University of Maribor, Slovenia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 28.9.2011-10.2.2012
opiskeluala: kielet ja kasvatustiede

Yleistä

Suosittelisin kohdetta sellaisille, jotka eivät toivo suuria opinnoilta. Oman kokemukseni mukaan kohde sopii sellaisille, jotka lähtevät juhlimaan ja reissaamaan ennemmin kuin opintosuorituksia. Muuten nautin kyllä ajasta vaihdossa, vaikkei se vastannut toiveita ja odotuksia, mitä minulla oli vaihtoon lähtiessäni.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vastaanottavan yliopiston tuutori oli minuun yhteydessä ennen kuin lähdin vaihtoon, mutta sen jälkeen hän ei enää ollut minuun yhteydessä. En tavannut häntä kertaakaan. Orientaatio ohjelma oli mielestäni painottunut (liiankin paljon) juhlintaan. Myös orientaatio ohjelmaan osallistumismaksun maksaminen oli järjestetty huonosti. Se oli infotilaisuuden yhteydessä ja periaatteella, että kuka kerkeää minnekkin tapahtumaan ilmoittautua. Tapahtumiin oli rajoitettu osallistujamäärä, hinta oli kuitenkin sama riippumatta siitä moneenko tapahtumaan ehti osallistua. Päätin olla maksamatta osallistumista "Welcome weeks"_lle. Myös jonkinlainen opastus omaan tiedekuntaan olisi ollut mukava, missä voi kopioida/tulostaa, missä on mikäkin luokka, ruokala, kirjasto jne.

Opintoneuvonta
Surkeaa! Lukujärjestyksestä en saanut oikeaa versiota (vaikka kysyin sitä paikalliselta koordinaattoriltani useampaankin otteeseen) ja yli kuukausi vaihdon alusta meni siihen, että yritin selvittää missä mikäkin tunti on ja milloin. Sähköposteja tuli läheteltyä opettajille lukematon määrä, eikä kaikkiin tullut edes vastausta. Vastaanottavankin yliopiston hyväksymässä opintosuunnitelmassa oli 38 op, joista lopulta sain 12 op, joten se oli suuri pettymys. Lopullisessa suoritusotteessani ei taida olla yhtään kurssia alkuperäisestä opintosuunnitelmasta.

Asuntoasiat
Asuntoasiat järjestyivät suhteellisen helposti sähköpostin välityksellä ennen vaihtoonlähtöä. Asuin vaihdon ajan opiskelija-asuntolassa, missä suurin osa asuntolamajoituksen valinneista vaihto-opiskelijoista asui. Huone jaettiin toisen opiskelijan kanssa, wc toisen huoneen asujien kanssa eli kolmen muun kanssa. Itse käytäntö ei sitten ollut ihan sitä, mihin oli tottunut. Asuntolan johtajalla ja house keeperillä oli oikeus tulla huoneeseen milloin vain yleisavaimilla mm. suorittamaan "siivoustarkastuksia". Käytännössä yksityisyyttä ei siis ollut. Ongelmana koin omalla kohdallani myös sen, ettei asuntola todellakaan ollut rauhallinen, niin kuin sitä oli etukäteen mainostettu. Joka viikko vähintään yhtenä päivänä oli juhlat jossakin kerroksessa, eikä juhlijat olleet ollenkaan hiljaisia tai ottaneet huomioon muitakin asuntolassa asujia. Mainitsin asiasta asuntolan johtajalle, mutta hän sanoi, että minun pitäisi valittaa asiasta yövahdille silloin kun juhlia järjestetään. En kuitenkaan kokenut tahtovani siihen asemaan, että olen puun ja kuoren välissä. Kohteen Erasmus-opiskelijoilla oli sosiaalisessa mediassa oma ryhmänsä, jonka kautta sitten mainitsin asiasta. Eihän se mitään rauhallista elämää ollut missään vaiheessa, mutta parani huomattavasti sen jälkeen kun asiasta mainitsi. Yhteistä tilaa ja uunia kaipasin myös asuntolasta.

Kirjasto
Käytin kirjastoa hyvin vähän. Ainakin oman tiedekuntani kirjasto oli todella huonosti auki. Huomasin myös sen, ettei oman tiedekunnan kirjastosta lainattuja kirjoja voinut palauttaa pääkirjastoon.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Asuntolalla oli internet yhteys. Tiedekuntani kirjastossa oli muutama tietokone joilla pääsi internetiin, muuten mielestäni aika huonosti. Opettajat vastasivat melko huonosti sähköposteihin.

Ruokailu
Sloveniassa opiskelijaruokailu on järjestetty ainutlaatuisella tavalla. Puhelinnumero rekisteröidään järjestelmään, jonka jälkeen opiskelijahintaista (n. 4e) ruokaa saa monissa ravintoloissa. Mausteita omalla kohdallani olisi voinut käyttää monipuolisemmin.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
Käytin kuukaudessa rahaa varmaan noin 700-800e. Maksoin kuitenkin vuokraa myös Suomeen koko vaihdon ajan hieman päälle 400e.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vapaa-ajan mahdollisuuksia oli jonkin verran. Vaihto-opiskelijat saivat esim. zumbasta 50% alennusta. Asuntolallani oli pieni sali ja pingis-pöytä (en käyttänyt kumpaakaan). Matkustelumahdollisuudet olivat myös hyvät, koska hinnat olivat halvemmat ja välimatkat lyhyet.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Hintataso on Suomea halvempi. Opiskelijaruokailu oli mahtava!

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Opinnot eivät olleet lähellekään sitä mitä odotin. Opinnot olivat hyvin yläastemaiset; mm. poissaolijat kerättiin joka tunnilla.


University of Maribor, Slovenia

opetuskieli: slovenia
vaihdon kesto: 27.9.2010-7.2.2011
opiskeluala: Kuvataidekasvatus

Yleistä
Vaihto-opiskeluaikani meni nopeasti, en kokenut missään vaiheessa minkäänlaista koti-ikävää tai tuskastumista vieraassa maassa asumiseen. Asiat niin asumiseen kuin opiskeluun oli vaivatonta hoitaa erilaisissa toimistoissa, tosin byrokratian rattaat pyörivät hitaasti ja asiat hoituivat joskus hitaasti itsestä riippumatta. Opiskelukieleni oli slovenia, mikä aiheutti jonkin verran hankaluuksia osallistua luennoille, mutta aina joku paikallinen opiskelija käänsi minulle oleellisen asian englanniksi. Ennen lähtöä meille annettiin ymmärtää, että kursseja oli runsaasti tarjolla, mutta paikan päällä meille selvisi ettei suurinpaa osaa valitsemistanne kursseista järjestetä ja jouduimme tekemään kurssivalinnat uusiksia. Kurssien käymistä vaikeutti myös se ettei kovin usea professori puhunut (tai ei halunnut puhua) englantia. Mariborin alueella kakkoskieli on saksa, varsinkin vanhemmat ihmiset puhuvat paremmin saksaa kuin englantia. Kurssit kuitenkin järjestyivät pienen työn jälkeen. Vapaa-aikani käytin matkusteluun Sloveniassa ja muissa Keski-Euroopan valtioissa. Junalla reissaaminen oli helppoa ja lippujen hinnatkaan eivät olleet älyttömiä. Suosittelen lämpimästi Sloveniaa ja Mariboria omatoimiselle vaihto-oppilaalle, joka ei vähästä säikähdä!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Paikallinen kv-asoiden hoitaminen oli mielestäni tehokasta ja hoitui vaivattomasti. Minulla oli myös henkilökohtainen tuutori. Apua sai jos pyysi.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa sain oman tiedekunnan kv-koordinaattorilta, hän auttoi mielellään ja asiointi oli helppoa.

Asuntoasiat
Asuntolapaikka järjestyi ennen lähtöä. Asuntolat olivat suomalaisen mittapuun mukaan hyvin vaatimattomia. Asuntolaan liittyvät asiat oli helppo hoitaa opintotoimistossa, joka sijaitsi tiedekuntani lähellä.

Kirjasto
En tarvinnut kirjaston palveluja. Jokaisella tiedekunnalla oli oma kirjasto ja kattava pääkirjasto löytyi yliopiston päärakennuksesta.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietokoneita oli kirjastossa ja tiedekunnan käytävillä. Oman tietokoneen käytön hoidin asuntolassa, jossa oli nopea langaton netti.

Ruokailu
Opiskelijaruokailu oli hieman erikoinen, mutta erinomainen: Opiskelijat saivat joka kuukausi parikymmentä elektronista lipuketta puhelimeensa, niitä sai käyttää kaksi päivässä neljän tunnin välein. Kupongit kävivät melkein jokaiseen kaupungin ravintolaan eli ruokapaikka valikoima oli laaja - mcdonaldsista italiaiseen. Ruualle jäi hintaa 1,50-4,5€ paikasta riippuen ja se sisälsi pääsääntöisesti alkukeiton, salaatin, pääruuan ja jälkiruuan.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
150 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Vapaa-aikani käytin pääsääntöisesti matkusteluun Sloveniassa ja muissa Keski-Euroopan maissa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kielitaidon kehittyminen, uudet kaverit, uusi ympäristö ja selviytyminen siinä, kaupunki oli kotoinen ja maan sijainti hyvä matkustelun kannalta.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Opintoni oli sloveniaksi, mikä aiheutti ongelmia. Muita huonoja puolia on vaikea löytää. 

Univeristy of Marobor, Slovenia 

 

opetuskieli: slovenia
vaihdon kesto:
27.9.2010-25.1.2011
opiskeluala:
sport training

 

 

 

Yleistä

opintoihini olin pettynyt, suoritin kurssit esseillä.(opetuskieli slovenia, paitsi ekonomian opiskelijoilla englanti). En saanut kontaktia paikallisiin opiskelijoihin. Vaihto-opiskelijoille järjestettiin paljon aktiviteettiä, se oli mahtava, pääsi helposti tutustumaan muihin vaihtareihin. Maribor oli ihan, sydän jäi sinne!! Matkusteltua tuli jonkin verran omalla porukalla ja myös Erasmus järjestön järjestämien matkojen yhteydessä. Asuntola oli aika ankea, mutta kaikkeen tottuu. Asuntolassa asuminen oli parempi vaihtoehto kuin yksin asuminen (se oli halpaa, ja näki toisia ihmisiä). Kursseista kannattaa ottaa etukäteen hyvin selvää. Ja selvittää miten ne mahdollisesti suoritetaan. Itselläni kesti neljä viikkoa ennen kuin sain sovittua ensimmäisen kurssin suorittamisen ( hidas tiedonvälitys, tiedekuntamme koordinaattori oli loistava, mutta professorit hieman hitaita vastaamaan.) Avoimin mielin!!

 

Palvelut vaihtokohteessa

 

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Tuutorointi oli hyvin järjestetty. Asioiden hoitaminen onnistui tuutoreiden avulla. Informaatio kulki välillä hitaasti kansainvälisestä opiskelijatoimistosta. Mutta tieto oli aina kattava, ja kysymyksiin vastattiin nopeasti sähköpostilla<揬ȁ> 

Opintoneuvonta

ei ollut, koordinaattori luki opinto-opasta siitä kurssista, josta pyysit. Eli kurssien sisältöjen tiedottamiseen ei panostettu

 

Asuntoasiat
asuntolapaikka hoitui helposti. ongelmia ei ollut. Ja vuokra oli kohtuullinen 

Kirjasto
kirjasto ok, mutta kiirjoja ei ikinä satavilla, monia kirjoja oli vain yksi painos. KIrjojen hakuun ei erikseen perehdytetty, mikä vaikeutti kirjastosta lainaamista 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
oma netti, toimi nopeasti 

Ruokailu
opiskelijaruokailuun oli 20 kuponkia/ kuukausi. Opiskelijaruokailupaikkoja(ravintoloita, joissa oli erikseen opiskelijoille ruokalista) oli ympäri kaupunkia, hinnat vaihtelivat 1,50 eurosta 3 euroon 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
200 €

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

edullinen elokuvateatteri (2,50 euroa-4 euroa), kaksi keilahallia, hyvät pyöräreitit, mahtavat lenkkeily mahdollisuudet, uimahalli

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

erilainen kulttuuri, edullinen, kaunis luonto, heloa ja suhteellisen halpa matkustaa muualle!!

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
 Asioiden hoito monen portaan kautta. englanninkielen osaamattomuus, tietokantoja ei koneilla (ovat ajastamme jäljessä)

 

Mariborin Yliopisto, Slovenia


opetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 08.02.2010-24.06.2010
opiskeluala: OikeustiedeYleistä
Saavuin lumiseen Mariboriin helmikuussa Wienin kautta. Mielestäni Mariboriin pääsee helpoiten Wienistä, josta junamatka kestää Mariboriin 3,5h. Tuutori oli vastassa juna-asemalla. Majoituin asunnon etsimisen ajaksi toisen aiemmin menneen suomalaisen vaihtarin asuntoon. Asunto löytyi todella helposti, sillä olin saapunut Mariboriin hieman aiemmin kuin muut vaihtarit. Mikäli tarkoitus on asua yksiössä, kannattaa saapua paria viikkoa aiemmin talvella yksiötarjonta lyhyeksi ajaksi ei ollut valtava. Bonuksena aikaisemmin saapuvat näkevät myös helmikuussa olevan paikallisen laskiaisen, joka todellakin oli näkemisen arvoinen karnevaali. Asunto löytyi helposti hyvältä paikalta, eikä vuokranantajan kanssa ollut mitään ongelmia. Varsinaiset opinnot käynnistyivät alkuinfolla ja orientaatioviikolla. Viikon aikana meille järjestettiin runsaasti erilaista ohjelmaa, viikko kruunautui erilliseen Slovenia trippiin, jossa kierrettiin Sloveniaa. Mariboriin kannattaa mielestäni mennä vaihtoon syksyllä, ainakin oikeustieteiden osalta. Kuulin, että syksyllä oli ollut oikeustieteita opiskelemassa runsaasti vaihtareita, ja englannin kielisiä luentojakin oli järjestetty. Keväällä meitä oli 4. Kurssit suoritin sopimalla professoreiden/assareiden kanssa kurssien suorituksesta aluksi sähköpostilla ja myöhemmin henkilökohtaisella tapaamisella. Opetusmetodina oli esseiden kirjoittaminen ja suulliset kokeet/keskustelutilaisuudet, joissakin kursseissa olisi ollut näiden lisäksi kirjallinen koe. Sain todella henkilökohtaista opetusta, sillä useilla kursseilla olin ainoa opiskelija. Kursseihin joutui tekemään jonkin verran töitä, mutta työskentely oli kovin erillaista ja mukavaa vaihtelua ainaiseen tenttiin lukemiseen verrattuna. Tiedekunnassa ihmiset olivat avuliaita, mutta välistä heitä oli todella vaikea tavoittaa. Sähköposteihin oli myös vaikeaa saada vastauksia. Kaiken kaikkiaan vaihtoaika Sloveniassa oli todella positiivinen kokemus ja voin lämpimästi suositella Sloveniaa ja Mariboria kaikille!


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Tuutori oli vastassa juna-asemalla saapuessani Mariboriin. Pidimme yhteyttä koko vaihdon ajan ja sain tutorilta tarvittavat käytännön neuvot elämisestä ja opiskelusta Mariborissa. Mariborissa järjestettiin infotilaisuus vaihdosta, jossa kerrattiin käytännön asiat. Inffon jälkeen siirryttiin tiedekuntien ERASMUS-vastaavien kanssa käymään läpi opintosuunnitelma. Tämän jälkeen sovittiin opettajien kanssa kurssien suorittamisesta.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa sai tarvittaessa tiedekunnan KV-sihteeriltä ja opettajilta.

Asuntoasiat
KV-palvelut avustivat asunnon etsimisessä. Asuin Mariborissa yksityisen vuokranantajan asunnossa yksiössä lähellä rautatieasemaa.

Kirjasto
Tiedekunnalla oli oma kirjasto, josta löytyi kattavasti kursseilla tarivttavat kirjat. Lisäksi oli vielä yliopiston yleinen isompi kirjasto. Kirjastoista löytyivät tietokoneet ja tulostusmahdollisuus. Osa kirjaston henkilökunnasta ei puhunut englantia, joka aiheutti välillä ongelmia.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kirjastossa oli käytössä tietokoneet. Yliopistolta emme saaneet sähköpostia, paikalliset opiskelijat saivat, mutta he eivät kyseistä emailia käyttäneet.

Ruokailu
Ruokailu oli toteutettu Sloveniassa kuponkisysteemillä. Kuukaudessa sai ostaa tietyn määrän ruokakuponkeja, riippuen työpäivien määristä. Kuponkit ostettiin kuponkitoimistosta. Toimistossa valittiin sitten ravintolat, joihin halusi mennä syömään. Kupongin hinta vaihteli nollasta eurosta neljään euroon. Ravintoloita oli useita erilaisia, ja ruoka valittiin erillisitä opiskelijamenuista. Systeemi pelasi hyvin ja ravintolavaihtoehtoja oli runsaasti.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
400

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
ERASMUS opiskelijoille järjestettiin aluksi runsaasti aktiviteetteja, joiden avulla pääsi tutustumaan muihin erasmus-opiskelijoihin. Vapaa-aikaa pystyi viettämään urheillen, erityisesti Mariborista löytyivät mukavat patikointi maastot. Itse vietin vapaa-aikaani matkustellen naapurimaihin ja lähikaupunkeihin. Matkustamiseen Mariborin sijainti on hyvä.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Vaihto-opiskelupaikka oli pieni ja kotoisa. Ihmiset olivat ystävällisiä. Mariborin sijainti on matkusteluun hyvä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Paikoittain vielä jäänteitä Itä-eurooppalaisesta hallintokulttuurista, joka hidastaa asiointia.
 


Mariborin yliopisto, Sloveniaopetuskieli: Opettajat pitivät minulle englanniksi kurssit. Saatoin osallistua luennoille, jolloin joku käänsi. Tai sitten tein etänä.
vaihdon kesto: 1.9.09-30.6.2010
opiskeluala: Englanti


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Todella hyvä tuutorointi, vaikkakin vielä kehitysasteella, mutta ystävällisiä ja aika hyvin organisoituneita. Yllätti että oli kaksi päälekkäistä organisaatiota. Niinkuin meilläkin tuutorit ja erikseen ESN, mutta kummatkin kilpailivat toisiaan vastaan.

Opintoneuvonta
Noo.... vähän heikkoa oman pääaineopintojeni osalta. Muulta osin, todella auttavaista, vieraskoreaa porukkaa!

Asuntoasiat
Yliopistolla oli oma henkilö, joka etsi asuntoja vaihtareille. Mahtava apu! Todella henkilökohtaista ja ammattimaista.

Kirjasto
Kävin kerran, vähän kulahtaneen näköinen oli.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Ei saatu koulun sähköpostia, eikä 'oodia', joten kaikkien asioiden hoitaminen tehtiin paperilla. Byrokratiaa siis riitti.

Ruokailu
TÄYSIN PARASTA!!! Saatiin ruokalippuja paikallisiin ravintoilihin, jotka ei maksanu juuri mitään! Todella hyvää ruokaa, ja ihana tee-kulttuuri!

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
300

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Urheilua, lenkkeileyä, elokuvia, viihdettä.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Ruokailu, ystävälliset ihmiset, halpa hintataso.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Huono yliopiston taso, vaikea liikkuvuus maan sisällä, konservatiivinen maa.
 

 


University of Maribor, Slovenia


opetuskieli: Kurssit Sloveniaksi
vaihdon kesto: 06.09.2008 - 06.07.2009
opiskeluala: Urheilu, Psykologia

 

Yleistä

Jos haluaa päästä maronoituun johonki piitsille turisti paikkaan vaihtoajaksi, tai jos haluaa shoppailee johonki metropoliinm, jos haluaa suureen kaupunkiin.. EI KANNATA MARIBORIIN.. Jos haluaa hyvät bileet, jos haluaa tiiviin vaihtariporukan perheenä, jos haluaa kauniit maisemat vaeltaa ja lasketella/lautailla, jos haluaa reissata ja nähdä eri maita euroopasta, jos ei halua pinnalliseen paikkaan, jos haluaa paljon mahdollisuuksi tehdä paljon aktiviteetteja ja nähdä keskieurooppalaista kansankulttuuria, jos haluaa juoda paljon ja halvalla.. MENE MARIBORIIN! Vaihtarit ovat pääsääntöisesti Espanjasta, Turkista, Portugalista, Puolasta, Tsekeistä, Slovakiasta, Unkarista, Ranskasta, Belgiasta, Saksasta, bulgariasta, kreikasta.. Ei skandinaaveja eikä brittejä. kaikki opiskelijat Euroopasta.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

tiedekunta oli todella huono vaihtotiedekunta.. koordinaattori oli koko ajan lomilla ja eikä juuri muita vaihto-opiskelijoita ollut tiedekunnassa.. joten todella ulkopuolinen siellä. Mutta ei todellakaan mikään ylitsepääsemätön juttu.
 

Opintoneuvonta

koordinaattori auttoi hieman.
 

Asuntoasiat

asuntola järjestetty.. mutta asuin yksityisessä.
 

Kirjasto

hyvä. joka tiedekunnassa omansa
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

suunnilleen sama kuin Lapin Yliopistossa.. ehkä vähän huonompi
 

Ruokailu

MAHTAVA! SUOMESSA PITÄIS OTTAA MALLIA NIISTÄ.. Ravintoloissa syödään kupongeilla.. tukee kaupungin yrittäjiä ja työllistää todella paljon.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

lyhyet välimatkat joka paikkaan.. vuoret, meri matkustus.. Urheilu kallista jotkut kalliimpia kuin suomessa. Hyvät mahdollisuudet.. riippuu tietenkin mitä hakee.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Lyhyet välimatkat, Kaunis luonto, Alpit, Ruokailu, halpaa, kauniita ihmisiä :D, ihmiset avoimia, mahtava ryhmä, pieni ja kaunis kaupunki
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kurssitarjonta, tiedekunnassa yksin ja ulkopuolinen, kaupunki pieni, joskus ei tarpeeksi tekemistä.. 
opetuskieli: slovenia, englanti
vaihdon kesto: 01.10.2008 - 29.01.2009
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Olin vaihdossa Mariborissa neljä kuukautta, lokakuun alusta tammikuun loppuun. Tässä ajassa pääsin nauttimaan 20 asteen lämmöstä lokakuussa ja toisaalta tammikuussa myös laskettelemaan. Maribor on mukava pieni kaupunki ja sieltä on hyvät mahdollisuudet matkustaa ympäri Eurooppaa. Mielestäni paras tapa saapua Suomesta Mariboriin on lentää Wieniin ja matkustaa sieltä neljä tuntia junalla Mariboriin. Helsingistä on myös suoria lentoja Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan, mutta ainakin minun vaihtoaikanani näitä lentoja oli vain kesäaikana, eli maaliskuulta lokakuulle. Lukuvuosi Sloveniassa on jaettu kahteen lukukautteen ja kaikki tentit on lukukauden lopussa. Oikeustieteiden tiedekunnassa tentit oli suullisia tai kirjallisia ja kaikissa kurseissa tenttejä ei ollu ollenkaan. Kursseihin sai kirjoittaa aika paljon esseitä, mutta toisaalta luentoja ei taas ollut kovin usein. Osa opiskelijoista järjesti tenttinsä myös niin, että tekivät ne jo ennen joululomaa ja eivät tulleet joulun jälkeen enää takaisin.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikille opiskelijoille oli tarkoitus olla tuutori kohteessa, mutta minä en koskaan saanut sähköpostia tuutoriltani, jos sitä edes oli. Jotkut opiskelijat olivat saaneet tuutorilta sähköpostia ennen vaihdon alkua, ja taisivat jopa tavatakin tuutorinsa. Mutta oikeustieteiden tiedekunnassa tuutorointia ei oltu järjestetty erityisen hyvin. Vastaanottoa ei oltu järjestetty, mutta ei sitä kaivannutkaan. Vaihtareille oli kuitenkin järjestetty vaihdon aluksi tervetuliaisviikko, jolloin oli erilaista ohjelmaa viikon jokaiselle päivälle.
 

Opintoneuvonta

Tiedekunnassamme järjestettiin heti tervetuliastilaisuus, jossa kyseltiin kurssi valinnoistamme ja annettiin tietoa tarjolla olevista englannin kielisistä kursseista. Saimme myös listan opettajien vastaanottoajoista ja meitä pyydettiin käymään juttelemassa heidän kanssa. Myös tiedekunnan toimistosta neuvottiin tarvittaessa.
 

Asuntoasiat

Asuin opiskelija-asuntolassa ja paikka sieltä oli järjestetty puolestani. Ilmoitin vaihtopaikan varmistuttua, että olen kiinnostunut asumaan asuntolassa ja sain paikan vaivatta. Asuntolassa huoneet on pieniä kahden hengen huoneita, mutta toisaalta asuntolassa tutustuu helposti uusiin ihmisiin ja vaihto-opiskelijat on pyritty sijoittamaan asuntolassa samoihin kerroksiin. Asuntolassa huoneen vuokra oli 85 € ja hintaan kuului myös internet. Osa vaihtareista vuokrasi asunnon myös yksityisiltä markkinoilta
 

Kirjasto

Tiedekunnassa oli kirjasto, mutta aika pieni. En käyttänyt kirjastoa vaihtoni aikana muuhun kuin tulostamiseen ja kopioimiseen
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Oikeustieteiden tiedekunnassa oli yksi atk-luokka, mutta paikalliset opiskelijat eivät sitä ilmeisesti paljon käyttäneet, koska siellä oli aina hyvin tilaa. Myös kirjastossa oli muutama kone opiskelijoiden käytettävissä. Opiskelija-asuntoloissa oli atk-palvelut järjestetty hyvin, sillä jokaisessa huoneessa oli netti yhteys ja asuntolassa oli myös tietokonehuone.
 

Ruokailu

Mariborissa ruokailu tapahtui kupongeilla, joita sai ostaa kuukaudesaa olevien työpäivien verran. Kupongit kävivät ravintoloihin ympäri kaupunkia ja niiden hinnat vaihtelivat n. 1-3 € välillä. Kupongilla sai useimmissa paikoissa keiton, salaatin, pääruuan ja jälkiruuan, mutta ruoka ei ole niin monipuolista kuin Suomessa.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Opiskelijoiden liikuntakeskuksessa oli tarjolla mm. lentopallo-, koripallo- ja sulkapallovuoroja sekä aerobic tunteja. Osa lajeista maksoi, mutta hinnat oli kuitenkin edullisia. Mariborissa on myös ihan mukavat lenkkeily mahdollisuudet. Elokuvissa käynti oli halpaa, päivästä riippuen hinnat vaihteli 2,50- 4,50 € välillä. Mariborista kannattaa myös matkustaa, sillä monet kaupungit kuten Budapest, Zagreb ja Wien ovat hyvin lähellä. Myös opiskelijajärjestö järjesti vaihtareille mukavasti ohjelmaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Maribor pieni, mukava ja turvallinen kaupunki. Paljon vaihto-opiskelijoita. Hyvät mahdollisudet matkustaa, koska monet kaupungit on todella lähellä. Ihmiset puhuu yllättävän hyvin englantia. Lokakuussa pääsi nauttimaan vielä 20 asteen lämpötilasta ja tammikuussa pääsi laskettelemaan:)
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Koska kaupunki on aika pieni, aika siellä voi käydä tylsäksi. Neljä kuukautta oli minulle ehdottomasti tarpeeksi, mutta toisaalta toiset viihtyivät koko vuodenkin. 

University of Maribor, Slovenia


opetuskieli: slovenia, englanti
vaihdon kesto: 1.10.08 - 23.01.09
opiskeluala: oikeustiede

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tiedekunnalla oli vaihto-opiskelijoille sihteeri, joka oli tavattavissa lähes päivittäin ja josta oli suuri apu. Tuutorini laittoi minulle kerran säköpostia, jossa hän ilmoitti olevansa mielellään tarvittaessa avuksi, mutta koska ilmoitin, etten tarvinnut apua juuri sillä hetkellä, en kuullut hänestä sen koommin.
 

Opintoneuvonta

Tiedekunnan kv-sihteeristä ja oppiainekohtaisista opettajista oli apua opintoasioissa.
 

Asuntoasiat

Paikallinen esn toimisto auttoi asunnon järjestämisessä, jos halusi asua opiskelija-asuntolassa. Itse sain asunnon/ huoneen hankittua muuta kautta.
 

Kirjasto

Tiedekunnan kirjasto oli hyvin pieni, eikä sieltä löytynyt juurikaan englannin kielistä kirjallisuutta. Yliopiston pääkirjasto oli remontissa ja poissa käytöstä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tiedekunnalla oli hyvin käytössä tietokoneita
 

Ruokailu

Opiskelijat saivat ostaa joka kuukausi tietyn määrän opiskelijakuponkeja ravintoloihin. Kuponkin maksoi ravintolasta riippuen n. 0,50-3,00 euroa. Valittavana oli paljon ravintoloita, mutta mielestäni sellaisia, jossa ruoka oli syömäkelpoista, oli ehkä 1/8 koko valikoimasta.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

150- 250 €
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Opiskelijoiden liikuntakeskuksessa on aerobiciä, lentopalloa, kuntosali, koripalloa jne., mutta pääasiassa vain viikolla, koska paikalliset opiskelijat lähtevät vanhempiensa luo viikonlopuksi. Elokuvaliput maksoivat päivästä riippuen n.3-5 euroa. Mariborista on suhteellisen lyhyt matka mielenkiintoisiin paikkoihin, kuten Wien, Venetsia, Zagreb ja Budapest. Paikallinen esn järjesti paljon illanviettoja. Viikonloput olivat hiljaisia
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Mariborista on helppo matkustaa lyhyeksikin aikaa naapurimaihin. Liikuntamahdollisuuksia on kohtalaisen hyvin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Pieni kaupunki, joka hiljenee viikonloppuna. Kaupatkin ovat lauantaina auki n. 9-14 ja sunnuntaina ei ostoskesusta lukuun ottamatta ollut kaupat auki lainkaan. 

University of Maribor, Slovenia


opetuskieli: Englanninkielen didaktiikan kurssit olivat luonnollisestikin englanniksi. Liikunnan ja musiikin kursseilla opetus oli sloveniaksi, mutta opiskelijakaverit olivat auttavaisia ja innokkaitakin kääntämään meille englanniksi mistä tunnilla puhuttiin. Pianotunneilla opettaja puhui vain saksaa.
vaihdon kesto: 28.2.2008 - 6.6.2008
opiskeluala: kasvatustiede

 

Yleistä

Meillä alku tuntui takkuavan. Päivämäärä, jolloin opintojen olisi kuulunut alkaa, muuttui juuri kuin lennot oli varattu. Paikalle päästyämme kuulimme, että opinnot alkavat meidän osalta vasta kolmen viikon kuluttua. Joten rupesimme itse ottamaan yhteyttä opettajiin, jotka joko eivät vastanneet tai eivät puhuneet englantia. Sitten onneksi tapasimme englannin kielen opettajan, joka oli valmis auttamaan meitä kaikin keinoin. Myös liikunnan opettaja oli hyvin avulias. Saimme siis kurssit vihdoin pyörimään. Opetusta oli muutama tunti melkein joka päivä. Koska kurssit olivat sisällöltään käytännöllisiä, ei niistä tarvinnut paljoa stressata. Maribor on kaupunkina mukava ja idyllinen. Ei liian suuri, mutta viihtyisä ja asukasiältään aika nuori. Viiniviljelmät ja viinitilat kuuluvat erottamattomana osana kauniiseen kaupunkialueeseen. Kaupungin alla sijaitsee myös suuri kilometrejä pitkä viinikellari. Mariborissa oli vaihto-opiskelijoita noin 200-250, eli aika paljon.

Erasmus väki on kuin suurta perhettä, mikä on toisaalta säälikin, koska sitten ei paikallisiin tule niin tutustuttua. Paikalliset olivat todella ystävällisiä ja avuliaita. Itse käytin hyväksi maantieteellisen sijainnin ja matkustelin Itävaltaan, Unkariin, Bosniaan, Italiaan ja Kroatiaan useamman kerran. Matkustelimme joko junalla tai sitten vuokrasimme auton. Sloveniassa jos matkustaa, niin kannattaa melkein vuokrata auto, sillä etäisyydet ovat lyhyet, mutta junat hitaita. Jos itselleni tulisi mahdollisuus valita vaihtokohde uudelleen, lähtisin varmasti Sloveniaan. En tiennyt maasta paljoakaan etukäteen, mutta se lumosi minut kyllä täysin. Luonto on upeaa ja maa on turvallinen. Jos on kysyttävää Mariborista tai Sloveniasta niin toivottavasti otat minuun yhteyttä! :) jenni jjarvika(at)ulapland.fi

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi oli heikkoa. Tapasimme opiskelijatuutorimme vasta kolmen viikon jälkeen ja olimme hänen kanssa yhteydessä vain kerran. Vastaanotto oli myös heikko. Virallinen informaatio-tervetulotilaisuus meidän tiedekunnassa järjestettiin vasta kolmen viikon oleskelun jälkeen. Jouduimme itse tekemään paljon töitä, että saimme kurssit käyntiin, koska kolmen viikon oleilu olisi ollut liikaa. Infotilaisuus oli kolmen viikon jälkeen jo ihan turha.
 

Opintoneuvonta

Tiedekunnan vaihtovastaava ei ole opiskellut samassa tiedekunnassa, joten hän ei tiennyt kurssien sisällöstä, eikä oikein opintopisteistäkään. Hän osasi kyllä neuvoa suunnilleen keneen ottaa yhteyttä minkäkin aineen puitteissa. Opettajat tiesivät kurssien sisällöistä, mutta eivät tarpeeksi hyvin opintopisteistä.
 

Asuntoasiat

Koska haimme vaihtoon aika myöhään, emme saaneet ikinä vahvistusta siitä että huone dormitorissa olisi varmaa. Huoneita kyllä olisi saanut. Mariborissa on kaksi isoa dormitorioaluetta. Gosposvetska on lähellä meidän tiedekuntaa ja myös urheiluhalli, jossa yliopistolla on ilmaisia vuoroja, on ihan vieressä. Toinen asuntola, Tyrseva, on kaupungissa. Asuntoloita remontoidaan koko ajan. Vaihto-opiskelijat jakavat pienen huoneen aina toisen opiskelijan kanssa. Asuntolahuoneet ovat pieniä, mutta halpoja. Ne maksavat noin 65e kuussa ja se sisältää kaiken, myös Internet yhteyden. Suihkun ja vessan jakaa noin 10-15 ihmistä ja keittiön 50 ihmistä. Meillä oli asunto yksityisiltä markkinoilta. Löysimme asunnon osoitteesta www.kamrica.net. Asuntomme oli aika hintava paikalliseen hintatasoon nähden. Huoneita kaupungista saa noin 100-200 eurolla. Yksityisten asuntojen taso vaihtelee aika paljon.
 

Kirjasto

Kirjastoa en juurikaan tarvinnut, sillä opintoni olivat aika käytännöllisiä. Hommasin kuitenkin kirjastokortin, joka oli ilmainen.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Meidän tiedekunnassa koneita oli aika vähän ja ne olivat aika vanhoja ja osittain todella hitaita. Emme löytäneet tilaa, jossa olisi voinut esimerkiksi tehdä kouluhommia tietokoneluokassa. Koneet olivat yleensä käytäville ripoteltuja ja niissä ei ollut edes muistitikulle paikkaa.
 

Ruokailu

Ruokailu Sloveniassa on järjestetty ihan mahtavasti. Opiskelijat saavat ostaa ruokailukuponkeja koulupäivien määrän verran kuukaudessa. Kupongit ostetaan omaa opiskelijakorttia näyttämällä "Student servicesta", joita on useampi kaupungissa. Kuponkien hinta vaihtele 0,80-2,40 € välillä, mutta yleisin hinta on 1,50 kieppeillä. Jokainen ravintola on siis hinnoitellut oman hintansa. Kupongeilla syödään siis kaupungin ravintoloissa. Kupongilla saa valita ateriansa studentski menuusta ja usein se sisältää keiton, salaatin, pääruuan ja jälkiruuan, jotka tarjoillaan yleensä pöytään. Muutenkin kahviloissa ei tunneta itsepalvelua vaan etsitään paikka kahvilasta, johon sinua sitten palvellaan. Kahvi ja viini maksaa suunnilleen 0,90 ja olut 2 euroa.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Erasmus-bileitä järjestetään vähintään kerran viikossa. Yliopistolla on opiskelijoille ilmaisia liikuntavuoroja, joissa voi pelata muun muassa jalkapalloa, lentopalloa, koripalloa, sulkapalloa. Sloveniasta ja Mariborista on helppoa sekä halpaa matkustaa ympäri Eurooppaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Hyvä sijainti, paljon vaihto-opiskelijoita, ruokakupongit (voi käyttää myös viikonloppuisin), halpaa baareissa, halvempaa myös kaupoissa:) , ystävällisiä ihmisiä ja upea luonto.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kurssien saaminen ja käyntiin laittaminen vei aikaa. Vapaa-ajan ohjelmaan vaihtareille ei oltu panostettu enää niin paljon kuin syksyllä. Kannattaa siis mennä syksyllä, ryhmäytykseen ollaan satsattu silloin enemmän. Vanhempi väki yliopistolla puhuu saksaa, minä en. Poliisin kanssa kannattaa olla varovainen, sakottavat ulkomaalaisia mielivaltaisesti. 
opetuskieli: slovenia
vaihdon kesto: 28.2 - 28.6.2008
opiskeluala: Kasvatustiede

 

Yleistä

Vaihto-opiskeluni alussa aikaa kului turhaan, koska kukaan tiedekunnalta ei tuntunut tietävän kuka on vastuussa vaihto-opiskelijoista, ja mikä on käytäntö. Ilmeisesti tiedekunnassa ei aiemmin juuri ollut ollut vaihto-opiskelijoita. Opinnoista piti sopia tarkemmin niistä vastaavien professorien kanssa, joiden tapaaminen oli aika hankalaa, koska kaikki eivät käyttäneet sähköpostia tai puhuneet englantia. Lopulta sain kuitenkin järjestettyä muutaman kurssin itselleni. Osallistuin muutamalle englannin kurssille, sekä muutamalle muulle kurssille, joiden opetuskieli oli slovenia. Kurssit olivat käytännönläheisiä, joten siinä mielessä opetuskieli ei ollut ongelma, lisäksi toiset opiskelijat käänsivät tarvittaessa. Loppukeväällä alkoi tenttikausi, jolloin suurin osa opiskelijoista linnoittautui kirjastoon ja asuntoihinsa opiskelemaan. Kuulin myös että muissa tiedekunnissa oli erikseen järjestettyä opetusta vaihto-opiskelijoille. Kaiken kaikkiaan Maribor oli mukava paikka, ja suosittelen sitä lämpimästi.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Marborissa ei ollut järjestetty tuutorointia tai ylipäänsä mitään. Alkuorientaatioon sain kutsun sähköpostitse, mutta tuossa orientaatiotilaisuudessa ei ollut ketään omasta tiedekunnastani, vaan sain päivämäärän yli kahden viikon päähän, jolloin järjestettiin tiedekunnan oma infotilaisuus.
 

Opintoneuvonta

Neuvoja sai kysyä pääasiassa opetuksesta vastuussa olevalta professorilta pääosin sähköpostitse. Vastauksia joko sai tai ei riippuen professorin kielitaidosta ja kiinnostuksesta. Lopulta yksi opettaja otti asiakseen järjestää tapaamisia muun henkilökunnan kanssa
 

Asuntoasiat

Asuntolaan muutettaessa asunto olisi järjestetty puolestani. Halusin oman asunnon, ja sain järjestää sen yksikseni.
 

Kirjasto

Hyvä, josta löytyi hyvin myös englanninkielistä kirjallisuutta.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tiedekunnan käytävillä käytössä koneita, joista sai tarkistaa sähköpostit. En tiedä oliko koululla jossakin työtilaa jossa olisi voinut käyttää tietokonetta. Tein omat työni asunnolla omalla koneella.
 

Ruokailu

Ruokailu tapahtui kupongeilla, joilla sai ruokaa tavallisista ravintoloista. Myös tiedekunnalla oli ravintola.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Paljon urheilumahdollisuuksia niin lähimaastossa kuin urheiluhallissakin. Muita mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa on mm. elokuvat, keilaus, teatteri, ostoskeskus jne. Illanviettoja oli järjestetty ainakin kerran viikossa, yleensä useamminkin.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

*Hyvä sijainti mahdollisti matkustelun
*Ihmiset ystävällisiä
*Mukava ja kaunis pieni kaupunki
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

*Opiskelun alussa aikaa meni turhan paljon opintojen järjestelyyn huonon organisoinnin takia
* Pieni paikka voi alkaa tuntua tylsältä
* Opetuksen taso ei vastannut Suomen tasoa
* Kaikki professorit eivät puhuneet englantia, mikä vaikeutti opintoja

Sivun alkuun