University of Dundee, Iso-Britannia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 5.9.11-25.5.12
opiskeluala: illustration

Yleistä
9kk vaihtoaika Dundeessa kului nopeasti. Sään puolesta Skotlanti on Lappiin tottuneelle helppo nakki. Kuulin kauhukertomuksia edellisen vuoden lumimyrskystä, mutta omalle kohdalleni lumipäiviä sattui kaksi. Asuin kalliisti mutta kivasti kampuksella alati muuttuvan yliopistoalueen sydämessä. Opiskelin kuvituslinjalla toisen vuosikurssin kanssa, mutta yhteistyötä ja luentoja graafikkojen ja animaattoreiden kanssa oli paljon. Vierailevia luennoitsijoita kävi silloin tällöin, mutta koko vaihtovuosi seurasi selkeää lukujärjestystä. Ylioppilaskunnan bileitä oli usein, mutta soluelämä rauhallista pois lukien lukuisat (aiheettomat) palohälytykset. Asuntolomakkeessa tosin kysyttiin tarkasti millaisessa seurassa haluaa asua! Kampus oli jatkuvassa muutostilassa, uutta rakennettiin ja vanhaa purettiin tieltä, mutta tämä ei vaikuttanut varsinaisiin opintoihin. Taidekoulun luokkatilat piti tyhjentää aikaisin keväällä lopputyönäyttelytilaksi, mutta muuten oli mukavaa kun sai jättää keskeneräisiä projekteja työpöydälleen yöksi. Mitään arvokasta ei kuitenkaan kannattanut jättää lojumaan, keväällä murtoyrityksen jälkeen yliopisto jakoi oppilaille kaulanauhat opiskelijakortin roikottamista varten, joka tuli pitää aina esillä. Yliopiston alueella oli useita ruoka- ja kahvipaikkoja, sekä kioskeja josta sai melkein kaiken tarpeellisen. Kampus sijaitsi lähellä Dundeen parasta ravintolakatua sekä kävelymatkan päässä kunnon ruokakaupoista, joten valinnanvaraa riitti. En hankkinut paikallista pankkitiliä, sellaisen avaaminen olisi jo kestänyt viikkoja ja vain yhdeksäksi kuukaudeksi se olisi ollut turhaa. Maksoin vuokran nettipankissa ja käteistä sai automaateista, tosin kovalla korolla. Vaihtareille järjestettiin lukuvuoden alku- ja loppupäissä tapahtumia ja retkiä joilla näki muutakin Skotlantia. Matkustin muihin kaupunkeihin junalla, opiskelijahinnan sai nuorison alennuskortilla, josta piti maksaa melkein kolme kymppiä, mutta joka maksoi itsensä alennuksina takaisin. Saapuessa ja lähtiessä hyödynsin Dundee-Edinburgh-välille yliopiston sivuilla mainostettua Dundee Direct-palvelua, jonka hinta riippuu kyytiläisten määrästä mutta joka vei ja haki suoraan lentokentälle.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Ensimmäisellä viikolla tapahtumia ja ohjelmaa oli, mutta vaihtarien tervetulotilaisuus oli vasta noin kaksi viikkoa saapumisesta. Pienimuotoinen tilaisuus oli mukava mutta en jälkeenpäin tarvinnut erityistä opastusta tms.

Opintoneuvonta
Ei erityistä tarvetta, osallistuin valitsemiini kursseihin eikä suunnitelma muuttunut missään vaiheessa.

Asuntoasiat
Asunto järjestyi helposti yliopiston (hintavasta, mutta laadukkaasta) kampukselta.

Kirjasto
Taidekoulun kirjasto oli laaja ja ihastuttava, yleisen yliopiston puolella kävin harvemmin mutta se oli hyvin varustettu ja mukava tila.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kuvituspuolen ainoa tulostin ei koskaan ollut kunnossa, printtausasioissa piti käydä graafikkojen koneluokassa ellei siellä ollut tunteja. Yliopiston sähköposti oli helppokäyttöinen vaikka järjestelmä muuttui kesken vaihtoani.

Ruokailu
Kampuksella oli useita ruokapaikkoja sekä pieni kauppa josta sai kaiken tarvittavan, enimmäkseen tein ruokani itse.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Dundee on mukavan kokoinen kaupunki jossa on taiteiden ja elokuvien ystävää ihastuttava kulttuurikeskus. Ympäristön tutkiminen jalkaisin on vaivatonta, yliopistolla voi urheilla ja Skotlannin suuriin kaupunkeihin pääsee junalla alle kahdessa tunnissa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Oma luokka ja työpöytä! Kampuksella asuminen oli mukavaa ja vaivatonta. Dundee oli sopivan kokoinen ja hyvien liikenneyhteyksien päässä. Tuutorit olivat ystävällisiä ja avuliaita, ja varsinkin alkusyksystä järjestetyissä opiskelijatapaamisissa sai paljon uusia ystäviä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Loppukeväästä luokka luovutettiin valmistuvien lopputyönäyttelyn käyttöön ja se piti tyhjentää. Hintataso oli paikoin korkea ja vaihdon aikana kurssit muuttuivat entisestään kannaltani epäedulliseen suuntaan. Kohdeyliopiston nettisivut olisivat voineet olla selkeämmät.