Vrije Universitet Brussels, Belgiaopetuskieli: englanti
vaihdon kesto: 1.9.11 - 3.2.12
opiskeluala: oikeustieteet

Yleistä
Vaihto Brysselissä oli ikimuistoista aikaa. Opiskelijoille on paljon tapahtumia ja kaupungissa paljon nähtävää. Brysselissä on monta erilaista puolta samassa kaupungissa. Matkustaminen muihin maihin oli helppoa ja myös Esn verkosto järjesti esim. matkoja Pariisiin ja Lontooseen. Asunnon hakeminen tulee varmasti olemaan haaste, mutta Facebookissa ja netissä on paljon sivustoja joilta voi hakea asuntoja. Tosin kannattaa olla varovainen ettei joudu huijatuksi, mitään ei kannata maksaa ellei ole aivan varma että asunto on oikeasti olemassa. Ennemmin kannattaa vaikka majoittua hostelliin kuukaudeksi ja katsoa asunto paikan päältä. Kannattaa myös muistaa, ettei asiat hoidu samalla sähäkkyydellä kuin Suomessa. Kärsivällisyyttä ja asiat kyllä järjestyvät. Mikäli paikanpäällä haluaa opiskella esim. ranskaa tai flaamea yliopiston kursseille tuskin mahtuu, jolloin kannattaa kysyä kv-toimistosta muita mahdollisia hyviä maksullisten kurssien järjestäjiä. Bryssel tarjoaa paljon matkustamista, ystäviä, ranskalaisia ja suklaata. Suosittelen.

Palvelut vaihtokohteessa:

Kansainväliset opiskelijapalvelut (tuutorointi, vastaanotto, orientaatio-ohjelma tms.)
Orientaatiopäivä jossa sai hyvin infoa ja mukava tutustumiskierros kaupunkiin ryhmissä. Myös jonkinlainen tuutoriohjelma on tekeillä, mutta omaani en tavannut kertaakaan. Tuutorit eivät aktiivisesti ottaneet kontaktia, jäi vaikutelma että ovat vain jossain vaiheessa laittaneet nimen listaan vahingossa.

Opintoneuvonta

Koordinaattorin assistentilta sai hyvin vastauksia s-postiin ja tapaaminenkin olisi ollut mahdollista. Tosin aina ei s-posti vastaus tullut ihan niin nopeaan kuin olisi ollut tarve, mutta apua sai kuitenkin.

Asuntoasiat
Yliopisto ei tarjoa asuntoja Erasmus opiskelijoille, mutta kv-toimistosta pyrkivät neuvomaan mistä asunnon voisi saada.

Kirjasto
Ei juurikaan tullut tutustuttua, kursseilla käytettiin lähinnä materiaalia joka annettiin luennoilla.

Atk palvelut (tietokoneen käyttö, sähköposti jne.)

Tietokoneluokkia on useita opiskelijoiden käytössä, tosin aina ei löytynyt luokkaa jossa ei olisi ollut opetusta.

Ruokailu

Yliopistolla parikin kahvilaa joista sai täytettyjä patonkeja ja hyvä ruokala josta ison annoksen sai 4,50€:lla.

Kuinka paljon käytit rahaa elämiseen (vuokra, ruoka) kuukaudessa?

n. 400€. Vuorkaamani asunto oli tosin todella halpa. joten normaalisti kustannukset pelkän vuokran osalta on tuon 400€:n paikkeilla.

Vapaa-ajan mahdollisuuksista

Yliopisto tarjoaa suhteellisen halvalla erilaisia kursseja ja paljon erilaisia tunteja joihin voi osallistua lunastamalla kortin. Kortin hinta määrittyy sen mukaan millaisiin aktiviteetteihin haluaa osallistua, esim. juoksemaan radalla pääsee maksamalla 5€. Myös healthcity kuntokeskus tarjoaa edullista jäsenyyttä opiskelijoille, keskuksessa löytyy lesmillls jumpat ja hyvä kuntosali. Toisaalta Bryssel on niin suuri kaupunki että kaikenlaista aktiviteettia voi kehittää itse, esim. ravintolassa syöminen on halvempaa kuin Suomessa ja ravintoloita löytyy joka nurkalta. Muutoinkin esim. viikonloppuisin junalla matkustaminen lähikaupunkeihin on halpaa ja nopeaa.

Vaihto-opiskelupaikkasi hyvät puolet
Todella keskeinen sijainti, helppo nähdä monta maata ja monta kaupunkia. Rento tunnelma ja halpaa ruokaa. Todella aktiivinen paikallinen Esn verkosto varsinkin vaihdon alussa pitää huolen siitä että kavereita löytyy. Bryssel on erinomainen vaihtokohde, aktiivinen ja tarjoaa myös oikeasti mielenkiintoisia kursseja.

Vaihto-opiskelupaikkasi huonot puolet

Bryssel on byrokratian luvattu maa, sitä on niin paljon ettei Belgialaiset itsekään tiedä mitä sillä kaikella tekisi. Hierarkiaan tulisi huomata kiinnittää huomiota tai hommien hoituminen muuttuu entistäkin nuivemmaksi.