University of Canberra, Australiaopetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.2.2012-11.6.2012
opiskeluala: turismi

Yleistä
Lämmin maa ja ystävälliset ihmiset, kansainvälinen ilmapiiri. Lähde avoimin mielin ja ota osaa aussikämppistesi järjestämiin teemabileisiin ja rygby otteluihin ja muihin kissanristiäisiin. Aluksi tahti saattaa tuntua hurjalta ja opiskelujen ja vapaa-ajan sovittaminen yhteen on vaikeaa, mutta kokemus on upea. Vaihto-opiskelu Canberrassa oli elämäni kiireisintä, ehkä myös stressaavinta ja ehdottomasti hauskinta aikaa!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Orientaatio-ohjelmassa Canberran yliopistolla en saanut mitään uutta tietoa opiskelusta, mutta yliopiston järjestämät aktiviteetit, jotka tähtäsivät uusien opiskelijoiden tutustuttamiseen toisiinsa, olivat onnistuneita ja hauskoja. Ei siis pelkkää juhlimista. Oma tuutorini, tai buddyni oli todella ystävällinen ja auttavainen.

Opintoneuvonta
Koska lähes kaikki vaihto-opiskelijoihin liittyvät asiat näyttävät keskittyneen yhdelle henkilölle, sähköposteihin vastauksen saaminen saattoi kestää kauan, mutta jos vaivautui toimistolle palvelu oli nopeaa ja tehokasta.

Asuntoasiat
Canberran yliopiston kampusalueen opiskeija-asuntolat ovat todella huonossa kunnossa ja kalliita. Muunlaiselle asumiselle ei kuitenkaan ole edes kunnolla mahdollisuuksia. Minulla oli alusta saakka ongelmia University of Canberra villagen kanssa, viimeisimpänä ongelma saada takuuvuokra takaisin, mitä ei kuitenkaan palautettu kokonaan.

Kirjasto
24 tuntia auki olevat opiskelutilat iso plussa. Kirjasto on iso ja sisältää paljon hiljaisen opiskelun tiloja, sekä mahdollisuuden varata yksityisiä ryhmä-opiskelun huoneita, mitkä olivat todella käteviä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Yliopiston tietokoneille kirjauduttiin omilla tunnuksilla samalla tavalla, kuin Lapin yliopistolla. Sähköposti on sama järjestelmä, kuin kesällä 2012 Lapin yliopistolle uusittu sähköposti. Canberran yliopistolla tulostaminen oli yllättävän kallista. plussana oli opiskelijakortissa mukana tuleva pankkikortti mahdollisuus. Kortille siis pystyi siirtämään rahaa yliopiston nettisivujen kautta.

Ruokailu
Kampusalueella on paljon erilaisia ruokapaikkoja, sushi-ravintolasta alkaen. Mitään opiskelijahintaisia aterioita ei ollut. Onneksi opiskelija-asuntolat ovat parin sadan metrin päässä yliopistolta, joten lounaalle takaisin kämpille pääsi nopeasti.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n.800€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Yliopistolla on todella vilkas ylioppilaskunta, joka järjestää kaikkia aamuseitsemän "bootcamp" jumppatuokioista, teemabileisiin ja alennettuja lippuja rugby peleihin ja paikan päälle kuljetuksiin. Jos yliopiston järjestämät aktiviteetit eivät riitä, myös opiskelija-asuntolat järjestävät paljon ohjelmaa, esim. leffa iltoja kera ilmaisen pizzan yms. Bussit kampukselta kulkevat päivällä 10 minuutin välein keskustaan.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Ystävälliset ja avuliaat aussikämppikset, käytännönläheinen opetus yliopistolla sekä innostuneet ja osaavat opettajat. Erityisesti hienoa olivat monimuotoiset opiskelumenetelmät, kirjoitin mm. blogia PR-kurssillani normaalin esseen sijaan ja kirjoitin dialogia global ethics kurssilla sekä tein 50 tunnin harjoittelun tapahtumajärjestämisen kurssillani! Kaikki opiskelijaelämä, hyvät yhteydet muuhun Australiaan ja paljon vapaa-aikaa matkusteluun.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Totuttelua vaativat opiskelija-asuntolat, kiinteä lukujärjestys.University of Canberra, Australia


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: elokuu 2012 - joulukuu 2012
opiskeluala: teollinen muotoilu, graafinen suunnittelu, arkkitehtuuri

Yleistä
Aika kylmäksi kelit saattaa tosiaan mennä, niin suosittelen lämmintä vaatetta, nekin kun on siellä aika kalliita ostaa. Oma tyyny ja lakanat on ihan hyvä idea viedä mukana, niin ei tarvitse kaikkea ostaa. Adapteri sähkövekottimille on erityisen kätevä olla jo ajoissa hankittu, varmaan myös halvempia ostaa Suomesta. Halpa tapa käyttää puhelinta on hommata prepaid-liittymä joka toimii vaan Australian sisällä ja opettaa äiti käyttämään skypeä ennen lähtöä. Itse en hankkinut tiliä Australiasta kun en sitä tarvinnut töiden tms. takia. Visa electron toimii yleensä kaikkialla missä muutkin kortit. Alussa voi olla vähän turhauttavaa koska Australialaisilla on tosi vahva aksentti, kannattaa varautua hetkiin ettet ymmärrä mitä muut puhuu, mutta nekään ei ymmärrä mitä sinä puhut. Kaikki oli aika joustavaa, niin ota rennosti... ja ota villasukat.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
vastaanotto oli hyvä, aina oli henkilö jolta kysyä apua. alussa kyllä oli melko sekavaa aikaa, mutta toisaalta jotkut asiat tehtiin kädestäpitäen.

Opintoneuvonta
vaihdoin kursseja ihan opintojen alussa ja kaikki sujui tosi kätevästi. opettajat ja muu henkilökunta oli ymmärtäväistä meitä vaihtareita kohtaan.

Asuntoasiat
asuntoa piti hakea jo hyvissä ajoin suomesta, koululta luvattiin jokaiselle vaihto-opiskelijalle varma asuntonja lupaus piti. asuminen oli melkoisen kallista Suomeen verrattuna ja taso vaihtelevaa. Itse asuin yliopiston campus-alueella solutyylisessä asunnossa, kuten suurin osa muistakin oppilaista.

Kirjasto
En tarvinnut kirjastoa kovin paljoa kursseillani, mutta sieltä löytyi erittäin laaja valikoima melkeinpä miltä vaan alalta. Kirjastolla oli common room, jossa oli tietokoneita käytössä aamusta yö kahteen.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Campuksella asuessa jokainen otti sieltä tarjottavan netin, sillä se oli käytännössä pakollinen mutta suhteellisen arvokas. Koululla pääsi käyttämään nettiä melkeinpä ympäri vuorokauden, joten osa tyytyi siihenkin.

Ruokailu
Koululta ei löydy vastaavaa ruokalakulttuuria kuin Rovaniemeltä. Suurin osa opiskelijoista käy lounaalla kotona tai pakkaa mukaan eväät. Koululta voi kyllä ostaa ruokaa, joka on Rovaniemellä halvasti syömään tottuneelle melkoisen kallista. Toisaalta koululla ei ole pakko olla päivässä kuin muutama tunti ja ns. hyppytunteja riittää, niin on helppo käydä kotona syömässä. Etenkin jos asuu campuksella, 100m koululta.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n. 700€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Canberra on suhteellisen pieni paikka, vaikkakin pääkaupunki. Sieltä löytyy siis Australian National-mitävaan. Niinpä museot ja galleriat tuli käytyä. Yliopisti sijaitsee n 20min bussimatkan päästä itse keskustasta, mutta 10min kävelyn päässä on valtava ostoskeskus, josta löytyy leffateatterit ja kaikki tarvittavat kaupat. Tämän kävelymatkan varrella on iso skeittiparkki ja lampi jota ympäröi lenkkipolut.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Tosi erilaista Rovaniemeen verrattuna. Opetuksen taso parempi ja vaikka kurssit olikin vaativampia oli ne myös samalla antoisampia. Ryhmätöitä oli paljon vähemmän. Paikallisilla opiskelijoilla on oikeastaan ihan kaikilla autot, joten niiden kanssa oli helppo käydä tutustumassa paikkoihin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Suhteellisen kallis maa asua ja opiskella. Materiaaleista sai maksaa aika paljon, mutta riippuu toki kursseista paljon. Eikä Australiassa, varsinkaan Canberrassa aina ole tosi lämmin. Saavuin sinne talvella ja yöllä saattoi mennä asteen pari miinuksen puolellekin. Kesällä samainen kaupunki taas on sietämättömän kuuma, +40 ja kuiva. Lähimmälle rannalle on myös parin tunnin ajomatka.