University of Alaska Fairbanks, USA


opetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 19.01.2010 - 24.05.2010
opiskeluala: Native Art (history, studio, performance), Metalsmithing&Jewelry, Field Artists of the NorthYleistä
Oma vaihto-opiskeluaikani oli kiireinen, opiskelutahti on jotenkin selkeämpi, tiukempi, motivoivampi tässä koulussa. Ehkä myös se vaikutti asiaan, että tietää olevansa siellä vain määräajan. Työtilat koululla olivat mieleeni samoin kuin työajat; koululla sai työskennellä koska vain (ovikoodit luokkiin) ja tiloja käyttää aina kun se ei muuta opetusta häirinnyt ja usein pienien ryhmäkokojen ansioista muidenkin tuntien aikana (taideaineissa) sai tehdä omia töitään. Opiskeluympäristö on lämminhenkinen ja taiteiden tiedekunnan yksikkö monipuolinen ja opettajat auttoivat omaehtoisesti myös työaikansa ulkopuolella/päätyttyä, kukaan opettajista ei "mennyt karkuun" tai yrittänyt näyttää kiireiseltä, mikä tunne valitettavan usein tulee kotimaan opiskeluissa! Ehkä tästä johtuen tämä opettajuuden taso oli jopa yllättävän postiivinen kokemus. Campuksella opiskelijoita kyyditsevät lähes kokoajan (joskus hyvinkin kylmien olosuhteiden vuoksi) ilmaiset, lukukausimaksuihin sisällytetyt, Shuttlebussit, vaikka välimatkat ovatkin lyhyet. Niiden aikataulujen päätyttyä illalla voi bussin soittaa kyyditsemään itseeän esim. koulun ja asuntolan välille tai kaupasta tultuaan painavien ostosten kanssa. Lukukausimaksuun sisältyvät myös kaupunkibussit (joilla pääsee kauppaan). Näissä kuljetaan opiskejikorttia näyttäen. Shuttlebussissa ei korttia edes tarvitse näyttää. Ks. aiemmat kohdat kuten ruokailu, harrasteet Ulkoilumahdollisuudet ovat campuksella hyvät, tosin vastaan tulevia hirviä voi vähän varoa, siellä huomattavan yleistä on törmätä isompiin ja kiivasluonteisempiin hirviin kuin kotona on tottunut. Alaskassa järjestetään myös useita koiravaljakkokisoja jonka seuraaminen on myös hyvin ainutlaatuinen kokemus. Oma vaihto-opiskeluaikani oli varsin mielekäs. Myös jää- ja lumiveistosta kiinnostuneelle opiskelijalle tämä on hyvä vaihtokohde. Koulussa sitä ei pääse varsinaisesti tekemään, mutta siellä suhtaudutaan myönteisesti parin viikon irtiottoon Ice Alaska kansainväliseen jääveistokisaan osallistumismahdollisuuden vuoksi. Itse osallistuin kahteen eri kisaan (Single block ja Multi block), mahdollista on myös osallistua vähemmän kilpailuhenkiseen amatöörikisaan. Lisää tietoa www.icealaska.com. Vähintäänkin jääpuistossa vierailu on ehdoton kohde kevätkauden vaihto-opiskelijalle, vaikkei itse tekemisestä olisikaan kiinnostunut. Työt kun ovat alan huippujen luomia häikäisevän upeita teoksia lopullisessa valaistuksessaan.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Erittäin hyvin järjestetty, vastaanotto lämmin, mukava, pienehkö yksilöllinen ja rento tilaisuus. Orientaatio-ohjelma joskus jopa hieman ylenpalttinen, mutta ihan ok, mahdollisuus saada paljon tietoa sekä opiskelusta että harrastemahdollisuuksista. Lyhyt tutortapaaminen, oikeastaan tämän jälkeen en tutorin apua tarvinnut, koska ensimmäisenä kysymykset esitetään esim. omille kämppiksille, luokkakavereille tai opettajille.

Opintoneuvonta
Erittäin toimivaa, asiat selvitettiin huolellisesti ja nopeasti, ja joskus joku ei heti toiminut sitä pahoiteltiin kovin.

Asuntoasiat
Itselläni ei valittamista, onnistuin valitsemaan oikeanlaisen asumisvaihtoehdon. Tiedän että kaikilla ei käynyt yhtä hyvä tuuri. Etukäteen asumisvaihtoehdoista sai kyllä tietoa, mutta itselläni meni tovi ennen kuin löysin oikeille internet sivuille mistä näki kuvia ja sai enemmän tietoa asumismuodoista (vain yhdessä asuntolassa omat keittiöt! ja yhdessä koko kerroksen kanssa jaettu keittiötila, muutoin pakko ottaa kallis 'meal plan')

Kirjasto
Valtava, omasta pienestä Suomen mittakaavasta katsottunu valtava 5-6 kerroksinen upea kirjasto. Jos jotain ei löytänyt itse, yleensä henkilökunta auttoi etsinnässä ja alkuunpääsemisessä. Joskus kylläkin olisi toivonut selkeämpää palvelua, mutta henkilökunta koostui lähinnä opiskelijoista joten annettakoon tämä anteeksi. Laina-ajat maisteriasteen opiskelijoille olivat pidennetyt (60 vrk)! mutta kurssikirjoja ei ollut kuin muutama kappale, jolloin kaikki kirjat ostetaan itse. Itselläni kävi tässäkin tuuri ja sain lainattua kaikki kirjat.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Oma tietokone oli helppo liittää koko campuksella toimivaan verkkoon. Yleisiä koneita ainoastaan kirjastossa ja writing centerissä, myös joissain luokissa. Writing center oli äärimmäisen hyvä apu varsinkin vaihto-opiskelijalle, autettiin kaikkien esseitten/tehtävien kieliasussa, oikeinkirjoituksessa ja jopa sisällössä. Samaan tapaan kuin meillä opiskelijalle annetaan omat tunnukset, sähköposti jne. Yllättävän vähän yleisiä ilmotuksia kulki koulun sähköpostin kautta, esim. vapaa-ajantoiminnasta ei juurikaan ilmoitettu sähköpostilla.

Ruokailu
Jos onnistui pääsemään keittiölliseen asuntolaan/asuntoon oli mielestäni onnekas, vaikka joka tapauksessa ruoka pohjoiseen tapaan oli kalliimpaa myös kaupassa ja itsetehtynä. Meal planit olivat kalliita, mutta lähes pakollisia jollei omista keittiömahdollisuutta. Meal plania ei kannata mielestäni ottaa jos on oma keittiö käytössä. Eli ei välttämättä kannata varata sitä etukäteen ennen kuin on itse paikan päällä päättämässä haluaako sen ja näkee asumismuotonsa. Opiskelijaruoan taso oli vaihtelevaa, näennäisesti valikoimaa riitti, mutta Scandinaaviseen makuun ajatellen hampurilais/ranskalais-vaihtoehtoa ei välttämättä edes lasketa ruuaksi, muutoin meal plan ruoka oli ihan ok ja sillä hengissä pysyy varmasti.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Erittäin hyvät ulkoilu/hiihto yms. mahdollisuudet, latu lähti ikkunan takaa. muutenkin paikallisen urheilun seuraaminen, kuten jääkiekon, oli helppoa/yleistä. Opiskelutahti oli sen verran kova, että aika kovasti sai tehdä töitä ehtiäkseen pitää vapaa-aikaa. Luonto on upea pohjoiseen tyyliinsä.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Luonnon keskellä, museo lähellä, tiivis campusalue, ei liian iso koulu, ystävälliset ihmiset, alkuperäiskulttuurin arvostus, kulttuuri lähellä, asialleen omistautuneet ja osaavat opettajat, jotka aina saatavilla

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Campus saattaa vähän eristää opiskelijaa.
University of Alaska Fairbanks, USAopetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 03.09.09 - 19.12.09
opiskeluala: arts
 
 

Yleistä

Vaihtoaika Fairbanksissa kului nopeasti. Suosittelen, lähtemistä sinne koko vuodeksi. Opiskelu UAF:ssa oli työlästä ja vaatii paljon itsenäistä työskentelyä. Tehtäviä on paljon ja opetus on osaavaa ja ystävällistä. Matkustelu fairbanksista käsin hiukan hankalaa, mutta mahdollisuus esim. auton vuokraukseen niinkuin me teimme. Anchoragen reissu oli mainio. Kannattaa käydä myöskin Outdoor adventuresin järjestämillä retkillä tai tehdä omia alueen ympäristöön. Fairbanks on mahtava paikka, jota suosittelen kaikille kiinnostuneille.
 
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia vaihtokohteessa ei ollut samalla tavalla kuin omassa yliopistossa suomessa. Paikallisen kv-toimiston väki oli erittäin ystävällistä ja auttavaista. Yliopistossa oli tarjolla pakollinen ja maksullinen orientaatio-ohjelma. Loppujen lopuksi kaikki siellä jaettu tieto oli tullut esille jo aiemminkin, eikä sille ollut pahemmin tarvetta.
 

Asuntoasiat

Mahdollisuus asua kampuksella, mutta mahdollisuus siellä vain 2 hengen pieneen huoneeseen. Asuminen siellä suhteellisen kallista. Itse hankin asunnon kaverini kanssa kampuksen ulkopuolelta. Asunto löytyi internetistä sophie plaza asunnoista. Vuokrataso paljon korkeampi kuin suomessa.
 

Kirjasto

Yliopiston kirjasto oli hyvä ja iso. Internetin käyttö ja tulostaminen sekä kopiointi mahdollisuus.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopistolla langaton netti, jota sai käyttää vapaasti omalla läppärillä. Nettiin pääsi myöskin kirjaston koneilla. Opiskelijoille tarkoitettuja tietokoneita myös muutamassa muussa rakennuksessa. Kirjastossa pystyi tulostamaan ostamalla credittejä uaf:n opiskelijakorttiin. Se oli helppoa.
 

Ruokailu

Jos asui kampuksella, mahdollisuus mealplaniin, joka melko kallis. Jos sitä ei ottanut, oli yliopistolla muutamia ruokapaikkoja, joissa mahdollisuus ruokailla, mm. pizza-, hampurilais- ja nuudeliruokalat, saatavilla toki myös salaattia. Ruokailu näissä paikoissa kalliimpaa kuin suomen yliopistoissa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Vuokra/sähkö 500e + muut kulut = n. 600-700e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla "outdoor adventures"-palvelut, jotka järjesti retkiä ja reissuja viikonloppuina ja loma-aikoina. Sieltä pystyi vuokraamaan myöskin suksia ja muita tarvikkeita, jos itsellä ei ollut. Yliopistolla myöskin pubi, jossa usein tuli vietettyä iltoja. Yliopiston ympäristössä hyvät urheilumahdollisuudet. Kaupungista löytyy myöskin elokuvateatteri, mukavia kauppoja ja pubeja.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ystävälliset ihmiset. Pohjoinen ympäristö. Laaja kurssivalikoima. Vaihto-opiskelijoiden tiivis yhteisö.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kallis vuokra ja hintataso.
University of Alaska Fairbanks, USA


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.9.2001 - 15.12.2009
opiskeluala: the Fine Arts

  

Yleistä

Asuin Sophie Plaza apartmentsissä muutaman kilometrin päässä yliopistolta. Opiskelijat saavat käyttää bussiliikennettä ilmaiseksi kaupungin sisällä, joten ei kuitenkaan tarvinnut kävellä kouluun. Opiskelu jenkeissä on suorittamiskeskeistä, joten tuottelias täytyi olla. Osittain dollarin matalasta arvosta euroon verrattuna, vaatteet ja elektroniikka olivat halpoja. Yliopiston outdoor adventures järjestää maksullisia retkiä, kuten melontaa,kiipeilyä ja vaeltamista, ja niihin todella kannattaa osallistua. Ehdottomasti kannattaa mennä asumaan kampukselle, vaikka toisen kanssa samassa huoneessa asuminen kauhistuttaisikin. Voi sieltä sitten vaihtaa toiseen paikkaan, jos tuntuu, että ei mene yksiin huonekaverin kanssa tms. Mutta kampukselta löytyy niin paljon elämää ja tekemistä!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tosi hyvä. Ei mitään valittamista.
 

Opintoneuvonta

Hyvä! Tosi mukavat ja osaavat ihmiset olivat ohjaamassa. Aina pystyi mennä kysymään, jos jokin askarrutti. Myös epämuodollisia tapaamisia, kuten retkiä luontoon tms.
 

Asuntoasiat

Itselläni oli ongelmana se kun mieheni oli tulossa kuukaudeksi visiitille. Oli pakko sitten ottaa yksityinen asunto, koska ei oltais muuten voitu asua samassa huoneessa kuukautta. Jälkeenpäin hieman harmittaa, koska kampusasuminen jäi kokematta, vaikka siellä paljon loppujen lopuksi vietti aikaa.
 

Kirjasto

Hyvä. Oli mahdollisuudet lainata jopa järkkäreitä, videokameroita, dvd-soittimia tms.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Ok
 

Ruokailu

olisi ollut mahdollisuus ottaa meal plan, mutta on kallis ja itse mieluummin kokkailen. Kampuksella on kuitenkin Wood Center, missä on pitsa/kahvila paikka, nuudeli ja sushi ravintola ja taco bell
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kampuksella pubi, missä on paljon tapahtumia myös arkena, open mic tms. Kampuksella lisäksi student recreation center, missä kiipeilyseinä, uimahalli, jäähalli, kuntosali, kenttiä) Kampuksen vierestä lähtee lenkkeilyreitti metsään. Urheilukulttuuri ihan loistavaa USA:ssa! Yliopistolla omat joukkueet, ja porukka käy ahkerasti peleissä niitä kannustamassa ja yhteishenki mahtava. Elokuvateatteri on Fairbanksissa myös oikein tasokas. Chena hot springs lähellä, jos haluaa pulahtaa kuumaan luonnon altaaseen. Koiravaljakot Fairbanksissa kova juttu myös. Paljon live musiikkia tarjolla ja first friday taidenäyttelyt tosi kivoja (joka kuun eka perjantai kaikissa gallerioissa avajaiset!)
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Ei ollut varsinaisesti teollista muotoilua, eli omaa alaani. Opiskelu melko kallista, vaikkei tarvinnut maksaa tuitoneita. Oli kaikennäköisiä feetä ja vakuutukset päälle. Taiteissa kurssimaksut materiaalimaksujen myötä nousivat myös melko korkeiksi.


 

University of Alaska Fairbanks , USA

 
opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 31.8.2006 - 12.5.2007
opiskeluala: Markkinointi, matkailu, liiketalous

 

Yleistä

Vaihto-opiskelijoille oli aluksi kaksipäiväinen info, joka maksoi 75 dollaria. En tiedä mistä infossa maksettiin, mutta oli ihan hyvä järjestää sellainen. Vaihto-opiskelijat joutuivat mielestäni maksamaan yllättävän paljon koulumaksuja, vaikka osa maksuista vähennettiinkin pois. Koulukirjat oli pakko ostaa, niihin meni melkoisesti rahaa. Kurssikirjoja ei ollut saatavilla kirjastosta.

Professorit ja opettajat olivat mukavia ja kiinnostuneita vaihto-opiskelijoista. Opetus oli läheisempää kuin Suomessa. Opetus on enemmän keskustelutyyppistä sekä huomattavasti käytännönläheisempää kuin Suomessa. Mielestäni käytännönläheisyys oli hyvä asia. Tentit olivat usein monivalintatenttejä ja osassa tenteistä sai olla mukana kirjat ja muistiinpanot. Monilla kursseilla oli yksi tai kaksi välitenttiä sekä kurssin lopuksi lopputentti. Opetuksen taso sekä kurssien ja tenttien vaativuus vaihtelivat melko paljon riippuen kurssin pitäjästä. Tenttien lisäksi lähes kaikille kursseille kuului myös kirjallisia töitä tai/sekä suullisia esityksiä. Luennoilla annettiin myös läksyjä seuraavalle tunnille, mikä tuntui aluksi vähän oudolta. Kotitehtävät olivat kuitenkin ihan hyvä, koska tenttiin ei tarvinut enää lukea niin paljon. Opiskelemiseen meni enemmän aikaa kuin Suomessa, läksyjen, kirjallisten ja suullisten töiden sekä tenttien vuoksi.

Vaihto-opiskelijoilla ei ollut tuutoreita eikä järjestettyä toimintaa, matkoja yms. Yliopistolla oli paljon erilaisia kerhoja ja vaihto-opiskelijoillakin oli oma kerho. Kerhon aktiivisuus riippui aivan jäsenien aktiivisuudesta. Vaihtareiden kerho järjesti lähinnä elokuvailtoja vaihtareille kerran viikossa. Fairbanksin kaupunki oli melko pieni, mutta Alaskan mittakaavassa suuri. Kaupunki on hajaantunut laajalle alueelle ja esimerkiksi ruokakaupat sijaitsevat kaupungin laitamilla. Jos haluaa liikkua paljon Alaskassa ja kaupungin alueella, kannattaa miettiä oman auton ostamista. Matkustaminen tulee edullisimmaksi omalla autolla.

Vaihtoaikani, 10 kk, meni todella nopeasti. Päällimmäisenä Alaskasta jäi mieleen erittäin ystävälliset ja avuliaat ihmiset. Jos oli ongelmia tai ei tiennyt kuinka toimia, apua pystyi kysymään melkein keneltä vaan. Ihmisillä tuntui olevan suuri halu auttaa toisia. Alaskalaiset olivat myös kiinnostuneita ulkomaalaisista. Sanoisin, että jos vähänkin kiinnostaa lähteä vaihtoon Alaskaan, ei kannata epäröidä, vaan lähteä. Kaikki, mitä siellä kokee ja näkee on ehdottomasti lähtemisen arvoista.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia ei ollut. Vastaanottoa lentokentällä ei ollut. Itse piti löytää tiensä lentokentältä ja myöskin kansainvälinen toimisto piti löytää itse. Orientaatio kesti kaksi päivää, muutama tunti päivässä, ja maksoi 75 dollaria. Mielestäni ei ollut 75 dollarin arvoinen. Oli hyvä, että info järjestettiin, mutta en tiedä mistä siinä maksoin.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonnan olemassaolosta en tiedä, en tarvinnut opintoneuvontaa. Ilmoittauduin haluamilleni kursseille lähinnä kurssien nimen ja lyhyen kuvauksen perusteella.
 

Asuntoasiat

Asuin kampusalueen ulkopuolella, yksityisiltä markkinoilta hankkimassa asunnossa. Viihdyin asunnossa hyvin. Vuokrataso on korkeampi kuin Rovaniemellä.
 

Kirjasto

Yliopiston kirjasto oli suuri. Opiskelijat eivät lainanneet kurssikirjoja kirjastosta, enkä tiedä oliko kirjastossa edes kurssikirjoja. En usko, koska niitä ei sieltä lainattu.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Sähköpostia käytettiin yleisesti tiedon välittämiseen, mutta osa opiskelijoista ei lukenut sähköpostiansa usein. Yliopistossa järjestettiin myös muutama nettiperusteinen kurssi. Atk-palvelut olivat hyvät.
 

Ruokailu

En syönyt yliopiston ruokalassa kuin yhden kerran. Ruokala oli tarkoitettu lähinnä kampusalueella asuville, jotka maksoivat ruokailut vuokransa yhteydessä. Muille ruokailu oli melko kallista. Kampusalueella oli kuitenkin muitakin paikkoja, josta sai pientä purtavaa, kahvia yms.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 dollaria
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla oli paljon mahdollisuuksia harrastaa erilaista liikuntaa. Yliopistolla, kampusalueella, oli mm. uimahalli, seinäkiipeilyseinä, kuntosali, juoksurata, jäähalli, koripallokenttä, jne. Fairbanksin kaupungissa oli myös mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa. Kaupunki järjesti myös erilaisia tapahtumia pitkin vuotta.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ystävälliset ja erittäin avuliaat ja avoimet ihmiset. Jos oli ongelmia, pystyi apua kysymään melkein keneltä vaan. Ihmiset auttoivat mielellään. Oli avartavaa nähdä erilaista opiskelu- ja opetustyyliä. Opettajat ja professorit olivat läheisempiä kuin Suomessa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Vaihto-opiskelijat joutuivat maksamaan koulumaksuja yllättävän paljon per lukukausi, vaikka osa maksuista vähennettiinkin pois. Koulukirjat oli pakko ostaa ja niihin meni paljon rahaa.

University of Alaska Fairbanks, USA

 
opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 31.8.2006 - 12.5.2007
opiskeluala: Markkinointi, liiketalous, tietotekniikka
 
 

Yleistä

Alaska on mielettömän hieno ja mukava paikka opiskella! Alaskan luonto on ainutlaatuinen! Paikalliset ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä ja ymmärtävät vieraita ihmisiä. Kadulla kulkiessakin vieraat vastaantulijat hymyilevät ja moikkaavat. Ihmiset ovat erittäin avoimia ja positiivisia. Palvelualojen henkilökunta (kaupoissa, kahviloissa yms.) oli parasta mitä olen kokenut! UAF oli hyvä paikka opiskella, toisaalta opiskeluun liittyvät maksut olivat niihin tottumattomalle liiankin korkeita. Talvi oli kylmä, eikä kaupunkikaan ollut kovin eloisa. Yliopistolla oli paljon muitakin vaihto-oppilaita, joiden kanssa saattoi viettää aikaa vapaallakin. Asuminen yliopiston ulkopuolella toi mukanaan vapautta, mutta toisaalta kaikista yliopiston opiskelijoiden riennoista ei saanut tietoa, joten sosiaalinen kanssakäyminen kärsi. Jos haluaa ihan todella osallistua muiden opiskeljoiden elämään ja saada rutkasti uusia kavereita, kannattaa mieluummin ottaa asunto yliopiston asuntolasta. Asuntoloissa ei yleensä ollut omaa ruoanlaittomahdollisuutta ja pakolliset ruokailut (Mealplan) ja siitä perittävä korkeahko maksu ei innostanut asuntolassa asumiseen.

Opiskelupaikkana ja -kaupunkina ovat UAF ja Fairbanks todella antoisia. Suosittelen vaihto-opiskelua harkitseville Alaskan Fairbanksin yliopistoa. Muistaa vain varata lompakon täyteen rahaa. Sinne ei kannata perinteisellä suomalaisella opiskelijabudjetilla kuvitellakaan mennä penniä venyttämään. Se ei jatkuvien yliopistomaksujen vuoksi ole mahdollista. Rahaa on löydyttävä aina kun sitä pyydetään. Alaskassa kannattaa ehdottomasti ottaa hyöty irti matkustamisesta, auto kannattaa joko ostaa tai vuokrata. Julkisia yhteyksiä ei ole ja rautatie kulkee vain yhtä rataväliä ja on enemmänkin turistikohde ennemmin kuin kulkuväline ja hinnatkin on sitä luokkaa. Opiskelija-alennuksia ei tunneta, ei rautatiellä eikä ostoksia tehdessä. Muutoinkin ostosmahdollisuudet Fairbanksissa ovat tavarataloja lukuunottamatta heikot. Kaupungin keskusta on eristäytyneen pohjoisen mukaisesti pieni vähäisine liikkeineen ja yleisilmeeltään pohjoisen karu.

Paras matkustusmahdollisuus oli 580 kilometriä etelään Fairbanksista, Anchoragen kaupungissa. Sinne pääsi joko autolla 8 tunnin ajomatkan jälkeen tai lentäen tunnissa. Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen opiskeluuni Alaskassa, opiskelu oli käytännönläheisempää, eikä niin mahdottoman teoreettista kuin kotiyliopistossa. Opetuksessa käytettiin esimerkkeinä yrityksiä elävästä elämästä ja kirjoista opittuja teorioita sovellettiin käytännön harjoituksien yhteydessä. Opetus oli laadukkaampaa ja professorit / opetushenkilökunta olivat opiskelijaa lähempänä kuin kotiyliopistossani.

Koska osa yliopiston rahoituksesta tulee opiskelijoiden maksamista tuhansien dollareiden lukukausimaksuista, oli selvästikin havaittavissa, että opetushenkilökunta tiedostaa kuka heidän palkkansa maksaa. Heidän työnantajansa ei ollut instituutio, vaan opiskelijat. Opiskelijat puhuttelevat opettajiaan etunimillä ja opetuksessa suuri osa on opettajan ja oppilaiden välistä keskustelua. Opetuksen laatu on parempaa kuin kotiyliopistossa. Jokaisen kurssin jälkeen oppilaat tekivät kirjallisen evaluaation kurssista ja opettajasta. Oppilaiden antama kirjallinen palaute jokaisesta kurssista ja opettajasta auttoi yliopistoa opetuksen laadun jatkuvassa seurannassa ja takaamisessa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli osa yleistä orientaatiota, joka oli maksullista, eikä lähellekään niin hyvä kuin Lapin yliopistossa. Tuutoreista ei kuulunut koko lukuvuonna mitään. Orientaatio-ohjelma oli kaksipäiväinen, jossa tutustui muihin kansainvälisiin opiskelijoihin.

Osa oli hyödyllistä tietoa ja osa yleistä höpötystä, vastaanotto oli ystävällistä ja olo oli tervetullut. Olin pettynyt paikalliseen tuutorointijärjestelmään, joka eroaa Suomen vastaavasta täysin. Orientaatiosta perittävä maksu (75 USD, n.50-60 EUR) oli pakollinen, enkä katsonut saavani rahoilleni vastinetta. Rahastuksen maku jäi suuhun.
 

Opintoneuvonta

Oli yleisesti hyvää.
 

Asuntoasiat

Otimme asunnon yliopiston ulkopuolelta, jonka hankkimisessa kv-toimisto ei auttanut. Asian suhteen olimme omillamme.
 

Kirjasto

Käytin kirjastoa pari kertaa. Sieltä ei löytynyt kurssikirjoja, kaikki kurssikirjat täytyi ostaa itse.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Olivat hyvät. Opiskelijat saivat sähköpostitunnukset sekä tunnukset sähköiseen oppimisympäristöön (Blackboard). Kävin myös yhden web-pohjaisen kurssin, joka sujui ilman ongelmia.
 

Ruokailu

En syönyt yliopistolla.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Vuokra oli 600 dollaria kuukaudessa, joka jaettiin tyttöystävä kanssa puoliksi. Ruoka oli edullisempaa kuin Suomessa, jokunen sata kuukaudessa. Julkiset kulkuvälineyhteydet olivat huonot, joten auton hankinta oli väistämätön, joka puolestaan nosti kustannuksia.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Talviharrastusmahdollisuudet olivat erinomaiset! Kaupunki oli talvella hiljainen. Osavaltiossa matkustaminen, hiihtäminen, retkeily, nähtävyyksien kiertely ja kaupungin historiaan tutustuminen, curlingin harrastaminen yms. olivat joitakin mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Yliopisto oli suuri ja kursseja oli laidasta laitaan. Kaikkien kurssien ei täytynyt olla kuivia akateemisia, vaan kursseja sai valita seinäkiipeilystä valokuvaukseen. KV-toimisto oli avulias ja ihmiset olivat todella mukavia. Yliopistolla oli omat harrastusmahdollisuudet uima- & keilahalleineen ja biljardipöytineen. Olipa yliopistolla oma pubikin!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kaikki maksoi! Kirjat piti ostaa itse, kirjastossa ei ollut mitään kurssikirjoja. Vaihtopoiskelijoille voisi perustaa oman kirjaston, jossa kurssikirjat olisivat saatavilla pientä maksua vastaan, eikä tarvitsisi ostaa monen sadan dollarin/euron kirjoja muutamaa kuukautta varten. Kirjojen jälleenmyynti oli hankalaa.

sivun alkuun