University of Plymouth, Englanti

opetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 6.1.2010 - 28.5.2010
opiskeluala: Kasvatustiede (luokanopettajan opinnot)



Yleistä
Positiivinen ja muistettava kokemus. Suosittelen Plymouthin yliopistoa lähinnä luokanopettajaksi opiskeleville, mutta tietenkin myös muille opiskelijoille.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vastaanotto oli Plymouthin yliopistossa paikallista vaihtokoordinaattoria lukuunottamatta jokseenkin huono, samoin orientaatio. Käytännössä sain etukäteistiedon tulla tiettyyn kellonaikaan tiettyyn paikkaan (koordinaattorin tapaaminen), jonka jälkeen sain paikallisen opiskelijakortin ja tunnukset tietokoneille sekä paikalliseen weboodi-palveluun. Käytäntöihin ja opiskeluun liittyvät asiat sai selvittää itse. Suuri plussa vaihtokoordinaattorille, joka ilmeisen suuresta työmäärästään huolimatta jaksoi auttaa suomalaisia.

Opintoneuvonta
Varsinaista opintoneuvontaa ei ollut. Vaihtokoordinaattori kyseli millaisia opintoja haluaisin suorittaa, ja seuraavalla tapaamisella ilmoitti kurssit, joihin oli minut ilmoittanut (niitä toki pystyi vaihtamaan). Suoranaisesti mistään kursseista ei ollut hyötyä verrattuna Lapin yliopiston opintosuunnitelmaani ja tulevaan tutkintooni (kasvatustieteiden maisteri, mediakasvatus pääaineena), sillä opinnot ja kurssit Plymouthissa olivat luokanopettajaopintoja. Suorittamani kurssit olivat kuitenkin mielenkiintoisia luentokursseja, joissa lopuksi oli esseiden kirjoitus. Ainakin kieltä oppi.

Asuntoasiat
Asuntoasiat järjestyivät varsin kivuttomasti. Yliopiston opiskelija-asuntotoimistossa vierailun jälkeen sain avopuolisoni kanssa (myös hän oli vaihdossa saman ajan TTK:n puolella) printtinipun vapaista asunnoista, joita kävimme katsomassa. Lopulta kuitenkin löysimme sopivan asunnon yhden vaihtarikaverin kautta, joka oli käynyt katsomassa huonetta, ja todennut sen itselleen liian suureksi. Asuimme 10 henkisessä ns.omakotitalossa, jossa meidän lisäksemme oli 7 poikaa ja 1 tyttö, paikallisia opiskelijoita.

Kirjasto
Yliopiston kirjasto oli varsin suuri, mutta käytännön opittua helppokäyttöinen. Opiskelijakortti toimi samalla kirjastokorttina, ja siihen sai ladattua printtausrahaa ATK-luokkia varten. Kirjasto sijaitsi keskellä kampusta.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietokoneluokkia oli varmaan joka kampusrakennuksessa yksi, ja kirjastossa olevassa luokassa pystyi työskentelemään vaikka 24h/vrk. jos vain halusi. Toisin sanoen ATK-palvelut olivat erittäin hyvät.

Ruokailu
Varsinaista ruokalaa kampuksella ei ollut. Pieniä kahvioita/kahviloita muutamia kylläkin, joista sai kylmiä välipaloja, jotain lämmintä ruokaa ja salaatteja kohtuu hintaa muutamalla punnalla. Kampukselta oli matkaa keskustaan n. 5min kävelymatka, ja lähimmät pubit sijaitsivat vielä lähempänä kampusta, joten ruokaa ja välipaloja sai myös niistä ostettua.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
Vuokramme oli 360£/kk. ja rahaa meni vaihtelevasti. Ehkä yhteensä 400-500£/kk.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Plymouth sijaitsee Etelä-Englannissa meren rannalla, joten vesiaktiviteetteja löytyy. Yliopistolla on erilaisia liikuntakerhoja joihin voi liittyä, samoin kuin suhteellisen hyvä kuntosali. Biljardipöytiä löytyy lähes jokanurkalta, mikäli pelaamisesta tykkää. Kaupungissa on yksi suuri elokuvateatteri uusimpine elokuvineen, jonka vieressä on myös keilausmahdollisuus. Lenkkeilymahdollisuudet ovat kohtalaiset, juosta voit keskuspuistossa tai kaupungin kaduilla, tai voit vain kävellä merenrantaa tai käupunkia ihailemassa. Ja yöelämää hakeville juhlia ja bileitä löytyy lähes joka ilta.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Nätti kaupunki Toimiva yliopistokokonaisuus Ystävälliset ihmiset, niin paikalliset kuin tutuiksi tulleet opiskelukaveritkin Suhteellisen edullinen elintaso ennakko-odotuksiini nähden kaupungin sijainti eteläisellä Englannin rannikolla.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Yllätyksekseni KTK:lla ei ollut tarjota muita opintoja kuin luokanopettajaopintoja. Kaupungin ydin tulee nopeasti tutuksi, joten aktiviitteja pitää haeskella. Kaupungin sijainti hieman kaukana esim. Lontoosta.

 

University of Plymouth, Englanti

opetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 14.09.2009-28.05.2010
opiskeluala: Kasvatustiede, Lo



Yleistä
Vaihto-opiskeluaikani oleilin pääosin Plymouthissa. Kontaktiopetusta ei ollut paljon vaan suurin osa opiskelusta oli itseopiskelua; materiaalin hakemista ja esseiden kirjoittamista. Kävin ensimmäisen lukukauden aikana lacrosse harjoituksissa, pelasin parin kaverini kanssa sulkapalloa ja joulun jälkeen liityin yliopiston jalkapallojoukkueeseen. Yliopiston salikortti maksoi koko lukuvuodelta vain 50 puntaa, joten kävin ahkerasti salilla ja erilaisissa jumpissa, joissa sai käydä niin usein kuin halusi. Sain heti alussa paljon uusia kavereita, sekä vaihtareita, että paikallisia, joiden kanssa kävin paljon ulkona ja vietin aikaani muutenkin. Ennen vaihtoon lähtöä olin kuullut että Plymoluthista lähtee joka vuosi pari opiskelijaryhmää viikon kestävälle kurssille Gambiaan. Kysyin kv-koordinaattorilta heti ensimmäisessä tapaamisessa mahdollisuudesta osallistua tuolle matkalle ja hän saikin minut ja kaverini mahdutettua joulukuun ryhmään. Kävin muutaman kerran reissussa muualla Englannissa ja ennekuin palasin suomeen kävin kaverini kanssa viikon kestävällä matkalla Irlannissa ja Skotlannissa. Suosittelen ehdottomasti Plymouthia, jos vaihtoonlähtö kiinnostaa. Sinne menevän pitää kuitenkin olla omatoiminen ja valmis ottamaan itse selvää asioista, siellä kun ei paljon apua saa. Englannissa saa joka paikkaan jonottaa pitkään ja useimmissa paikoissa asiakaspalvelu on hidasta (paikallisia se ei tunnu haittaavan ollenkaan). Asunnon hankinnassa kannattaa olla tarkka, eikä hyväksyä ensimmäistä joka päällisin puolin näyttää hyvältä. Lue vuokrasopimus erityisen tarkkaan! (ulkomaalaisia on helppo huijata...) Kun asuntoa hakee, vuokranantajalta kannattaa kysyä mm. seuraavia asioita: onko hometta tai hiiriä? onko ullakolle pesiytynyt sata pulua? montako huonetta ja suihkua talossa on? ja jos suihkuja on useita, montako lämminvesivaraajaa? kannattaa myös kysyä, sisältyvätkö vesi, lämmitys ja kaasu vuokraan ja kysyä milloin takuuvuokra maksetaan takaisin.


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Koska Plymouthissa on paljon kansainvälisiä opiskelijoita, mitään erikoista ohjelmaa ei vaihto-opiskelijoillekaan oltu järjestetty. Yliopiston päärakennuksen aulassa oli tuutoreiden pöytä, josta sai käydä kysymässä neuvoja jos oli jotain ongelmia. Tuutorit olivat käytettävissä viikon. Ainoa hyöty heistä oli asunnon hankkimisessa (kertoivat mitä kannattaa kysyä kuten 'onko rottia tai hometta') mutta muuten saimme selvitä omillamme. Kasvatustieteen tiedekunta on pari vuotta sitten muuttanut Plymothiin eikä heillä ole ollut vaihto-opiskelijoita, joten me olimme heille vähän niinkuin koekappaleita. Tämä tarkoitti sitä että juoksimme viikon tiedekunnan 6. kerroksessa kertomassa mitä heidän pitää seuraavaksi tehdä jotta meidät saadaan esimerkiksi kirjattua yliopistoon sisälle. Puolentoista viikon päästä saapumisestamme osallistuimme kansainvälisille opiskeijoille tarkoitettuun 'welcome fairiin' eli kävimme katsomassa pari tanssiesitystä ja kuuntelemassa pari puhetta...

Opintoneuvonta
Kv-koordinaattori oli valinnut meille kurssit valmiiksi, joille me sitten osallistuimme. Keväällä otin itse yhteyttä opettajiin joiden kursseille halusin. Syksyllä tämä ei olisi onnistunut, koska opiskelijat kirjataan automaattisesti kursseille joille heidän kuuluu osallistua. Me mentiin niille joihin mahtui. Tunsin Yhden opettajan jo entuudestaan, joten kysyin aina häneltä jos meillä oli ongelmia.

Asuntoasiat
Kun tulime Plymouthiin, saimme asuntotoimistosta listan vuokranantajien puhelinnumeroita, joihin voi soittaa. Löysin asunnon jo heti seuraavana päivänä.

Kirjasto
Kirjastopalvelut olivat todella hyvät. Pääkirjasto oli avoinna n. kymmeneen asti illalla ja siellä oli paljon tilaa opiskella rauhasa.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Joka tiedekunnassa oli tietokoneluokkia joita sai käyttää aina kun niissä ei ollut opetusta. Lisäksi BabBage buildingissa oli iso tietokoneluokka, joka oli avoinna puoli yhteentoista asti illalla ja kirjastossa oli tietokoneluokka johon oli 24/7 pääsy opiskelijakortilla. Kaikkia tietokoneita pääsi käyttämään jokaiselle opiskelijalle annetuilla yliopiston tunnuksilla.

Ruokailu
Yliopistorakennuksia oli useita ja ne olivat levittäytyneet laajalle alueelle. Alueella oli kahviloita, voileipäbaareja ja kauppoja. Luennot olivat ylensä niin lyhyitä että söimme vasta kotona. Mitään terveellistä vaihtoehtoa ei oikein ollut. (paitsi salaattipöytä)

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n. 450€.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Ylioppilaskunnalla oli klubeja ja kerhoja joka lähtöön. (mm. jalkapallo, surffaus, vapaaehtoistyö, lacrosse, lumilautailu, seilaaminen, vesilautailu, hengenpelastus ja n. sata muuta.) Jokainen varmasti löysi omat mieleisensä harrastukset. Plymouth on opiskelijakaupunki, joten baareja pubeja ja yökerhoja oli auki jokaisena viikonpäivänä. Ravintoloita ja kuppiloita on myös paljon.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Ihmiset, kulttuuri, kaupunki ja vapaa-ajan sekä matkustelumahdollisuudet. Kolme kurssia,joille osallistuin olivat mielenkiintoisia ja oikeasti hyödyllisiä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Huonosti järjestetty ohjaus ja neuvonta vaihto-opiskelijoille. (Minkä voi myös näin jälkeenpäin ottaa plussana, koska sen vuoksi sain paljon kokemusta asioinnista ja käytännön asioista eri kulttuurissa) ja huonot kurssit luokanopettajaopiskelijoille.

 

University of Plymouth, Englanti

opetuskieli: Englanti
vaihdon kesto: 11.1.2010-28.5.2010
opiskeluala: kasvatustieteet/luokanopettajakoulutus



Yleistä
Olin vaihdossa Englannin Plymouthissa tammikuun alusta toukokuun loppuun, ja sinne lähtö on parhaita päätöksiäni. Nuo kuukaudet olivat elämäni tähän mennessä nopeimmat :) Englanti kohdemaana oli minulle oiva valinta siinä mielessä, että tulen vielä joskus opettamaan kyseistä kieltä. Pääsin myös seuraamaan paikallista opettajankoulutusta. Plymouth on Etelä-Englannissa, ja erittäin kaunis ja helpohkosti hahmotettava kaupunki. Opiskelijalle kaupungilla ja yliopistolla on paljon mitä tarjota: lukuisia liikunta ja vapaa-ajan kerhoja, opiskelijayhdistyksiä, erityisen hyvä kirjasto sekä student union, ja vilkas iltaelämä! Asumisen taso saattaa suomalaisen silmään vähän ihmetyttää, ja muuttaessa kannattaakin kysellä home- ja tuholaisjutuista.... Myös vuokrasopimus kannattaa lukea todella tarkkaan! Yliopiston asunnonvälitystoimisto on tehokas, mutta asunnoista soittelu jää opiskelijan itsensä harteille, joten heti vaihdon alusta täytyy rohkaistua. :) Kasvatustieteiden tiedekunnan vaihto-opiskelijakäytäntö oli vielä vähän hakemassa muotoaan, joten kannattaa varautua siihen että itse joutunee ottamaan asioista selvää. Yliopiston väki on kuitenkin miellyttävää ja auttavaista sorttia, joten ei kannata epäröidä kysyä. Kaiken kaikkiaan Englanti oli mielenkiintoinen vaihtokohde - sopivasti erilainen, mutta melko lähellä. Huonommallakin englannilla tulee kyllä ymmärretyksi. Vaikka vaihtoon mahtui parannettaviakin seikkoja, voin monia ystäviä, kokemuksia ja näkemyksiä rikkaampana silti suositella Plymouthia ja Englantia vaihtokohteena erityisesti niille, jotka haluavat parantaa englannin kielen taitojaan ja tutustua vähän tuntemattomampaan osaa Englantia :)


Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi ontui, emme saaneet esim. henkilökohtaisia opiskelijatuutoreita. Opettajatuutori oli erittäin kiireinen ja tuntui, että aikaa paneutua vaihtareiden asioihin ollut niin paljon kuin olisimme toivoneet. Muuten vastaanottavan yliopiston henkilökunta otti meidät myönteisesti vastaan.

Opintoneuvonta
Opintoneuvontaa antoi ainoastaan opettajatuutorimme ja sekin oli melko vähäistä. Opin käytännön asiat parhaiten kahdelta suomalaiselta ystävältäni jotka olivat olleet paikkakunnalla vaihdossa jo 4 kuukautta kun itse saavuin.

Asuntoasiat
Yliopiston asuntotoimisto oli ystävällinen ja toimi tehokkaasti, tosin asunnon löytäminen jäi vaihto-opiskelijan omille harteille. Osa listatuista asunnoita oli paljon huonompi tasoisia kuin lapuissa luvattiin, mutta itselläni kävi tuuri kun löysin heti melko hyvätasoisen asunnon ja luotettavan vuokraisännän.

Kirjasto
Kirjasto oli erittäin käytännöllinen ja suosittu paikka opiskella. Minua ei tosin opastettu mitenkään kirjaston käyttöön, vaan opin nämäkin jutut vaihtarikavereiltani.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Tietokoneita oli helposti saatavilla ja niiden käyttö helppoa. Käyttäjätunnukset saimme heti vaihdon alussa.

Ruokailu
Yliopistolla oli ruokaloita ihan riittämiin, ja yliopiston sijainti mahdollisti ruokailun myös keskustan ruokapaikoissa.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
n. 600 e/kk

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Itse osallistuin mm. yliopiston kuoroon ja naisten jalkapalloon. Yliopistolla oli myös hyvät kuntosali- ja jumppamahdollisuudet. Erilaisia kerhoja oli runsaasti, ja student unionin tiloissa pystyi esimerkiksi pelaamaan biljardia. Plymouthin iltaelämä on vilkasta ja mukavaa - joka ilta on jossain jotain jos vain mieli tekee ulos.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Englantilaiset ihmiset ovat todella ystävällisiä ja kohteliaita, ja Plymouth oli mielettömän kaunis paikka asua. Kaupunki ei kuitenkaan ollut "liian suuri" vaan siellä oppi kulkemaan melko helposti. Yliopisto ja campusalue ovat viihtyisiä ja opiskelijoille käytännölliset. Vapaa-ajan ja iltaelämän mahdollisuudet ovat hienot, kaupunki on viihtyisä ja melko turvallinen.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kasvatustieteiden tiedekunnalla ei tuntunut vielä olevan täysin hioutunutta käytäntöä vaihtareiden suhteen. Tehtäviä tulisi ehkä jakaa useammalle henkilölle - ja ennen kaikkea sellaisille jotka osaavat suhtautua tehtävään oikealla asenteella. Ennen lähtöä Englantiin minunkin hakupaperit oli hukattu jne jne, mikä aiheuttaa mielettömän stressin lähtevälle opiskelijalle. Myös kurssivalikoima oli melko vajaa, ja opettajamme eivät aina tienneet mitä tehdä kanssamme, joten he päätyivät soveltamaan lopputehtäviä jne.

 

University of Plymouth, Englanti

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 8.1.2010 - 28.5.2010
opiskeluala: 3D, Product Design


Yleistä

Vaihtoaika oli mukavaa aikaa. En ehkä ollut ns. perinteinen vaihtari, joka kävi baareissa ja muissa kissan ristiäisissä useasti viikossa, mutta tekemistä riitti myös minulle. Paikalliset opiskelijat ovat melko nuoria (tosin ihan mukavia), joka ainakin itselle tuli hiukan yllätyksenä. Englannissa ulkona syöminen, ruoka ja vaatteet yms. ovat halvempia kuin Suomessa, mikä oli positiivinen asia. Kaikin puolin positiivinen kokemus :)
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Saapumispäivänä oli ns. sisäänkirjautumis-päivä, jolloin tapasin muut taideaineiden vaihtarit. Esimerkiksi kasvatustieteen vaihtareilla tällaista toimintaa ei ollut. Saimme opiskelijakortin (toimi samalla kulkukorttina) ja kiertelimme tutustuen kampusalueeseen. Meidät vastaanotti kaksi yliopiston työntekijää, joita en sen päivän jälkeen enää tavannut. Varsinaista tuutorointia ei ollut. Sisäänkirjautumis-päivän jälkeen oli hieman orpo-olo kun ei ollut kunnollista tuutoria, jolta kysyä apua. Toisin sanoen järjestettyä yhteistä vaihtaritoimintaa ei ollut, vaan yhteydenpito muiden vaihtareiden kanssa hoidettiin itse.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaa sai taideaineiden vaihtokoordinaattorilta. Itse en hirveästi neuvontaa tarvinnut, koska valinnanvaraa kursseissa ei juurikaan ollut. Oli valittava samat 3 projektikurssia, mitä paikallisetkin opiskelijat olivat aikeissa käydä.
 

Asuntoasiat

Asunnosta ei ollut tietoa ennen vaihtoon lähtöä. Sisäänkirjautumis-päivän jälkeen saimme ohjeet mennä kampusalueella sijaitsevaan accommodation toimistoon, josta saimme listan vuokraisäntien nimiä ja puhelinnumeroita. Niistä sitten lähdimme järjestyksessä soittelemaan ja kyselemään asunnonnäyttöjä. Pari ensimmäistä asuntoa olivat todella huonossa kunnossa ja niiden jälkeen jo meinasi tulla epätoivo. Kävimme katsomassa noin 5 asuntoa, joista lopulta löytyi sopiva. Asunnon etsimistä hankaloitti se, että meitä oli kaksi majoittumassa samaan huoneeseen, mikä oli joillekin vuokraisännille onglema.
 

Kirjasto

Yliopiston kirjasto oli todella kattava. Taidevaihtareiden kanssa saimme yhteisen tutustumistuokion ja vihkosen, jossa neuvottiin, kuinka kirjaston käyttö ja lainaus toimivat. Kirjastossa oli mm. hyvät tulostusmahdollisuudet.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Suuria atk-luokkia löytyi mm. kirjastosta (24/7 auki) sekä Babbage-rakennuksesta. Tietokoneita oli n. 10 kpl myös omassa studiossa, jossa suurimmaksi osaksi työskenneltiin sekä käytävien varrella. Oma läppäri on myös ehdoton olla mukana varsinkin jos haluaa mallintaa omilla ohjelmilla. 3D-mallinnus-ohjelmia oli todella niukasti käytettävissä. Eikä esimerkiksi Rhinocerosia löytynyt kuin parilta koneelta. Tunnukset yliopiston omille nettisivuille sai noin viikon sisällä, jolloin pääsi myös lukemaan yliopiston sähköpostin ja näkemään infoa tulevista kursseista ja aikatauluista.
 

Ruokailu

Varsinaista ruokalaa yliopistolla ei ollut. Pienenpiä kahviloita löytyi kampusalueelta (olivat tosin hiukan kalliimpia), mutta suurin osa paikallisista opiskelijoista suuntasi yleensä pubeihin syömään tai ostivat ruokaa marketeista. Yliopisto oli keskellä keskustaa, joten minnekään ei ollut pitkä matka.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. £400-500kk
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Tekemistä riitti ihan hyvin. Kaupungista löytyy mm. uimahalli, aquarium, keilahalli, elokuvateattereita, ostoskeskus, keskupuisto, jalkapallostadion ym. Yksi mielenkiintoinen kaupunginosa oli satama, johon sai aikaa tuhlattua kävellen ja kahviloissa / pubeissa istuskellen. Paikalliset opiskelijat ovat kovia baareissa pubeissa kävijöitä, joten varsinkin maanataisin, keskiviikoisin, perjantaisin ja lauantaisin yöelämä on vilkasta.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Hyviä puolia ovat suuri kampusalue (kaikki kurssit ja opinnot samassa paikassa), kampusalueella olevat kahvilat, joista saa ruokaa ja juomaa, mm. olutta ja siideriä. Plymouth kaupunkina on myös viehättävä, ei niin tyypillinen englantilainen kaupunki. Se sijaitsee meren rannalla, ja näin ollen sää on ehkä hiukan lämpöisempi kuin sisämaassa. Ihmiset olivat yleensä todella kohteliaita ja avuliaita. Koulun hyviä puolia oli mm. henkilökohtaiset keskustelutuokiot (joita oli paljon) opettajien kanssa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Sijainti on ehkä hiukan hankala. Plymouthiin on melko pitkä matka esim. Lontoosta, joten varsinkin tullessa kun kaikki oli uutta, oli haasteita junan vaihtojen kanssa. Yliopiston huonoja puolia olivat mm. mallinnusohjelmien huono saatavuus.