University of Limerick, Irlanti

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.9-17.12.2011
opiskeluala: Business and Human Resource

Yleistä
Limerick ja yliopisto olivat juuri sopivan kokoinen että tuttavia oli helppo saada kun kaupunki ja yliopisto eivät olleet liian suuria. Kuitenkin aina tapasi uusia ihmisiä ja ainakin meille muodostui iso ryhmä erimaalaisia vaihtareita ja paikallisia mikä teki vaihto ajasta unohtumattoman. Tapahtumia järjestetään kaiken aikaa ja urheilu mahdollisuudet ovat loistavat! Pippaloita myös löytyy, onhan kyse Irlannista:) Kurssivalinnoissa kannattaa olla tarkkana koska niihin itsellä olisi pitänyt kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota aluksi koska kurssivalinnat menivät melkolailla uusiksi kun joitakin aluksi valitsemia kursseja ei muodostunutkaan. Sitten tuli vähän hätiköityä ja valittua hieman sopimattomia kursseja omiin opintoihin eli siihen tarkkavaisuutta. Asumista kannattaa katsella netin kautta koska kimppakämppiä varmasti löytyy ja on oiva tapa tutustua ihmisiin. Eivät tosin ole mitään puhtaimpia ja tarinat Irlantilaista kämppiksistä ovat siihen suuntaan että siivota he eivät pidä! Itse asuin Brookfield Hallissa ja hintaa lukuun ottamatta oikein miellyttävä ja suhteellisen siisti asumus. Kustannukset tosin nousivat kaiken aikaa siihen nähden mitä he ensin antoivat ymmärtää eli kannattaa lukea tarkkaan eri kampuksista. Suosittelisin kuitenkin asumaan yliopiston tuntumassa. Aluksi kannattaa pitää silmät ja korvat auki järjestöihin liittymisistä koska ne olivat kyllä iso osa omaa vaihtari aikaa. Kirjaostosten kanssa kannattaa kysellä henkilöiltä, jotka ovat käyneet jo kurssin, mikäli löydätte sellaisen käsiinne ja tiedustella sen todellista tarpeellisuutta. Osa kavereistani kulutti melko paljon rahaa ns. turhaan koska luennoilla jaetaan paljon materiaalia mikä usein kattaa pääkohdat hyvin ja usein luennoitsijoilla on omia nettisivuja mihin he julkaiset kirjoituksia ja artikkeleita. Ja tietysti lopuksi, ota sadeviitta mukaan jos hyvä sellainen löytyy Suomesta.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Henkilökohtaista tuutoria ei ollut mutta alkuunsa olevat orientaatio päivät olivat hyvin kattavat ja ensimmäisinä viikkoina yliopisto oli täynnä henkilöitä jotka opastivat mikäli tarve tuli. Myös kurssikavereilta sai todella hyvin apua!

Opintoneuvonta
Melko vaatimaton. Oma koordinaattori ei edes katsonut kurssivalintoja vaan halusi vain laittaa nimikirjoituksen paperiin ja jatkaa matkaa.

Asuntoasiat
Melko hyvä. On-camus asutus oli jo täynnä joten asumiskustannukset nousivat jokseenkin mutta kaikki sujui kuitenkin oikein hyvin ja hinnasta lukuun ottamatta ei valitettavaa.

Kirjasto
Todella viihtyisä! Kirjoja ei ehkä ollut tarpeeksi kuten ei varmasti monessakaan yliopiston kirjastossa. Huonoa kursseissa oli se että kirjat tuli lähes joka kurssiin yleisesti ostaa. Useimmiten kuitenkin pärjäsi hyvin ilman kirjaa koska pystyi käyttämään vastaavaa kirjallisuutta.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Oppi muutamassa päivässä. tehty selkeiksi.

Ruokailu
Kaipasin Suomen kaltaista ruokala toimintaa koska usea ruokala oli suomalaiselle ihmiselle melko pikaruokalamasta mutta löytyy sieltä sellaisiakin paikkoja mistä sai maukkaita "kotiruokia". Tosin kalliimpaa kuin Suomessa tarjottu yliopisto ruoka.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
1000 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista
Aivan uskomattomat verrattuna Suomen toimintaan. Mitä mahtavampia järjestöjä mihin pystyi osallistumaan ja itsekin tuli kokeiltua montaa urheilu lajia mitä ei varmasti tulisi Suomessa niin kokeiltua. Jäsenmaksut todella halpoja ja auttoivat näkemään Irlantia ympäriinsä. Tekeminen ei loppunut ainakaan järjestöjen puolella alkuunkaan! Kaupungilla nyt ei ollut paljoa nähtävää mutta yliopisto järjesti usein jonkinlaista tapahtumaa milloin mihinkin liittyen joihin oli mukava osallistua ja tavata ihmisiä. Tekemistä riittää ihan varmasti ja Irlanti on pieni maa joten Limericistä on helppo reissata ympäri Irlantia mitä mekin teimme paljon kavereideni kanssa, mikä myös oli antoisaa koska pystyi kokea Irlannin kulttuuria enemmän.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet
Yliopistoalue oli upea. Kaikki opettajat mitä itselläni oli, olivat loistavia ja puhuivat selkeää englantia, kurssit sitä kautta mielenkiintoisia. Ihmiset Irlannissa olivat todella ystävällisiä ja kaveri piiri muodostui nopeasti ja se oli ehdottomasti suurin plussa. Hyvät järjestöt ja muu oheistoiminta takaavat että jokainen tutustuu jatkuvasti uusiin ihmisiin. Tekemistä riittää ja luonto oli myös ehdottomasti plussaa!!

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet
Säähän nyt tietysti voisi olla parempi mutta loppupeleissä olin varautunut enemmänkin sateiseen säähän ja parempi se kuitenkin oli kuin Suomessa:) Limerick itsessään ei ole mikään kaunein kaupunki mutta en usko sen menoa haittaavan. Loppukoesysteemi ei ehkä ole omaan mieleen niin kovasti.University of Limerick, Irlanti

 

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 18.01.09 - 19.05.09
opiskeluala: julkisoikeus

 

Yleistä

Mie oli vaihdossa Limerickissä, Irlannissa keväällä 2009. Olin ainoa täältä Rovaniemeltä, mutta muita suomalaisia oli lähinnä Jyväskylästä sekä etelä-Suomesta - yhteensä meitä oli noin 15 hlöä. Olin aina halunnut lähteä käymään Irlannissa ja nyt siihen aukesi hyvä mahdollisuus. Ja voin sanoa, kevät Irlannissa oli kaunista aikaa, vaikka väittivätkin tosin vaihtokevääni olleen vähän sateisin viimeiseen 23 vuoteen...! Tammikuussa sinne matkatessani olin etukäteen varannut on-campus majoituksen ja yksin sinne hyvin kyllä löysi - mutta mitään vastaanottoa ei kannata odotella. Koulu alkoi, kuten etukäteen olin Limerickin pään sposteista ymmärtänytkin orientaatioilla, joka kesti kaksi pvää. Siinä oli paljon käytännöllistä ja hyvää tietoa maasta ja opiskelusta - mutta vähintään yhhtä tärkeää oli tutustua muihin vaihdossa olijoihin. Ja näistä toisista vaihdossa olijoista tulikin minulle tiivein ja tärkein ystäväverkko. Orientaatioiden lopussa saimme opiskelijakortit ja tunnukset sähköisiin järjestelmiin (sposti, Optiman kaltainan sekä Weboodin oloinen järejstelmä), ja sitten pitikin valita kursseja.

Kurssivalinnat menivät osaltani ihan uusiksi, siillä vasta Irlannissa ja näihin järjestelmiin päästessä oli mahdollista tutkia luentoaikatauluja ja toteutuksia. Minun Suomessa etukäteen valitsemani kurssit meinasivat mennä ihan päällekkäin ja joku oli jätetty toteuttamattakin. Joten ei kun kärsivällisyyttä ja uusia kursseja kehiin. Itse opiskelu oli opettajajohtoisia luentoja ja pienryhmäopeteusta. Lähes kaikissa kursseisssa suoritettavana yksi essee ja lopputentti, joissakin kursseissani oli myös nettitenttejä kevään aikana. Samat kurssit jatkuivat koko kevään ja päättyvät lopputentteihin toukokuun lopulla. Lopputentit sijoittuivat parin viikon ajanjaksolle ja on osin onnesta kiinni, osuuko tentit peräkkäisille päiville vai tasaisemmin. Ja hox, tenttejä oli myös lauantaisin - minunkin viimeinen tentti oli lauantaina klo 16 alkaen. Irlanti on kallis maa, mutta bussilla matkustaminen on yksi asioista , joka on halvempaa tai samanhintaista kun Suomessa. Myös autojen vuokrahinnat olivat kohtuullisia, joten voinehdottomasti suositella rahojen sijoittamista saaren tutkiskeluun. Viikonloput ovat luonnollisesti koulusta tenttikausia lukuunottamatta vapaata ja sen lisäksi keväisin on muun muassa vkon pääsäisloma jolloin ehtii pidemmällekin reissun päälle. Irlannista lentää myös Ryanair sekä AerLingus suhtkoht huokealla, vaikkapa Lontooseen. Kevät meni nopeasti, ja voin suositella vaihtoa muillekin, etenkin kokemuksena. Asia, joka eniten aiheutti minulle harmaita hiuksia, oli asuminen - ja kehotankin pohtimaan majoitusta valittaessa kuinka joustava ja sopeutu(se oli halvin vaihtoehto, enkä näköjään kummemmin asiaa pohtinut), ja minun mielestä se oli liian sotkuista ja vilkasta suomalaiselle perussiistille, itsenäiselle ihmiselle. Toki kullakin oli oma huone, mutta irlantilaiset opiskelijat ovat juhlivaa ja likaista sorttia - ja keittiö jonka kaikki kahdeksan keskenämme jaoimme, oli aina niiiiin törkyinen, että kesti kyllä kuukausia siihen totutella. Neljän hengen solut muun muassa vaikuttivat huomattavasti rauhaisammilta. Mutta - toki tuohon vaikuttaa kyllä onni, keitä kämppiksiksi osuu.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaksi päiväinen orientaatio tullessa oli hyvä ja kattava, niin maan kulttuurista ja kohteesta aina terveyspalveluihin ja yliopstonrakenteeseen ja kerhoihin. Koko vaihdon ajan oli tunne, että kv-toimisto oli siellä meitä varten ja apua sai kun pyysi.
 

Opintoneuvonta

KV-toimisto yritti prhaansa, mutta luonnollisesti he eivät voineet tietää kaikkien kurssien todellista sisältöä - mutta jakoivat vaihto-opiskelijat noin 10 hlön ryhmään, joille nimettiin Academic Coordinator, joka oli oman pääaineen opettaja kohde-yliopistossa. Hänen periaattessa tuli olla apuna kurssivalinnoissa, mutta käytännön apua tältä tukihenkilöltä oli heikompaa.
 

Asuntoasiat

Asunto tuli hommata itse, yliopistollakin oli useita on-campus vaihto-ehtoja, joista minäkin asuntoni löysin. Jos jaksaa asuntoasioihin paneutua, on mahdolista asua huokeammalla yksityisen vuokraamassa asunnossa.
 

Kirjasto

Kirjoastoa oli oikeus käyttää jo ensimmäisenä orientaatiopvänä saadulla opiskelijakortilla, ja lehti sekä kirjavalikoima olivat hyviä. Myös tietokoneita, tulostimia ja koipiointimahdollisuus.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Weboodiin verrattava järjestelmä, Optimaan verrattava järjestelmä sekä sposti avattiin vaihdoss-olijoille siellä olon ajaksi, asunnoissa ja campuksella langaton nettiyhteys ja näitä oletettiin käytettävän aktiivisesti opiskelun osana.
 

Ruokailu

Ravintoloita campusalueella runsaasti, mutta ruoka kaallihkoa. Soppa ja pikkuleipä noin 2.50e - kunnon ruokaa sai 5-7e. Vaihtoehtoja riitti kuitenkin, muistan kuulleeni että olisi 17 eri kahvilaa/ravintolaa campus-alueella
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla on yli 50 eri kerhoa, joihin liittymällä tutustuu paikallisiin opiskelijoihin ja löytää mielekästä tekemistä. Kerhot ovat urheilu-/harraste-/tms kerhoja. Myös kansainväliset opiskelijat olivat perustaneet aktiivisen kerhon, jonka kautta atilasimme muun muassa itsellemme muistoksi hupparit ja järjestimme retkiä. Yliopistolla on myös iso Sports Arena, johon voi ostaa 150e maksuavan kausikortin, ja tämä oikeuttaa rajattomaan uintiin ja jumppaan ja salinkäyttöön.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Irlanti on kaunis ja vehreä maa. Limerick on mukavasti liikenteen solmukohdassa, josta on helppo lähteä junalla, autolla tai busseilla kiertämään saarta. Etenkin juuri länsi-rannikko on niin kaunista.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Limerick kaupunkina ei ole stereotyyppinen, idyllinen irlantilainen kaupunkin, vaan ruma, teollinen kaupunki. Myös kaupungilla jonkun verran huumeongelmaa ja jengitaistelua, joka toki lähinnä huumejengien välillä ja muilta näkymättömissä.