University of Abertay Dundee, Iso-Britanniaopetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 12.09.11-25.05.2012
opiskeluala: Eurooppalainen business oikeus

Yleistä
Opiskelu Abertay Dundeen yliopistossa oli hieman erilaista kuin Lapin yliopistossa. Opetusta oli säännöllisemmin ja ehkä vähän enemmän kuin Lapin yliopistossa. Luentoja oli viikossa noin 10 tuntia ja joka toinen viikko meillä oli tutoriaaleja, joissa opettaja kyseli meiltä luennoilla käsitellyistä asioista. Enimmäkseen kurssien suorittaminen oli esseiden kirjoittelua, mutta meillä oli myös yhteensä kolme tenttiä sekä yksi debatti, jossa väiteltiin parin kanssa. Toisella lukukaudella valitsin kurssin, jossa tehtiin projekti itse valitsemasta aiheesta. Välillä esseiden kirjoittaminen tuntui rankalta ja kesti jonkun aikaa ennen kuin ymmärsin, millaisessa muodossa ja minkä tyylisiä esseitä meiltä odotetaan. Valmistujaiset Skotlannissa on varmasti hieno kokemus ja ulkomainen tutkinto näyttää hienolta cv:ssä. Kun tulin Skotlantiin, ensimmäiset viikot olivat todella rankkoja, hyvästä orientaatioviikosta huolimatta. Kaikki oli uutta ja tietysti myös koti-ikävä vaivasi. Lisäksi, kun ensimmäisenä opiskeluviikkona meille kerrottiin, mitä kaikkea meidän pitää millekkin kurssille tehdä, olo oli hieman epätoivoinen. Kuitenkin, kun arki pääsi käyntiin, asiat lähtivät rullaamaan omalla painollaan ja pian Skotlannissa asuminen ja opiskeleminen tuntui normaalilta. Kieleen totuin parissa kuukaudessa, eikä lukeminen ollut sitten enää niin hidasta. Sain paljon kavereita asuntolan kautta ja tietysti myös omalta luokaltani. Tapasin noin kahdeksan suomalaista Dundeessa, mutta enimmäkseen vietin aikaa muunmaalaisten kanssa, mikä oli hyvä, sillä englantia tuli puhuttua paljon enemmän. Syksyllä oli todella paljon bileitä ja illanviettoja, mutta keväällä tahti hieman hiljeni. Yksi asia, jota Skotlannissa kannattaa koittaa on Ceilidth, skotlantilainen kansantanssi. Iltaisin järjestetyissä Ceilidth-juhlissa tanssittiin skotlantilaisia tansseja, syötiin ja juotiin. Vuosi meni todella nopeasti ja olin todella tyytyväinen, etten lähtenyt vaihtoon vain puoleksi vuodeksi. Suosittelen Skotlantia ja University of Abertay Dundee:ta sellaisille ihmisille, joilla on kohtuullisen hyvä englannin taito ja jotka haluavat käyttää vaihtovuoden järkevästi opiskeluiden kannalta. Vaikka opiskelua on paljon, myös vapaa-aikaa jää hyvin, joten juhliminen ja matkustaminen on mahdollista.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua minulle lähetettiin todella paljon informaatiota vaihtoa koskien, mistä olin positiivisesti yllättynyt. Meillä oli oma opettajatuutori, joka piti meille ehkä yhteensä noin kolme rupeamaa, joilla tutustuttiin opiskelutyyleihin Abertay Dundeen yliopistossa ja käytiin läpi käytännönasioita, kuten kurssien vaihtoa yms. Ennen varsinaisen opiskelun alkua meillä oli orientaatioviikko, jonka aikana oli erilaisia infotilaisuuksia, yliopiston avajaisseremonia, yliopisto-kampuksen ja kaupungin esittelykierroksia ja juhlia. Olin todella tyytyväinen orientaatioviikkoon ja kaikkiin tapahtumiin sen aikana. Infotilaisuuksista saimme monenlaisia tervetuliaispaketteja, joissa oli kaikenlaista tarpeellista tavaraa. Orientaatioviikolle oli järjestetty tila, jossa oli mahdollisuus käyttää internetiä ja kysyä kysymyksiä opiskelusta tai Dundeessa asumisesta ym. Internetin käyttömahdollisuus. Rekisteröintitilaisuus oli noin puolitoista viikkoa tulosta ja siellä vahvistettiin kurssivalinnat, jaettiin opiskelijakortit ja tunnukset yliopiston systeemeihin ja internetiin, sekä opastettiin kirjastoasioissa. Kaiken kaikkiaan orientaatioviikko oli todella hyvin järjestetty, informaatiota oli enemmän kuin tarpeeksi ja tunsin oloni tervetulleeksi.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa olisi ollut tarjolla opettajatuutorin ja opiskelijapalveluiden taholta.

Asuntoasiat
Vuokrasin soluasunnon Meadowside Halls'sta, yhdesta yliopiston asuntoloista. Hakuprosessi oli helppo ja sain paljon infopaketteja asuntolassa asumisesta. Sijainti oli loistava, keskellä kaupunkia ja 100 metrin päässä yliopistosta. Mutta toisaalta miinuspuolena oli melko kallis vuokra muihin yliopiston asuntoloihin verrattuna, n.415 puntaa. Halvemmat asuntolat olisivat olleet hieman kauempana. Minulla oli oma huone, vessa ja suhku, mutta keittiön jaoin 8 kämppiksen kanssa. Tykkäsin järjestelystä kovasti, sillä tällä tavalla tutustuin skotlantilaisiin ja muun maalaisiin kämppiksiini helposti ja sain heti hyviä kavereita. Jotkut tekivät niin, että tulivat Dundeehen viikkoa ennen opiskeluja ja etsivät yksityistä asuntoa paikan päällä. Jotkut yksityisistä asunnoista olivat hieman asuntoloita halvempia. Kuitenkin, jos haluaa päästä helpolla ja selvitä ilman asuntostressiä, kannattaa ottaa huone asuntolasta, sillä yksityisiä asuntoja on etukäteen hankalaa etsiä Suomesta päin.

Kirjasto
Abertay Dundeella on iso hieno kirjasto yliopiston päärakennuksen vieressä. Kirjastossa on neljä kerrosta, ja sieltä löytyy paljon tietokoneita, tulostus- ja skannausmahdollisuus, ryhmätyöhuoneita ja työpöytiä. Oikeustieteellinen kirjakokoelma löytyy neljännestä kerroksesta. Kirjoja oli melko kattavasti, mutta ne loppuivat useasti kesken, kun yhtä kirjaa saattoi olla vain muutama kopio. Kaupungin toisella yliopistolla, Dundee University, on oma lakikirjasto, josta löytyy enemmän kirjoja.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kirjastossa on paljon tietokoneita, joita voi käyttää. Kuitenkaan nettiin ei pääse edes kirjastossa, ennen kuin opiskelija on virallisesti rekisteröity yliopiston opiskelijaksi. Myös yliopistossa on atk-luokkia. Kaikki saavat oman sähköpostiosoitteen, jossa alkuosana on opiskelijanumero. Sitä kannattaa alkaa seuraamaan heti, sillä meille tuli sinne tärkeätä informaatiota alusta alkaen. Omilla tunnuksilla kirjaudutaan myös opiskeluportaaliin, jossa voi hoitaa vuokra-asiat, palauttaa kurssityöt sekä ladata luentojen power point -esitykset. Systeemi oli aika helppokäyttöinen.

Ruokailu
Yliopistolla ei ollut omaa ruokalaa, vaan itse päärakennuksessa oli pelkästään välipala-automaatteja, joista pystyi ostamaan sipsiä, limukkaa ja suklaata. Tien toisella puolella sijaitsevasta ylioppilaskunnan rakennuksesta löytyy kuitenkin kahvila ja ravintola, josta pystyi tilaamaan hampurilaisia, panineja, keittoa ym., sekä pieni kioski, jossa myytiin kolmioleipiä ja muuta syötävää. Kävimme useasti pubissa syömässä, kun siellä oli melko halpaa syödä ja ruoka oli hyvää.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Yliopistolla oli tarjolla paljon urheilumahdollisuuksia, mm. jumppatunteja, zumbaa ja itsepuolustusta. Lisäksi yliopistolla oli oma jalkapallojoukkue, tanssitiimi, koripallo- ja uintijoukkue ym. Yliopiston ryhmäliikuntatunnit ja salin käyttö oli melko halpaa. Lisäksi kaupungissa on tarjolla paljon muita jumppatunteja, jotka ovat edullisia Suomen hintoihin verrattuna. Dundeessa on paljon yökerhoja, pubeja ja baareja. Ylioppilaskunta omistaa kolme baaria, joissa on todella edullista ja niissä järjestetään paljon opiskelijabileitä. Ylioppilaskunnan sporttibaarissa on myös mahdollista pelata biljardia ja katsoa jalkapallo- ja muita urheiluotteluita. Myös muut pubit ja baarit ovat edullisia Suomeen verrattuna ja niissä järjestetään paljon opiskelijabileitä, joissa hinnat ovat vieläkin halvemmat. Koska Dundee on opiskelijakaupunki yöelämä on aika vilkasta. Ylioppilaskunta järjestää vuoden aikana vaihto-opiskelijoille matkoja ympäri Skotlantia ja Iso-Britanniaa. Matkat ovat melko edullisia ja niiden kautta pääsee helposti tutustumaan nähtävyyksiin. Shoppailumahdollisuudet ovat melko hyvät. Hintataso on ehkä hieman matalampi kuin Suomessa. Etenkin Edinburghissa ja Glasgowssa on hyvä valikoima kauppojen suhteen, mutta Dundeessakin on paljon hyviä kauppoja. Junalla/ bussilla matkustaminen on halpaa, jos matkat varaa ajoissa. Kuitenkin lähtöpäivänä lippujen ostaminen saattaa osoittautua kalliiksi. Edinburgh ja Glasgow ovat lähellä Dundeeta, joten niissä on helppo käydä.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
- Vaihto-opiskelijoiden orientaatio on hyvin järjestetty - Hallinnolliset asiat hoituvat vaikeuksitta - Kohtuullisen edullinen hinta-taso - Kokonainen tutkinto vuodessa ja valmistujaiset heinäkuussa - Monia eri kansallisuuksia samalla luokalla (Meidän luokassa oli pelkästään vaihto-opiskelijoita) - Tähän vaihto-ohjelmaan on helppo päästä - Asuntola-huoneen hankkiminen on helppoa, monta vaihtoehtoa

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

- Opetuksen taso ei aina ollut kovin laadukasta - Paljon esseiden kirjoittamista