Växjö Universitet, Ruotsi

 

opetuskieli: englanti ja ruotsi
vaihdon kesto: 16.1. - 3.6.2008
opiskeluala: johtaminen

 

Yleistä

Växjössä 5kk vaihto meni ihan sujuvasti. Tekemistä oli sekä opiskelujen että vapaa-ajan elämän puolella. Asuntola-asuminen oli ihan hyvä vaihtoehto, jotta tutustui helpommin muihin vaihtareihin. Itsellä tuli harmittavan vähän tutustuttua ruotsalaisiin ja harjoitettua ruotsin puhumista. Joten sen suhteen kannattaa olla alusta asti itse tosi aktiivinen. Kun asuu ja opiskelee vaihtareiden kanssa, niin englanti tulee kyllä pääosaan. Omalla kohdalla kului jonkin verran enemmän rahaa kuin olin ajatellut, vaikken mitään ihmeellistä tehnytkään tai ostellut. Kannattaa varautua maksamaan yli 1000€ vuokraa heti alussa. Joillekin se oli yllätys. Mikäli budjetti sallii ja on mielenkiintoa, on Växjöstä helppo matkustella myös Eurooppaan ja myös VIS järjestää reissuja lähialueiden lisäksi myös muihin maihin (esim. Venäjälle ja Viroon). Voin suositella Växjöä, jos sieltä löytyy omiin opintoihin sopivia kursseja/ohjelmia. Kannattaa lukea kurssikuvaukset huolellisesti. Itselle tuli pieni pettymys siinä, että kaikki kurssit ohjelmassa eivät jostakin syystä liittyneet otsikkoon (Managing in a glocal context, 30 op, mutta puolet kurssista käsitteli organisaatio- ja leadershipteorioita yleisesti, ei niinkään kansainvälisen johtamisen painotuksella).

 

Palvelut vaihtokohteessa

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)

Erittäin hyvä! Kaikki oli organisoitu erittäin hyvin: lentokentältä vietiin kv toimistoon ja edelleen asunnolle, sai materiaalia, orientaatio 2 pv, oma tutoropiskelija, vaihto-opiskelijoille suunnattu "ainejärjestö" ym.
 

Opintoneuvonta

En tarvinnut, mutta tarvittaessa varmasti sai sekä kv. toimistosta että tiedekunnista.
 

Asuntoasiat

Kampuksella ja sen ulkopuolella oli nyt vaihto-opiskelijoille (jotka halusivat asunnon yliopiston kautta) 2 hengen soluja (jaettu huone) tai käytäväasumista (+/- 10 hlö/käytävä). Itse asuin n. 3-4 km yliopistolta 16 hengen käytävällä. Vuokra maksettiin 1 tai 2 erässä ja se oli ehkä hieman yli 300€/kk. Asunto ei ollut yhtä hyvässä kunnossa kuin esim. DAS:n talot, vaan aika vanha ja elämää nähnyt ja seinät olivat ohuet. Minulla oli kuitenkin huone ja oma kylpyhuone kun taas keittiö, olohuone ja pyykkihuone olivat yhteisiä.
 

Kirjasto

Uusi kirjasto. Osan kirjoista sain lainaan (kun kävin lainaamassa jo ennen kurssin alkua) mutta jouduin myös ostamaan. Kirjastossa oli paljon ryhmätyöhuoneita.
 

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Asunnolla vuokraan kuuluva laajakaistayhteys (ota nettijohto mukaan). Yliopistolla sai myös käyttää koneita. Kurssien tiedot netissä hieman kuten LaY:ssakin.
 

Ruokailu

Ruokailu kampuksella kallista Rovaniemeen ja Suomeen verrattuna, n. 6 €. Tein itse pääosin ruokani. Ruoka oli Ruotsissa jonkin verran Suomea kalliimpaa.
 

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

500-600 €.
 

Vapaa-ajan mahdollisuuksista:

Mukavasti tekemistä omien mielenkiintojen mukaan, urheilua ja kulttuuria. VIS (Växjö International Students) - järjestö järjesti runsaasti ohjelmaa, esim. reissuja ja teemaohjelmaa. Myös "ainejärjestöt" ja muut opiskelijatahot järjestivät suuntauksensa mukaista toimintaa. Itse harrastin pääasiassa lenkkeilyä, osallistuin VIS:n retkille ja tapahtumiin, kävin ilmaisissa elokuvissa yliopistolla ja ylioppilaskunnan kolmessa pubissa.
 

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet:

- melko lähellä -> helppo kulkea
- hyvin organisoitu vaihto-opiskelijoiden ohjelma
- monipuolista tekemistä
- opetus ihan laadukasta
 

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet:

- vaihto-opiskelija-asunnot pääosin hieman huonokuntoisia (eivät varmaan kyllä pysykään kunnossa...) 
- ainakin omilla kursseilla opiskelu oli melko rankkaa ja työlästä LaY:hyn verrattuna (jos haluaa nauttia pääosin vaihtarielämästä)
- melko kallista