University of Northern British Columbia, Kanada

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 2.1.2012-13.4.2012
opiskeluala: Psykologia

Yleistä
Lähdin Kanadaan heti vuodenvaihteen 2011-2012 jälkeen. Pitkän matkan jälkeen saavuin perille, ja olo oli heti varsin kotoisa. Opiskelut käynnistyivät hieman verkkaisesti, kun ensimmäisten viikkojen luentoja oli siirretty. Arvelin, että opiskelu vieraalla kielellä ja erityisesti maisteritasolla olisi vaativaa, mutta kyllä siitä vielä yllättyi moneen kertaan, miten kolme kurssia voi teettää työtä! Tosin opiskelutyylikin erosi meikäläisten totutusta, sillä luennot olivat kerran viikossa koko kevään ajan ja palautettavia tehtäviä sekä lukemista oli melkoisen paljon. Toisaalta kevään aikana olen oppinut ja opiskellut enemmän kuin hetkeen, mikä tuntuu jälkikäteen oikein hyvältä. Kanada maana on aivan ihana, tosin halusin sinne myös kauan aikaa. Maa ei paljoakaan eroa omastamme, tosin piirit ja paikat ovat vähän isompia ja tiettyä pohjois-amerikkalaisuutta (esim. ruokakulttuuri) tuli aluksi vähän kummasteltua. Mitä nyt äkkiseltään tulee mieleen, matkustaminen ja postipakettien lähettäminen olivat melko kalliita. Itse pysyttelin loppuaikaa lukuun ottamatta kyseisessä kaupungissa, keskittyen opiskelujen loppuun suorittamiseen. UNBC on opiskelijoille armelias, busseilla pääsee kulkemaan ilmaiseksi, vieressä oleva suurehko urheilukeskus on käytettävissä ilmaiseksi, samoin kuin uimaan pääsee ilmaiseksi kaupungin uimahalleissa. Kaupunki ei ole mikään iso mutta pidin sen tunnelmasta. Varsinkin erilaisia ruokia tuli maisteltua paljon, sillä tunnelmallisia ravintoloita on ripoteltu ympäri kaupunkia. Tapasin siellä ollessani myös Suomesta kotoisin olevia ihmisiä, jolloin koti-ikävää pystyi lievittämään kahvittelemalla suomalaistyyliin ja suomea puhumalla. :) Suosittelen Kanadaa ja UNBC:tä lämpimästi, oma kokemukseni oli aivan huikea!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Oikein toimiva ja lämminhenkinen. Orientaatio-ohjelmasta en tosin saanut tietoa etukäteen, mutta onneksi minut "löydettiin" mukaan osallistumaan. Tuutorointia ym. ei oikeastaan ollut, mutta eipä sille tarvettakaan oikeastaan ollut sillä olo oli heti kotoisa ja kaikki tuntui toimivan.

Opintoneuvonta
Professoreita oli helppo lähestyä ja apua sai tarvittaessa monestakin paikasta (esim. Academic Success Centren tarjoamat ilmaiset tuutorointipalvelut ja avustaminen koulutehtävissä). Kv-toimisto oli myös tässä apuna.

Asuntoasiat
Asuntolassa asuminen oli helppoa ja Housing piti huolen, että kaikki oli kunnossa. Itselle erityisesti mieltä lämmittävä kokemus oli asunnon muokkaaminen esteettömäksi omien toiveideni mukaan.

Kirjasto
Kirjasto oli monipuolinen, helppokäyttöinen, ja siellä oli ystävällistä henkilökuntaa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kaikki toimi oikein hyvin, heti kun huomasin, että sähköpostiin oli ilmestynyt viestejä jo marraskuusta lähtien vaikka tunnukset sain tai löysin käyttööni vasta kohdemaassa ollessani. Maksut oli helppo hoitaa opintotilin kautta, sähköposti kulki hyvin. Langaton netti niin asuntolassa kuin yliopistollakin oli suuri plussa. Lisäksi yliopiston artikkelitietokanta (tiedonhaku) oli helppokäyttöinen ja erittäin laaja - sitä tulee ikävä.

Ruokailu
Varsinaista ruokailua ei koulussa itsessään ollut. Koululla oli kuitenkin kahvio, josta sai tilata lämmintä ruokaa sekä ostaa välipaloja. Yläkerrassa oli pubi, josta sai hyviä aterioita. Yliopistolla oli myös yksi kahvilaketju sekä pari kioskia, joista oli ostettavissa kahvia, teetä, sämpylöitä, hedelmiä sekä muita välipaloja ja pienelintarvikkeita. Itse enimmäkseen tein ruokaa asuntolassa, mutta päivän pärjäsi hyvin pienillä välipaloillakin.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

800 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Prince George kaupunkina ei ole mikään turistirysä, mutta sieltä löytyi paljon erilaisia ruokailupaikkoja, elokuvateatteri, isohko ostoskeskus, pari uimahallia, jääkiekkoareenoita sekä muita urheilumahdollisuuksia. Lähistöllä on myös useita laskettelupaikkoja. Kaupunki on ihan mukava ja suhteellisen rauhallinen.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Yliopisto oli aivan mahtava ja ihmiset olivat todella mukavia. Vaikka opiskelu oli haastavaa (maisteritason opinnot), opetus oli laadukasta ja monipuolista. Nyt pienet haasteet eivät tunnu missään! Yliopisto oli isompi kuin meidän, mutta ei mikään liian iso. Muutaman päivän jälkeen siellä oppi jo kulkemaan. Kanadalaiset ovat myös melkoisen leppoisia, eli oikeastaan minkäänlaista kulttuurishokkia ei tullut. Koko kevät kului älyttömän nopeasti.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Talvinen sää tuotti toisinaan ongelmia. Vaikka olin iloinen mahdollisuudesta ilmaisiin bussikyyteihin ympäri kaupunkia, oli odottelu joskus turhauttavaa. Pidemmän ajan oleskelulle auto on varmasti hyödyllinen hankinta. Yllätyin siitä, että Kanada ei ollutkaan yhtä halpa maa kuin olin etukäteen ajatellut, onneksi budjetti ei nyt ihan mahdottomasti ylittynyt. Mikäli Kanadassa aikoo kuitenkin matkailla (mikä ehdottomasti kannattaa!!), kannattaa varata vähän ylimääräistä rahaa. Länsirannikko sopii hyvin talviurheilijoille, itse en tästä hauskuudesta valitettavasti päässyt nauttimaan.


University of Northern British Columbia

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.08.2009 - 30.04.2010
opiskeluala: Commerce, English, Human resources

 

Yleistä

Vaihto-opiskelu sujui todella hyvin. Alussa turhautti tunneilla, kun ei välttämättä kaikkea täysin ymmärtänyt. Pikkuhiljaa kielitaito kuitenkin kehittyi ja toisella lukukaudella tunneilla istui rauhassa. Viisumi kannattaa hankkia ajoissa! Ei tarvi sitten turhaan rajalla jännittää, että pääseekö maahan. Kun tänne asti on tultu, niin kannattaa käyttää matkustusmahdollisuudet hyväksi, ja suunnitella matkoja etukäteen.

 

Palvelut vaihtokohteessa


Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Erittäin ystävällinen henkilökunta kansainvälisten asiain toimistossa. Auttoivat tarvittaessa. Pitivät hyvän infon syyskuussa vaihto-opiskelijoille, tosin tästä infotilaisuudesta ei ollu tiedotettu, kuulin siitä vasta paikanpäällä muilta opiskelijoilta.
 

Opintoneuvonta

Opinnoissa sai hyvin neuvoja Learning skills centre:ssä. Siellä saattoi käydä parantamassa esseistä kielivirheitä, tai katsoa esseiden asiapitoisuutta tuutoreiden kanssa.
 

Asuntoasiat

Opiskelijapalvelut auttoi löytämään asunnon kampuksen ulkopuolelta. Toiseksi lukukaudeksi muutin kampukselle, ja sitä varten ei tarvinut kuin täyttää hakemus netissä.
 

Kirjasto

Hyvä, ja siellä on paljon maisemapaikkoja opiskeluun. Hyvä toiminto oli kirjaston netissä chat, jossa saattoi kysyä kirjastonhoitajilta apua, mikäli ei esim. löytäny jotain tarvitsemaansa artikkelia.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kampuksella langaton netti. Ei ongelmia.
 

Ruokailu

Kampuksella ruokala, ei niin hirveän hyvää ruokaa. Suurimmaksi osaksi laitoin itse ruuat kotona.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kaupunki tarjoaa paljon vapaa-ajan mahdollisuuksia, mutta niitä pitää osata vain etsiä oikeista paikoista. Itse kävin tanssimassa paikallisessa tanssikoulussa (Judy Russell dance enchainement) 2-3kertaa viikossa. Kaupungissa on myös paljon erilaisia tanssitapahtumia. Esim. PG dance festival. Urheilutoimintaa koulun läheisyydessä on paljon. Koulun sisäisiin joukkueisiin voi ilmoittautua useisiin lajeihin. Lisäksi koululle toimii erilaisia klubeja, kuten draama, elokuva ja tanssi, joiden toimintaan voi osallistua.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

8kk aikana ehti paljon matkustaa. Kanadan ja USA:n itäosat tuli kierrettyä. Paikallinen tanssikoulu oli todella mahtava. Asuminen vuokralla yhen lukukauden ja asuminen kampuksella toisen lukukauden, tarjosivat kaksi hyvin erilaista näkökulmaa kanadalaiseen elämään.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kaupunki on aika lailla levittäytynyt ja monesti tuntui, että voi kun olisi oma auto. Bussiyhteyksiä sai iltaisin odotella tovin jos toisenkin.

 
University of Northern British Columbia


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 06.09.10 - 15.12.10
opiskeluala: markkinointi ja liiketalous

 

Yleistä

Kysy UNBC:n kv toimistolta onko niillä orientaatiota ja milloin se on. Mieti useaan kertaan kampus asumisen ja kampuksen ulkopuolisen asuminen puolia. Kampus on kallis ja homeinen mutta toisaalta helpottaa opiskelua paljon. Jos olet vuoden, mieti auton ostoa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Vain koko yliopiston orientaatiosta annettiin informaatiota sähköpostista. Itse sain tietää kansainvälisten opiskelijoiden infotilaisuudesta noin 1h ennen tilaisuutta. Ainoataan kampuksella asuville oli annettu infoa.
 

Opintoneuvonta

Hyvä ja nopea.
 

Asuntoasiat

Asuin kampuksen ulkopuolella, hyvä ratkaisu verrattuna kampuksen homeasuntoihin.
 

Kirjasto

Suurin osa uusista kirjoista löytyi Inter netistä. Hyvä paikka mennä opiskelemaan, viihtyisä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Ok, kaikkeen sai kysymällä apua
 

Ruokailu

Käytännössä yliopistoruokala oli olematon. Oli parempi hoitaa ruuan hankinta muualta.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

450€
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Uinti keskustassa, mutta ilmainen opiskelijoille, hiihto (pitkän ajomatkan päässä), kuntosali ja sisähallit
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Englannin kielinen ympäristö, heikko valuutta, luonnonnähtävyydet mikäli on rahaa matkustaa (etäisyydet pitkiä!)
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

autokulttuuri, etäisyydet, huono julkinen.
opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.9.2007 - 21.12.2007
opiskeluala: yhteiskuntatieteet

 

Yleistä

Vaihtokokemus oli hyvä. Kurssit olivat erittäin mielenkiintoisia sekä sisältörikkaita ja opettajat osaavia sekä kannustavia. Pidin siitä, että luentojen ja seminaarien aikana keskusteltiin paljon. Kurssien työmäärä oli aika suuri. Graduate-tason opiskelijan ei kannata valita enempää kuin kaksi kurssia.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

UNBC:n kv. toimistosta sai apua tarvittaessa. Tuutorointiin en osallistunut, koska se järjestettiin jo elokuussa. Töiden vuoksi pääsin Kanadaan vasta syyskuun alussa.

 
Opintoneuvonta

Riittävä.
 

Asuntoasiat

Asunto oli tiedossa jo hyvissä ajoin ennen kuin matkustin Prince Georgeen. Asuin opiskelija-asuntolassa kampuksella. Suosittelen kampusta, koska kaupungista on työlästä matkustaa kampukselle.
 

Kirjasto

Kirjasto oli kattava, mutta kurssikirjoja ei ollut tarpeeksi. Olikin tavallista, että pakolliset kurssikirjat ostettiin kirjakaupasta. Kirjoja sai suhkoht edullisesti käytettynä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Minulla oli oma tietokone mukana, mutta ATK-luokkia on myös paljon. Jokaiselle opiskelijalle annettiin oma sähköposti.
 

Ruokailu

Yliopistolla on ravintola, mutta ruoka oli aika epäterveellistä ja kalliimpaa kuin Suomessa yliopiston ravintoloissa. Söin yleensä kotona.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Liikuntamahdollisuudet kampuksella ja Prince Georgessa ovat hyvät. Uusi liikuntakeskus kampuksella ja hyvät lenkkeilymaastot.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Hyvä yliopisto, hyvä opetus ja kurssit, kanadalaiset erittäin mukavia ihmisiä, kaunis luonto ja hyvät matkustusmahdollisuudet.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Prince George on aika tylsä kaupunki. Kuten käsittääkseni monet Pohjois-Amerikkalaiset kaupungit, myös Prince George on tehty autoille, ei ihmisille.University of Northern British Columbia , Kanada


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: syksy 2005 - kevät 2006
opiskeluala: kauppatieteet

 
Yleistä

Olin Kanadassa Brittiläisessä Kolumbiassa kahdeksan kuukautta vaihtarina. Kanada kiinnosti maana jo alun pitäen, enkä pettynyt: ensimmäisestä päivästä viimeiseen opin koko ajan lisää joko englannin kielestä tai maan kulttuurista. Jos UNBC kiinnostaa, mutta haluaa myös päästä matkustelemaan ympäri provinssia, suosittelen lähtemään syksyllä, sillä silloin on enemmän ns. pitkiä viikonloppuja. Keväällä on vähemmän vapaa-aikaa, mutta enemmän esim. laskettelumahdollisuuksia. Opiskelu vaatii enemmän aikaa jo englanninkielisten kirjojen, mutta myös kotitehtävien vuoksi. Jokaisella käymälläni kurssilla oli vähintään kaksi henkilökohtaista isoa kotitehtävää sekä ryhmätyönä tehtävä projekti. Opettajat myös seuraavat kuka tulee luennoille ja kuka ei; läsnäolo on yksi arvostelumenetelmistä. Opetustyyli ei myöskään ole samanlainen kuin kotiyliopistossa, vaan se on hivenen enemmän koulumainen. Ollessani Prince Georgessa talvi oli poikkeuksellisen leuto, mutta yleensä BC:n pohjoisosissa sataa runsaasti lunta ja tammi-helmikuut ovat kylmyydeltään samanlaiset kuin Rovaniemikin. UNBC:n kv-toimiston väki on myös oman kokemukseni mukaan hyvin auttavaista, joten kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä ennen lähtöä esim. asuntolamaksujen ja kurssille ilmoittautumisten kanssa. UNBC:n hakuoppaita oli runsaasti käsillä, mutta valitettavasti heillä ei ole vaihtareille omia esitteitä (tässä vaiheessa international students-esitteet sekoittivat, koska hehän suorittavat UNBC:ssä koko tutkinnon). Monista kursseista eivät opettajat uskaltaneet luvata korvaavuuksia, koska LaY:ssa ei yksinkertaisesti ole niitä.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelupalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio yms.)

Syksyllä saapuneita autettiin hyvin monessa asiassa ja tuutorointi, orientaatio ja asemalle/lentokentälle oli järjestetty vastaanotto. Keväällä asiat eivät valitettavasti olleet niin hyvin.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa tarjottiin ja kotitehtäviin ja projekteihin sai hakea apua Learning Skills Centeristä ilmaiseksi. Opettajilla kerran tai kahdesti viikossa vastaanottoajat. He ottivat mielellään opiskelijoita vastaan sovittaessa myös muulloin.
 

Asuntoasiat

Useimmille vaihtareille järjestetty majoitus koulun asuntolasta. (Vain pariskunnat joutuivat asumaan kampuksen ulkopuolella). Asuntolaelämässä useita hyviä, mutta myös huonoja puolia.
 

Kirjasto

Kirjastossa erinomaiset lukutilat. Hakuteoksia paljon, mutta monet melko vanhoja. Luokittelujärjestelmä oli erilainen kuin Suomessa mikä tietysti hämmensi. Kurssikirjoja yleisesti vain yksi (hätävara)lukusalikappaleena, koska kirjat piti ostaa itse.

 
ATK-palvelut

Tietokoneita sai käyttää kun kävi tekemässä itselleen käyttäjätunnukset. Käyttäjätunnut oli sitten sama Windowsiin, sähköpostiin ja WebCT:n (useimmilla kursseilla käytettiin). Tulostamisesta piti maksaa noin 5 snt/sivu. Tietokonelaitteet olivat yleensä huippuluokkaa. Koululla oli lisäksi langaton verkko. Omalla koneella pystyi lisäksi kirjautumaan koulun järjestelmään internetin kautta ja käyttämään koulun ohjelmia.
 

Ruokailu

Ruoan tein itse. Koululla oli tarjolla Meal Plan, johon kuului ateriat maanantaista lauantaihin (en tiedä kuinka monta lämmintä ateriaa, koska en ottanut meal plania). Ruokalassa oli tarjolla monenlaista ruokaa, pitsoista wrapeihin. Koululla oli lisäksi pieni grilli/pub, josta sai grilliruokaa ja olutta tai siideriä.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Koululla monia ainejärjestökerhoja ja urheilu-/ puulaakijoukkueita, kuntosali ja pub. Muita huvituksia piti etsiä kaupungista. Kaupungissa mm. WHL-jääkiekkoa, uimahalli, elokuvateatteri, muutama yökerho jne. Etsivä löytää. Itse jatkoin taekwon-don harrastamista paikallisessa seurassa. Paikalliset ottivat mielellään vastaan myös ulkomaalaisia. Tarjolla oli myös useita vapaaehtoistyömahdollisuuksia: eläinsuoja, naisten keskus...
 

Vaihtopaikan hyvät puolet:

Koulu on suhteellisen pieni. Samaa luokkaa kuin Lapin yliopisto, joten sinne oli helppo sopeutua. Koulu on myös uusi ja useimmat laitteet ja opiskelutilat ovat uusia ja niitä myös uusitaan säännöllisesti. Paikalliset opiskelijat ovat hyvin mukavia ja ystävällisiä ja yleisesti kiinnostuneita tutustumaan uusiin ihmisiin, joilla erilainen tausta.
 

Vaihtopaikat huonot puolet:

Minulle sattui monta ulkomaalaista opettajaa, joiden englanti oli erittäin vaikeasti ymmärrettävää. Aluksi työtaakka tuntui myös liian suurelta, mutta se oli myös totuttelukysymys. Koulu oli myös erillään kaupungista, joten kaikkialle oli mentävä bussilla. Julkinen liikenne kaupungissa oli melko heikkoa, mutta opiskelijat käyttivät sitä paljon.

sivun alkuun