University of Pannonia, Unkari

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 5.2.2012-25.5.2012
opiskeluala: Matkailu ja Unkarin kieli

Yleistä
Kannattaa varautua siihen, että kaikkia kursseja, joita etukäteen mainostetaan, ei toteuteta käytännössä. Ei myöskään kannata odottaa kovinkaan suurta apua yliopiston kv-koordinaattorilta. Hän on ystävällinen ja hoitaa paperiasiat, mutta ei osaa neuvoa opintoihin liittyen. Unkarilaiset tuutorit tykkäävät juhlia, mutta heiltä olisi voinut odottaa suurempaa panosta opiskeluun perehdyttämisessä. Jos lähtee vaihtoon kevätlukukaudeksi, kannattaa huomioida, että tammi-helmikuussa Veszprémissä on lunta ja pakkasta. Toisaalta kesä voi alkaa jopa maaliskuun lopulla. Englantia ei puhuta läheskään yhtä hyvin kuin Suomessa, joten esim. saksan osaamisesta on hyötyä. Jos Suomessa juhliminen painottuu viikonlopulle, Unkarissa se tapahtuu opiskelijoiden keskuudessa viikolla. Unkarilaiset menevät viikonlopuksi koteihinsa, jolloin asuntola on hiljaisimmillaan. Tosin se ei paljon vaihtareiden vauhtia hidastanut. Kannattaa osallistua Unkarin kielen tunneille, sillä vähäisestäkin unkarin kielitaidosta voi olla hyötyä englantia puhumattomien paikallisten kanssa.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Lähes jokaisella oli oma tuutori, joka pyrki auttamaan parhaansa mukaan. Oma tuutorini oli vastassa bussiasemalla ja auttoi majoittumisessa. Varsinaista orientaatiota opintoihin ei mielestäni ollut. Lähinnä keskityttiin muihin vaihtareihin tutustumiseen.

Opintoneuvonta
Yliopiston kv-koordinaattori oli hyvin tietämätön mistään kursseihin liittyvistä asioista. Tiedekunnan oma kv-vastaava oli sen sijaan hyvin aktiivinen ja pyrki tiedottamaan opiskelijoita parhaansa mukaan.

Asuntoasiat
Asuminen järjestyi hyvin asuntolassa, jota oli informoitu vaihtareiden saapumisesta.

Kirjasto
En käyttänyt kirjastoa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietääkseni yliopistolla ei ollut tietokoneita opiskelijoiden käyttöön. Kaikki käyttivät omia kannettaviaan.

Ruokailu
Opiskelijaruokalaa ei ollut yliopiston tiloissa, eikä ruoka ollut edullisempaa opiskelijoille. Sen sijaan asuntolassa oli kanttiini, josta voi tilata edullisesti esim. pizzaa ja pastaa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

200€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopiston liikuntatunneille sai osallistua ilman erillistä maksua. Hyvät liikenneyhteydet tekivät matkustelusta helppoa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ihmiset Unkarissa ovat ystävällisiä ja avuliaita. Alhaisempi hintataso. Sijainti Euroopan sydämessä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Unkarissa nuoretkaan eivät välttämättä puhu englantia. Asuntolan elämänmeno voi ajoittain tuntua meluisalta, sillä monet halusivat juoda yhteisessä keittiössä lähes joka ilta. Äänieristys huoneissa ei ole kovinkaan hyvä. Kv-koordinaattori oli aivan pihalla asioista, joista hänen olisi mielestäni pitänyt tietää.

University of Pannonia, Unkariopetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.2009 - 18.12.09
opiskeluala: Tourism

 

Yleistä

Epäröin aluksi lähteä vaihtoon opiskelujen pitkittymisen ja "vanhuuteni" vuoksi mutta -kuten arvata saattoi- en kadu päätöstäni yhtään. Vaihtoaikaan kuuluu paljon uusia ystäviä, kulttuureja, kokemuksia, rohkeutta ja joskus jopa opiskeluakin. Alussa kaiken uuden opettelu vie oman aikansa. Unkarista minulla ei ole pahaa sanottavaa, päinvastoin: ihmiset ovat ystävällisiä ja koittavat auttaa, vaikka yhteistä kieltä ei oliskaan. Alempi elintaso myös avaa silmät monessa suhteessa ja vaihtoajan jälkeen osaan arvostaa monia asioita Suomessa ihan erilailla. Bussilla matkustaminen on tosi halpaa, ja vieläkin halvempaa, kun saa opiskelijakortin käsiinsä. Veszprémistä pääsee parissa tunnissa Budapestiin ja monia muita sieviä kaupunkeja on lähietäisyydellä. Itse vietin paljon aikaa Itävallassa, jonne matka on verrattain lyhyt. Matkustaminen opiskelujen puolesta on helppoa, opettajat ymmärtävät erasmus -elämää!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Aika niukat, jos tarvitsi informaatiota, sitä todellakin piti metsästää pitkään. Hieman sekavaa ja vastuuta siirreltiin henkilöltä toiselle. Parasta neuvoa sain opiskelukavereilta.
 

Opintoneuvonta

Kohtalaista, ajoittain hankalaa saada tietoa yhtään mistään.
 

Asuntoasiat

Erittäin hyvä, asunto oli odottamassa ja sen eteen ei itsellä tarvinnut tehdä juuri mitään.
 

Kirjasto

En käyttänyt ollenkaan, koska tarvittavat materiaalit saimme opettajilta.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koulun koneitä en käyttänyt.
 

Ruokailu

Kampusalueella oli ruokala, jota tosin en kertaakaan käyttänyt. Eikä kukaan muukaan vaihtareista.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Vapaa-ajan toimintaa oli, mutta suurimmalti osin se oli juhlintaan painottuvaa. Tavalliseen unkarilaiseen elämään ja arkeen ei juurikaan saanut kosketusta. Tähän vaikutti myös se, että asuimme opiskelijahotellissa, jossa kaikki opiskelijat olivat tavallaan poissa tavallisesta arkielämästä. Vapaa-aikaa oli paljon. Teimme matkoja erasmus -oppilaitten kanssa ympäri Eurooppaa ja lähikaupunkeihin. Yliopiston puolesta järjestettiin mm. jokaviikkoinen yhteisateria, lähikaupunkeihin tutustumisia sekä luistelu- ym. liikunta tapahtumia.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Pieni yliopisto -henkilökohtainen opetus. Opettajat olivat uskomattoman ystävällisiä ja joustavia. Vaihto-oppilaitten hotelli oli yliopiston vieressä, joten aamulla riitti kun heräsi 20 minuuttia ennen luennon alkua! :) Mukavaa oli myös, että kesä jatkui miltei marraskuulle...Suomalaisuus on pelkästään positiivinen asia Unkarissa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Erasmusopiskelijoita omana vaihtoaikanani oli vain 14, joiden kanssa vietti miltei 24h vuorokaudessa. Toisaalta porukasta hitsautui oikeasti pieni perhe :) Paikalliset puhuvat vain vähän englantia; nuoretkaan eivät välttämättä osanneet kuin muutaman sanan. Veszprém on pieni kaupunki, jossa tekeminen voi loppua kesken. Onneksi muutamassa tunnissa voi pyrähtää moneen lähikaupunkiin tai naapurimaihin. Erasmuskordinaattori oli hieman erikoinen "I don't know" ja käski aina vain mennä kysymään muilta opiskelijoilta. Myös opiskelijakorttien saaminen kesti miltei 2 kuukautta...-kannattaa mennä itse kyselemään ja tuuppaamaan asioita eteenpäin! 

University of Pannonia, Unkari


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.2009 - 20.12.2009
opiskeluala: matkailu, unkarin kieli, intercultural communication, marketing research, protocol and etiquette

Yleistä

Yliopistolla oli tällä syyslukukaudella vain 16 vaihto-opiskelijaa (mutta se taisi olla ihan normaali määrä heille). Tutustuin muihin vaihto-opiskelijoihin hyvin ja he olivat loistavia tyyppejä! Kuin myös ne paikalliset joihin tutustuin. Heitäkin oli onneksi aika monta. Asuimme kaikki samassa uudessa hostellissa, jonka vastaanottava yliopisto oli järjestänyt meille. Vuokra oli mielestämme korkea, mutta vaihtoehtoja ei juurikaan ollut. Ruoan hintataso oli Unkarissa jo lähes sama kuin Suomessa, ravintoloissa syönti oli kuitenkin halvempaa kuin täällä.

Henkilökohtaiset tutorit auttoivat paljon, ja mikäli eivät osanneet he kyllä etsivät jonkun joka osasi auttaa. Aika harva unkarilainen puhuu englantia, mutta ne jotka puhuvat auttavat mielellään (nekin jotka eivät ymmärrä yrittävät kyllä yleensä auttaa). Alussa oli hieman ongelmia löytää kursseja jotka voisi suorittaa muuten kuin unkariksi, mutta kun oikeat opettajat löytyi niin löytyi myös kursseja.

Aika kului todella nopeasti (olin vaihdossa vain noin 4 kk) ja se tuntui lyhyeltä ajalta. Pitempäänkin olisin viihtynyt.

Voin suositella lämpimästi Pannonian yliopistoa kaikille. Etenkin matkailun opetus oli hyvää, tai ainakin opettajat ja kurssit jotka minä kävin.

  

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikilla tulevilla vaihto-opiskelijoilla oli omat henkilökohtaiset tutorit. Asia oli siis hienosti järjestetty. Orientaatioviikkokin järjestettiin, mutta ohjelmaa oli aika vähän. Vaihto-opiskelijoita oli hyvin vähän, joten asiat voitiin järjestää hyvinkin henkilökohtaisesti.
 

Opintoneuvonta

Opettajat jotka puhuivat englantia olivat todella ystävällisiä ja avuliaita.
 

Asuntoasiat

Asumispaikka yliopiston viereisestä hostellista oli järjestetty etukäteen ja kaikki oli selvää kun pääsin sinne.
 

Kirjasto

Kirjasto oli hyvä, mutta en tarvinnut sitä kovin paljon.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Minulla oli mukana oma kannettava tietokone, joten käytin pääasiassa sitä. Olimme sähköpostilistalla, jonka kautta saimme informaatiota. Koulun koneille saimme tietää tunnukset, joten niitäkin olisimme päässeet käyttämään.
 

Ruokailu

Ruuan teimme itse tai kävimme jossain ulkona syömässä.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

400 €.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla oli todella runsaasti liikuntamahdollisuuksia. Matkustelu Unkarissa on halpaa, joten maahan kannattaa tutustua. Tekemistä kyllä riitti koko ajan.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja halukkaita auttamaan. Kursseja löytyi, kunhan ensin löysi oikeat opettajat. Erityisesti matkailun opetuksen taso oli todella hyvä.
Kaupunki oli itselleni ainakin sopivan kokoinen ja sieltä oli helppo matkustaa, sillä julkinen liikenne on erittäin toimiva.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Viikonloppuisin paikalliset opiskelijat matkustivat koteihinsa, joten paikka tuntui tyhjältä. Toisaalta se oli hyvä sillä viikonloput olivat oivallista aikaa matkustaa. Opiskelijahostellin vuokrataso oli yllättävän korkea.