Utrecht University, Alankomaat

opetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 01.09.2010-31.1.2011
opiskeluala: oikeustieteet

Yleistä
Kävin vaihdossa Alankomaissa, Utrechtissa. Viiden kuukauden vaihto-opiskelu Utrechtin yliopistossa oli avartava kokemus. Heti asumaan asetuttuani tuntui kaupunki jo kodilta. Ihmiset ovat ystävällisiä, kaikki puhuvat hyvää englantia ja asioiminen on helppoa. Yliopistolla on laaja tarjonta englanninkielisiä oikeustieteen kursseja, joilla luennoitsijoiden taso on korkea. Vierailevia luennoitsijoita ympäri maailmaa käytetään paljon. Myös yliopiston tiedotus on hyvällä tasolla. Työtä on kurssista riippuen melko paljon, luentoja on paljon sekä kirjoitustöitä kohtuullisesti. Kurssien läpipääsy ei kuitenkaan ole korkean kynnyksen takana, kunhan vaaditut tehtävät tekee. Vaihto-opiskeluaikani meni nopeasti kursseilla käydessäni, uusiin ihmisiin tutustuessani ja matkustellessani. Loistavan sijainnin ansiosta Utrechtista pääsee helposti ja kohtuuhintaan matkustelemaan ympäri Eurooppaa. Vapaa-ajanviettoon oli aina tarjolla juhlia ja muita aktiviteetteja, elo Utrechtissa ei käynyt kertaakaan tylsäksi. Käytännön vinkkinä sanoisin, että kannattaa heti hankkia itselleen polkupyörä, ilman sitä ei Utrechtissa pärjää. Kaikki liikkuvat pyörällä, se on nopeinta ja käytännöllisintä. Ei kannata ostaa kallista ja hienoa pyörää varkauksien takia. 50 eurolla saa hyvän vanhan konkelin, joka ei herätä varkaiden mielenkiintoa. Toivottavasti. Pyörä kannattaa lukita aina kahdella lukolla!! Voin lämmöllä suositella Utrechtia vaihtokohteeksi, oma kokemukseni oli mainio.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Vastaanotto ja orientaatio-ohjelmat olivat loistavat. Jo ensimmäisen päivän aikana sain valtavasti informaatiota vaihtoni tulevasta kulusta. Mikään aisia ei jäänyt epäselväksi ja vaihtoinfosta saamani materiaalit sisälsivät laajalti informaatiota ja yhteystietoja, mikäli jotain olisi jäänyt epäselväksi.

Opintoneuvonta
En tarvinnut opintoneuvontaa.

Asuntoasiat
Vuokrasin huoneen Short Stay Solutionilta, heidän kanssaan kaikki sujui moitteetta.

Kirjasto
Oikeustieteen kirjasto oli hyvä, mutta teosten haku oli haastavaa. Kirjastossa ei ollut opasteita englanniksi.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Kaikki toimi hyvin, yliopiston internet-sivut ja weboodi olivat hyvät ja helpot käyttää.

Ruokailu
Tein itse ruokani.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

1000€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Utrechtissa on hyvät mahdollisuudest harrastaa. Itse kävin kuntosalilla ja lenkkeilin luonnossa. Jalkapallo, jääkiekko, koripallo ovat harrastuksia, joita ainakin voi harrastaa. Opiskeijajärjestö ESN tarjoaa paljon erilaisia matkoja ja retkiä, erinäisiä urheilutapahtumia ja myös juhlatilaisuuksia.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Tasokas opetus yliopistossa, upea kaupunki ja laajat vapaa-ajanvietto mahdollisuudet.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

Sateinen kaupunki, kauniita ilmoja harvassa ainakin syyskaudella


Utrecht University, Alankomaat

opetuskieli: hollanti
vaihdon kesto: 1.2.-30.6.2011
opiskeluala: oikeustieteet

Yleistä
Todella laadukasta opetusta ja professorit olivat motivoituneita OPETTAMAAN opiskelijoita. Lisäksi kanssakäyminen heidän kanssaan oli mutkatonta ja aina sai neuvoja, jos oli pulmia. Suosittelen ehdottomasti suorittamaan maisteritason kursseja Utrechtin oikeustieteellisessä. Paljonhan siellä piti kirjoitella esseitä, mutta lukemista ei ollut niin paljon kuin Suomessa. Ruokakaupoissa oli hieman ongelmia ku aluksi ei meinannu löytyä kauppaa, jossa olis voinut maksaa kortilla. Suomalaisella Visa Electronilla ei tee yhtään mitään siellä, mutta luottokortti on jo hieman parempi vaihtoehto. Hollantilainen pankkikortti on kuitenkin avain onneen (vaatii pankkitilin avaamisen Hollannissa, mikä on helppoa)... Matkusteluun kannattaa satsata, koska kaikki on lähellä. :) Omatoimiset pyöräilylenkit Hollannin sisällä ovat myös todella kivoja.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Yliopiston puolesta ihan ok vaihto-opiskelijoiden valtavaan määrään nähden. Opiskelijäjärjestö järjesti ns. "hakupalvelun" lentokentältä. Paljon asioita jäi kuitenkin omatoimisesti selvitettäväksi, mutta ei se vaikea prosessi ollut.

Opintoneuvonta
Riittävää.

Asuntoasiat
SSH tarjoaa vaihtareille asuntoja hyviltä paikoilta, mutta hinnat ovat todellista ryöstöä! Paikalliset opiskelijat maksavat samoista kämpistä puolet vähemmän kuin vaihtarit. Kämppien taso vaihtelee laidasta laitaan ja kaupungin eri osien välillä huikeita eroja... Yksityiseltä sektorilta on hieman vaikea saada kämppää ku hakijoita on paljon ja tarjontaa vähän.

Kirjasto
Todella kattavat kokoelmat kirjoja joka sektorilta, mutta atk-paikkoja vähän ja kirjojen lainausjärjestelmä 1800-luvulta. Henkilökuntakin oli hieman vanhempaa sukupolvea, joten asiointi ei ihan vaivatta onnistunut. Sitten kun oppi etsimään kirjoja oikeista paikoista, niin homma toimi ihan hyvin. Plussaa e-kirjojen ja artikkeleiden saatavuudesta!

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Yliopiston järjestelmät hieman vanhentuneita, mutta kyllä niillä pärjäsi. Internet-yhteydet olivat heikot (varsinkin wi-fi) verrattuna Suomeen!!! Muutenkin yliopiston nettisivut olivat sekavat.

Ruokailu
Alankomaissa ei syödä lounasta eikä oikeastaan missään ollut opiskelijaravintoloita Suomen tapaan. Itsehän se ruoka piti valmistaa ellei käynyt ravintolassa syömässä. Ruoan hinta kaupoissa on edullinen Suomeen verrattuna jne.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

600€

Vapaa-ajan mahdollisuuksista
Kaikki Euroopan suurkaupungit ovat muutaman tunnin lento- tai junamatkan päässä ja matkustaminen on halpaa. Lisäksi sää mahdollistaa ulkoilmaurheilun eri muodoissaan. ESN-Utrecht järjestää todella paljon kaikenlaista aktiviteettia ja reissuja!!!!!! Pubikulttuuria löytyy ja vaihtariporukassa on mukava viettää aikaa. Aika ei käyny pitkäksi kertaakaan... :)

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet
Keskellä kaikkea, halvat hinnat, erittäin tasokas opetus ja paljon vaihto-opiskelijoita.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet

Jälkeenjääneisyys atk- ja internet-asioissa...

Universiteit Utrecht, Alankomaat

opetuskieli: Kurssit järjestettiin englanninkielisinä sekä ilmesesti osa myös hollanniksi. Kaikki vaihtarikurssit (vaihtareille tarjottavat) olivat englanniksi. Vaikea sanoa, mikä on lopulta yliopiston pääasiallinen opetuskieli, sillä vaihtarit ja tutkinto-opisklelijat kävivät samoja kursseja.
vaihdon kesto: 1.9.2010-31.1.2011
opiskeluala: OikeustiedeYleistä
Oikeustieteellinen Utrechtin yliopistossa on loistava valinta, on tavoitteena sitten tiukka opiskelu huippuyliopistossa tai uusien elämysten saaminen ja kielitaidon kehittäminen. Kaupunkina Utecht on kaunis hollantilaiskaupunki, jolla on historialliset puitteet. Noin 300 000 asukkaan kaupunki on hollantilaisten mielessä vilkas opiskelijakaupunki, jonka vuoksi kaupungin katukuvan täyttävätkin nuoret aikuiset.

Utrecht tarjoaa jotakin ihan jokaiselle. Riittää, että on sosiaalinen ja käyttää mielikuvitustaan, niin kaikki on mahdollista. Hollantilaiset ovat pääosin ystävällisiä ja auttavaisia, mutta joskus myös hieman ylpeitä ja turhan suorasanaisia. Hyvä asenne ja kulttuurin ymmärtäminen on valttia myös Hollannissa opiskeltaessa. Asunto kannattaa hommata hyvissä ajoin ja tarkistaa sitä ennen, missä oma tiedekunta sijaitsee. Kampuksia on useampia, eikä läheskään kaikki opetus tapahdu pääkampuksella, joka sijaitsee n. 4-6km keskustan "ulkopuolella". Jokaiselle oikeustieteen opiskelijalle suosittelen lämpimästi asumista Kanaalstraatilla, joka on ehdottomasti yksi Utrechtin omaleimaisimpia kaupunginosia. Ovet kannattaa kuitenkin pitää lukossa AINA, sillä murtovaras on vakivieras kansainvälisten opiskelijoiden asuntoloissa, joiden asukaskunta uudistuu 5 kk:n välein. Hollannissa liikutaan pyörillä, niin myös Utrechtissa. Pyörätön on pian seuraton, joten pyörä kannattaa hommata heti ensimmäisinä viikkoina. Älä osta ensimmäistä pyörää, vaan etsi hyvä tarjous. Käytetty ja ruosteinen perusfillari saattaa maksaa 50-150 euroa ja siihen kannattaa ostaa heti ketjulukko (n. 20 euroa). Älä anna kuitenkaan ulkonäön hämätä, sillä etenkin pyöräliikkeistä ostetut fillarit rullaavat kuin unelma, eikä mäettömässä maassa ole tarvetta monitoimicityfillarille. Turhan hieno fillari varastetaan turhan nopeasti. Etenkin kevätlukukauden alussa asuntoloiden vanhat asukkaat saattavat myydä syyslukukauden jälkeen lähteneiden asukkaiden pyöriä, joten kannattaa pitää korvat auki tai seurata vaikka facebook-yhteisön ilmoitustaulua, jos sellainen löytyy. Ruoka on halvempaa kuin Suomessa ja budjettiostokset kannattaa suunnata Kanaalstraatin pieniin katukauppoihin. Lähes kaikkia pitkäaikaisia sopimuksia varten (mm. OV-chipkaart, jolla saa opiskelija-alennuksen junassa) tarvitsee hollantilaisen pankkitilin. Sen saa useimmiten ainoastaan vuoden opiskelua varten, joten 5kk:n opiskelijoiden kannattaa matkustaa ov-chipkaartin haltijoiden kanssa saadakseen opiskelija-alennuksen junissa, tai etsiä pienempien pankkien tarjoamia pankkitilimahdollsiuuksia. Luottokortilla/kansainvälisellä debit-kortilla ei voi maksaa Utrechtin kaupoissa, ravintoloissa, eikä oikeastaan yhtään missään. Kannattaa siis varautua käyttämään käteistä ja varmistaa hyvissä ajoin oman kotipankkisi komissiot mahdollisia ulkomaannostoja silmällä pitäen. Paikallisen pankkitilin myötä myös maksuongelmat ratkeaa. Itselleni ei jäänyt vaihdosta mitään muuta kuin positiivisa kokemuksia. Voin suositella enemmän kuin lämpimästi! Ole avoin ja vastaanottavainen, niin vaihdon jälkeen tulet takaisin uutena, hieman parempana ihmisenä.

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Ei mitään negatiivista. Resursseja oli ja niitä hyödynnettiin. Kaikki oli uskomattoman hyvin organisoitua ja selkeää.

Opintoneuvonta
En juuri turvautunut.

Asuntoasiat
Asunnon saaminen ei ollut mahdotonta, mutta hyvän asunnon metsästys kannattaa aloittaa niin pian kuin mahdollista. Asunnot järjestyy SSH:n kautta ja niitä on ympäri kaupunkia. Oikeustieteen opiskelijoiden ei kannata hakea asuntoa pääkampukselta, joka sijaitsee 6 km:n päässä keskustasta, sillä oikeustieteellisen kaikki opetus annetaan Utrechtin keskustassa. Itse asuin Kanaalstraat 173:n asuntolassa, jossa asumisen standardit ovat maan tyylin mukaisesti matalalla ja vuokra korkea. Oma huone, jaettu suihku, wc ja keittiö maksoivat 480 euroa. Alkushokin jälkeen asunto alkoi nopeasti tuntua kodilta ja Kanaalstraatin parhaisiin puoliin kuuluukin ehdottomasti se, että omista kerroksista huolimatta talossa vallitsee loistava yhteishenki asukkaiden kesken. Asunnossa asuu ainoastaan kv-opiskelijoita. Kanaalstraat on legendaarinen maahanmuuttaja-alueen pääkatu, jonka varrelta voi ostaa tuoreita vihanneksia, lihaa, hedelmiä ja muita elintarvikkeita erittäin edullisesti. Kanaalstraat on kokemisen arvoinen elämys niille, jotka haluavat elää sosiaalisessa ympäristössä. Miinuspuoli on jatkuva biletys alakerran isossa keittiössä sekä murtovarkaat. Molemmat näistä ongelmista välttää parhaiten hommaamalla asunnon ylemmistä kerroksista (Hollannissa 1. ja 2. kerros vastaavat Suomen 2. ja 3. kerrosta). Suosittelen erittäin lämpimästi!

Kirjasto
Kirjasto toimii, mutta raha-asioita kirjastossa ei voi hoitaa visalla/kv-luottokortilla/debit-kortilla, eikä käteisellä.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)
Toimii.

Ruokailu
Ei yliopistoruokailua, kuten Suomessa. Pääkampuksella on ruokala, mutta en käyttänyt sitä kertaakaan. Pääkampuksella ruokailua varten tulee ostaa prepaid-maksukortti tai hommata hollantilainen pankkitili. Käteinen, eikä suomalainen pankki/luottokortti ei pelitä. VISA-kortti ei tarkoita Hollannissa VISA-korttia, joten sillä voi maksaa ainoastaan satunnaisesti Amsterdamissa. VISA-tunnuksia käytetään kuitenkin surutta ja joidenkin lähteiden mukaan myös todellinen visa-kortti toimii n. 2 vuoden päästä (2012-2013). Menee ja tietää...

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?
1000-2000 € Realistinen summa vaihtoa varten vuokraan ja asumiseen on n. 1000 euroa/kk, joten kannattaa varata omia säästöjä. Itse näin apurahan lähinnä mukavana lisänä/helpotuksena.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:
Urheilumahdollisuudet opiskelijoiden urheilukeskuksessa = vähintään samaa luokkaa kuin Vierumäellä. Opiskelijana sain vuokrattua treenitilat Parnassos-kulttuuritalolta, jossa toimii myös SSH:n Kruisstraatin majoitus. Hinta 50€/vuosi, ja aina oli piano saatavilla. Kaupungissa on erittäin kovatasoinen jazz-kulttuuri, mutta jameja järjestetään myös pop-musiikin harrastajille. Ennakkoluuloton asenne on paras valtti päästä sisään paikallisiin harrastusporukoihin. Suosittelen lämpimästi! ESN Utrecht järjestää jos jonkinlaista ohjelmaa, eikä aika käy pitkäksi. Koko ESN (european student network) on saanut alkunsa Utrechtista jo 80-luvulla, joten mistään pikkupuuhastelusta ei todellakaan ole kyse. Hollanti on matkailijan paratiisi. Autolla Pariisiin, äkkilähdöllä Kanarian aurinkoon, junalla Brysseliin, EasyJetillä 60 euron meno-paluuliput Lontooseen 40 minuutissa, you name it! Jos ei budjetti anna myöten ulkomaille lähtemiseen, Amsterdamia pääsee ihmettelemään 25 minuutissa junilla, joita kulkee 10-15 minuutin välein ja öisin tunnin välein.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:
Vaihto-opiskelijoiden runsas lukumäärä (jokaiselle riittää hyvää seuraa), lähes ylivertaisen hyvä yliopisto uskomattomilla opetusresursseilla, lyhyet välimatkat muihin valtioihin, tasokas englanninkielinen opetus, paikallisten loistava englanninkielen taito, halvat elintarvikkeet, hyvä meininki, kaunis kaupunki... listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:
Ainahan voi sanoa, että vuokrahinnat ovat korkeat, mutta kukapa suomalainen olisi valmis vuokraamaan sisustettua asuntoa aina muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan ulkomaalaiselle, joka hyvin suurella todennäköisyydellä järjestää ainakin yhdet juhlat viikossa. Ei mitään negatiivista sanottavaa!

Utrecht University, Hollanti
 

opetuskieli: yliopiston opetuskieli on hollanti, meille opetus tapahtui englanniksi.
vaihdon kesto: 01.02.2009 - 30.06.2009
opiskeluala: oikeustiede

 

 

Yleistä

Melkeinpä voisi sanoa, että parasta aikaa elämässä. Todella maailmaa avarta kokemus. Samassa asunnossa asui 12 henkeä ja edustettuina oli 9 kansalaisuutta, plus sitten muut vaihtotutut. Utrecht on todellinen opiskelijakaupunki, tekemistä riittää aina. Kaupunki oli silti melko rauhallinen, autoja on todella vähän, matkat taitetaan pyöräillen. Paikalliset ovat ystävällisiä, en törmännyt kertaakaan hollantilaiseen, joka ei olisi puhunut englantia. Sää oli todella hyvä myös, ja siitä sai nauttia omalla takapihalla riittävästi, koska kuentoja oli vain 2 kertaa /vko. Opetus oli tasokasta. Kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia on tarjolla runsaasti. Oikeustieteelliseen menevien kannattaa koittaa saada asunto Kruisstraatilta (SSH), joka on keskustassa ja lähellä opetusta. Polkupyörän osto on must. Minulla ei ollut mitään hankaluuksia vaihtoaikanani, kaikki sujui suunnitelmien mukaan. Riittävästi vain iloista asennetta ja paljon puhetta, sillä pääsee pitkälle :)

 

 

Palvelut vaihtokohteessa

 

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Tuutorointi todella hyvää. Osallistuin mentoriryhmään, ja tapasimme kerran viikossa, suosittelen. Joka kuukausi paikallisen opiskelijajärjestön järjestämiä reissuja ja bileitä. Vastaanotto toimi, lentokentällä oli opiskelijoita neuvomassa mihin bussiin astua jne. Orientaatio oli perinpohjainen, kysyä sai aina :)
 

 

 

Opintoneuvonta

Toimi, vaikkakaan itse en jotutunut siellä paljoa asioimaan.
 

 

 

Asuntoasiat

Järjestyi mukavasti ennen vaihtoon lähtöä yliopiston kautta. Vuokrat SSH:lla vain turhat korkeat :/
 

 

 

Kirjasto

Lakikirjasto ihan keskustassa, luentosalien läheisyydessä. Isompi kirjasto n.15 min pyörämatkan päässä. Kattavasti teoksia.
 

 

 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Omalla läppärillä pärjää mainiosti
 

 

 

Ruokailu

Ei yliopistoruokailua. Mutta koska luentoja oli vain kahdesti viikossa, asia ei juuri haitannut.
 

 

 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500
 

 

 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Kaikkea mahdollista urheilusta elokuviin ja matkusteluun
 

 

 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

-hyvä opetus -asunnon mukava sijainti ja kämppäkavereiden runsaus (12) -halvemmat elintarvikkeet kuin Suomessa -hyvät reissausmahdollisuudet
 

 

 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

-kallis vuokra