, sillä se on varsinkin useamman henkilön osallistuessa matkaan varsin edullinen tapa matkustaa. Kannattaa rohkeasti osallistua vaihtareiden bileisiin ym. tilaisuuksiin, sillä juuri muiden vaihtareiden kanssa oleskelu tekee vaihtokokemuksesta hauskan ja unohtumattoman. Opiskelu tulee hoidettua siinä sivussa.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Saapumisestani lähtien opiskelijapalvelut antoivat apua kaikissa köytännön järjestelyissä. Saapuville vaihto-opiskelijoille järjestettiin yhteinen orientaatiotilaisuus, jossa kerrottiin yleisesti yliopiston palveluista ja siellä opiskelusta. Lisäksi oma instituutioni Dundee Business School esitteli omaa toimintaansa ja tulevia kursseja.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa sai tarvittaessa kunkin kurssin vastaavalta opettajalta sähköpostitse tai henkilökohtaisesti. Lisäksi oman koulutusohjelmani vetäjä antoi tarvittaessa neuvontaa opintoasioissa. Yliopiston kirjaston opiskelijapalvelut antoi lisäksi ystävällistä opastusta yleisiin opiskeluasioihin liittyen (tiedonhaku, referenssitekniikka yms.)

Asuntoasiat
Sain hyväksymiskirjeen vasta niin myöhään, etten ehtinyt saada asuntoa yliopiston kautta. Siellä asuntoja välittää asunnonvälitystoimisto, jossa hakemuksen täyttämällä pääsee asuntojonoon. Yliopiston asuntoloista tutustuin Meadowsideen, Courthouse Apartmentsiin ja lisäksi Victoria Chambersiin. Näistä voisin suositella Meadowsidea, jos haluaa kohtuuhintaiseen, mutta toimivaan asuntoon. Asuntoon kuuluu yhteinen keittiö ja oma huone sekä kylpyhuone. Itse löysin asunnnon paikanpäällä CRM-opiskelijajärjestön The Hub- asuntolasta. Myös siellä asuntoon kuuluu oma huone ja kylpyhuone sekä yhteinen keittiö + olohuone. Asunto oli mielestäni varsin viihtyisä, joten voin suositella Hubissa asumista. Huono puoli on se, että asunnon joutuu maksamaan koko asumisajalta etukäteen. Asunnon vuokraan kuuluu sähkö ja vesi. Yksityiseltä puolelta asunnon hakeminen on vaikeaa ja pitkälti asunnon saanti riippuu välittäjästä. Vuokrasopimus pitää aina tehdä yksityisellä puolella kuudeksi kuukaudeksi, joten se voi olla ongelma lyhyemmän ajan maassa oleskeleville. Lisäksi välittäjät saattavat vaatia aikaisemman vuokranantajan ja pankin suosituskirjeitä. Lisäksi on pitkälti asunnon omistajan hyväksymisestä kiinni, pääsetkö vuokralaiseksi. Joten suosittelisin asumisessa asuntolavaihtoehtoja, sieltä löytyy myös helposti kavereita ja parhaat bileet!

Kirjasto
Kirjastossa on avarat tilat, joista löytyy tietokoneluokkia sekä hiljaisia paikkoja opiskelua varten. Lisäksi opiskelupalvelut sijaitsevat kirjastossa. Ainakin lakiopiskelijalle kirjastosta löytyi riittävästi kirjoja, tarvittaessa voi käydä lainaamassa myös kaupungin toisen yliopiston, Dundee Universityn, kirjastosta.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kirjastossa on saatavilla niin paljon koneita, että aina pääsi tarvittaessa koneelle. Lisäksi siellä voi kätevästi pikkurahalla tulostaa opiskelumateriaalia yms.

Ruokailu
Yliopiston Unionilla voi käydä syömässä, siellä on saatavilla erilaisia panineja, burgereita, pizzaa yms. Ruoka on kuitenkin, kuten Skotlannissa yleensä, rasvaista ja yksipuolista, jotta en suosittele käymään jatkuvasti Unionilla syömässä vaan kannattaa mieluummin joko tehdä ruoka itse tai käydä kaupungilla syömässä.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
500 £

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Suosittelisin yliopiston kuntosalia, jossa alle 20 punnalla voi kuntoilla koko lukukauden. Laitteet ovat uusia ja sali on muutenkin viihtyisä. Käytin salia varsin paljon. Yliopiston eri urheilukerhot tarjoavat lisäksi eri lajivaihtehtoja, kuten sulkapalloa ja tennistä. Lisäksi Dundeessa voi käyttää uimahallia, mennä keilaamaan, pelata biljardia yms. Jos jalkapalloa tykkää katsella, kannattaa mennä yliopiston omaan Sporttibaariin, jossa pelejä näkee isolta screeniltä.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Sopivan kokoinen kaupunki (n. 150 000 asukasta), josta löytyi tarvittavat palvelut ja viihdemahdollisuudet. Kaupungilla oli yölläkin turvallista liikkua. Ihmiset olivat varsin ystävällisiä, auttoivat aina tarvittaessa. Erityisesti vaihto-opiskelijat pitivät keskenään tiiviisti yhteyttä, oli riittävästi bileitä ym. paikkoja, joissa tutustua uusiin kavereihin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Skotlannissa ei aina kaikki toimi niin kuin Suomessa on tottunut odottamaan. Byrokratia on varsin usein puuduttavaa ja rakenteet ovat jäykät. Lisäksi ruokaan ehtii kyllästyä jo muutamassa kuukaudessa.

University of Abertay Dundee, Skotlanti

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.08 - 22.05.09
opiskeluala: oikeustiede


Yleistä
Aluksi tarkoitukseni oli lähteä Abertay Dundee-yliopistoon vain syyslukukaudeksi, mutta jo parin ensimmäisen viikon aikana päätin pidentää vaihtoaikaa kahden lukukauden pituiseksi. Päätös oli hyvä, sillä aluksi aikaa menee siihen että oppii paikalliset systeemit ja tavat. Kokonaisuudessaan vaihtokokemukseni oli erittäin positiivinen ja hyvä. Kuitenkin itse paikallinen opetussysteemi ei aina tuntunut mielekkäältä. Lähiopetusta oli per aine vain pari tuntia viikossa ja jokaiselle tunnille olisi pitänyt lukea valtavat määrät asioita ja kuitenkin tunneilla asiat käytiin läpi pintapuolisesti. Suomessa olen tottunut että lakiopiskelussa paneudutaan yksityiskohtaisesti asioihin ja tuolla kosketus asioihin jäi pintapuoliseksi. Joka tapauksessa englannintaitoni kehittyi huimasti. Opiskelupalvelut pelasivat hyvin ja henkilökunta oli auttavainen ja ystävällinen. Suosittelisin Abertay Dundee-yliopistoon lähteville hankkimaan asunnon yksityisiltä markkinoilta. Itse asuin yliopistoasuntolassa ja vuokra oli todella kallis verrattuna itse asumistasoon. Skotlannissa bussilla matkustelu eri kaupunkeihin on edullista, joten vaihdon aikana kannattaa ehdottomasti kierrellä paikkoja. Kohdeyliopistossa on paljon vaihto-opiskelijoita eri maista, joten siellä tutustuu helposti uusiin ihmisiin eri kulttuureista.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vaihtokohteessa sai hyvää ja auttavaa kohtelua, orientaatio-ohjelmaa oli hyvin järjestetty.

Opintoneuvonta
Opintoneuvonta oli ihan riittävää.

Asuntoasiat
Asuin ykiopistoasuntolassa ja huoneen hinta oli todella kallis asumisen laatuun verrattuna. Suosittelisin muille samaan vaihtokohteeseen lähteville vuokraamaan yksityisiltä markkinoilta, jos haluaa saada rahoilleen vastinetta.

Kirjasto
Kirjasto oli hyvä ja palvelu oli auttavaista ja ystävällistä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Oli järjestetty hyvin, kirjastossa oli useita paikkoja, missä sai käyttää tietokonetta.

Ruokailu
Yliopistolla ei ollut varsinaista ruokalaa, mutta student centerissä oli kahvila/baari, josta sai pientä purtavaa. Myös voileipiä sai ostaa alakerran myymälästä. Taso oli ihan ok.

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n. 700 euroa

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Matkustelumahdollisuudet Skotlannissa olivat hyvät, bussilla matkustaminen on todella edullista, yliopistolla on myös kuntosali ja muita vapaa-ajan kerhoja (en itse osallistunut).

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Ihmiset olivat ystävällisiä ja siellä oli paljon eri maista kotoisin olevia vaihto-opiskelijoita, kohdemaassa oli myös mukava matkustella ympäriinsä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Opetus ja opiskelusysteemi oli erilainen verrattuna Lapin yliopistoon. Kohdeyliopistossa piti kirjoittaa paljon esseitä ja opetus ei ollut niin tasokasta kuin Lapin yliopistossa siinä mielessä että opetuksessa kahlattiin suuret määrät asioita läpi, mutta asioihin ei perehdytty yksityiskohtaisesti, vastuu jätettiin opiskelijan hartioille. Lapin yliopiston lakiopetuksessa käsitellään asioita yksityiskohtaisemmin.
University of Abertay Dundee, Skotlanti

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 7.1. - 21.5.2009
opiskeluala: oikeustiede


Yleistä
Opiskelin Dundeessa kevätlukukauden 2009, tammikuusta toukokuuhun, viimeinen tentti oli 18.5. Suurin osa kursseista suoritettiin coursework-tyylisesti kirjoittamalla annetuista aiheista kaksi esseetä (yleensä 2 500 sanaa), ja kahdesta kurssista oli yhden esseen lisäksi tentti. Opiskelutyyli sisälsi paljon itsenäistä opiskelua. Ehdin kevään mittaan matkustelemaan suhteellisen paljon, lähinnä ympäri Skotlantia, mutta hyvin sai myös opinnot hoidettua. Voin hyvin suositella Dundeeta ja Skotlantia muillekin, itse viihdyin tosi hyvin ja jälkeenpäin harmittelin että lähdin vain yhdeksi lukukaudeksi enkä koko vuodeksi.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Ennen lukukauden alkua järjestetty vastaanotto, jossa mm. tehtiin opintosuunnitelma uusiksi, ja saatiin käytännön neuvoja oli selkeä ja hyvä. Tuutorit esittelivät yliopiston lyhyesti. Samoin oikeustieteen tiedekunnan järjestämä orientaatio oli tarpeellinen. Muuten mitään sen kummempaa tuutorointia yms. ei ollut yleisesti, mutta apua olisi saanut jos olisi tarvetta ollut.

Opintoneuvonta
Jouduin käymään opintosuunnitelman teon jälkeen oikeustieteen tiedekunnan kautta vielä muuttamassa valittuja kursseja, ja sitä kautta erittäin hyvin sai asiat hoidettua. Muuten ei ollut tarvetta sen enemmän opintoneuvonnalle.

Asuntoasiat
Asuntotoimistolla jouduin käymään muutamaan otteeseen, ja he auttoivat aina nopeasti. Asunto oli hyvä, suihkun kanssa joitakin ongelmia välillä (kuuma vesi katkesi muutaman kerran).

Kirjasto
Kirjasto oli iso, ja tärkeintä itselle kun ei ollut nettiyhteyttä kotona, että tietokoneelle pääsi aina hyvin. Kirjoja ei ollut rajattomasti tarjolla ja olivat joskus aika vanhoja. Mutta oli mahdollisuus käyttää myös Dundeen toisen yliopiston kirjastoa, jossa oli mm. enemmän oikeustieteen kirjallisuutta.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kirjastossa käytin tietokonetta, olin tyytyväinen niiden toimintaan. Tulostaminen oli 5 penceä/sivu.

Ruokailu
Yliopiston opiskelijaravintolassa eli unionilla oli halpa lounas, keitto oli alle pari puntaa ja hampurilaiset yms. noin neljä puntaa. Ruoka oli ihan hyvää.

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
500 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Dundee kaupunkina ei ollut vilkkain mahdollinen, ja monesti viikonloppuisin matkustettiinkin tutustumaan Skotlantiin. Glasgow ja Edinburgh ovat alle parin tunnin matkan päässä. Mutta Dundee on kuitenkin suht iso kaupunki, eli kaikki peruspalvelut on hyvin, elokuvateatteri, uimahalli jne. Yliopistolla on kuntosali, ja muutenkin tarjontaa liikunnan suhteen.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Skotlanti oli todella ihana paikka, ja ihmiset olivat kaikkiaan todella ystävällisiä, joskus ei tarvinnut kuin seistä kadunkulmassa vähän aikaa, niin jo tultiin kyselemään että mihinkä ollaan menossa ja voiko auttaa. Oli hienoa tutustua joihinkin paikallisiin niin pääsi kuuntelemaan skottiaksenttia, joka oli kyllä myös alkuun elämys. :)

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Välillä sateinen ja tuulinen sää harmitti vähän, vaikkakin kevättä kohti oli aurinkoistakin.


University of Aberdeen, Iso-Britannia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 20.9.2006 - 14.6.2007
opiskeluala: kansainväliset suhteet


Yleistä
Olin toisen vuoden samassa yliopistossa ja tämä vuosi oli ihan erilainen kokemus. Varmasti vaihtokokemukseesi vaikuttavat millaisen ystäväpiirin löydät vaihtopaikasta. Asuin ensimmäisenä vuonna tutustuvani tytön kanssa, joten tuntui todella kotoisalta, kun tunsin jo ihmisiä entuudestaan, mutta tapasin myös paljon uusia ihmisiä. Kannattaa tutustua toisiin vaihto-oppilaisiin, joiden kanssa on helppo tutustua paikkoihin. En kokenut niin paljon uusia asioita, koska olin jo matkustellut niin paljon edellisenä vuonna.

Tänä vuonna pystyi syventymään opiskeluihin paremmin. Asuin myös skottilaisten tyttöjen kanssa, joten vapaa-ajan vietto heidän kanssaan oli täysin erilaista kuin erasmus-ryhmässä. Yliopistossa on paljon hyviä kursseja, joista voi valita melkein mitä vain. Olin erittäin tyytyväinen kaikkiin käymiini kursseihin. Vaikka kuulinkin muilta ettei opetustilanne ole yhtä hyvä kaikissa tiedekunnissa.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vastaanottoon en ehtinyt ja muuta orientaatiota ei ollut.

Opintoneuvonta
Omalta adviserilta sai tietoa ja apua aina kun tarvitsi.

Asuntoasiat
Kaverit oli vuokrannut jo asunnon valmiiksi, joten minun ei tarvinut etsiä sitä ollenkaan.

Kirjasto
Kirjastosta löytyi kaikki tarpeellinen. Kattava kirjasto.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Atk-tiloja oli paljon, jos osasi etsiä, aina löytyi vapaa kone.

Ruokailu
Yliopistolla on useita ruokailumahdollisuuksia, kuten esim. subway. Kävin usein lounaalla kahvilassa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
alle 300 puntaa

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Koulun omissa klubeista löytyy varmasti jotain kiinnostavaa jokaiselle. Yliopistolla on erittäin edullinen kuntosali ja ohjattuja liikuntaryhmiä. Kaupungissa on elokuvateattereita, livemuusiikkia oli joka ilta.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Pidin yliopistosta, vanhasta arkkitehtuurista, kurseista, palveluista ja luennoista. Siellä oli mukava tunnelma yleisesti, avoimista ja ystävillisistä ihmisistä. Mukava oli myös, että illanviettopaikoista oli varaa valita ja siellä oli myös suurimmaksi osaksi hyvä ilmapiiri. Skotlannissa on myös paljon kauniita paikkoja missä voi vierailla.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Aiemmin olin asunut yliopiston asuntolassa, jossa en nähnyt skottilaista elämää, muuta kuin opiskelijoiden kautta. Vaikka hillheadin huoneet olivat karut, niin lämminhenkiset ihmiset tekivät siitä mukavan asuinpaikan. Tänä vuonna asun yliopiston ulkopuolella, ja tulin enemmän tietoiseksi kaupungin vaarallisista seuduista. Yliopiston lähellä olevilla kauduilla liikkui pelottavan näköisiä tyyppejä, esim. huumehörhöjä, joten illalla liikkuminen ei ollut yksin mahdollista ja joskus päivälläkin tuntui turvattomalta.University of Aberdeen, Skotlanti

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 22.9.08 - 19.12.08
opiskeluala: social sience


Yleistä
Olin vaihdossa Skotlannissa, Aberdeenin yliopistossa. Hyväksymispäätöksen pitkällisen odottelujen jälkeen kaikki käytännön asiat hoituivat melko nopeasti ja lensin Aberdeeniin 19. syyskuuta. Ensimmäinen viikko oli pelkkää tutustumista johon kuului muutama info, mutta lukemattomia bileitä ja muuta tutustumistoimintaa. Itse koin tuon viikon todella turhaksi sillä ei ollut oikein mitään tekemistä. Ensimmäisen viikon palloilun jälkeen opinnot luennot ja muu opetus alkoi. Kursseihin sisältyi normaalisti kaksi tuntia luentoja viikossa, mikä tarkoitti yhtä tuntia kerrallaan!!! (suhteellisen eriä mihin tottunut kotiyliopistossa, jossa yhdet luennot voivat olla jopa kuuden tunnin mittaisia!) Tämän lisäksi kursseihin kuului ns. tutorointi tunti, mikä tarkoitti pienryhmä opetusta. Omassa ryhmässäni oli vaihtelevasti n. kolme henkilöä ohjaajan lisäksi mikä olikin hyvin pienryhmäopetusta! Nämä tunnit olivat pakollisia eikä poissa voinut olla kuin maks kaksi kertaa. Suurin ero tottumaani oli erilainen systeemi, mikä tarkoitti, että kokeita tai muita testejä ei minulla ollut koko vaihdon aikana yhtään. Myös kaavamaisuus häiritsi Suomen omavalintaiseen ja vapaaseen systeemiin tottunutta. Kaikki tekivät samat kurssit yhtäaikaa jne. Loppukokeet ovat sitten ns. koeviikoilla. Toinen vastaavasti positiivinen asia oli kursseilla kuuluvat esitelmien pidot. Jokaisella kurssilla täytyi pitää ainakin yksi esitelmä luokan edessä mikä varmasti kehitti esiintymistaitoja. Mielestäni opiskelu oli huomattavasti rennompaa kuin Suomessa, tai ainakin mihin itse olen tottunut. Tämä johtui juuri tenttien puuttumattomuudesta mihin politiikkatieteiden opiskelijana olen tottunut. Majoitus oli asuntolatyyppinen, mikä tarkoitti valtavaa opiskelijakampusta. Asunnot olivat kaukana Suomen tasosta ja minullakin oli vain pieni huone jossa silti onneksi lavuaari. Vessat ja suihkut käytävällä. Majoitukseeni kuului aamupala ja illallinen, joka jäi reilusti Suomen loistavien kouluruokien tason alle. Yliopistossa oli lukemattomia yhteisöjä, joihin pystyi liittymään muutaman punnan jäsenmaksulla. Itse liityin kv-yhteisöön ja tanssiyhteisöön. KV-yhteisö järjesti useita retkiä ympäri Skotlantia, ja itse osallistuin kolmeen niistä. Retket olivat edullisia ja oli mukava tutustua muihin vaihtareihin! Muut kv opiskelijat olivatkin koko vaihdon mielenkiintoisin anti. Totta tykkäsin myös yliopistokampuksen kapeista kujista, ja Harry Potter tyylisestä yliopistomme päärakennuksesta, joka oli 1400-luvulta. Kokonaisuudessaan vaihto oli kaikkinen hankaluuksineenkin hieno kokemus. Kannatti lähteä!


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Alkuinfo ei tuonut mitään uutta etukäteen lähetyn Erasmus oppaan lisäksi.

Opintoneuvonta
Henkilökohtainen opintotuutorini (pääaineeni professori) hyväksyi aluksi suunnittelemani opinnot, jotka siis muuttuivat täysin. Hän oli aluksi hyvin saatavilla, mutta en myöhemmin saanut enää yhteyttä/kontaktia.

Asuntoasiat
En saanut hakemaani soluasuntoa vaan asuntooni kuului ruoka. Asunto oli kaukana Suomen tasosta. Asunto-toimisto oli helposti lähestyttävä ja auttava.

Kirjasto
Toimi ok, kurssikirjoja sieltä oli vaikea saada mikä käytännössä tarkoitti kirjojen ostamista itselle. Kirjastoon ei päässyt kuin opiskelijakortilla mikä aiheutti muutaman kerran ongelmia.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Erittäin hyvä.

Ruokailu
Hoitui majoituksen puolesta.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
900 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Urheilumahdollisuudet olivat hyvät, samoin yöelämä oli suht. monipuolista.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Iso yliopisto verrattuna Lapin Yliopistoon. Monta tuhatta ulkomaista opiskelijaa.University of Aberdeen, Iso-Britannia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 18.09.2007-07.06.2008
opiskeluala: Kansainväliset suhteet (ja saksan kieli)Yleistä
Vaihto-opiskeluvuosi oli mainiota aikaa, jota olen jo ehtinyt kaivata kerran jos toisenkin. Mielenkiintoiset kurssit, hyvä opetus ja englanniksi opiskeleminen olivat hienoja juttuja. Vieraassa maassa ja erilaisessa kulttuurissa eläminen sai välillä ikävöimään kotia, mutta useimmiten se tuntui hauskalta seikkailulta, joka antoi valtavasti uutta energiaa itselleni. Erityisen vaihtoajastani tekivät kuitenkin ihmiset ympärilläni. Niin paikalliset kuin ympäri maailmaa tulleet. Vapauden huumaa, oman itsensä ylittämistä (englanti ei ole ikinä ollut vahvin taitoni, mutta silti pärjäsin hyvin), hienoja uusia ihmissuhteita. Siinä lyhyesti vaihtovuoteni, vaikka hirmuisen paljon muutakin tuona aikana sattui ja tapahtui.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Olisin kaivannut henkilökohtaisempaa tuutorointia ja enemmän orientaatio-ohjelmaa esim. Erasmus-opiskelijoille. Alussa oli orpo olo, ennen kuin itse löysi ystäviä ja pääsi jyvälle koko hommasta.

Opintoneuvonta
Ok. Asiat selvisivät, ennemmin tai myöhemmin.

Asuntoasiat
Yliopisto järjesti asunnon kaikille Erasmus-opiskelijoille. Kuuden hengen alkeellisessa solussa asumisesta en ikinä Suomessa maksaisi noin hurjasti (n. 400 e), mutta maassa maan tavalla. Halvemmalla ei toisaalta varmasti kukaan päässyt ja hyvä, että sai katon pään päälle ilman että asuntoa joutuisi itse jahtaamaan omasta kotimaasta käsin.

Kirjasto
Kirjasto oli suht kovassa käytössä, hyödyllinen paikka minulle. Henkilökunta oli aina valmiina auttamaan. E-kirjasto tuli myös tutuksi, sieltä löytyi uudemmat artikkelit.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Hyvät. Helpdesk auttoi tarvittaessa. Yliopistoalueella sekä yliopiston asuntoloissa oli ilmainen langaton internet. Se oli loistava juttu!

Ruokailu
Tästä ei hirveästi heru pisteitä Aberdeenille. Kouluruokailu oli suht kallista, ruoan taso vaihteli. Tosin plussana ruokalan siisteys ja suuri ateriavalikoima.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n. 700 euroa.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Yliopistolla oli jos jonkinlaista järjestöä ja harrastuskerhoa. Vapaa-ajan mahdollisuudet olivat hyvät.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Loistavat ihmiset ja ilmapiiri. Ainakin kv-suhteiden opetus oli hyvää. Ulkomaalaisiin suhdaudutaan positiivisesti.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Aberdeen on melko kallis kaupunki opiskelijalle. Kaupunki on erittäin harmaa, mikä pisti heti silmään. Brittisää on sadepainotteinen. Mutta: hyvät puolet voittaa selvästi tässä kisassa!


University of Aberdeen, Iso-Britannia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.7.08 - 12.06-09
opiskeluala: sosiologia, social anthropology, international relations

Yleistä
Vaihtovuotta en vaihtaisi pois vaikka Aberdeen ei olekkaan minun kaupunkini. Olisi pitänyt ottaa enemmän selvää paikasta ennen valinnan tekemistä. Kaikkiaan vuosi oli kuitenkin erittäin antoisa ja opettavainen. Skotlanti on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka mutta Aberdeenia parempia paikkoja asua ovat Edinburgh ja Glasgow. Aberdeenistä pääsee lautalla kätevästi pohjois skotlannin saaristoon.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Orientaatioviikon aikana käytiin läpi kaikki tarvittava. Vaihto-opiskelijoille oli yleisiä infotilaisuuksia ja monenlaisia tapahtumia.

Opintoneuvonta
Erittäin hyvä, opettaja tuuttori oli aina tavoitettavissa

Asuntoasiat
Erittäin huono. Erittäin suuri osa opiskelijoista majoitettiin hotelliin pariksi ensimmäiseksi viikoksi vaikka tyhjiä opiskelija-asuntoja oli vapaana.Opiskelija asuntolat olivat erittäin huonokuntoisia (home,hygienia,lämmitys ja ötökkä ongelmia) ja erittäin kallitta. Jouduin muuttamaan opiskelija-asunnosta sovitua aiemmin lutikoiden vuoksi.

Kirjasto
Erittäin kattava kirjasto jossa hyvä palvelu.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
kohtuullisesti yleisiä koneita ja atk tuki kohtalainen.

Ruokailu
Hintavaa. Suurin osa opiskelijoita teki omat ruokansa opiskelija asuntoloissa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
500

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Aberdeenissa aika huonot muuhun skotlantiin verrattuna. yliopisto tarjoaa todella paljon kaikkea edullista toimintaa (jokaiselle jotakin). Vaihto opilaille järjestetään retkiä ympäri vuoden.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Yliopisto oli loistava ja tarjosi paljon mielenkiintoista tekemistä.


Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Aberdeen ei ole kaupunkina paras paikka asua enkä siellä viihtyisi vuotta pidempään. Opiskelija asuntolat olivat kehnoja.
sivun alkuun