Lund University, Ruotsi

opetuskieli: ruotsi
vaihdon kesto: 3.9.2011-9.6.2012
opiskeluala: Teollinen muotoilu

Yleistä
Kaikin puolin hieno kokoemus. Paljon mielenkiintoisia ja hyödyllisiä kursseja, uusia näkökulmia ja paljon uusia tuttavuuksia. Yliopisto Lundissa on koko kaupungin ydin, opiskelijat pyörittävät lähes koko kaupunkia. Asuin vaihdossaoloaikana hieman Lundin ulkopuolella sijaitsevalla maatilalla, joka on ehkä elämäni parhaita kokemuksia ikinä. Lähtisin uudestaan vaikka heti ja tulen varmasti muistamaan viime vuoden aina!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikki pelasi hyvin.

Opintoneuvonta
ei ongelmia.

Asuntoasiat
yliopiston kautta en asuntoa saanut, mutta onneksi yksityisiltä markkinoilta löytyi.

Kirjasto
ok.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
toimi hyvin.

Ruokailu
omat eväät, koska koulun ravintola oli kallis.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
600€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Rajattomat. Lund kaupunkina on mahdollisuuksia täynnä niin urheilun, taiteen, musiikin, Nation-toiminnan (työskentely opiskelijabaareissa) ja teatterin puitteissa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Pitkä aika (10kk). Sopeutuminen, ihmisiin tutustuminen ja opintoihin paneutuminen saivat kaikki tapahtua rauhassa ja kerkesin asettumaan ja elämään normaali arkeakin vaihdon aikana. Projektit olivat mielenkiintoisia ja vaihto-opiskelijatoverit mukavia.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Vaikka kävimme samoilla kursseilla ruotsalaisten opiskelijoiden kanssa, en kokenut varsinaista ystävyyttä heihin. Opettajat ehkä suosivat myös hieman omia opiskelijoita esim. palautekeskustelu-ajoissa jne.

Lunds Universitet, Ruotsi


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 24.8.2009 - 17.1.2010
opiskeluala: Laki

 

Yleistä

Minun vaihto oli hyvin opiskelupainotteinen, joten koulu vei paljon vapaa-aikaani. Lähinnä ruotsin kurssit työllistivät ja veivät aikaa. Lundiin lähtevän kannattaa ehdottomasti hakeutua ruotsin kursseille, joita SOL-centrum järjestää. Oma ruotsin taito ei ollut kovin hyvä, joten kurssit tulivat tarpeeseen. Suomalaisten kannattaa ehdottomasti hakea level 5 ylöspäin oleville kursseille, jotka eivät ole varsinaisesti vaihtareille tarkoitettuja, vaan näillä kursseilla olevat suorittavat Svenska B:ta. Lund on suht kätevä paikka, jos haluaa matkustaa. Lundissa on rautatieasema, jossa melkein joka juna pysähtyy. Malmöön lentokentältä pääsee Ruotsin sisäisille lennoille sekä ulkomaille. Lisäksi Kastrupiin eli Köpiksen kentälle pääsee n. 50 min suoraan junalla Lundista. Suosittelen Lundia lämpimästi. Oikis on arvostettu ja opettajat päteviä.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Toimi oikein hyvin. Sain tiedon tuutoreistani jo ennen lähtöä ja meillä olikin tapaamisia alkuun hyvinkin tiheään. Oikiksen orientaatio oli hyvin järjestetty sekä tiedekunnan osalta että Juridiska Föreningenin osalta.

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa ei mielestäni tarjottu kovinkaan paljoa, mutta toisaalta oikiksen kannalta asiat selvisivät tervetuloa tilaisuudessa, jolloin näki mille kurssille on päässyt.

Asuntoasiat

Asunnon saaminen on Lundista todella vaikeaa. Kannattaa ehdottomasti hakea asuntoja IHO:n kautta jo hakuvaiheessa. Asunnon saamisen kannalta täytyy olla aktiivinen ja vierailla pari kertaa viikossa IHOn sivuilla, jossa näkee oman statuksen ja tilan.

Kirjasto

Kirjastoja on Lundin yliopistossa paljon ja niillä on hyvät aukioloajat. Apua saa helposti tarvittaessa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kaikki oli järjestetty hyvin ja apua sai tarvittaessa. Campuksella oli langaton verkko, joten omalta koneeltakin pystyin kirjautumaan tunnuksilla langattomaan verkkoon. Sain myös oman sähköpostiosoitteen.

Ruokailu

Kouluruokailua ei tunnetusti Ruotsissa ole, mikä on selvä miinus. Nationit tarjoavat lounasta opiskelijahintaan, mutta ruokaa oli vain noin 50 ensimmäiselle ja paikalla piti olla heti tarjoilun alettua.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700 e

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Lundin yliopiston säätiö omistaa Gerdahallen nimisen kuntosalin, jossa on myös paljon eri jumppia ja mahdollisuus pelata tennistä. Gerdahallen oli opiskelijoille erittäin edullinen ja hintaansa nähden hyvä paikka. Lundissa on myös 13 (14?) eri Nationia, joissa opiskelijat pääsääntöisesti käyvät ulkona. Nationit ovat erittäin hyvä tapa tutustua sekä paikallisiin että vaihtareihin. Nationeille voi mennä myös vapaaehtoisena töihin, jos sellaiseen on kiinnostusta.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Lundin sijainti on todella hyvä. Skåne on oikein viihtyisä paikka. Lund on kaupunkina hyvin idyllinen ja kompakti. Kyseessä ei ole mikään suuri kaupunki, mutta palveluita on riittävästi ja opiskelijaystävällinen kaupunki. Lundista pääsee junalla 11 minuutissa Malmöön ja 45 min, niin on jo Kööpenhaminassa. Asuin ihan keskustassa, minkä koin mieluisaksi.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Ei voi sanoa, että kyseessä on varsinaisesti huono puoli, mutta vaati aikaa että tottui Skånskaan eli paikalliseen murteeseen.


 

Lunds Universitet, Ruotsi

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 24.8.2009 - 17.1.2010
opiskeluala: Oikeustiede

 

Yleistä

Olin vaihdossa syyslukukauden 2009 Lundin yliopistossa, Ruotsissa. Lund sijaitsee lähellä Malmöä ja Kööpenhaminaa. Lundiin kannattaakin mennä lentäen Kööpenhaminaan, josta lähtee junia suoraan Lundiin. Yliopisto pyrkii tarjoamaan asunnon vaihto-opiskelijalle. Asuntoja on kaikista hintaluokista. Itse asuin Klostergårdenissa (kävelymatkan päässä oikkiksesta). Asuintaloni oli uusi (vuodelta 2006), se oli yksiö kalusteineen. Vuokrani oli 4100 SEK, joten se oli kalleimmasta päästä. Tuolla hinnalla sain kuitenkin todella siistin yksiön. Vuokraan kuuluu vesi, sähkö ja Internet. Alakerrassa oli myös pyykinpesumahdollisuus (sisältäen mm. kuivausrummut/kaapit). Ensimmäisenä päivänä yliopistolla myytiin peittoja ja tyynyjä, jotka eivät tule asunnon mukana. Tulopäivänä yliopiston kv-tuutorit auttavat autoilla asunnoille, joten kantamukset saa näin perille. Monet ostavat pyörän liikkuakseen Lundissa mutta itse kuljin jaloin tai käytin busseja. Lundin yliopisto on yksi Euroopan huippuyliopistoista ja kilpailee Uppsalan kanssa siitä kumpi on Ruotsin paras yliopisto. Oikkis on yksi kolmesta arvostetuimmasta tiedekunnasta Ruotsissa (muut ovat Uppsala ja Tukholma). Tiedekunnan opetustilat ovat siistit ja kirjasto toimiva. Kurssimateriaalin pystyy pääsääntöisesti ostamaan tiedekunnasta, joten tästä ei tarvitse huolehtia. Oikkisen kurssien lisäksi suoritin kursseja myös Språk- och litteraturcentrumissa eli kirjallisuus- ja kielikeskuksessa. Siellä pystyy suorittamaan mm. ruotsin kielen opintoja, joita suosittelen lämpimästi ottamaan. Kielikurssit ovat vaativia ja työteliäitä, mutta niistä myös oppii paljon. Suosittelen ottamaan kursseja alkaen tasolta 5 "Nivå 5". Näihin kursseihin päästääkseen, opiskelijan on tehtävä tasokoe netissä. Oikkisen kurssit opetetaan englanniksi, eivätkä vaihto-opiskelijat saa osallistua ruotsin kielisiin kursseihin (tämä tieto ainakin meille annettiin). Oikkisessa suoritin yhteensä 30 opintopistettä, joista etenkin myöhempi kurssi " EC Competition and Procedure Law " oli tosi hyvä, joskin vaativa. Tuolla kurssilla yliopistolehtorien ja professorien lisäksi kävivät luennoimmassa Lundin yliopiston vanhoja kasvatteja, ja kertoivat miten he näkevät EU:n kilpailuoikeuden omassa työssään (luennoitsijat ovat mm. Ruotsin kilpailuviranomaisesta, suurista asianajotoimistoista sekä suurista yhtiöistä). Suosittelen tälle kurssille menemistä, sillä Henrik Norinder on myös erinomainen luennoitsija. Jos haluat Ruotsiin vaihtoon, niin hae Lundiin!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli ihan hyvää. Orientaatio-ohjelma riippui paljon tiedekunnasta, joten niiden välillä oli eroja. Meidän orientaatio-ohjelma alkoi viikkoa myöhemmin kuin muissa tiedekunnissa.

Opintoneuvonta

Henkilökunta oli helposti tavoitettavissa ja he vastasivat sähköpostiviesteihin todella ripeästi.

Asuntoasiat

Yliopisto pyrkii tarjoamaan asunnon opiskelijalle. Asunnot ovat siistejä ja niihin sisältyy kalustus, sähkö, vesi ja Internet. Ensimmäisenä päivänä yliopistolla myydään IKEA:n tyynyjä ja täkkejä, jotka täytyy ostaa.

Kirjasto

Kirjastossa on mahdollisuus tulostukseen ja kopiointiin. Kirjastosta saa kopiointikortin, jota voi ladata myöhemmin ostamalla lisäkopioita. Tulostamiseen käytetään samaa "kopiointitiliä". Henkilökuntana on pääasiassa tiedekunnan opiskelijoita.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kirjastossa on mahdollisuus tulostukseen ja kopiointiin. Kirjastosta saa kopiointikortin, jota voi ladata myöhemmin ostamalla lisäkopioita. Tulostamiseen käytetään samaa "kopiointitiliä". Henkilökuntana on pääasiassa tiedekunnan opiskelijoita. Yliopistolta saa sähköpostin sekä tunnukset STIL-tiliin, joka vastaa Lapin yliopiston WebOodia.

Ruokailu

Ruotsissa ei ole samanlaista opiskelijaruokailujärjestelmää kuin Suomessa, eikä sitä tueta myöskään samoin. Opiskelijat käyvät syömässä osakunnilla, jotka tarjoavat lounasaikaan ruokaa. Ruoka on halpaa mutta se yleensä loppuu kesken, jos on liian myöhään liikenteessä. Ruokaa joutuu siis tekemään kotona.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 550€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Osakunnat järjestevät iltaohjelmaa. Lisäksi kv-toimisto järjestää erilaisia retkiä. Lisäksi mahdollisuus käydä jumpissa, juoksemassa yms. Näitä voi harjoittaa mm. Gerdahallenissa

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Lundin yliopisto on erinomainen paikka lähteä vaihtoon. Lundin kaupunki on varsin pieni ja yliopisto on varsin hallitseva kaupungin katukuvassa. Yliopisto tarjoaa mahdollisuuden opiskella myös oikeustieteen opintojen lisäksi ruotsin kieltä. Itse suoritin neljä ruotsin kurssia "Svenska för utbytesstudenter" tasot 5-7. Lisäksi aluksi oli introduktionskurs. Kielikursseille pitää hakea ja jatkokursseille pääseminen edellyttää Internetissä tehtävän tasokokeen läpipääsemistä. Opetusta on mainiota ja ruotsin kieli kehittyy. Suosittelen näitä kursseja lämpimästi vaikka ne työläitä ovatkin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Asumisen kalleus.


 

University of Lund , Ruotsi


opetuskieli: englanti ja ruotsi
vaihdon kesto: syksy 2005 - kevät 2006
opiskeluala: oikeustiede

KURSSITARJONTA: Kurssikorvaavuudet järjestyivät loistavasti, koska Lundin yliopistosta sattui löytymään kursseja, joilla korvata projektiluennot ja -seminaarit. Kurssit totetutettiin englanniksi, mutta Lund tarjoaa paljon kursseja englanniksi. Lisäksi kurssini olivat LL.M. ohjelman puolelta, joka ylipäätään on kansainvälinen ja siksi siis englanninkielinen ohjelma.

Opiskelijapalvelut olivat hyvin järjestetty. Kaikki. Tosin tietoa asuntoasioista olisi saanut lähettää etukäteen. Vaikka asunto olikin odottamassa, en saanut missään vaiheessa varmaa tietoa siitä Suomeen. Opintoneuvonta toimi hyvin, pääsin haluamilleni kursseille, koska perustelut olivat asialliset (gradua varten siis).

Asuntola (Spoletorp) on yksi Lundin parhaita. Asuntolat ovat toki rauhattomampia kuin pienemmät asunnot, mutta toisaalta niissä tutustuu ihmisiin. Kämppäkaverit mukavia ja kaikkeen sopeutuu.

Juridicumin kirjasto on hyvä, etenkin sähköisten julkaisujen tietokannat (sähköinen gradutietokanta, artikkelit jne.), lisäksi Raul Wallenberg Institutin (järjestää Human Rights LL.M. ohjelman) kirjasto on hyvä kansainvälisen oikeuden kirjallisuuden lähde. Lisäksi Jurdicumilta löytyy kattavasti EU-oikeuden materiaalia.

ATK -PALVELUT: Kotoa yhteys yliopiston verkkoon (kirjaston tietokantoihin jne.), Juridicumilla ei niin paljoa koneita ja nekin usein varattuina. Kannettava on käytännöllinen, jos pitää tehdä kouluhommia. Juridicumilla langaton verkko. Printtereitä löytyy, mutta printtaaminen ja kopiointi maksaa jonkin verran. Ei huimasti kuitenkaan.

Yliopistoruokaloita ei ole, mutta osakunnat tarjoavat edullisesti lounasta klo 12 jälkeen. Keskustan ravintoloissa on lisäksi hyviä lounastarjouksia ja kaupunki on täynnä kahviloita, joista voi hakea hyviä patonkeja jne. lounaaksi.

Osakunnat järjestävät paljon toimintaa, joihin kannattaa osallistua. Itse olen kokannut lounasta joka 3. viikko. Mahdollista on myös työskennellä osakuntien baareissa (jotka ovat liki ainoita paikkoja, joihin mennä halutessaan ulos), jne. Homma toimii talkoovoimalla, mutta on ihan uskomattoman mukavaa. Suosittelen. Urheilumahdollisuuksia on myös paljon.

PLUSSAA: Lund on kiva pieni kaupunki, josta kuitenkin tarvittaessa pääsee junalla Malmöseen 15 minuutissa ja Kööpenhaminaan 40 minuutissa. Juridicum tarjoaa paljon mielenkiintoisia, laadukkaita kursseja erinäisistä aiheista. Opiskelijaelämä on vilkasta. Etelä-Ruotsi on lisäksi kaunista aluetta.

MIINUSTA: Kielen kanssa ei yleisesti ottaen ole ongelmaa, koska tarvittaessa ruotsalaiset puhuvat hyvää englantia ja koska Lund on opiskelijakaupunki ei kovinkaan moni puhu skånskaa. :) Jos haluaa matkustella kovasti, ei Lund ole ehkä niitä parhaimpia kohteita (vrt. Itävalta).

Ulkomaille lähteminen on yleisesti helppoa, mutta vaatii toki ennakoivaa työtä ja avointa mieltä (siis ettei tee asioista vaikeampia kuin ne ovat). Yliopiston vaihto-ohjelmia helpommaksi ulkomaille muuttaminen ei tule!

Olen käyttänyt vaihtoaikani gradua pohjustaville kursseille osallistuen, gradua suunnitellen ja materiaalia keräillen. Vaihtoni ei siis ole ollut ihan "perinteinen" vaihto. Juhliakin olen toki ehtinyt, mutten siinä määrin kuin "oikeat" vaihtarit. :) Lundissa olen viihtynyt. Ruotsalaiset ovat iloisia ja leppoisia ja kaupunki on helposti hallittavissa. Kokemukseen toki vaikuttaa se, että vietin edellisen lukuvuoden (2004-2005) Grazissa, Itävallassa eli kaikenlainen vaihtoon liittyvä uutuudenviehätys oli olematonta. :) Suosittelen Lundia kuitenkin lämpimästi -ainakin oikkareille. Olettaisin, että muissakin tiedekunnissa (ainakin yhteiskuntatieteellisessä on tarjolla paljon hyviä kursseja)