Uppsala Universitet

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 10.01.12-29.05.12
opiskeluala: Development studies

Yleistä
Uppsala on erittäin opiskelijaystävällinen kaupunki, jossa lähes kaikki toiminta pyörii yliopiston ympärillä. Opiskeluilmapiiri on kansainvälinen ja toimintaa riittää jatkuvasti. Yliopiston eri kampukset ovat levittäytyneet ympäri kaupunkia, joten aluksi liikkuminen eri yksiköiden välillä voi tuntua hankalalta. Opiskelijaelämä, erittäin vireä sellainen, keskittyy 13 osakuntaan, joten kannattaa ehdottomasti liittyä jäseneksi johonkin niistä! Osakunnat järjestävät jäsenilleen ohjelmaa päivittäin, mutta tarjoavat myös opiskelutiloja, liikuntaa, tuutoritoimintaa, työpaikkoja, juhlia jne. Uppsala on pyöräilijän paratiisi ja se onkin kaikista kätevin kulkupeli. Yliopiston kuntosali, Campus 1477, tarjoaa erittäin monipuolista liikuntaa ja jäsenyys on kohtuullisen hintainen - suosittelen ehdottomasti liittymistä! Opiskelijaruokailua ei ole, vaan suuri osa opiskelijoista ottaa yliopistolle omat eväät. Yliopistolta löytyy mikroaaltouunit ja ruokailutilat - myös osakunnat tarjoavat kohtuullisen hintaista lounasta (4-6 euroa). Kirjastossa ei ole kovin montaa kappaletta kurssikirjoja ja niiden ostaminen on melko tavallista. Tosin lukusalikappaleita voi kopioida kirjastossa. Uppsalan Utrikespolitiska föreningen järjestää yliopiston päärakennuksella viikoittain kansainvälisiä luentoja päivän polttavista kansainvälisen politiikan aiheista. Niiden taso on pääsääntöisesti erinomainen, joten kannattaa liittyä jäseneksi (noin 10 euroa lukukausi)! Myös Dag Hammarsköljd -säätiö järjestää avoimia luentoja, joihin kannattaa ehdottomasti osallistua! Uppsalan rauhan- ja konfliktin tutkimuslaitos on kansainvälisesti erittäin arvostettu ja tarjoaa luentoja opiskelijoille. Uppsala onkin erinomainen vaihtokohde erityisesti kansainvälisestä politiikasta, kehitysmaatutkimuksesta ja kansainvälisestä oikeudesta kiinnostuneille opiskelijoille. Vuonna 2011 alkanut Peace and Development - kandiohjelma vaikuttaa erittäin lupaavalta. Kandivaiheen opiskelijoiden kannattaa harkita 30 opintopisteen kokonaisuuksia joko konfliktintukimuksesta (syksy) tai kehitysmaatutkimuksesta (International Development, kevät). Erityisesti jälkimmäinen oli erityisen mielenkiintoinen! Vaikka Ruotsi voi vaikuttaa tylsältä vaihtokohteelta, on Uppsala kaikkea muuta. Erinomaisen tasokkaan ylipiston ja akateemisen ilmapiirin lisäksi Uppsalan opiskelijaelämä on osakuntineen täysin uniikkia ja ehdottomasti kokemisen arvoista. Suosittelen lämpimästi!

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Uppsalan yliopistoon tulee valtava määrä vaihto-opiskelijoita ja vastaanotto oli järjestetty erinomaisesti. Suurimman vastuun kantoivat eri osakunnat ja jopa kuljetus oli järjestetty majoituksiin. Ensimmäinen viikko oli orientaatioviikko, jolloin (vapaaehtoista) ohjelmaa oli aamusta iltaan. Ohjelma oli myös erittäin hyvin suunniteltu.

Opintoneuvonta
Opintoneuvonta oli erittäin hyvää paikan päällä. Ennen vaihtoa minulla oli ongelmia sähköpostikommunikoinnin kanssa, johtuen todennäköisesti isosta vaihto-opiskelijamäärästä.

Asuntoasiat
Kalustettu asunto oli järjestetty yliopiston puolesta ja se oli erittäin hyvä. Vuokra oli noin 30% kalliimpi kuin Suomessa.

Kirjasto
Erittäin hyvät kirjastopalvelut, mutta kirjojen ostaminen oli tavallista.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Yliopiston langaton verkko toimi erinomaisesti yliopiston jokaisessa pisteessä ja siihen pääsi liittymään omilla paikallisilla opiskelijatunnuksilla. Myös vaihto-opiskelijat saivat omat sähköpostiosoitteet.

Ruokailu
Opiskelijaruokailua ei ole järjestetty samalla tavoin kuin Suomessa, vaan opiskelijoilla on tapana tuoda omat eväät ylipistolle. Yliopistojen kaikista toimipaikoista löytyy mikroaaltouunit ja ruokailutilat. Myös osakunnat tarjoavat kohtuullisen hintaista lounasta (4-6 euroa).

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
700€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Uppsalan yliopistolla on kaksi omaa erinomaista kuntosalia keskustan tuntumassa, joiden jäsenyys lukukaudelta maksaa noin 170 euroa. Se sisältää boulderoinnin, ohjatut liikuntatunnit, kuntosalin ja lähes kaikki pallopelit. Myös osakunnat järjestävät aktiivisesti erilaisia vapaa-ajan toimintoja liikunnasta valokuvaamiseen ja ne ovat pääsääntöisesti maksuttomia jäsenille. Osakunnat kunnostautuvat erityisesti yöelämän järjestämisessä, jota Uppsalassa riittää loputtomasti.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Uppsala on kaupunkina erittäin miellyttävä ja sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Tukholmasta. Lähes kaikki pyörii yliopiston ympärillä (200 000 asukasta joista 50 000 joko opiskelee tai töissä yliopistolla). Ilmapiiri on akateemisesti vireä ja kansainvälisesti arvostettuja puhujia on kaupungissa viikoittain. Opetuksen ja opiskelun taso on myös eriomainen. Opiskelu on hyvin interaktiivista ja perustuu pitkälti pienryhmäseminaareihin. Kaupungissa on valtavasti opiskelijoita ja opiskelijatoiminta on erittäin vireä.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Kohtuullisen "turvallinen" valinta, joka ei kovin merkittävästi eroa Suomessa opiskelusta.

Uppsalan yliopisto, Ruotsi


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 19.01.09 - 07.06.09
opiskeluala: Antropologia + "People, power and food"

 

Yleistä

Olen tyytyväinen vaihtokokemukseeni. Suoritin Uppsalan yliopistossa kehitystutkimukseen liittyviä kursseja; 1. Anthropology in practice 7,5 ECTS 2. People, power and food 15 ECTS 3. African studies 7,5 ECTS. Mielestäni Uppsalan yliopisto on erittäin hyvä vaihtoehto vaihto-opiskeluun. Kirjoitin samalla graduani, ja minulle sopi erittäin hyvin, että kurssien luennot olivat iltapäivisin vain muutamana päivänä viikossa. Sain 30 ECTS suoritettua ja gradun valmiiksi, joten voin olla kaikin puolin tyytyväinen.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Kaikki ok. Olin suoraan yhteydessä Uppsalan kv-toimiston Gabriella Widerbergiin, joka oli erittäin suureksi avuksi!
 

Opintoneuvonta

En saanut erityisesti opetusneuvontaa.
 

Asuntoasiat

Järjestin itse, mutta olisin saanut tarvittaessa apua asumiseen.
 

Kirjasto

Hyvä!
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Koululla mahdollista käyttää yleisiä koneita. Hieman hankala nettijärjestelmä, johon pääsin kuitenkin sisään muiden vaihto-opiskelijoiden avustuksella.
 

Ruokailu

Vaihdossa tuli ikävä Suomen hyvää ja halpaa kouluruokailua. Ruokailu Uppsalan yliopistossa oli suurinpiirtein samanhintaista, kuin normaaleissa lounasravintoloissa - ehkä hieman halvempaa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

800
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Uppsalassa paljon erilaisia urheilumahdollisuuksia ja erityisesti osakuntatoiminta on kaupungissa hyvin aktiivista!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Olen todella tyytyväinen suorittamiini kursseihin. Erityisesti Anthropology in Practice oli erittäin tärkeä ja hyvä kurssi, koska olen kiinnostunut kehitysyhteistyöstä. Opetus oli hyvää!
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Ei huonoja puolia... 

Uppsala universitet, Ruotsi


opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.9.2009 - 15.1.2010
opiskeluala: Oikeustiede

 

Yleistä

Uppsala on viriili opiskelija-kaupunki, josta on lyhyt matka mm Tukholmaan. Yksin ei todellakaan tarvitse olla, sillä kanssa-opiskelijoita on paljon ja opiskelija-elämä erittäin viriiliä. Joka ilta on käytännössä jotain isoa järjestettynä. Opiskelu oli enemmän koulumaista kuin Suomessa. Paljon seminaareja ja pienryhmähommia, ei niinkään tentteihin lukemista. Kivaa vaihtelua, mutta pidemmän päälle tykkään itse enemmän Suomen vapaammasta mallista. Opetuksen taso Uppsalassa luonnollisesti erittäin hyvää. Professorit ovat innostavia eivätkä etäisiä niin kuin Suomessa. Suosittelen Uppsalaan menoa, jos ei halua kauemmas matkustaa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Erittäin hyvin hoidettu. Infoa hyvin saatavilla.
 

Opintoneuvonta

Sama kuin edellinen.
 

Asuntoasiat

Ei olisi parempi voinut olla. Kaikki hoitui alusta asti loistavasti ilman ponnisteluita omalta taholta.
 

Kirjasto

En käyttänyt paljoa.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Kätevä, kotona yo:n netti.
 

Ruokailu

Huonompi systeemi kuin Suomessa. Ei opiskelijaruokaloita yo:lla, vaan osakunnissa ja nekin kalliita + valtavat jonot.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500e
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Normaalit mahdollisuudet lenkkeilyyn, kuntosaliin ym urheiluun Suurena opiskelijakaupunkina muutenkin ei Uppsalassa aika tullut pitkäksi.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ns opiskelijan mekka. Erittäin kompakti kaupunki, joka täynnä opiskelijoita. Pohjoismaisena maana turvallinen.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Jopa liian samanlainen kuin Suomi. Ei semmoinen fiilis, että oli ulkomailla. 

Uppsala universitet, Ruotsi


opetuskieli: ruotsi, englanti
vaihdon kesto: 15.01 - 05.06.2009
opiskeluala: oikeustiede, ruotsin kieli

  

Yleistä

On asioita jotka saa vain selville, kun on itse maassa ja aina tulee yllätyksiä, jotka eivät aina ole niin positiivisia, mutta niihin tulee vain suhtautua rennolla asenteella. Asioita sattuu ja tapahtuu. Rahaa menee alussa myös huomattavasti enemmän kuin Suomessa ja tulee menoja, joita ei voi vain mitenkään ennakoida. Lähtiessäni vaihtoon kuvittelin että en voi opiskella siellä ruotsin kieltä, koska olen Suomesta ja minulla ei ole oikeutta mennä basic swedish- kurssille. Olin siis suhtautunut asiaan jo niin, että teen vaihdossa vain oikkiskursseja. Luin ensimmäisen oikkiskurssin englanniksi, kurssi oli ihan mukava. Tulee huomioida se, että opetustyyli poikkeaa meidän systeemistä ihan täysin. Opetus on ns. problem based learning eli todella paljon seminaareja ja jatkuvasti pitää olla äänessä. Tämä oli minulle ainakin todella erilaista, kun vertaa oman yliopiston massaluentoihin, mutta Uppsalassa ryhmät ovat sen verran pieniä, että proffat kyllä muistavat sinun nimen jo muutaman kerran jälkeen. Minun mielestä opetustyyli oli hyvä ja koin oppivani ehkä enemmänkin, ainakin opiskelu oli erilaista ja mukavaa vaihtelua. Sain kuitenkin huhumyllyn kautta kuulla, että Uppsalassa voisikin lukea ruotsin kieltä. Marssin muutaman kaverin kanssa pohjoismaiden kielten laitoksella, jossa todellakin järjestettiin kurssi SVUS eli svenska för utländska studerande. Kurssi oli jaettu neljään eri kurssiin ja oli yhteensä 30 op. Nämä kaikki kurssit kestivät koko lukukauden. Olen omasta mielestäni pärjännyt ruotsin opinnoissani Suomessa aina suhteellisen hyvin, joten ajattelin että kyllä minä kyseisellä kurssilla pärjään, mutta asia ei ihan ollut niin. Kurssi oli todella työläs, joten jos joku toinen opiskelija miettii, että valitsisi kyseisen kurssin niin ei kannata ottaa kaikkea neljää kurssia vaan valita vaikka kaksi niistä. Muntlig språkfärdighet oli esimerkiksi todella tuskastuttava, koska siellä opeteltiin puhumaan rikssvenskaa ja sehän on perussuomalaiselle todella vaikeaa. Kielioppikurssi oli myös todella haastava. Kurssilla oli todella paljon opiskelijoita, jotka opiskelivat ruotsin kieltä pääaineena kotiyliopistossaan, joten taso oli todella kova. Minun mielestäni tästä kurssikokonaisuudesta olisi minun tullut ottaa vain skriftlig språkfärdighet ja stilvariationer i tal och skrift. Nämä kaksi kurssi olivat parhaimmat, koska toisella kirjoitettiin todella paljon (kirjoitin kevään aikan lähemmäs 30 esseetä) ja toisella kurssilla luettiin kirjoja (ja kirjoitettiin sitten niistä). Kokonaisuudessaan kielikurssi oli enemmänkin tarkoitettu lingvistiikan opiskelijoille, joten esimerksi terminologian opettelu vei minulta todella paljon aikaa. Noin yleisesti vaihtokokemuksesta voin sanoa, että en vaihtaisi sitä mihinkään, vaikkakin ruotsin kurssi oli haastava niin opin kyllä ruotsin kieltä. Uppsala on ihana kaupunki, joka on täynnä opiskelijoita eli tapahtumia ja aktiviteetteja kyllä riittää!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Alussa oli hiukan sekaannuksia, koska vaihto-opiskelijat saapuivat to tai pe ja vaihtoinfo järjestettiin ma, vaikka se alunperin piti olla pe-iltana. Se oli hiukan harmillista, koska viikonlopun oli vähän pihalla kaikesta, mutta asiat alkoi sitten rullaamaan.
 

Opintoneuvonta

Sain tarvittavan paljon neuvontaa ja apua, mutta moni asia oli kiinni siitä, että jaksoi itse kysellä asioista.
 

Asuntoasiat

Minun kohdalla asuntoasia meni mukavasti. Paitsi että asunnossani oli kyllä suihku, joka oli kylpyammeessa, jonka viemäri ei vetänyt kunnolla. Korjaaja kävi kyllä pariinkin otteesee, mutta se ei siltikään korjaantunut. Huomasi kyllä että koska kyseessä oli vaihtarikämppä niin huoltoon ja korjauksiin ei panostettu läheskään niin paljon kuin muuten.
 

Kirjasto

Uppsalassa on monta kirjastoa. Järjestelmä on hiukan sekava, mutta henkilökunta auttavaa ja mukavaa, joten siitä ei koitunut ongelmia.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Minulla oli oma kone ja internetti omassa huoneessani, joten en joutunut käyttämään kovin paljon yliopiston tarjoamia koneita.
 

Ruokailu

Uppsalassa ruokailu järjestetään nationeiden puolesta, ruokailu niissä on kalliimpaa kuin Suomessa ja paikalliset opiskelijat suosivat eväitä, kuten myös minäkin.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 1100
Painottakaa enemmän että vaihdossa menee paljon rahaa. Itse kyllä reissasinkin jonkin verran, minkä opinnoiltani ennätin, joten siihenkin meni rahaa, mutta rahaa menee ihan peruselämään mielestäni huomattavasti enemmän kuin Suomessa
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Uppsalassa löytyy tekemistä jokaisella illalla, jos niin tahtoo. Hankin salikortin, joka oli edullinen, joten urheilin suhteellisen paljon.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Uppsalan yliopisto on todella kansainvälinen. Vaihto-opiskelijoina on ihmisiä ympäri maailmaa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Jos suomalainen haluaa mennä Uppsalaan opiskelemaan ruotsin kieltä niin se on huono idea, koska tulee hengattu enimmäkseen kuitenkin muiden vaihtareiden kanssa, joten kieli on silloin englanti ruotsin sijaan ja Uppsalassa on todella paljon suomalaisia vaihtareita, joten heidän kanssa tulee kyllä suomeksi juteltua :) 

Uppsala Universitet, Ruotsi


opetuskieli: ruotsi
vaihdon kesto: kevät 2008
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Aluksi oli paljon tapahtumia, joissa tutustui muihin vaihtareihin. Opiskelin viiden kuukauden aikana vain kahdella kurssilla, joten näin suomalaiseen tapaan tottuneena alkoi mielenkiinto ja into vähentyä jo kurssien loppupuolella. Opiskelutapa oli täysin erilainen ja varsinaiset luennot jäivät vähiin. Opiskelu oli seminaareihin, pienryhmien työhön ja ongelmaratkaisuun perustuvaa ja siksi kyllä hyvin mielenkiintoinen ja tehokas. Työmäärä kursseilla oli sopiva, vaihtoaika ei mennyt ns. lomailuksi ja minulla oli tunne että hyödyin ajasta myös ammatillisesti opiskeluja ajatellen. Kehoitan vaihtoonlähtijöitä ottaamaan mukaan paljon avointa mieltä ja asennoitumaan siihen, että Uppsalan yliopistossa myös vaihto-opiskelijat tekevät tosissaan töitä opintopisteidensä eteen. Uppsala sopii parhaiten sosiaalisille ihmisille koska sekä kaikki valmisteleva työ että seminaarityön esittely tapahtuu suullisesti ja ryhmissä. Ruotsalaiseen tapaan joka asiasta keskustellaan paljon.
 
 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ensimmäiselle viikolle oli järjestetty paljon ohjelmaa, jossa selitettiin kiitettävästi erilaisia käytännön asioita ja tarvittaessa sain apua ongelmissani. Myös ns. orientaatioviikolla oli paljon erilaista ohjelmaa ja siellä tutustui hyvin uusiin kanssaopiskelijoihin.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta koostui Uppsalan yliopiston omintakeisen opiskelutekniinkan esittelystä ja ensimmäisen kurssin aikataulun jakamisesta. Myös hallinnollisia asioita kerrottiin riittävästi.
 

Asuntoasiat

Asuntoasiat oli järjestetty hienosti, sain avaimet heti ensimmäisenä päivänä. Vaikeuksia oli ainoastaan löytää asunto oudosta kaupungista, vaikka kursoriset ohjeet annettiinkin. Asunto oli siisti, huoltopalvelut toimivat ja laskut tulivat käytännöllisesti postiin ja ajallaan.
 

Kirjasto

Kirjastoja oli useita ja niistä annettu tieto aluksi hieman vajavaista. Parhaat lukupaikat löytyivät kuitenkin nopeasti kun kysyi ruotsalaisilta opiskelijoilta. Tiedekunnan kirjasto oli laadukas ja siellä sai tarvittaessa apua ja informaatiota teoshaun suhteen.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Sähköposti alkoi toimia vasta n. viikon kuluttua saapumisesta ja se aiheutti aluksi hankaluuksia. Tietoneen käyttö oli helppoa kattavan langattoman verkon ansiosta ja myös asunnon laajakaistayhteys toimi moittettomasti. Yleiseen käyttöön tarkoitettuja tietokoneita oli vähänlaisesti ja ne olivat vanhoja ja hitaita. Sain oman sähköpostiosoitteen myös nopeasti.
 

Ruokailu

Jos jokin asia on valovuosia edellä Suomessa opiskelujen suhteen esim. naapurimaa Ruotsiin verrattuna, niin se on ehdottomasti opiskelijaruokailujen järjestäminen. Lounas oli erittäin kallis paikasta riippumatta (5-7 euroa) ja mitään varsinaista ruokalaa yliopistojen tiloissa ei ollut yhtä poikkeusta lukuunottamatta, joka olikin sitten kaikista kallein vaihtoehto. Osakunnat kyllä tarjosivat lounasta, mutta ruoan taso ja hinta eivät kohdanneet.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 1500 euroa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Sijainti (puoli tuntia Arlandan lentokentälle ja 45 min. Tukholmaan), perinteet, yliopiston opetuksen laatu, toiminnan taso muutenkin ja infastruktuuri. Uppsala on todellinen yliopistokaupunki, missä opiskelijan on hyvä olla ja opiskella.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Koska varsinaista ainejärjestötoimintaa ei Suomen tavoin tunneta, on opiskelijatoiminta jakautunut 12 osakuntaan. Toiminta oli hieman pirstaleista ja tietynlaista yhtenäisyyttä ei päässyt syntymään. Lisäksi ruotsalaiset opiskelijat ovat mielestäni hieman liian vähän tekemisissä vaihto-opiskelijoiden kanssa. Enemmän olisi pitänyt olla juuri vaihto-opiskelijoille suunnattua ohjelmaa, missä myös paikallisiin opiskelijoihin olisi ollut tutustumismahdollisuuksia. Nyt kaikista tapahtumista kuuli vähän kuin toisen käden kautta, postituslista puuttui kokonaan. Minulle jäi vähän sellainen tunne, että opiskelijat on jaettu kahteen kastiin. Ja ehdoton miinus on opiskelijaelämän kalleus, minulle vajaa puoli vuotta oli maksimi rahojen riittävyydenkin suhteen. Eläminen oli kolmanneksen kalliimpaa kuin Suomessa ja Rovaniemellä.

sivun alkuunopetuskieli: ruotsi
vaihdon kesto: kevät 2007
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Mahtava kevät, suosittelen todellakin kaikille ja etenkin asumista Hotel Uppsalassa. Pieni tiivis yhteisö, jossa syntyy hyvä yhteishenki ja tapahtuu paljon, plus IHAN ydinkeskustassa. Avoimin mielin ja ruotsin kielisille kursseille. Myös pojat viihtyisivät siellä, nyt Uppsalassa paljon suomalaisia tyttöjä. Ehdottomasti parempi vaihtokokemus kuin tutuillani, jotka ovat olleet Tukholmassa. Paikallisiin tutustuu Uppsalassa ja ’Nationeille’ ei vedä mikään vertoja.

Myös paikallisiin tutustui, kun meni rohkeatsi ruotsin kielisille kursseille, esim.rättshistoriaa suosittelen kaikille Uppsalaan menijöille. Loistava kurssi, opetus ja oppi kieltä. Nimenomaan siis se ruotsin kielinen paikallisten kanssa.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Loistavaa apua mm. Katarina Remnemarkilta, koordinaattorilta. Orientaatio-ohjelma oli myuös loistava ja sitä oli paljon.
 

Opintoneuvonta

Ihan ok.
 

Asuntoasiat

Hyvin.
 

Kirjasto

Parempi kuin meillä.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Huonommat kuin meillä.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Paljon. Enemmän kuin Suomessa. Vuokra noin 375 euroa ydinkeskustassa (oma huone, pieni keittiö, vessa).
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Vireä sosiaalinen elämä, ihana opiskelijakaupunki, lähellä Tukholmaa, paljon vaihtareita.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Aika pieni pitemmän päälle, mutta sekään ei iso miinus, jos edes miinus, koska kuitenkin siellä tapahtuu paljon ja on paljon opiskelijoita. 
opetuskieli: ruotsi
vaihdon kesto: kevät 2008
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Aluksi oli paljon tapahtumia, joissa tutustui muihin vaihtareihin. Opiskelin viiden kuukauden aikana vain kahdella kurssilla, joten näin suomalaiseen tapaan tottuneena alkoi mielenkiinto ja into vähentyä jo kurssien loppupuolella. Opiskelutapa oli täysin erilainen ja varsinaiset luennot jäivät vähiin. Opiskelu oli seminaareihin, pienryhmien työhön ja ongelmaratkaisuun perustuvaa ja siksi kyllä hyvin mielenkiintoinen ja tehokas. Työmäärä kursseilla oli sopiva, vaihtoaika ei mennyt ns. lomailuksi ja minulla oli tunne että hyödyin ajasta myös ammatillisesti opiskeluja ajatellen. Kehoitan vaihtoonlähtijöitä ottaamaan mukaan paljon avointa mieltä ja asennoitumaan siihen, että Uppsalan yliopistossa myös vaihto-opiskelijat tekevät tosissaan töitä opintopisteidensä eteen. Uppsala sopii parhaiten sosiaalisille ihmisille koska sekä kaikki valmisteleva työ että seminaarityön esittely tapahtuu suullisesti ja ryhmissä. Ruotsalaiseen tapaan joka asiasta keskustellaan paljon.

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Ensimmäiselle viikolle oli järjestetty paljon ohjelmaa, jossa selitettiin kiitettävästi erilaisia käytännön asioita ja tarvittaessa sain apua ongelmissani. Myös ns. orientaatioviikolla oli paljon erilaista ohjelmaa ja siellä tutustui hyvin uusiin kanssaopiskelijoihin.
 

Opintoneuvonta

Opintoneuvonta koostui Uppsalan yliopiston omintakeisen opiskelutekniinkan esittelystä ja ensimmäisen kurssin aikataulun jakamisesta. Myös hallinnollisia asioita kerrottiin riittävästi.
 

Asuntoasiat

Asuntoasiat oli järjestetty hienosti, sain avaimet heti ensimmäisenä päivänä. Vaikeuksia oli ainoastaan löytää asunto oudosta kaupungista, vaikka kursoriset ohjeet annettiinkin. Asunto oli siisti, huoltopalvelut toimivat ja laskut tulivat käytännöllisesti postiin ja ajallaan.
 

Kirjasto

Kirjastoja oli useita ja niistä annettu tieto aluksi hieman vajavaista. Parhaat lukupaikat löytyivät kuitenkin nopeasti kun kysyi ruotsalaisilta opiskelijoilta. Tiedekunnan kirjasto oli laadukas ja siellä sai tarvittaessa apua ja informaatiota teoshaun suhteen.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Sähköposti alkoi toimia vasta n. viikon kuluttua saapumisesta ja se aiheutti aluksi hankaluuksia. Tietoneen käyttö oli helppoa kattavan langattoman verkon ansiosta ja myös asunnon laajakaistayhteys toimi moittettomasti. Yleiseen käyttöön tarkoitettuja tietokoneita oli vähänlaisesti ja ne olivat vanhoja ja hitaita. Sain oman sähköpostiosoitteen myös nopeasti.
 

Ruokailu

Jos jokin asia on valovuosia edellä Suomessa opiskelujen suhteen esim. naapurimaa Ruotsiin verrattuna, niin se on ehdottomasti opiskelijaruokailujen järjestäminen. Lounas oli erittäin kallis paikasta riippumatta (5-7 euroa) ja mitään varsinaista ruokalaa yliopistojen tiloissa ei ollut yhtä poikkeusta lukuunottamatta, joka olikin sitten kaikista kallein vaihtoehto. Osakunnat kyllä tarjosivat lounasta, mutta ruoan taso ja hinta eivät kohdanneet.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 1500 euroa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Sijainti (puoli tuntia Arlandan lentokentälle ja 45 min. Tukholmaan), perinteet, yliopiston opetuksen laatu, toiminnan taso muutenkin ja infastruktuuri. Uppsala on todellinen yliopistokaupunki, missä opiskelijan on hyvä olla ja opiskella.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Koska varsinaista ainejärjestötoimintaa ei Suomen tavoin tunneta, on opiskelijatoiminta jakautunut 12 osakuntaan. Toiminta oli hieman pirstaleista ja tietynlaista yhtenäisyyttä ei päässyt syntymään. Lisäksi ruotsalaiset opiskelijat ovat mielestäni hieman liian vähän tekemisissä vaihto-opiskelijoiden kanssa. Enemmän olisi pitänyt olla juuri vaihto-opiskelijoille suunnattua ohjelmaa, missä myös paikallisiin opiskelijoihin olisi ollut tutustumismahdollisuuksia. Nyt kaikista tapahtumista kuuli vähän kuin toisen käden kautta, postituslista puuttui kokonaan. Minulle jäi vähän sellainen tunne, että opiskelijat on jaettu kahteen kastiin. Ja ehdoton miinus on opiskelijaelämän kalleus, minulle vajaa puoli vuotta oli maksimi rahojen riittävyydenkin suhteen. Eläminen oli kolmanneksen kalliimpaa kuin Suomessa ja Rovaniemellä.

sivun alkuun
opetuskieli: ruotsi
vaihdon kesto: 1.9.07 - 16.1.08
opiskeluala: oikeustiede

 

Yleistä

Mieleenpainuva vaihtoaika ehdottomasti oli. En ole katunut päivääkään Uppsalaan lähtöä. Suosittelen!

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutoria ei ollut mutta monipuolinen orientaatio-ohjelma korvasi sen hyvin.
 

Opintoneuvonta

Aika pitkälle sai itse ottaa asioista selvää ja näin sen pitää mennäkkin mielestäni. Ei vaihto-opiskelijalle tarvi kaikkea käsi kädessä näyttää, on oltava oma-aloitteinen.
 

Asuntoasiat

Asunto hoitui koulun kautta.
 

Kirjasto

Kirjaston käyttötarve oli jokseenkin vähäinen.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Asunnossa nettiyhteys omalle koneelle.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500€
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Kaunis kaupunki, paljon opiskelijoita, paikalliset ihmiset erittäin ystävällisiä. OSAKUNNAT!


sivun alkuun