Urbana University, USA


opetuskieli:
 englanti
vaihdon kesto: 17.08.09 - 11.12.2009
opiskeluala: Political Science / History

 

Yleistä

Yhdysvallat on kielen ja kulttuurin puolesta helppo vaihtokohde. Ihmiset ovat sosiaalisia, ystävällisiä ja avuliaita joten käytännön ongelmiin saa varmasti apua jos vain aukaisee oman suunsa. Tutustuminen uusiin ihmisiin on helppoa ja mielestäni parasta antia koko vaihto-opiskeluajaltani. Opiskeluympäristö ja -systeemi ovat sen sijaan erilaisia verrattuna Suomeen. Elokuussa alkavat kurssit kestävät lukukauden loppuun asti ja jokaiseen kurssiin kuuluu opetusta 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi kotitehtävät ovat ero Suomeen. Tehtävät eivät ole vaikeita, mutta joidenkin opettajien suhteellisuudentajun puutteesta johtuen ne vievät melko paljon aikaa. Kursseihin kuuluu välikokeet (mid terms), loppukokeet (finals) ja yleensä muutamia ylimääräisiä pienempiä kokeita. Tenteissä on paljon monivalintatehtäviä ja lyhyt-esseitä. Minulla oli ainoastaan historian kurssilla perinteisiä essee-tenttejä. Opettajat antavat myös lähes poikkeuksetta opiskeluohjeet tenttiä varten. Yleisesti ottaen työmäärä on suurempi kuin Suomessa, mutta vaatimustaso on alhaisempi. Kampus-asuminen saattaa olla jonkin asteinen "kulttuurishokki"... Amerikkalaiset yliopisto-opiskelijat ovat hieman nuorempia kuin meillä täällä Suomessa ja eläminen muistuttaa aika-ajoin leirikouluelämää. Ällös huoli kuitenkaan, tähän seikkaan tottuu nopeasti. Melko tiiviistä opiskelutahdista huolimatta matkusteluun jäi ihan mukavasti aikaa. USAn sisäiset lennot ovat kohtuullisen hintaisia, joten suosittelen lämpimästi matkustamaan viikonloppuisin niin paljon kuin mahdollista! Urbana on tosiaan hieman eristyksissä, joten matkustelu on senkin vuoksi suositeltavaa... www.bing.com/travel on ehkä paras sivu etsiä halpoja USAn sisäisiä lentoja. Columbuksen ja Daytonin lentokentät ovat noin tunnin ajomatkan päässä ja yleensä sain kyydin kentälle ja kentältä yliopistolle ilman suurempia ongelmia. Kun kv-toimistolta kysyy hyvissä ajoin kohteliaasti kyytiä niin se yleensä myös järjestyy jotain kautta. Kv-toimiston Archer kuskaa myös silloin tällöin ostoksille lähikaupunkien ostoskeskuksiin ja Outletteihin. Valmistele matkasi kyytejä vaille valmiiksi itse. Tämä kyseinen Archer osasi selvästi arvostaa sitä, että häneltä pyysi apua kyytien/matkojen suhteen vasta kun oikeasti tarvitsi sitä, eikä silloin kun halusi päästä itse vähemmällä (puolalaiset vaihtarit harrastivat tätä silloin tällöin :) Lähes kaikilla amerikkalaisilla opiskelijoilla on auto käytössä, joten heiltäkin saa helpotusta liikkumisongelmiin. Vastaan mielelläni Yhdysvaltoihin matkustamiseen tai Urbanassa opiskeluun/oleskeluun liittyviin kysymyksiin, joten lähetä toki sähköpostia sapuhakk@ulapland.fi

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Urbanassa on "kansainvälinen toimisto", mutta se ei omaehtoisesti järjestä tutorointia tai orientaatio-ohjelmaa. Saapuessani sain kuitenkin riittävästi tietoa kursseille rekisteröitymisestä jne. Yliopisto on pieni, joten kysymällä keneltä tahansa asiat selvisivät melko nopeasti. Vaihto-opiskelija voi myöskin osallistua fuksien orientaatio-kurssille. Itse en nähnyt tätä tarpeelliseksi.

Opintoneuvonta

Jokaiselle opiskelijalle osoitetaan ohjaava opettaja. Opiskelijan on käytävä ennen rekisteröitymistä ohjaajan luona hyväksyttämässä valitsemansa kurssit. Ohjaava opettaja on yleensä sinun pääaineen professori joten hän osaa opastaa ainakin kyseiseen aineeseen liittyvissä kysymyksissä.

Asuntoasiat

Vaihto-opiskelijat asuvat kampuksella. Yliopisto tarjoaa ilmaisen huoneen. On ilmeisesti mahdollista asua myös kampuksen ulkopuolella, mutta silloin opiskelija maksaa itse vastuussa vuokrakuluistaan ja menettää myös "meal planin" (ks. ruokailu)

Kirjasto

Urbanan kirjasto on mielestäni toimiva ja henkilökunta avuliasta. Kirjastotädit osaavat auttaa niin kirjojen kuin tutkimusmateriaalinkin etsimisessä. Yliopiston omasta kirjastosta ei välttämättä löydy kursseilla tarvittavia kirjoja, mutta Ohio-link-systeemin kautta kirjat saa helposti. Älä osta omia kurssikirjoja!! Kirjaston tädit opastavat Ohio-linkin käytössä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneelle pääsy ei ollut ongelma. Kirjastossa ja parissa muussa rakennuksessa pystyy printaamaan. Langaton netti on saatavilla ilmeisesti kaikissa majoitusrakennuksissa.

Ruokailu

Jos/kun vaihto-opiskelija asuu kampuksella, hän on oikeutettu 19 meal planiin ilmaiseksi. Tarkoittaen yksinkertaisesti sitä, että voit käydä syömässä jokaisella aterialla joka tarjotaan. Ruokalassa tarjoillaan viikolla aamiainen, luonas ja päivällinen, sekä viikonloppuisin brunssi ja päivällinen. Lisäksi vaihto-opiskelijoiden opiskelijakortille ladataan 75 dollaria käytettäväksi Student Centerin kahvila-grillissä.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

Huone ja ruoka olivat ilmaisia

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Yliopistolla on kaksi kuntosalia, jotka ovat auki noin klo. 21 asti. Student Centerissä on mahdollisuus katsoa televisiota, pelata biljardia ja pingistä ja tilata ruokaa grillistä joka on auki klo 24 asti. Kampuksella on myös uima-allas, joka on opiskelijoiden käytössä tiettyinä aikoina. Itse Urbanan kaupungissa ei ole hirveästi nähtävää/tekemistä.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

Ilmainen huone ja ruoka -Avulias henkilökunta; -Mahdollisuus matkustella (opettajat joustivat poissaoloissa ihan mukavasti ja ilmainen asuminen parantaa likviditeettiä) -Pienessä yliopistossa asioiden hoitaminen on helppoa ja nopeaa ja henkilökuntaan syntyy nopeasti tiivis suhde.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Eristyneisyys. Julkisia kulkuvälineitä ei ole, joten tarvitset autokyydin oikeastaan aina kun haluat pois kampukselta. Urbanan kaupunki on noin vartin kävelymatkan päässä, mutta siellä ei ole hirveästi koettavaa/nähtävää pikaruokapaikkojen lisäksi. - "Busy work"=kotitehtäviä, jotka eivät ole sinänsä haastavia, mutta vievät paljon aikaa. Osa opettajista antaa näitä tehtäviä todella paljon, mutta kaikki kurssit ovat kuitenkin 3 creditin arvoisia työmäärästä riippumatta.