University of the Sunshine Coast, Australia


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 15.2. - 31.7.2009
opiskeluala: Justice and Legal Studies

 

Yleistä

Australiassa vietetty aika lukeutui ehdottomasti elämäni huippuhetkiin sekä henkilökohtaisessa ja koulutuksellisessa mielessä. Australia ei ole turhaan suomalaisten unelmakohde. Vaihto ei ole kuitenkaan pelkkää lomailua. Sunshine Coastilla ainakin oikeustieteen opiskelijat ovat täysin samalla linjalla natiivien kanssa tenttien arvostelun suhteen. Näin kielioppivirheista yms. rokotetaan joskus ankarallakin kädellä. Annetut kotitehtävät kannattaa siis tehdä huolella. Lukemattomien esseiden kirjoittelu saattaa joskus tuntua myös puuduttavalta auringon paistaessa. Kaikesta huolimatta itse en ainakaan vaihtaisi päivääkään pois vaihtoajastani.

  

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointia ei ollut mutta kaikki opiskeluun liittyvä problematiikka selvitettiin hyvin tarkasti orientaatioviikolla, joka pidettiin ennen luentojen alkamista.
 

Opintoneuvonta

Mahdollisuus sopia henkilökohtaisesta tapaamista vastaavan opettajan kanssa mikäli tapaamisen kokee opiskeluun liittyvästä syystä tarvitsevansa.
 

Asuntoasiat

Yliopistoalueen välittömässä läheisyydessä on kaksi kampusaluetta, jossa riittää asuntoja. Myös yksityinen tarjonta on laajaa. Vuokrataso hieman Suomea halvempaa ainakin pääkaupunkiseudun vuokriin verrattuna.
 

Kirjasto

Todella hyvä yleisesti. Varsinkin aukioloajat hyviä, ma-to klo 09-21. ja pe-su 9-17. Pöytäkoneita ja opiskelutiloja runsaasti. Kuitenkin usein myös ruuhkainen ja vapaata konetta joutuu yleensä odottamaan tovin. Oikeustieteellinen kirjallisuus on myös hieman rajoittunutta muihin tieteenhaaroihin nähden. Oikeustieteellisten opusten tarjonta on kuitenkin yllättävän runsasta siihen nähden ettei yliopistossa ole varsinaista oikeustieteellista tiedekuntaa. Yliopistolta saa lainattua myos hyviä dvd ja vhs -elokuvia. Siinä säästää helposti pitkän pennin.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Hyvä. Yliopistolla hieman samanlainen sähköposti- ja oodijärjestelmä kuin Lapin yliopistossa. Myös kirjastosta löytyy paljon pöytäkoneita ja lainattavia läppäreitä. Yliopistoalueella on myös muutama tietokoneluokka (jotkut auki 24/7), jossa tosin järjestetään ainakin päivisin opetusta. Näin tietokoneluokkiin voi yleensä mennä vasta illalla.
 

Ruokailu

Aika kallista yleensä. Sämpylöitä voi saada hyvällä tuurilla tosin alennettuun hintaan 30 min ennen ruokalarakennuksen sulkeutumista.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

700-800
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kaikki mahdollista. Jokaiselle jotakin. Itse suosin lenkkeilyä, kuntosalia ja matkustelua. Kaikkiin näihin kolmeen loistavat mahdollisuudet. 1. Lenkkeily rannoilla mahtavaa 2. Kuntosalit suht hyviä. 3. Halpalentoyhtiöt pitävät huolen siitä, että lentolippujen hinnat ovat todella halpoja.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

-kielitaidon kehittyminen,
-oikeudellisin tietotaidon kehittyminen,
-uusiin ihmisiin tutustuminen,
-reissaaminen,
-mahtava ilmasto.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Yletön esseiden kirjoittaminen, -paikallisten opiskelijoiden nuoruus. 

University of the Sunshine Coast , Australia

opetuskieli: englanti
vaihton kesto: 01.02.08 - 30.06.08
opiskeluala: matkailututkimus

 

Yleistä

Vaihto oli todella ihana kokemus. Sain paljon uusia ystäviä ja sain kokea tyypillistä kampusalueella asumistakin. Vaihto lisäsi itseluottamusta ja antoi myös suuntaa omille opinnoillekin, mitä lähdin sieltä myös hakemaan. Asuin yliopiston viereisessä kampusalueella siis, josta jotkut tykkäävät ja jotkut eivät. Jos olisin voinut jäädä vielä toiseksikin lukukaudeksi olisin luultavimmin muuttanut biitsien läheisyyteen ja kulkenut bussilla yliopistolle. Jos siis paikallisia kontakteja haluaa saada enemmän, kannattaa asua jossain kampusalueen ulkopuolella. Yliopistoelämästä sen verran että se on astetta "hienompaa" puitteiden puolesta lukukausimaksujen takia. Myös rakenne muistuttaa hieman luokatonta lukiota lukujärjestyksen takia. Viikot aina samanlaisia ja yksi kurssi kestaa koko lukukauden ajan ja aina samaan aikaan viikosta yksi luento (yleensä tunnin mittainen) ja yksi pienopetusryhmä (yleensä kahden tunnin mittainen). Luennoilla koko kurssin opiskelijat yhdessä ja pienopetusryhmissä, tutorialeissa, vain noin 20 henkeä. Australiassa ei myöskään ole erikseen ammattikorkeakouluja ja yliopistoja, joten täkäläinen yliopisto on risteytys näistä kahdesta. Opetus siis käytännön läheisempää ja samassa laitoksessa taiteiden opiskelijoita kuin myös hoitajiksi opiskelevia. Australia ei myöskään ole halpa maa, joten vinkiksi antaisin työluvan hakemista viisumiin (noin 40€) ja jonkun hanttihomman hankkimista. Vuokrat myös maksetaan viikoittain. Ja ehdottomasti kannattaa jäädä reissaamaan maahan kun opinnot ovat ohi! Suosittelen siis reissua Down Under!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Tuutorointia ei ollut, vastaanotto oli aika mitätöntä ja orientaatio-ohjelma meni sivusuun liian tiukan aikataulun takia.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvontaan oli mahdollisuus, mutta koska vaihtoni kesti vain viisi kuukautta ja tiesin kurssit jotka halusin ottaa, en nähnyt sitä tarpeelliseksi. Ei-natiivi-englannin kielen puhujille oli tarjottu work-shoppeja esseiden ja raporttien teon helpottamiseksi.
 

Asuntoasiat

Yliopiston vieressä oli kaksi opiskelija asuntoaluetta joille oli molempiin helppo hakea ja hyväksyminen ulkomaisena erittäin varmaa.
 

Kirjasto

Kirjasto oli hieno ja iso, mutta käytin sitä enemmän tietokoneiden käyttöön kuin kirjojen lainaamiseen koska opiskelueepokset piti ostaa omaksi.
 

Atk-palvelut

Kirjastossa oli julkisia koneita noin sata mutta riittämättömästi lounasaikaan. 24h computerlaboratorioita oli tusinan verran kampuksella.
 

Ruokailu

Kanttiineja oli ympäri kampusta. Ruoka ei ollut erityisen halpaa. Omien eväiden syönti oli mahdollista ja kiehuvaa vettä oli tarjolla vaikkapa instantnuudeleille.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500-600 euroa.
 

Vapaa-ajanmahdollisuuksia:

Yliopisto tarjosi ilmaisia ja maksullisia urheilumahdollisuuksia. Kampusalueen majoitusalueellani oli tennis-, koripallo-, lentopallo-, uinti- ja kuntosalimahdollisuuksia.
 

Vaihto-opiskelun hyvät puolet:

Englannin kielen ehdoton parantaminen. Sustainable Tourism -kurssi oli opintojen puolesta kohokohta. Uudet ystävät ja kaverit ja kokemus ylipäätänsä.
 

Vaihto-opiskelun huonot puolet:

Australialaisten opiskelijoiden nuoruus (17-21 vuotiaat), ja täten yliopiston tietty "lukiomaisuus". 
opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 5.1.2007 - 16.7.2007
opiskeluala: teollinen muotoilu ( Australiassa Computer based art and design)

 

Yleistä

Australiassa minua kohtasi trooppisen kostea ilmasto ja ystavallinen ilmapiiri heti lentokentalta alkaen. Paikallinen murre tuotti aluksi vaikeuksia ja joidenkin vahvaa aksenttia kayttavien ihmisten puheesta oli lahes mahdoton saada selvaa mutta murteeseen tottuu nopeasti. Paikallinen elamantyyli ja asenne ylipaataan on Suomalaista huomattavasti rennompaa, joten ei tarvitse ihmetella jos kaikki ei hoidu ihan pilkun tarkasti. Ihmisten kanssa tulee helposti juttuun vaikkei aina ihan joka sanaa ymmartaisikaan. Pienena miinuksena kuitenkin mainittakoon etta internetin ja matkapuhelimen kaytto on Australissa huomattavasti Suomea kalliimpaa.

Paikallinen luonto on ehdottomasti nakemisen arvoista, ja muutenkin kannattaa ottaa osaa yliopiston organisoimiin retkiin ympari Queenslandia. Niilla retkilla saa aika hyvan kokonaiskuvan ymparistosta ja ne ovat loistavia mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Jos aikaa on kannattaa harkita campervanin vuokrausta ja omatoimisen matkan tekemista joko pohjoiseen, etelaan tai outpackiin(sisamaahan).

Voin lampimasti suositella University of the Sunshine Coastia vaihtoyliopistoksi. Kokemuksieni perusteella voin sanoa palaavani Australiaan silla puoli vuotta on aivan liian lyhyt aika kaiken nakemiseen ja kokemiseen.
 
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Orientaatio-ohjelma oli kattava, tosin itse olin ottanut selvaa asioista jo etukateen joten osa orientaatio-viikosta oli minulle vanhan kertaamista. Vastaanotto yliopistolla oli TODELLA ystavallinen. Apua sai tarpeentullen seka tuutorilta etta kansainvalisten asioiden toimistolta ja opintoasiain toimistolta.
 

Opintoneuvonta

Opinto neuvonta oli mielestani riittavaa. Apua sai tarvittaessa opettajilta, tuutoreilta ja opintoasiain toimistolta. Joskus apua sai vaikkei sita erikseen pyytanytkaan.
 

Asuntoasiat

Asuntoasiat pystyi hoitamaan valmiiksi Suomesta kasin. Joten kaikki oli valmiina Australiaan saapuessa. Yliopiston vieressa on kolme yksityisessa omistuksessa olevaa opiskelija-asuntolakompleksia. Itse asuin Varsity Managementissa ja kaikki sujui hyvin.
 

Kirjasto

Kirjastossa oli mielestani riittavat palvelut, tosin kuulin etta joitain tenttikirjoja olisi ollut aivan liian vahan (2-3 kpl). Itse en sita pysty arvioimaan koska minulla ei ollut yhtaan tenttia.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Atk-systeemien kayttoon perehdytetaan todella hyvin ja mielestani atk palvelut ovat toimineet moitteettomasti.
 

Ruokailu

Koululta sai ihan hyvaa ruokaa joka oli tosin huomattavasti kalliimpaa kuin koti yliopistolla johtuen mm. valtion tuen puuttumisesta. Koululla oli ns. perusruokala ja lisaksi cafe J josta sai ehka vahan hienompia ja kalliimpia ruokia
 

Kuinka paljon käyttit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

450-500 euroa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Rannalle oli hyva menna silla niita Sunshine Coastilla riittaa ja bussilla kampukselta rannalle, pubeihin, klubeille ja ostoskeskuksiin paasee n. 15 minuutissa. Johtuen todella halvasta julkisesta liikenteesta Brisbanessakin voi kayda viikonloppusin tai paivaseltaan jos haluaa esim. shoppailemaan isoon kaupunkiin. Uni klubilla on mahdollisuus harrastaa erilaisia liikuntalajeja, tosin ainakin minun aikana sinne oli mahdollisuus menna vain paivisin. Opiskelijakilta jarjestaa jonkin verral toimintaa ja bileita. Lisaksi Sunshine Coastilla oli mahdollisuus aina kamelisafareista surffauskurseihin jos vaan lompakko kestaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ilmasto, ystavalliset ihmiset, halpa julkinen liikenne, viihtyisa kampusalue, asiansa osaavat opettajat.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Kallis ja hidas internet-yhteys asunnolla. Usiin tyoskentelytapoihin/kaytantoihin vaikea tottua, tosin se se on hyvakin asia etta nakee miten asia eripaikassa hoidetaan