Université Laval, Kanada

opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 26.8.10-22.4.11
opiskeluala: Politiikka ja ranska

Yleistä
Saavuin Kanadaan elokuun puolessa välissä, ja aloitin orientoitumisen Lavalin yliopistoon muiden vaihtareiden kanssa. Alussa ranskan kieli aiheutti ongelmia, ja ensimmäiset kk menivät totutellessa kieleen. Suosittelisinkin Québeciin lähtijöille Lavalin tarjoamia ranskan kesäkursseja, jos on mahdollisuus. Asuntohakemuksen kanssa kannattaa myös olla ajoissa liikkeellä, jos haluaa kampukselle. Kurssien tentit olivat aika helppoja, vaikka luennot olivat samaa tasoa kuin lapissa. Oli hieman outoa, kun kurssit kestivät sen 3 kk ja tenttejä ei saanut uusia, jos ei ollut tyytyväinen tulokseen. Systeemi ei ole yhtä anteeksiantava Kanadassa kuin se on Suomessa.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Meillä oli oma henkilö hoitamassa vaihtareiden asioita, Marie-Fleur oli aivan ihana ja todella kannustava. Hän auttoi meitä kurssien valinnassa ja piti viikon mittaisen orientaation ennen kuin opinnot alkoivat. Loppu vuodesta meillä oli pieni cocktailtilaisuus, missä puheltiin siitä miten vuosi on mennyt.

Opintoneuvonta
Sain valita niitä kursseja, jotka minua kiinnosti ja pääsinkin aina kursseille. Opintoneuvontaa ei sinänsä juurikaan ollut, mutta minulla oli kyllä aika selvät sävelet siitä, mitä haluan opiskella.

Asuntoasiat
En saanut kampukselta asuntoa. Kampuksen asuntolasta ei kuulunut mitään pitkään aikaan sen jälkeen kun olin laittanut hakemuksen, ja lopulta lähetin sinne sähköpostia, johon vastattiin, että hakemukseni oli tullut perille, mutta en ollut saanut asuntoa. Löysin sitten netistä ihanan kämpän läheltä yliopistoa. Ensin ajattelin asua siellä vain siihen asti, että saan kampukselta kämpän, mutta asuinkin ensimmäisessä kämpässä koko vuoden. Kampuksen asunnot eivät olleet kuitenkaan ihan niin viihtyisiä kuin oli anettu ymmärtää, olin todella tyytyväinen asuntooni kampuksen ulkopuolella.

Kirjasto
Kanadassa on tapana ostaa kurssikirjat itse, joten kirjastossa on vain muutamia kopioita kurssikirjoista. Tämä aiheutti ongelmia, koska kursseilla, joilla olin oli yli 100 muutakin opiskelijaa, joten kirjastossa oli kirjat aina lainassa. Kuitenkin kirjastossa löytyi kaikki kirjat ja paljon enemmänkin! Lopulta ostin muutaman kirjan itse.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kampuksen rakennuksissa on kaikissa monta atk-luokkaa ja niihin pääsi kirjautumaan sisään omilla tunnuksilla. Sähköposti toimi ja siihen tuli kurssien infot ja yliopiston ilmoitukset. Tulostaminen onnistui käytännössä vain kirjastossa. Opiskelijoiden piti ostaa tulostuskortti, johon ladattiin rahaa, ja sitten pääsi tulostamaan.

Ruokailu
Yliopistolla oli kahviloita, mutta ne olivat kalliita, lämmin lounas maksoi 5-9e. Opiskelijoilla oli usein omat eväät mukana, joita he lämmittivät mikrossa, niin minullakin. Ruokalat olivat usein todella täynnä, koska opiskelijat opiskelivat ruokalassa, joka ärsytti aika ajoin.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Québecissä on paljon erilaisia aktiviteettejä luonnossa liikkumiseen, ja lähialueilla on paljon luontokohteita, kävimme mm. vaeltamassa ja katsomassa valaita. Québec kaupunkina on todella kaunis vaikkakin aika turistinen. Lisäksi Montréal on lähellä ja sehän on ihan oikea metropoli, jossa on todella paljon kaupunki aktiviteettejä. Lisäksi USA:n itärannikon kohteet on lähellä, ja sinne on suhteellisen halpaa matkustaa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Ranskan kieli oli päivittäisessä käytössä ja se paransi kielitaitoani paljon. Lisäksi Québec houkuttelee vaihtareita ympäri maailmaa ja sen takia yliopistossa on todella hyvä ranskan kielen opinto-ohjelma. Lisäksi yliopiston kontosali oli todella hyvä ja halpa. Québec kaupunkina oli suloinen ja yliopisto vain n.10min päässä keskustasta.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Ruokailu yliopistolla oli kallista ja hintataso Kanadassa muutenkin sama kuin Suomessa, ehkä jopa hieman korkeampi tiettyjen asioiden kohdalla. Kurssit sinänsä olivat samaa tasoa kuin Suomessa, mutta tentit naurettavan helppoja, lukio tasoa noin suunnilleen. Ranskan kieli tosin aiheutti onglemia alussa. Politiikan koulutusohjelmassa ei ollut ainuttakaan englannin kielistä kurssia tarjolla, johon oli hieman pettynyt. Kielikursseista perittiin ylimääräinen 90$ maksu/kurssi, joka tuli yllätyksenä. Jos halusi käyttöoikeuden yliopiston langattomaan verkkoon, piti siitäkin maksaa.


University of Laval, Kanadaopetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 31.8.09 - 18.12.09
opiskeluala: ranskan kieli

 

Yleistä

Avoin mieli kannataa pitää ja itse soitella perään paperiasioissa, koska muuten voi joutua hyppyytettäväksi henkilöltä toiselle ja toimistosta toiseen. Maisterivaiheessa tarjonta on kursseissa olemattomampaa kuin kandivaiheessa. ideaalinen yliopisto ranskan kielen alkeiden oppimiselle, mutta vaativampaan tasoon tottuneelle hieman liian helppoa ja hidasta opetusta kielessä. Monikulttuurisuus taattua kampuksella asuessa. Töihin ei pääse helposti, ellei ano valmiiksi jo lupaa Quebeciin mentäessä, joten kannattaa pitää mielessä. Yliopiston vaativuustaso selkeästi alempi kuin Lapissa ja hyvien arvosanojen saaminen helppoa. Lukujärjestys koko lukukauden sama ja opetus lukiomaista, eli läksyjä tulee ja ne täytyy suorittaa, eli ne muodostavat oman osansa arvosanan muodostumisessa. Kanada ei ole halpa maa, joten kannatta varautua omilla säästöillä, jos haluaa lähialueille matkustella.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Epäjärjestäytynyttä liukuhihnatoimintaa
 

Opintoneuvonta

Lähes olematonta.
 

Asuntoasiat

Asuntola ok.
 

Kirjasto

Hyvä ja monipuolinen.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kaikki toimivat vastaavalla tasolla kuin Lay.
 

Ruokailu

Ei opiskelijahintaista ruokaliumahdollisuutta kampuksella.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla mahdollisuus osallistua moiin urheilu ja vapaa-ajankerhoihin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mahdollisuus ranskan kielen ja kääntämisen opiskeluun monilla tasoilla. Pieni yliopisto noin Pohjois-Amerikan tasolla.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kurssitarjonta kv suhteissa mainseritasolla riittämätöntä ja yksipuolista. Ranskankurssien taso oli korkeanakin alhainen ja opiskelijoiden vaihtelevat taustat vaikeuttivat opsetusta: toiset olivat kielikursseilla vain, koska olivat maahanmuuttajia, toiset yliopisto-opikselijoita. Tiedotus ja tiedekuntien välinen kommunikaatio pätkii.
 

University of Laval, Kanada


opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 1.9.2008 - 19.12.2008
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Käytin paljon liikuntapalveluja ja kävin ulkoilmakerhon retkillä ja kampuksen matkatoimiston järjestämillä matkoilla loma-aikaan. Opiskelu oli hyvin yksinäistä ja olisin oikeastaan kaivannut enemmän kursseja, koska luentoja oli vain 12h viikossa ja ne kaikki ilta-aikaan klo. 18.30-21.30. Elin hyvin erilaista rytmiä kuin muut vaihto-opiskelijat.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ei ollut mitään. Kaikki oli tiedekuntakohtaista ja oikiksen puolelta kaikki puuttui.
 

Opintoneuvonta

Hoidin asiat tiedekunnan dekaania vastaavan henkilön kanssa enkä saanut opintoneuvontaa, vaikka olisin tarvinnut, koska dekaani sanoi, että minun pitää itse päättää asiat ja hän antaa sitten niihin luvan.
 

Asuntoasiat

Hoituivat hyvin. Asuin kampuksen asuntolassa, jossa oli noin 1000 huonetta ja edullinen vuokra.
 

Kirjasto

Kirjasto oli iso ja palveluiltaan erinomainen. Tosin kirjat oikiksen puolella hyvin vanhoja.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Helppoa. Kampusalueella langaton verkko, joka ylettyi myös asuntolaan ja kirjastossa paljon koneita, joita sai vapaasti käyttää.
 

Ruokailu

Opiskeluruokailu kalliimpaa kuin Suomessa, mutta eri vaihtoehtoja löytyy paljon kampuksella.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Liikuntamahdollisuudet erinomaiset. Iso yliopiston liikuntakompleksi ja mm. ulkoilmakerho, joka tekee edullisia retkiä ympäristöön. Myös asuntolat järjestävät kohtuu paljon ohjelmaa, mm. leffoja ja jotain retkiä.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Liikuntamahdollisuudet, iso yliopisto.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Omat kurssini oli iltaisin, kun muut vaihtarit yleensä kokoontuivat. Päivisin taas oli paljon luppoaikaa. Olin ainoa äidinkieleltään ei-ranskankielinen vaihtari oikiksen maisteri opinnoissa, joten mitään tuutorointia tai vertaistukea ei ollut ja opettajia oli ohjeistettu kohtelemaan minua kuin muita opiskelijoita, eli kurssien läpäiseminen oli vaikeeta kieliongelmien takia koska poikkeuksia ei tehty.
 

University of Laval, Kanada


opetuskieli: ranska
vaihdon kesto: 1.9.2008 - 31.12.2008
opiskeluala: hallintotiede

 

Yleistä

Muistakaa hommata CAQ ajoissa, sillä ilman sitä ei voi anoa opiskelulupaa, jota ilman taas ei pääse maahan, mikäli on ostanut meno-paluu lennon!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kyseessä oli iso yliopisto, ja eri yksiköiden välinen tiedonkulku oli todella heikkoa ja viime vuosisadalta. Vastaanottoa ei ollut ja orientaatiokin oli aika turhauttava.
 

Opintoneuvonta

varsinaisen tiedekuntani YTK:n ja kielten tk:n opintoneuvonta oli muun yliopiston neuvontaan nähden oikein hyvää.
 

Asuntoasiat

Kun saavuin paikalle, oli vuokra-anomukseni käsittely mennyt Kanadan päässä peleen, eikä minulla ollut asuntoa lainkaan. Lopulta he myönsivät virheensä ja antoivat minulle asunnon minun jouduttua ensin asumaan hotelleissa, jotka nekin olivat täynnä, viikon.
 

Kirjasto

Mahtava.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Netti oli aika hidas, mutta muuten palvelut olivat hyvät.
 

Ruokailu

ok.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Quebecissä ne ovat erinomaiset.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Hyvät kulkuyhteydet, halvat elinkustannukset, opiskelijoiden huomioiminen ja muut opiskelijaedut.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Yliopiston sisäiset ongelmat ja se perkeleen ranskalainen kulttuuri.