Oslon yliopisto, Norja

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 15.8.-18.12.11
opiskeluala: Oikeustiede

Yleistä
Ilmoittauduin neljälle oikeustieteiden ja yhdelle englannin kurssille. Tein kuitenkin tentit vain kolmesta kurssista, sekä englannista. Oslossa kurssit alkavat lukukauden alussa ja kestävät koko lukukauden. Tämä tarkoittaa sitä että kaikki tentit ovat yhdessä ryppäässä. Tavallisesti jokaisella kurssilla on kahden tunnin luennot kerran viikossa. Kurssit ovat 10 ECTS/kurssi, joka tarkoittaa että jos suorittaa vaadittavan minimin 30 ECTS/lukukausi, on viikossa kolmet luennot. Odotuksena on että opiskelijat valmistautuvat luennoille, mutta ei se mitenkään välttämätöntä ole. Läsnäolopakkoa ei oikeustieteiden luennoille ole, kielikursseilla yleensä on. Joten jos haluaa käyttää aikaansa myös muuhun kuin opiskeluun, on siihen Oslossa hyvä mahdollisuus. Oslossa monet asiat ovat kalliita, mutta vastaavasti paljon löytyy myös pienellä budjetilla oleville. Korkeaa hintatasoa on siis aivan turha pelätä. Jostain kumman syystä Oslossa on erittäin usein tarjolla ilmaisia vohveleita. Esimerkiksi Blindernin kampuksella joka perjantai. Lisäksi joka perjantai on International Coffee Hour, jossa on ilmaista kahvia ja keksejä. Lisäksi opiskelijajärjestöjen kerhoissa usein on tarjolla pitsaa ym. syötävää, eli nälkää ei tarvitse nähdä. Useimmissa museoissa on sunnuntaisin ilmainen sisäänpääsy, ja lisäksi yliopisto järjestää kaikenlaista ohjelmaa kulttuurista vaellusretkiin. Oikeustieteiden opiskelijoilla on aivan mahtavat opiskelutilat keskustassa olevassa Domus Nova:ssa. Ei siis tarvitse nyhjöttää tenttikirjojen kanssa asuntolassa. Jos lähtee Osloon tarkoituksena nähdä Norjaa, sekin onnistuu aivan varmasti. Oslossa on paljon vaihto-opiskelijoita jotka reissaavat ympäri Norjaa lukukauden aikana. Lisäksi Oslon lähettyvillä on kolme lentokenttää, joista pääsee halpalennoilla miltei minne tahansa. Oslossa kaikki asiat on järjestetty, ja jos jotain kysyttävää ilmenee, saa vastauksen niin sähköpostilla kuin paikanpäällä käymällä. Eli ei tarvitse huolehtia että jäisi ilman neuvoja, jos tuntuu ettei itse tiedä minne mennä ja mitä tehdä. Yliopiston sivuilta löytyy tiedot kaikista kursseista, joten opintojen suunnitteleminen etukäteen on helppoa.

Palvelut vaihtokohteessa:


Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Orientaatio-ohjelma, opiskelijatuutorit ja kaikki oli järjestetty siten että jos vain oli paikalla ensimmäisellä viikolla ei orientaatiota voinut välttää. Kaikki toimi moitteettomasta. Lisäksi lukukauden aikana oli muutama orientaatio liittyen tentteihin ja niiden suorittamiseen tiedekunnassa.

Opintoneuvonta
Tarvittaessa helposti saatavilla niin henkilökohtaisesti kuin myös sähköpostin välityksellä. Itsellä ei ollut opintoneuvontaan tarvetta, koska yliopiston nettisivuilta löytyy kaikki tieto mitä tarvitaan kurssien suorittamiseen.

Asuntoasiat
Asunnon sai helposti hankittua opiskelija-asuntolasta etukäteen. Vaihtoehtoja on runsaasti eri puolilta kaupunkia ja eritasoisia asuntoja. Myös kalustettuja huoneita, joten mitään huonekaluja ei tarvitse hankkia.

Kirjasto

Yliopistolla on useita kirjastoja. Itse käytin humanistisen tdk:n ja oikeustiteteiden tdk:n kirjastoja. Kirjastokorttina toimii avainkortti/opiskelijakortti jonka kaikki opiskelijat hankkivat heti opintojen alussa. Kirjoja voi varata ja uusia netin kautta. Kaikki kurssikirjallisuus löytyy kirjastoista, jos ei halua ostaa ko. kirjoja.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kirjautumistunnukset ja sähköpostin saa tervetulopaketissa heti ensimmäisenä päivänä. Näillä tunnuksilla pääsee kirjautumaan koneille, sekä saa yliopiston langattoman toimintaan. Tunnusten toiminnan kanssa ei olut ongelmia, jos ongelmia kuitenkin ilmenee, löytyy tiedekunnalta oma atk-info. Kirjastoissa tietokoneita, tulostimia, skannereita ja kopiokoneita. Kopiokoneisiin täytyy ostaa kopiokortti kirjakaupasta. Tulostaa voi ilmaiseksi 150kpl, jonka jälkeen täytyy tulosteista maksaa. Oikeustieteen opiskelijoilla on keskustassa learning center, jossa on ryhmätyötiloja, tietokoneita, ja paikkoja oman läppärin kanssa työskenteleville. Toisin sanoen kaikki tarvitta löytyy ja vähän enemmänkin.

Ruokailu

Opiskelijaruokailuun on mahdollisuus, mutta en itse sitä käyttänyt vaan mukana kulki eväät.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

vuokra 400 €

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Tiedekunnassa on paljon erilaisia kerhoja ym. Ohjelmaa on siis tarjolla niin paljon kuin sitä vaan kalenteriin haluaa. Lisäksi on mahdollisuus ostaa kuntosalikortti, joka sisältää salin ja ryhmäliikunnat. Kortin hinta on 800NOK lukukausi.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Laadukasta opetusta ja monipuolinen valikoima kursseja. Paljon opintoihin liittyviä kerhoja ja harrastusmahdollisuuksia. Tenttien suorittamisesta erikseen luennot, joilla käytiin läpi muun muassa vastaustekniikkaa. Opetus paljon tasokkaampaa kuin Lapin yliopistossa, ja neljässä kuukaudessa oppi paljon enemmän kuin aiemmissa opinnoissa Rovaniemellä ollessa.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Ei mitään negatiivistä sanottavaa.

University of Oslo, Norja

opetuskieli: Englanti, Norja
vaihdon kesto: 12.01.10-31.5.10
opiskeluala: LawYleistä
Vaihto-opiskelu oli erittäin rikastuttava ja kasvattava kokemus, jota voin varmasti suositella kaikille. Tottakai alussa on hieman orpo olo, ja välillä oli isokin koti-ikävä, mutta ne ovat varmasti asioita jotka tapahtuu kaikille. Oli mahtava löytää uusia ystäviä eri maista, kuulla paljon vertailuja esimerkiksi opiskelusysteemeistä ja elämästä muutenkin, kyllä maailmankuva avartui käsittämättömän paljon kevään aikana! Tärkeintä on tottakai olla itse sosiaalinen ja valmis tutustumaan uusiin ihmisiin, varsinkin alussa. Omat varsinaiset opinnot alkoivat vasta helmikuun alussa, joten alussa oli aikaa tutustua kaupunkiin ja ihmisiin. Muutenkaan opiskelut ei hirvittävän rasittavia ole, mielestäni tentit olivat suht. helppoja verrattuina kotiyliopistoon ja lukemista on reilusti vähemmän. Luennot ovat hyviä, eikä niillä ole läsnäolopakkoa. Tentit on kaikki lukukauden lopussa, joten voi olla että joutuu tenttimään peräkkäisinä päivinä, mikä voi olla meidän omaan systeemiin tottuneelle vähän hankalaa. Mutta luentojen ja tenttien välissä on reilusti aikaa, lukemiselle tai muille jutuille.... Jos Osloon haluaa lähteä, kannattaa varata säästöjä sen verran ettei joudu paikanpäällä luopumaan jutuista sen takia ettei yksinkertaisesti ole varaa; aktiviteettejä varmasti löytyy. Lisäksi voin suositella erittäin lämpimästi reissaamista myös muualle Norjaan; autonvuokraus oli oman porukan kohdalla erittäin onnistunut ratkaisu ja parin päivän ajoreissu rannikolle oli mahtava kokemus! Norjasta löytyy näkemistä varmasti muualtakin, tosin pohjoinen eksotiikka tuskin meidän yliopiston opiskelijoille on niin hirvittävän suosittua kuin muille ;) mutta maisemat ovat varsinkin rannikolla totaalisen erilaisia kuin mikään mihin on tottunut.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Oslossa järjestetään Buddy-viikko, jonka aikana kaikki vaihto-opiskelijat jaetaan ryhmiin ja tutustutetaan tätä kautta toisiinsa ja muihin opiskelijoihin. Tämä oli erittäin hyödyllinen ja lähes kaikki vaihtoajan kaverit löytyivätkin tätä kautta. Mukava viikko täynnä toimintaa aiempien opiskelijoiden vetämänä.

Opintoneuvonta
Jonkin verran joutuu olemaan oma-aloitteinen löytääkseen kaiken tarvittavan tiedon kursseista ja milloin ja missä ne esimerkiksi alkavat, mutta mielestäni tämä ei erottunnut merkittävästi oman yliopiston käytännöistä. Tiedekunnasta kun tietyltä ihmiseltä kysyi lähes asiaa kuin asiaa, vastaus löytyi, joten siinä mielessä tilanne oli helppo. Jos oli ongelmia, kysymällä selvisi.

Asuntoasiat
Kaikille vaihto-opiskelijoille luvataan asunto, Oslossa on opiskelijajärjestö SiO joka vuokraa asuntoja (ja järjestää muutakin toimintaa, esim. liikuntapalveluita) opiskelijakylissä tai taloissa eri puolilta Osloa. Netin kautta saa haettua mieleistään asuntoa. Asunnot kalustettuja, halvimmat ei mitenkään kovatasoisia mutta jos on varaa, löytyy myös erittäin hienoja kämppiä. SiO:n kanssa oli suhteellisen helppo asioida, ja asuntohomma järjestyi muutenkin suhteellisen kivuttomasti. Saapuessa vain piti löytää toimistoon (tervetulokirjeen mukana tulleet ohjeet olivat hyvät!) ja sitten sai käydä katsomassa minkä huoneen haluaa. Syksyllä kannattaa varautua ruuhkiin, kuulin jonkun joutuneen asumaan hotellimajoituksessa (SiO:n laskuun) kun ei ollut tarpeeksi asuntoja, mutta tammikuussa saapuessa ei tätä ongelmaa kyllä ollut, vaan sai huoneen sieltä mistä halusi.

Kirjasto
Tiedekunnan kirjasto on kattava, tenttikirjoja ei kovin monia kappaleita, mutta suurin osa paikallisista ostaa kirjansa, joten itse sain esimerkiksi molemmat tenttikirjat pidettyä koko kevään uusimalla vain lainoja. Yliopiston pääkirjasto erittäin laaja, ja lisäksi viihtyisä paikka tenttiinlukua varten, lukupaikkojen määrä tosin aika vähäinen, joten tenttien lähestyessä kannattaa liikkeellä olla ajoissa...

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Koululla löytyy tietokoneita ja tulostimia, jokaisella on 250 printtiä ilmaiseksi ja seuraavista joutuu maksamaan. Sähköpostinkin saa, johon tulee yliopistolta infoa silloin tällöin, mutta ei mitenkään hurjasti.

Ruokailu
Yliopiston alueella on kahviloita ja muutama ruokapaikka, hintataso hieman siedettävämpi kuin muualla Oslossa. Tosin ruuan laatu ei ainakaan suurimmassa opiskelijakahvilassa ole mitenkään kehuttava. Suurin osa paikallisista tuo lounaan mukanaan, ja kaikissa kahviloissa onkin mikrot omien eväiden lämmittämistä varten vapaassa käytössä.


Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Oslossa on erittäin paljon liikuntamahdollisuuksia, ja oslolaiset ovatkin melko aktiivisia liikkujia. Talvella hiihtäminen on erittäin suosittua, ja keväällä juoksijoita alkoi näkyä samantien teiden sulamisen jälkeen. Kaupungista ja varsinkin suurimmasta opiskelijakylästä on erittäin helppo päästä lähelle luontoa ja hyvien ulkoilumahdollisuuksien luo (omasta opiskelijakylästä pääsi kävelemällä pari minuuttia suoraan hiihtoladulle). Urheilumahdollisuuksia on myös liikuntapalvelujen muodossa maksamalla keväälle n.80euron kausikortin, jolloin saa käyttää lähes kaikkia palveluita samalla hinnalla (uimahalli, kuntosalit, ryhmäjumpat jne.). Lähellä myös laskettelukeskus, jonne pääsee alle tunnissa metrolla/bussilla ja jossa perjantaisin opiskelijoille liput ja vuokraus puoleen hintaan. Oslossa löytyy myös kulttuuria, konsertteja, iltatapahtumia; itse en juuri kiertänyt kuin pari kuuluisinta museota, mutta vaihtoehtoja löytyy näissäkin varmasti. Osa kavereista kävi vähänväliä bändi-illoissa ja konserteissa, tarjonta on suhteellisen kattavaa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Kaupunki oli erittäin mukava, sopivan kokoinen ja miellyttävä olla. Oslo on erittäin luonnonläheinen pääkaupungiksi, tämä heijastelee varmasti norjalaistenkin luonnetta. Yliopisto on suhteellisen iso, ja palveluita löytyy laidasta laitaan. Opetuksen taso ainakin omassa tiedekunnassa erittäin korkea; olin enemmän kuin tyytyväinen lähes kaikkiin oikeustieteiden luentoihin joilla kävin! Oslo on mielenkiintoinen kaupunki, ja mielestäni hieman aliarvostettu. Lisäksi pohjoismaalaisille asioiden hoitaminen on siellä suhteellisen helppoa, kun ei tarvitse käydä läpi niin paljon muodollisuuksia kuin muiden vaihto-opiskelijoiden.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Tottakai se Norjan surullisenkuuluisa hintataso; kannattaa varata rahaa sen mukaisesti. Vuokrat ovat ns. siedettäviä opiskelija-asunnoissa, mutta pitää ottaa huomioon että lähes kaikki maksaa hieman enemmän (ja jotkut asiat reilusti enemmän) kuin Suomessa. Hallinnollisten asioiden hoitaminen meinasi välillä aiheuttaa harmaita hiuksia, Norjassa ollaan näiden kanssa välillä todella monimutkaisia, ja lähes joka paikkaan pitää jollain tavalla rekisteröityä (joten eri käyttäjätunnuksia ja salasanoja kertyy...) saadakseen tehtyä asiat niinkuin pitää. Tähän kannattaa varata kärsivällisyyttä...